Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Granice w UE

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Czy budować mostki, kładki, barierki, schodki?

Ale ja mam jedną nadzieję, a mianowicie taką, że Andrzej się ze mną napije szampana na grobie UE.
    Ja stawiam!Tzn. takiego podrasowanego, rosyjskiego;-))żeby nie było, że prawdziwego.
    Hmmm, choć w sumie taka okazja to zasługuje na najprawdziwszego, to markę napitku jeszcze ustalę;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar biały wilk
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Roztocze,obecnie Sz-cin

Domyślnie Odp: Granice w UE

Mam swoje lata,nie mam wyższego wykształcenia i może zle zrozumiałem,ale czytając wypowiedzi,odnoszę wrażenie że:
    1.Niektórzy są za przywróceniem granic i składaniem wniosków o wizy na każdy wyjazd
    2.My na Ukrainę tak,ale Ukraińcy muszą mieć wizy,bo...
    3.Kategoryczne NIE dla wstąpienia Ukrainy do UE,ponieważ Ukraina ma DLA NAS zostać dzika
    4.Są to wypowiedzi osób mających stabilną pracę,stały dochód i moim zdaniem zmieniłyby poglądy,gdyby musiały jechać za pracą np. po likwidacji zakładu
    5.Niektóre przepisy UE są absurdalne, ale też dzięki niektórym przepisom tejże UE jest możliwa ochrona przyrody i zabytków
    Takie jest moje zdanie w tym temacie
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez biały wilk Zobacz posta
    Mam swoje lata,nie mam wyższego wykształcenia i może zle zrozumiałem,ale czytając wypowiedzi,odnoszę wrażenie że:
    1.Niektórzy są za przywróceniem granic i składaniem wniosków o wizy na każdy wyjazd
    2.My na Ukrainę tak,ale Ukraińcy muszą mieć wizy,bo...
    3.Kategoryczne NIE dla wstąpienia Ukrainy do UE,ponieważ Ukraina ma DLA NAS zostać dzika
    4.Są to wypowiedzi osób mających stabilną pracę,stały dochód i moim zdaniem zmieniłyby poglądy,gdyby musiały jechać za pracą np. po likwidacji zakładu
    5.Niektóre przepisy UE są absurdalne, ale też dzięki niektórym przepisom tejże UE jest możliwa ochrona przyrody i zabytków
    No wiesz, ja mam bardzo stabilną pracę i stałe dochody, ale zgadzam się z Tobą.
    Przede wszystkim doskonale pamiętał jak było przed.

A to że "dla nas Ukraina ma pozostać dzika, bo taką lubimy" - to stwierdzenie kompletnie infantylne a na dodatek na wskroś egoistyczne.

Ja też lubię dzikie góry, ale na zachowanie dzikiej i nieskażonej przyrody nie ma wpływu przynależność do Unii lub nie, a tylko świadomość ekologiczna ludzi.
    A tą można podwyższyć tylko szkoląc ludzi, od małego, od przedszkolaka.
    Mi się serce kraje, kiedy widzę na Ukrainie hałdy, po prostu hałdy śmieci w miejscach biwakowych.

I to mi się przede wszystkim nie podoba, u nas zresztą też.
    Ale aby osiągnąć taką świadomość aby ludzie nie wyrzucali śmieci do lasu lub do rzeki to trzeba lat i niestety pieniędzy (mogą być również z funduszy unijnych)

B.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 18-11-2010 o 15:21

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2010

@bialy wilk - świetnie to podsumowałeś :)
    Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ci co zyli podczas zaborow tez niby musieli sie pogodzic???
    No tutaj to już nieźle pojechałaś... Rozwiń proszę tę wypowiedź, pokaż jakiekolwiek analogie, chyba przegapiłem zbrodniczą napaść UE na nasz kraj.

P.S.
    A tak na marginesie Bubo, dlaczego nie stosujesz w swoich wypowiedziach zasad ortograficznych języka polskiego?
    Ostatnio edytowane przez R20 ; 18-11-2010 o 15:26

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez R20 Zobacz posta
    No tutaj to już nieźle pojechałaś... Rozwiń proszę tę wypowiedź, pokaż jakiekolwiek analogie, chyba przegapiłem zbrodniczą napaść UE na nasz kraj.
    moze tym razem na nas nikt nie napadl zbrojnie ale rowniez stracilismy niepodleglosc i co gorsza tym razem swiadomie i dobrowolnie....i np. taki traktat lizbonski wszedl w zycie... prawo unijne jest ponad prawem polskim, unia nam ustala normy i zasady ktorych musimy przestrzegac, ze np. taka stacja benzynowa ma zostac zamknieta mimo ze dobrze prosperuje bo "w unii nie wolno kontenerowek" czy odnosnie sprzedazy nabialu na ulicy... przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc- ale po co? entuzjasci UE i tak wszytsko przyjma z zachwytem i radoscia...

moze niektorym pasuja zakazy i "znormalizowanie" wszystkiego ze wszystkich stron ale mnie nie...

