Po roku przerwy ruszają od nowa spotkania karpackie, jeśli ktoś ma ochotę to:
"Trzy dekady z Almanachem Karpackim"
Czwartek 19 października 2017 r. o godz. 18.00
Muzeum Ziemi PAN (Willa Pniewskiego)
al. Na Skarpie 27 w Warszawie
wstęp wolny
Po roku przerwy ruszają od nowa spotkania karpackie, jeśli ktoś ma ochotę to:
"Trzy dekady z Almanachem Karpackim"
Czwartek 19 października 2017 r. o godz. 18.00
al. Na Skarpie 27 w Warszawie
wstęp wolny
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Spotkań karpackich, ciąg dalszy.
Jak zawsze, wstęp wolny.
spotkania karpackie.jpg
Ostatnio edytowane przez DUCHPRZESZŁOŚCI ; 07-11-2017 o 21:33
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Hero wybył w Bieszczady, Maciejka cierpi na brak czasu, innych stołecznych i podwarszawskich forumowiczów zapewne tematyka karpacka nie interesuje. Dlatego na pierwszym tegorocznym "Spotkaniu Karpackim" z grona forumowego byłem tylko ja. Nabyłem wówczas kilka numerów "Płaja". Na spotkaniu z panem Antonim Krohem, oprócz mnie pojawiła się Dziabka.
Następne "Spotkanie Karpackie" odbędzie się 14 grudnia. O ratowaniu cerkiewnych zabytków będzie opowiadał pan Tadeusz Trajdos.
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Przyznam się, że przeoczyłam informację o wznowieniu spotkań karpackich (rzeczywiście wiele się dzieje;-) i pierwsze przeszło mi koło nosa, a na drugie nie mogłam przyjść. Ale planuję, myślę, ustawiam się na 14 grudnia. Dzięki DuchuPrzeszłości za pilnowanie sprawy!
Czy mi się wydaje, że poprzednie spotkania odbywały się w piątki? (nie jest łatwo wyrwać taki wieczór przed dniem roboczym).
Racja, w poprzednim okresie były to piątki, obecnie spotkania są w czwartki.
Grudzień przeszedł do historii, razem z nim 2017r. stał się ubiegły. Mamy styczeń i spotkań ciąg dalszy.
"Sensacyjne odkrycia czyli o karpackiej osadzie sprzed ponad 3500 lat opowie jej odkrywca dr hab. Marcin Przybyła"
czwartek 18 stycznia 2018r godz 18.00
Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27
Karpaccy zapraszają - wstęp wolny.
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Na ostatnim spotkaniu byłam i ostrzę zęby na kolejne
Wędrówka Dominika Księskiego Łukiem Karpat trwająca 127 dni i zakończona we wrześniu 2017 roku, była bez wątpienia wyjątkowa, a to przede wszystkim ze względu na niezwykle metodyczne i skrupulatne przeanalizowane od strony teoretycznej jej przygotowanie. Dominik zanim wyruszył dokładnie przemyślał samą ideę przejścia Łuku Karpat, a następnie precyzyjnie, kilometr po kilometrze opracował jego trasę, praktycznie nic nie zostawiając przypadkowi. Po czym, z niewielką pomocą grupy przyjaciół, całą ją przeszedł. Stąd też jego przejście przejdzie pewnie do historii jak wzór kanoniczny i każde następne – chcą, nie chcąc – będzie się musiało do niego odnosić. Można więc śmiało powiedzieć, że w dziejach przejścia Łuku Karpat (a było ich już około 20, z czego 12 w ciągu ostatnich 5 lat) zakończyła się faza improwizacji, a rozpoczęła kodyfikacja. Wszystkie swoje przemyślenia oraz relację z samej wędrówki ilustrowaną obficie doskonałymi zdjęciami przedstawi Dominik na najbliższych Spotkaniach Karpackich, które odbędą się jak zwykle w czwartek, 15 lutego 2018 r. o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN (Willa Pniewskiego) przy al. Na Skarpie 27 w Warszawie. Serdecznie zapraszamy.
Informacja ze strony Karpaccy.pl
Kolejny sezon Spotkań Karpackich.
19 grudzień 2019r. o godzinie 18.00 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy Alei Na Skarpie 27 (Willa Pniewskiego)
Ławrowscy z Łopienki w życiu politycznym Galicji. Dr. Leszek Rymarowicz opowie o dziejach tej rodziny.
wstęp wolny
Ostatnio edytowane przez DUCHPRZESZŁOŚCI ; 10-12-2019 o 15:03 Powód: dopisek
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
O! Przypomniało mi się, że kiedyś przy okazji wątku łopieńskiego, dyskutowaliśmy o Ławrowskich. Jest gdzieś jakiś internetowy zapis tego, co opowiedział Dr Leszek Rymarowicz?
Opowieści o roślinach Pienin przedstawi profesor Ludwik Frey z Instytutu Botaniki PAN im. W Szafera.
Styczniowe Spotkanie Karpackie czwartek 16.01.2020 godz. 18.00
przy al. Na Skarpie 27 w Warszawie
wstęp wolny
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki