Miałem zamiar coś napisać, ale nie śpieszyło mi się, bo wątek o szańcu padł niemal na starcie więc na tej podstawie trudno było wnioskować, że ktoś się tymi tematami interesuje
W zasadzie wiele informacji już jest. Ścieżka powstała z inicjatywy Nadleśnictwa Cisna i została przez Nadleśnictwo sfinansowana. W ten sposób uczczono przypadające w tym roku 250-lecie konfederacji barskiej i zarazem 100-lecie Niepodległości. Nadleśnictwo otrzymało zgodę na umieszczenie na tablicach pięknego logotypu "Niepodległa". Otwarcie trasy odbyło się 6 lipca br.
Ścieżka historyczna leży wzdłuż niebieskiego szlaku, dlatego zbędne było jej osobne oznakowanie farbą. Ma długość ok. 500 m i składa się z 11 przystanków - w tym trzech przystanków "dużych" i ośmiu mniejszych tablic. W obrębie szańca umieściliśmy tylko małe tablice, które nie są bardzo inwazyjne w stosunku do historycznej materii (było to zaaprobowane na spotkaniu z p. Łukaszem Dzikiem Delegatury WUOZ w Krośnie). Tematyka przystanków dotyczy szańca i konfederacji barskiej, ale nie tylko - jest tam szerszy kontekst historyczny przełęczy, włącznie z fortyfikacjami z 1944 r. Dzięki temu w przyszłości będzie możliwość jej rozszerzenia o tematy związane z I i II światową, czego projekt już mam.
Tematy przystanków to:
1. Przełęcz nad Roztokami Górnymi
2. Fortyfikacje polowe z 1944 roku - ten przystanek leży 15 m od szlaku, kieruje do niego strzałka
3. Konfederacja barska
4. Szaniec konfederatów
5. Użytkowanie ziemi od XVIII wieku
6. Kleszcze
7. Elementy fortyfikacji nowożytnych
8. Konfederackie wojsko
9. Uzbrojenie i ekwipunek konfederatów
10. Zmiany w strukturze szańca w XX wieku
11. Beskidzkie fortyfikacje konfederatów barskich
Generalnie tablice są umieszczone dość gęsto, co nie przeszkadza o tyle, że odcinek ten jest dość stromy i część turystów i tak pokonuje go wolno.
Co jeszcze...
Tablice posiadają także słowacką i angielską wersję językową.
Tablica nr 11 zawiera oprócz informacji o innych fortyfikacjach konfederackich (ukazując szaniec na tle innych miejsc) także historię odkrycia i badań tego miejsca. Tak się bowiem składa, że jest to "najświeżej" odkryty szaniec konfederacki, a dzięki przychylności zarządzającego obszarem turystycznym - czyli Nadleśnictwa - stał się bodajże jedynym udostępnionym w ten sposób tj. za pomocą ścieżki edukacyjnej, bo przy paru innych są tylko pojedyncze tablice informacyjne. Śmiem twierdzić, że obecnie jest to jedyne tak udostępnione dzieło nowożytnej fortyfikacja polowej w kraju, choć tutaj mogę się mylić; z pewnością jednak nie ma ich zbyt wiele.
Osoby dzięki których zaangażowaniu i pomocy ścieżka powstała są wymienione w stopce tablicy nr 11. Pozwolę sobie je tutaj ponownie wymienić: Michał Filipowicz i Krzysztof Sojka (niezależni odkrywcy szańca), Krzysztof Bajrasz - szperając w śródłach dotarł do wzmianki pozwalającej na jego datowanie, Krzysztof Wielgus - konsultant kwestii fortyfikacyjnych, Roman Zajaczkowski oraz pracownicy Nadleśnictwa Cisna, a także moja skromna osoba.

Odpowiedz z cytatem