No właśnie !
Co jest z tymi głoskami na pograniczu polsko - ukraińskim ?
Kiedyś wędrując gdzieś tam w okolicach Truskawca (Ukraina) spotkałem starszego człowieka który miał duży żal.
Żal nie o to że go wysiedlono z rodzinnych stron, tylko o to że zmieniono nazwę jego rodzinnej miejscowości,
bo on mieszkał Hyrowej a zmieniono na Chyrową
tutaj padło
a w innym poście Michał pytawyjazd na początku czerwca Czarnochore
Ja do tej pory kojarzę tylko przełęcz HyrczaBazyl - masz jakieś aktualne fotki z Jabłonek, albo przełęczy Chyrcza?
Też kiedyś napisałem Chyrcza a zorientowałem się po czasie. To ważne ale bez przesady.
Na pograniczu często mamy do czynienia z dżwięcznym h co nie przeszkadza temu, że miasto Chełm(historycznie związane także z Rusią) leży nad rzeką Uherką, 27 km od przejścia w Dorohusku.
A temu panu mogę na ''pocieszenie'' powiedzieć, że miejscowości mojego pradziadka na mapie Ukrainy całkiem brak a opuścił ją pod przymusem.
Pozwolisz, że się nie zgodzę z tą przesadą? To jest po prostu ważne i basta.
Problem z pograniczem jest taki, że łatwo popełnia się błędy i przymyka oko na błędy w określeniach pochodzących z innego języka. Ale ze swojego już nie, bo jak przymknąć oko na Beskid Rzywiecki czy Poguże Pszemyskie? Szanujmy język, nawet jak odwołuje się do tradycji sąsiadów.
Pomylić się oczywiście każdy może, ja też pomyliłem się kilka postów powyżej prostując błąd, ale pomniejszanie wagi takiej pomyłki i spychanie jej do szufladki "bez przesady" nie jest po mojemu właściwe.
Czterech panów B.
Za chwile powstanie 10 stron o ortografii. Jak by co to jestem Dyslektyk i temat dla mnie zamknięty.
W dobie automatycznych słowników instalowanych w przeglądarkach i internetowych słowników ortograficznych, "dyslektyk" to nic innego jak synonim lenia. Również posiadam stosowne zaświadczenie ale w życiu nie pozwoliłbym sobie na taką arogancję wobec osób czytających moje posty by na zwróconą uwagę stwierdzić "jestem dyslektyk i temat zamknięty".
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki