Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Polacy a Holokaust

Mieszany widok

Debiutant Roku 2018
    Awatar mercun
    Na forum od
    11.2016
    Rodem z
    daleko i blisko....

Domyślnie Odp: Polacy a Holokaust

Moja opinia na temat matematyki jest starsza niż ten artykuł. Żeby nie powiedzieć - odwieczna. Zresztą nie odbiega specjalnie od treści w nim zawartych. Być może w końcu kiedyś, ktoś określi ponad wszelką wątpliwość skalę tego zjawiska i poda liczby bezwzględne, chociaż osobiście w to wątpię. Wtedy przyjmę je do wiadomości ale w mojej negatywnej ocenie tego co się stało nic się nie zmieni. Póki co medialna żonglerka liczbami przynosi skutki odwrotne do zamierzonych - im większe liczby - tym więcej odrzucających myśl o współudziale Polaków w pogromie Żydów.
    A co do "naszych dzisiejszych powinności" - to cóż. Każdy z nas ma swój rozum i z dostępnej wiedzy powinien wyciągnąć stosowne wnioski. Wystarczy odrobina refleksji i chęć zrozumienia. A najważniejsze to to by zachować pamięć.
    To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek

Bieszczadnik Awatar Krytyk Ludowy
    Na forum od
    08.2013
    Rodem z
    Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju - Kraków

Domyślnie Odp: Polacy a Holokaust

Przepraszam najmocniej, ale jeśli ktoś chce się rozliczać z jakichś mordów na kimś, to niechaj z łaski swojej robi to w swoim imieniu i raczej niechaj mówi za siebie. Oraz niech uwarygadnia swoje cyferki poważnymi źródłami.

Proszę nie dokooptowywać innych do prób kolektywnego masochistycznego i imho nieuzasadnionego polewania się pomyjami.

Tyle ode mnie, żadnej polemiki nie podejmę, zbyt dobrze znam temat z różnych stron, od liczebności policji żydowskiej po gettach przez jej przekrój społeczny po przypadki szmalcownictwa ze strony mętów społecznych w stolicy i poza nią.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)