Od czasu jak napisałam ten przewodnik i zbierałam do niego informacje (2004 r.) troche się jednak zmieniło.
Przede wszystkim to, ze były ograniczenia w przekraczaniu granicy ( o czym wyraźnie tam pisałam) teraz nie ma.
Poza tym - radziłabym dokładnie sprawdzić przynajmniej w Internecie wszystkie proponowane w przewodniku miejsca noclegowe, od roku 2004 mogły zajść spore zmiany.
Przy planowaniu polecam w Internecie następującą mapę:
http://mapy.hiking.sk/
Po prawej jest również "Hikeplanner" który pozwala obliczyć czas przejścia (wg mnie trochę ten czas zaniża).
Trzeba wpisać słowackie nazwy węzłów szlaku, które można odczytać z mapy.
Ale do ad remu.
Przyznam że ja z Łupkowa to po prostu przelazłam przez tunel, ale się zmieniło, teraz jeżdżą tam pociągi towarowe.
Co do Beskidu Niskiego - zdecydowanie najciekawszy jest szlak graniczny, inne górki są raczej płaskie.
Za to warto koniecznie zobaczyć chociaż kilka z przepięknych drewnianych cerkiewek (np. Ladomirową).
Może być jednak problem z ich dostępnością, otwierane są zazwyczaj tylko w sobotę na czas sprzątania.
W sumie słowacki Beskid Niski (za wyjątkiem Busova i Stebnickiej Magury) to teren raczej na rower, ciekawsze są wsie niż same góry.
Także z noclegami w tamtych rejonach mogą być problemy.
Co należy zobaczyć koniecznie:
Medzilaborce - muzeum Andy Warhola
Svidnik - skansen
Bardejovske Kupele - skansen
Bardejov - stare miasto.
Rozważ przejście przez Cergov - całe to pasmo górskie jest piękne.
Zdziar
Na zachętę tegoroczne zdjęcie Jeziorka Jezerskiego:
Spokojnie - z Popradu w ciągu kilku godzin dojedziesz do Zakopanego a stamtąd do Warszawy.
Jest bardzo dużo zwiedzania na Spiszu - Lewocza, Kieżmark, Spiski Zamek.
A także ładne otaczające go góry - np. Słowacki Raj.
Ja bym sugerowała nawet zrezygnować z fragmentu Beskidu Niskiego (ale nie z cerkiewek) na rzecz Spisza.
Jeszcze jedno - nie zdziw się cygańskim slumsom występującym w tej części gór.
Czegoś takiego w Polsce nie ma - domki z tektury.
Są w kilku miejscach w Beskidzie Niskim (np. w Cigel'ce) i w Górach Lewockich.
Przepraszam, że tak pobieżnie, ale jest już prawie 1 a ja mam jutro na 7 do pracy
Pozdrowienia
Basia

Odpowiedz z cytatem
Zakładki