Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czerwony Horb

Widok wątkowy

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Domyślnie Odp: Czerwony Horb

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    ...Ponoć na sąsiednich zboczach Kamiennej Hory udało się zidentyfikować cmentarz z tamtych czasów, pewnie Dlugi coś wie ...
    Coś tam wiem, ale dowiedziałem się okrężnymi drogami. Ktoś z forum mógłby podać info z pierwszej ręki (lub prawie pierwszej).
    Mianowicie przed Wszystkimi Świętymi wpadł mi w oko artykuł:
    https://www.krosno.lasy.gov.pl/en/ak...li-lesne-groby
    Tam przywołana była lokalizacja cmentarza, jaki w 2018r członkowie forum Włóczykij przywrócili w przestrzeni - zachodnie stoki Dzielca, oddział leśny 85-b. Zwróciłem się do osoby, która powinna służyć m.in. i w takich przypadkach przy pozyskiwaniu informacji. Niestety, zostałem od...ny do nadleśnictwa Dukla.
    Danych było sporo, dodatkowo już kiedyś dyskutowaliśmy na forum sąsiednim o tym cmentarzu, więc jak tylko nasi władający zmusili nas do czasu wolnego to wybrałem się do lasu
    Cmentarz został odkrzaczony w ok. 1/3, umieszczony krzyż, choć wydaje się lekko lichy i może długo nie przetrwać.
    Swoją drogą LP chwali się w tym artykule, ile na ich terenie mają cmentarzy. Próbowałem się dowiedzieć, czy posiadają jakąś listę z lokalizacjami - znów cisza. Ze dwa lata wstecz leśnictwa bieszczadzkie zamówiły bodajże 11szt krzyży modrzewiowych na cmentarze wojenne. Jeden z nich jest na pewno zamiast starego na Wierchu nad Łazem, ale jest w sieci artykuł pewnego leśnika i w nim wymieniony jest też cmentarz na stokach Rydoszowej. Byłem tam latem, nie znalazłem. Może trzeba było z innej strony go szukać, od krzyża iść?
    IMO powinien być spis cmentarzy leśnych dostępny, a już któryś raz słyszę, że zrobią, a nadal nie ma.
    Chyba że ja źle szukam...
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)