Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Rezerwat Pustki wg mnie to jest to!

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Rezerwat Pustki wg mnie to jest to!

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a tak wogole to trzeba sie nacieszyc gadaniem na forum o jaworniku, bo jak zrobia rezerwat to bedzie to kolejny temat tabu jak moczarne
    Bez obaw Raz że ten rezerwat to chyba ma być (?) tylko nazwa a nie sensus stricte rezerwat, ponieważ w Jaworniku nie ma nic co należałoby taką ochroną objąć.
    Dwa że rzeczywiście nacieszyć sie warto, bo potem to juz nie będzie to. SBN w tym roku już nie funkcjonowała o ile dobrze pamietam i pewnie już nie ruszy, zwłaszcza w poprzedniej formie.
    Ogólnie podzielam obawy przedmówców, Jawornik jest ok taki jaki jest - ale skoro jest taka silna potrzeba to niech robią. Maniacy tacy jak my -a troche ich na tym forum i nie tylko jest - znajdą sobie (mają) jeszcze inne podobne miejsca na których nikt nie będzie nabijał tabliczek i mówił ktorędy mają chodzić, bo to zabija całą frajdę. Natomiast dla miłośników zwiedzania MBL będzie jak znalazł i pomysł pewnie chwyci, chociaz ze względu na lokalizację super boomu pewnie nie będzie.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Święta prawda boomu nie będzie i raczej nie powinno być. Wy sobie miejsce znajdziecie, a pozostali bedą mogli nacieszyć się "czytaniem krajobrazu". Cały czas muślę o dzieciakach i warsztatach dla nich. Cudowne miejsce aby zapoznać ich z przebogatą etnografią. Niestety, ze względu na uczucia dawnych mieszkańców nie bedziemy mogli mówić o badaniach Kolberga i o tradycji pochówków wampirycznych tak niegdyś charakterystycznych na terenie Karpat. Najdłużej o ile mi wiadomo zachowały się na terenie Jawornika Jeszcze w latach 30 XX wieku się odbywały. Dawni mieszkańcy i ich potomkowe oraz ludzie z orkiestry którzy od lat pielęgnują tę dolinę wysunęli chęć pomocy dla wszystkich zainteresowanych tym tematem. Niedługo odbędzie się obrona pracy mgr na ten temat i może się uda zdobyć pieniądze na jej udostępnienie wszystkim zainteresowanym.

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    rzeczywiście nacieszyć sie warto, bo potem to juz nie będzie to.
    Hej! W pełni zgadzam się z Piotrem. Dla mnie jedną z najwspanialszych chwil/przeżyć jest odnalezienie samemu (bez strzałek i tablic, a przy pomocy jedynie map starych i nowych) cerkwiska, studni cembrowanych kamieniami czy przydomowych piwnic. Po ich oznakowaniu z pewnością ruch turystyczny będzie większy (choć boomu również bym się nie spodziewał), a maniacy raczej będą takie miejsce starać się omijać. Ale Bieszczady nie tylko są dla maniaków (nie wytrzymam i muszę to napisać: niestety!) i takie miejsca pewnie powstać muszą. Osobiście mam nadzieję, że wkrótce wzorem Jawornika nie zaczną powstawać podobne projekty dotyczące innych opustoszałych dolin.
    Pozdrówka - nieuleczalnie chory maniak Bazyl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

sorrrrrki! masz racje "imieniny" - ot mi sie przekrecilo szkoda ze baza jawornicka ma przestac istniec a wszedzie wokol ma powstac kolejny poligon do zbijania kasy :( coz, patrzac na nasze bieszczady mam coraz bardziej wrazenie jak kumpel spod wroclawia podczas powodzi tysiaclecia... wyszedl przed dom i patrzyl na swoja wies pochlaniana przez wode, coraz mniej bylo suchego miejsca, gdzie mozna sie bylo schronic i czuc bezpiecznie, coraz mniej i mniej... ze spaskudza sie doline po dolinie... i potem sie nie dziwcie ze ludzie sie pchaja do rezerwatow- moze niedlugo beda to jedyne miejsca gdzie nie bedzie tabliczek, szlakow, sciezek... gdzie z kazdego drzewa i kazdego krzaczka i kazdej kropelki wody ze strumyka nie bedzie spogladac ukochane ostatnio slowo "ROZWOJ" bleeeeeeeeeeeeeeeeee
    Ostatnio edytowane przez buba ; 09-11-2006 o 23:36
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

