Marcin:
"Czy to możliwe że prawosławny klasztor utrzymał się w "morzu grekokatolicyzmu" do 1780r? Klasztor ten zapewne uległ kasacie po włączeniu Galicji do Austrii w 1772r podobnie jak większość klasztorów w zaborze austryjackim."

Pierwsza wzmianka istnienia klasztoru datowana jest na 1489 r. Inna z kolei wzmianka dostarczyła historykom dowodu, że w 1780 r. klasztoru już nie było. Zważ jednak, że unia prawosławno-katolicka (brzeska) została zawarta w 1596 r., ale przemyscy biskupi prawosławni (pod których kościelną jurysdykcją był teren dzisiejszych Bieszczad) "opierali się" jej dość skutecznie aż do 1681 r.

O likwidacji klasztoru musiały przesądzić jednakże inne względy. Zacytowana przeze mnie informacja z "Przewodnika", jakkolwiek przytoczyłem ją wiernie, jest chyba nieścisła: nie był to klasztor prawosławny, a przynajmniej przestał takim być już w XVII w. Bazylianie (jeśli to był ich klasztor !) opowiedzieli się bowiem za unią brzeską (1596 r.), mieli się dość dobrze aż do rozbiorów, a późniejsze tarapaty z zaborcą dotyczyły jedynie zaboru rosyjskiego (likwidacja zakonu w 1839 r., wraz z całym Kościołem unickim) i tzw. Królestwa Polskiego, czyli też zaboru rosyjskiego - jednakże na innych warunkach (tam likwidacja zakonu i Kościoła unickiego nastąpiła w 1872 r.).
Natomiast pod władzą Austriaków zakon bazylianów przetrwał. Na polecenie Papieża Leona XIII został poddany bezpośredniej jurysdykcji Stolicy Apostolskiej.
Tak więc hipoteza o likwidacji klasztoru w Terce na skutek kasaty zakonu bazylianów jest na pewno niesłuszna. Administracja austriacka (później austro-węgierska) udzielała poparcia władzom i instytucjom Kościoła greckokatolickiego chcąc zjednać sobie Rusinów, w których z kolei widziano przeciwwagę i hamulec dla polskich aspiracji niepodległościowych w Galicji.

Marcin, a skąd w ogóle wiesz, że w Terce był klasztor bazylianów (tak napisałeś, rozpoczynając tę dyskusję), a nie jakiś inny prawosławny, który "oparł się" unii ? Bo albo Ty masz rację ( wtedy informacja w "Przewodniku" jest rzeczywiście nieścisła), albo tam faktycznie stał klasztor prawosławny - prawosławny aż do końca swoich dni.

Pozdrawiam

Wiadomość została zmieniona (01-12-03 13:52)