W internecie nie można i chyba w ogóle to nie jest w planie. Natomiast zdaje się, ma kiedyś powstać jakiś folder.Zamieszczone przez asia999
Zamieszczone przez Leuthen
Myślę, że większość powstań w historii świata było nieudanych. A konfederacja nie spowodowała pierwszego rozbioru, tylko była co najwyżej pretekstem. Konfederaci nie mieli nic do Austrii, nie kojarzę też żeby wysuwali jakieś postulaty do Fryca. Rozbiór spowodowała imperialna polityka rosyjska, nienawiść elit z niewyżytą Niemką na czele do Polski, a z naszej strony winny był król niedołęga (gdyby był dobrym władcą, to może do konfederacji by nie doszło) i jego dwaj poprzednicy; winię tu zwłaszcza Augusta II bo dał się wciągnąć w wojnę przez Piotra I, potem ją przegrał, a na końcu został przez tegoż cara wyrolowany. Ciekawe jak wyglądałaby ówczesna Rosja, gdyby armia Karola XII zamiast hulać przez parę lat po RP pustoszyła ziemie moskiewskie. Śmiem wątpić, czy np. w 1702 r. byłaby możliwa Połtawa. To taka tylko garść luźnych dygresji.
Zamieszczone przez Leuthen
Myślę że czcimy pamięć ważnych wydarzeń historycznych, a konfederacja i powstania takowymi były.
Możesz Leuthen wyrazić na ten temat swoje zdanie, natomiast zaznaczam, że długo dyskutował nie będę, bo niestety mam mało czasu :D

Odpowiedz z cytatem