lucyna
    Guest

Trudno mi z wami polemizować bo częśćiowo podzielam wasze racje. Charakter Jawornika się zmieni ale mam nadzieję, że niewiele. Podkreślasz nasze Bieszczady. Wiem, że to jest bardzo silne, te góry można pokochać. Musisz jednak pamiętać o jednym: tu żyją ludzie. Oni też mają prawo decydować o rozwoju okolicy. Są bardzo przychylni temu projektowi, inaczej mówiąc nie spotkałam się z krytyką tego pomysłu. Sądziłam, że nigdy nie użyję tego argumentu. Ci ludzie nie mają pracy. Jedną z możliwości zdobycia na przysłowiowy chleb jest zarobek "na turystach". Ostatnio byłam na kilku spotkaniach wyborczych i ogarneło mnie przerażenie. Każdy z polityków i prawdziwych działaczy mówił o rozwoju turystyki. Tylko brak konkretów i wiedzy a tak naprawdę słyszałam pod tymi frazesami: głosujcie na mnie a będzie wam dobrze. Buba używasz pięknego cytatu który mnie fascynuje zobaczyłem itd. Widzisz chciałabym aby każdy z nas miał na to szanse.
    Polecam Wam dolinę Breźniczki okolice pomiędzy Zwierzyniem, a Myczkowem. Proszę zajrzyjcie tam. Piękna dolina nazywana krainą derkacza. Przebiega nią szlak zielony i nie widzę żadnego zagrożenia na dzień dzisiejszy ze strony turystów. Czasami przejdą tam przewodnicy"ekolodzy" z grupami lub przewodnicy na szkoleniu. Czasami goście indywidualni. Tylko widzicie to jest teraz. W chwili obecnej trwają prace nad tym aby Berdo przestało być rezerwatem lub Koziniec bo taką wersję też słyszałam. Ma powstać całoroczna stacja narciarska. I przewodnicy którzy mają hasła ochony przyrody ciągla na ustach nad tym pracują. Najgorsze dla mnie to, że osoby mi najbliższe zawodowo i prywatnie też chcą rozwoju w tym kierunku. Ostatnio wykłucilam się z koleżanką która kandyduje na wójta i usłyszałam od kolegi zmień zawód. Dlaczego o tym piszę. Bo wg mnie takie miękkie projekty mogą tę dolinę Jawornika uratować. Nikt mi nie zagwarantuje, że ta dolina nie podzieli losu doliny Bereźniczki lub doliny Stebnika.

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Rozmawiałem ostatnio z człowiekiem który od 10 lat jeździ do Jawornika, nocuje w Bacówce i ciesz sie ta dolina. Powiedział mi że jak nikt o Jawornik nie zadba to nic z niego nie zostanie. Rozbierane są zabytkowe piekne połemkowskie piwnice (a to bo robia droge a to nie wiadomo dlaczego znikają). Na teren w kraczaja kosiarki koszą od dziesięcioleci nie koszona trawę... rezerwat to jedyne rozwiązanie dla tego terenu. Bzdury o komercjalizacji zostawcie na dyskusje o innych bardziej zagrożonych tym terenach. Tam turtsty masowego nie będzie. Nie ma i nie będzie atrakcji tzw. "folderowych". Napewno ruch się zwiększy ale przyjeżdżać tam i wracać będą zawsze tylko zapalency. A tych jest garstka.

Pozdrawiam
    Krzysiek

Ps. zerknijcie jak tam kosili
    http://www.orkiestra.umcs.lublin.pl/...wykoszony.html
    Ostatnio edytowane przez KKKrzychoo ; 10-11-2006 o 12:54 Powód: dodałem link

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

nie byłem, nie wiem (wstyd i hańba), ale pójdę i się dowiem (zobaczę) co to za miejsce! A może poczekam aż utworzą rezerwat hihihi : P
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

lucyna
    Guest

Barnabo Barnabo Ciebie to nie nie można lubić. Koniecznie w swojej twarzowej kiecce.

lucyna
    Guest

Witam. Mam same dobre wieści. Rezerwat Pustki w Jaworniku powstanie. Rozpoczeły się szkolenia. Od stycznia, zaraz po spotkaniu roboczym rozpoczną się prace nad powstaniem projektu i zdobyciem pieniędzy. Wstępny projekt został włączony do sieci projektowanych w Bieszczadach sieci eko muzeum.Pracami kieruje Fundacja Bieszczadzka. Ta znana przede wszystkim z sieci szlaków rowerowych oraz z licznych nagród i wyróżnień. www.fundacja.bieszczady.pl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    W chwili obecnej trwają prace nad tym aby Berdo przestało być rezerwatem lub Koziniec bo taką wersję też słyszałam.
    A na czym te prace polegają?
    Przecież samorząd nie może sobie ot tak zlikwidować rezerwatu...? Czytam aktualną wersję ustawy o ochronie przyrody i nie widze podstawy...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)