Cytat Zamieszczone przez R20 Zobacz posta
    A tak na marginesie Bubo, dlaczego nie stosujesz w swoich wypowiedziach zasad ortograficznych języka polskiego?
    np. ą ę czy duzych liter nie pisze z lenistwa
    Ostatnio edytowane przez buba ; 18-11-2010 o 15:46
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Sorry za trochę ostry ton, ale ja na prawdę mam absolutnie dość polityki !!!

A jeżeli ktoś nadal chce sobie dyskutować niech sobie dyskutuje w off-topicu, a ja te wątki będę omijać.

B.
    co widzimy;-)))
    sorki nie mogłam się powstrzymać;-)))))
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    co widzimy;-)))
    sorki nie mogłam się powstrzymać;-)))))
    No właśnie ja też się nie mogę powstrzymać jak ktoś pisze takie idiotyzmy

"straciliśmy niepodległość" - Buba - dziecko drogie - czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz ?
    Dla mnie osobiście to, ze mogę bez problemów przekraczać granicę ze Słowacją w miejscu w jakim chcę jest wspaniałe i cały czas mnie to cieszy.
    Za każdym razem kiedy przekraczam granice bez kontroli to się cieszę.
    A były (niestety) czasy w jakich aby dojechać do Morskiego Oka musiałam załatwiać sobie przepustkę z PTTK.

Albo upokarzające kontrole na granicy w Łysej Polanie.
    Byłam w ciąży i wracając ze Słowacji wiozłam w plecaki kilka ubranek dziecinnych, których nie wolno było przewozić.
    Pani celniczka mi kazała rozpakować plecak, pokazałam te ubranka ona mi je kazała odłożyć na kupkę na bok, ja się rozpłakałam.
    Wtedy poprosiła o kartę ciążową, jak sprawdziła, ze jestem w ciąży - to pozwoliła mi te ubranka zabrać.

To był rok 1986.

Kurde - dziewczyny - na prawdę Wam życzę abyście nigdy nie musiały znosić takich upokorzeń !

Ja te czasy doskonale pamiętam i mam nadzieję, że nie wrócą.

B.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 18-11-2010 o 16:17

Bieszczadnik Awatar biały wilk
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Roztocze,obecnie Sz-cin

Basia
    Ja zaznaczyłem,że to JA jako prosty człowiek odniosłem takie wrażenie po przeczytaniu wypowiedzi.
    Niestety, nie wiem jak się sprawa ma na Ukrainie ani w Bieszczadach,bo kiedy mnie pokroili,pocerowali i ponaprawiali doczesną powłokę,
    okazało się,że jestem bezrobotny {nie ma zakładu},a więc ze względu na stan zdrowia i finanse nie mam możliwości wyjazdu.Teraz spaceruję tylko po Puszczy Goleniowskiej i tutaj widzę sterty śmieci.
    Wiem, że ani państwo jako Rząd,ani UE nic nie pomoże,jeżeli nie zmieni się mentalność ludzi.
    Pozdrawiam

Na forum od
    09.2006

Też uważam, że straciliśmy niepodległość, ale spokojnie, nie na długo.
    Mam ochotę na tego szampana na grobie UE z Andrzejem;-)
    Niepodległość to nie jest to Basiu o czym piszesz, wtedy również nie byliśmy krajem niepodległym.
    Tak jakby istniało na świecie do wyboru tylko albo komunizm (wspomnienia z Łysej Polany), albo Unia (och jak pięknie i cudownie).
    I nic więcej do wyboru...
    Hmmm, czemu jak ta Unia jest taka wspaniała to ci głupi Norwegowie do niej nie chcą wejść!!!
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 18-11-2010 o 17:33
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

To był rok 1986.

.
    a ja bylam wtedy z rodzicami na karkoszczonce... fajna byla chatka, taka pachnaca dymem i drewnem.. jak wiele innych wtedy...pamietam jak bawilam sie przy piecu, jak kąpali mnie w balii a w tle grala gitara.. za to teraz tam jak w parku miejskim, odsprzatane, opłotowane i mozna sobie quada wypozyczyc ...

kazde czasy maja swoje dodatnie i ujemne strony...

Ja te czasy doskonale pamiętam i mam nadzieję, że nie wrócą.

B.
    nigdzie nie mowie ze czasy komuny byly idealne i byly pasmem ciaglej szczesliwosci ..
    tez wtedy niepodleglosci nie bylo.. (choc waluty na rubla nikt nam zmieniac nie chcial )
    Ostatnio edytowane przez buba ; 18-11-2010 o 17:45
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów