Cytat Zamieszczone przez Hero Zobacz posta
(...). Narty za to mają przewagę, że można szybko zjechać z góry, jeśli jest się dobrym narciarzem lub szlak nie powadzi przez las.
Niby racja , ale ....
Jak wspominałem obie trasy były takie że, w większości zakładałem ślad, ale na obu miałem odcinki (ok 1 km) biegnące stokówką
Takie leśne drogi bywają zimą wykorzystywane do wywozu drzewa, jest więc na nich ubity, zajeżdżony śnieg z lekkim oblodzeniem.
.
hm19.P1150872.jpg
.
Idąc na rakietach czułem się pewnie, kolce wbijały się w oblodzenie , poruszałem się bezpiecznie.
Gorzej było na skiturach , próbowałem z górki zjechać na nartach, ale przy takiej nawierzchni skończyło się to upadkiem, więc wypiąłem narty i zszedłem na dół na butach, aby potem pod górkę
też poruszać się na butach z dodatkowym obciążeniem w postaci nart. Nie było żadnych szans aby iść równolegle do drogi po paryjach i krzakach.
Tak więc w tym przypadku "z góry" na nartach wcale nie było szybciej,

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez janusz194 Zobacz posta
(...) - przyjąłeś błędne założenie, ponieważ odwrotny wybór tras dałby zupełnie inny wynik - 200m zjazdu to już jest coś a 90 na odcinku ok 4 km to prawie płasko - musiałeś się urobić , to była trasa raczej na śladówki.
Tak naprawdę, to ja ten test wykonywałem ( z przymrużeniem oka) czyli pod własne potrzeby poruszania się zimą z punktu A do punku B
a profil pokazuje że nie było całkiem plaskato, bo stokówka skakała po potokach
.
profil.JPG

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez uszatek_mis Zobacz posta
T(...) Aczkolwiek przy takich małych przewyższeniach to do rakiet bardziej porównywałbym narty śladowe albo BC, a nie skitury.
(...).
Mnie interesują tereny typu pogórza, Beskidy, Bieszczady, więc wychodzi na to że przede mną testy na nartach śladowych i BC