Wziąłem do ręki starą lekturę "Ziemia płonie" Sobiesiaka i Jegorowa i oto(1942r?) co mogę na szybko wyczytać:
Wróg (Niemcy) zaczął werbować do współpracy banderowców...
...zewsząd odezwały się głosy: dawno trzeba było wytępić faszystów! ... każdego zełenego pod ściankę! ...nie godziłem się na te propozycje(to mówi Sobiesiak)...
...jeszcze za władzy radzieckiej w 1940 grupa zełenych pod wodzą Jewtucha i Kłyma poszła do lasu, gdzie utworzyła zbrojną bandę, której celem była dywersja prowadzona we wsiach, likwidacja przedstawicieli władzy radzieckiej, przewodniczących rad narodowych, kołchozów, sekretarzy komórek partyjnych. Banda zajmowała się też rabunkiem...
Po wkroczeniu Niemców na Wołyń zełeni wykazali się straszliwym okrucieństwem wobec wszystkich komunistów oraz sympatyków ZSSR...
...Zełeni też pomagali Niemcom w wymordowaniu 370 Żydów z Maniewicz. Z ich inicjatywy w wielu wsiach na Wołyniu ustawiono dębowe krzyże z wyrytymi na nich napisami: "Chaj żywe genni czełowieczestwa- Adolf Hitler"...
Do wiosny 1940 roku zełeni trudnili się bandytyzmem. Wreszcie obłowieni do syta wrócili do swoich domostw...
... No, a ty Saszka też nie wiesz, kto to jest? -przecież w twojej stodole siedzieli.
-E, to takie żydowiny, przybłędy. Myślałem niech sobie trochę posiedzą, a pózniej to...
-Jewtuch i Kłym o tym wiedzą?
- No nie...Po co było mówić? Mogliby ich od razu zabić. A tak to ja trochę od nich wyciągnąłem...Jej chłop - wskazał na Żydówkę...płaci mi złotymi rublami...Miał dać za pół roku sto rubli a dał tylko dziesięć. Czekałem, czekałem i myślę sobie, że już chyba czas skończyć z nimi, bo jak się Jewtuch dowie, to mi nie popuści. On nie lubi Żydów...."
To tyle przepisywania cytatów z książki. A od siebie dodam, że panowie komuniści kierując się sumieniem czy zwykłym odruchem człowieczeństwa zbierali tych nieboraków(Żydów) wyciągając ich z gett, zbierając ocalałych z pogromów, żeby ratować ich życie. Uratowali przynajmniej kilkuset.
Gdyby ci panowie żyli jeszcze i mieli w życiorysach pożniejszą pracę w aparacie bezpieczeństwa, to pewnie dziś obniżono by im emerytury.

Odpowiedz z cytatem