Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Asia zadała mi kiedyś pytanie ...
Czuję się wywołana do tablicy

Otóż na otwartym tymczasowo przez kilka godzin przejściu granicznym wprowadzono ruch jednokierunkowy.
Sąsiedzi mogli przekroczyć granicę, a Polacy nie.
Zdumiewające !!!!! ?????? .... to mają być działania dobrosąsiedzkie ? Ja zapraszam sąsiada na obiad a on mi mówi żebym do niego nie przychodził
Pytam : kto podjął taką decyzję i kto się na nią zgodził ?
O! To bardzo dobry przykład. Zapraszasz sąsiada na obiad a tu zgłasza się 1000 innych osób z pobliskich i dalszych miejscowości, twierdzi, że bardzo im się okolica podoba, byli tu wiele razy, podziwiali Wasze ogrody i chce się również przysiąść do Twojego stołu przygotowanego na kilka lub kilkanaście osób. Kompletnie nie jesteś do tego przygotowany i kompletnie nie o to Co chodziło. Nie masz warunków na zorganizowanie masowej imprezy, nie masz tyle jedzenia ani miejsca, masz tylko jedną toaletę, a przede wszystkim chciałeś po prostu zaprosić sąsiada z domu obok, żeby pogadać, napić się wódeczki, pogawędzić i np omówić remont wspólnego ogrodzenia albo dziurawej drogi do Waszych posesji. Żeby sąsiad nie musiał nadkładać drogi otworzyłeś mu dawno nie używaną furtkę pomiędzy starymi drzewami. W następnym tygodniu umówiliście się na rewizytę i dogadanie szczegółów i wtedy sąsiad uchyli furtkę od swojej strony. A tu nagle tłumy! Bo rozniosła się wieść, że jest impreza! Tak w sumie to lubicie ludzi i nie macie nic przeciwko dużej imprezie i być może w kolejnym tygodniu - jak już przygotujecie się odpowiednio i omówicie organizację - właśnie taką imprezę zorganizujecie. Ale na razie chcecie odwiedzić się po sąsiedzku. I tyle.

Kto to wszystko utajnił ?
Otwarcie przejścia nie jest tajne.
Michniowiec - 6,13,20 kwietnia
A że w gazecie nie było? Jak zapraszasz sąsiada to dajesz ogłoszenie w gazecie?
Najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do rzecznika IAS w Rzeszowie lub rzecznika Bieszczadzkiego Oddziału SG w Przemyślu, lub bezpośrednio do Oddziału Celnego w Krościenku.

- - - Updated - - -

albo do Pana Sołtysa z Michniowca :)