Serednie Małe meta naszego rajdu.
Zacząłem szukać więcej informacji o tym miejscu i okazało się jak mało wiem. Toż to kwintesencja Bieszczadów w układzie historycznym .
Zaściankowa wioska zamieszkała z dawien przez zubożałą polską szlachtę, została dotknięta walcem historii
najpierw
1944 r. - 30 marca banderowcy dokonali pierwszego zbiorowego mordu na Polakach w Bieszczadach. W nocy zamordowano 8 osób w Seredniem Małem leżącym w parafii Polana. Wiosną i latem giną w Polanie kolejni Polacy.
.
Pierwsza ze zbrodni została dokonana jeszcze podczas trwania II wojny światowej w małej, ale jakże ciekawej miejscowosci Serednie Małe, położonej niedaleko Polany, na zboczach pasma Otrytu. W marcową noc z 29 na 30-go, rozegrała się tragedia mieszkańców Małego Seredniego. Miejscowość była zamieszkana przez tzw. szlachtę zagrodową.
potem po paru latach w 1951 r , ci co się ostali przesunięci na wschód ( do lepszego)
bo przyszła akcja H-T
... i wymiotła wszystkich , bez pytania o własność , przekonania czy narodowość
Życie ponoć nie znosi pustki, więc w tym miejscu pojawił się człowiek z innej części Polski i założył stadninę koni.
Ciekawe , czy znajdziemy tam jeszcze jakieś namacalne fragmenty minionej historii ?

Odpowiedz z cytatem