Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kretowisko

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Kretowisko

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Enrico!
    Czuję się zachęcony do dyskusji, więc garść szybkich myśli bez upierania się, że wiem lepiej, więcej lub wszystko.
    (...).
    No i dobrze, przecież po to jest forum aby wymieniać poglądy.
    Inna sprawa czy pozostali forumowicze je mają ? albo czy chcą ujawnić je publicznie ? ... to ich sprawa.
    ----
    Na przestrzeni mijających lat stałem się mimowolnym obserwatorem zmian zachodzących w Beskidach (ze szczególnym uwzględnieniem Bieszczadów)
    W czasach radosnego ustroju obraz był ubogi wręcz siermiężny. Turysta walczył we wsi z miejscowymi o kilka przywiezionych bochenków chleba.
    Dziś mamy sporo dobrze zaopatrzonych sklepów (+obwoźne) ..... czy to dobrze czy żle, że tak nam się rozwinęła cywilizacyjnie ta kraina ?
    Niech każdy odpowie sobie sam
    Gdy dziury i jamy na drodze ze Stuposian do Mucznego pokrył gładki asfalt .... czy to dobrze czy źle ....?
    W krajobrazie pustej przyrody pojawiają się kolejne obiekty jak np Stanica kresowa CHreptów nad Lutowiskami, czy zajazd Pod Caryńską w Górnych ... dobrze czy źle ...?
    Wybiegnijmy pytaniami na przyszłość
    Czy ucieszył by nas pension w Beniowej ....?
    a nowa restauracja ......w Krywem ?
    a może SPA ......w Krywce
    czy stojąc na którymś z bieszczadzkich szczytów ucieszył by nas widok kilku nowych następnych domków wypoczynkowych ?
    A dlaczego tylko kilku ? czy ja jestem gorszy , też postawię sobie chatę aby być blisko przyrody.
    Powstanie kilkadziesiąt, a potem kilkaset , może nawet tysiące .... przecież powiedziane było ...czyńcie sobie ziemię poddaną
    ---
    Niech każdy (kto chce ) odpowie sobie na te pytania

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Kretowisko

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    No i dobrze, przecież po to jest forum aby wymieniać poglądy.
    Inna sprawa czy pozostali forumowicze je mają ? albo czy chcą ujawnić je publicznie ? ... to ich sprawa.
    .... ...
    Niech każdy (kto chce ) odpowie sobie na te pytania
    A więc, odpowiadam, całkowicie podzielam te rozterki, które również miewam . Bywając od kilkudziesięciu lat w tej krainie ciszy i spokoju (nie zawsze i nie wszędzie ) , widzę zmieniające się otoczenie i warunki w jakich obecnie żyją mieszkańcy. I myślę, że to jest dobre, ale za tym dobrobytem podąża komercja i jej konsekwencje. A my spragnieni bezpośredniego kontaktu z przyrodą, musimy wielokrotnie naginać się do pewnych przeszkód terenowych, których kiedyś w takiej ilości nie było. Dobrze, że ludzie się bogacą i budują sobie domy (pałace), ale czy to muszą być od razu Bieszczady?. Ale znowu patrząc z drugiej strony, to ci ludzie nakręcają koniunkturę lokalnym przedsiębiorcom budowlanym. I "pętelka" się zamyka (zaciska ). Przykładów na temat tego dobrodziejstwa i jego konsekwencji, można tu mnożyć bardzo wiele. Na obecny trend, my "małe żuczki". nic nie poradzimy, a Biblię pisano baaaarrrdzo dawno temu. A z resztą, nie jest ważne kto ją pisał, lecz bardziej istotne, kto ją dyktował.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów