Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Kuk

Satyryk Roku 2009
    Satyryk Roku 2008
    Awatar Pastor
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    Nowe Rybie

Domyślnie Odp: Kuk

Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    .......po prostu rażą mnie komentarze typu Pastora z 2 postu tegoż wątku. Śmierć czeka każdego niezależnie czy sobie na to ktoś zasłużył czy nie. Reakcja w stylu że sobie zasłużył już dawno... no wzbudziła we mnie niesmak i w wyższym poście o wyraziłem. A że ktoś zły żywot miał.... niech za życia pokutuje, a nie że nad grobem ludzie tańczą. o
    Mnie też rażą Twoje komentarze, już choćby dlatego że są niechlujnie napisane. Przywykłem do dyskusji z ludzmi, którzy potrafią swoje poglądy wyartykułować poprawnie. Również do treści mam zasadnicze zastrzeżenia. To nieprawda, że byt okresla świadomość. To marksowskie pojęcie jest powszechnie kwestionowane. Również nieprawdą jest, że Zygmunt III tłumił powstania na Ukrainie. Powstania tłumiła Rzeczpospolita a Zygmunt III jak również Władysław IV po cichu sprzyjali powstańcom, mając nadzieje na wzmocnienie swojej władzy.
    Chcę wyjaśnić, że nigdy i nigdzie nie kwestionowałem prawa Ukraińców do walki o wolność i niepodległość, nawet jeśli miałaby to być walka z Polakami!
    Ale walkę prowadzi się w sposób możliwie cywilizowany, określany przez konwencje międzynarodowe. Ja potrafię szanować ukraińskich bohaterów narodowych, począwszy od Iwana Mazepy a skończywszy na bezimiennych bohaterach pomarańczowej rewolucji! W tym wątku wypowiedziałem się na temat Wasyla Kuka, postaci dla mnie jednoznacznie negatywnej. To, że Wasyl Kuk uszedł ludzkiej sprawiedliwości dożywając sędziwego wieku nie jest dla Niego żadnym usprawiedliwieniem, nawet zakładając że cierpiał przed śmiercią. Ja nie wypowiadam się na temat Jego sumienia, mam nadzieję, że Bóg osądzi Go sprawiedliwie! Ja wypowiedziałem się na temat Jego odpowiedzialności politycznej i prawnej.Dla mnie jest zbrodniarzem tak jak za zbrodniarzy uważam całą czołówkę UPA - Andrija Melnyka, Maksyma Borowcia (Taras Bulba) Stepana Banderę czy Romana Szuchewycza, że wymienię tylko niektórych. Na ich grobach nie myślę płakać, rzeczywiście, chętniej bym zatańczył a najchętniej nasrał!
    "Człowiek, narodzony z niewiasty, dni krótkich jest i pełen kłopotu" Hi 14.2

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez Pastor Zobacz posta
    Ja wypowiedziałem się na temat Jego odpowiedzialności politycznej i prawnej.
    Chyba że tak.
    Nadal mam swoje poglądy na temat wojen, konfliktów zbrojnych ogólnie, nie wgłębiając się w szczegóły. O tym jednak chętnie mogę porozmawiać nie tyle na priv, co przy herbacie kiedyś.

Co do stwierdzenia że byt kształtuje świadomość, cóż, ja codziennie widzę tego dowody, codziennie na nowo przekonuję się że to prawda. W kwestii niechlujności postów... się nie odniosę wcale... może kiedyś będziesz miał powód zmienić swoją opinię. Chciałbym
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar wojtek legionowo
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Jeszcze jednego bandziora mniej,zostało ich jeszcze trochę w Kanadzie ,USA i Ameryce południowej,mam nadzieję ,że zanim zamkną oczy przypomna sobie o rzeziach ,których dokonali na Wołyniu w Bieszczadach na im nwszędzie tam gdzie się pojawiali.
    Wojtek legionowo

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Jak to trudno mu mieć za złe? Barnaba z całym szacunkiem, ale zapytam, czy Ty cokolwiek słyszałeś , czy chociażby czytałeś o działalności band UPA????
    Band UPA? Słyszałam o tym w czasach babuszki komuny. Dziewczyno sprawdź najpierw co oznacza to słowo, a dopiero później używaj go w kontekście walk z ukraińską partyzantką. Obrażasz kilka tysięcy żołnierzy, którzy zginęli w tej walce.

Umarł jeden ze zbrodniarzy. Świat bez niego nie wiem czy będzie lepszy.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    sprawdź najpierw co oznacza to słowo, a dopiero później używaj go w kontekście walk z ukraińską partyzantką. Obrażasz kilka tysięcy żołnierzy, którzy zginęli w tej walce.
    To raczej Ty powinnaś poczytać na czym polega walka partyzancka i czym się różni od działań ukraińskich nacjonalistów spod znaku OUN-UPA. Rozumiem że np. Al-Kaida to też partyzantka? Pozostaje jedynie nadzieja że nie pakujesz (pakujecie) takich bredni do głowy swoim grupom w ramach poznawania Bieszczadów. Żołnierze do których się odwołujesz wiedzieli z kim walczą i na pewno nie byli to dla nich partyzanci, chyba że masz na myśli "żołnierzy" UPA - "armii" dążącej do całkowitej eksterminacji ludności polskiej na Wołyniu i stosującej podobne metody i zabiegi tylko na mniejszą skalę na terytorium Rzeczpospolitej.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    wianuszek z dzieci na drzewie,
    Jako dość istotną informację podam iż słynne zdjęcie z martwymi dziećmi przywiązanymi drutem do drzewa nie dokumentuje zbrodni U.P.A. Dociekliwi historycy ustalili, że pochodzi ono z przedwojennego podręcznika kryminalistyki. Ilustruje zabójstwo popełnione przez psychicznie chorą Cygankę na własnych dzieciach.
    Nie zmienia to faktu iż takie "drogowskazy do Samostijnej" faktycznie istniały. Niestety odkrycie iż fotografia nie dotyczy Kresów wykorzystywane jest przez wielbicieli U.P.A. do kwestionowania faktycznie zbrodniczych czynów.

lucyna
    Guest

@Piotr
    Dowództwo UPA-Zachód, VI Okręg Wojenny "San", 26 Odcinek Taktyczny "Łemko": Kureń Łemkawski sotnie "Bira", "Brodycza", "Chrina", "Stacha", Kureń Przemyski: sotnie "Burłaki", 'Hromenki", "Kryłacza", "Łastiwki" to struktura ściśle wojskowa z 1947 r. UPA podporządkowana była kierownictwu politycznemu OUN. Zakerzoński kraj podzielono na odcinki taktyczne, te zaś na OKRĘGI BATALIONÓW I KOMPANII. Oddziały miały strukturę wojskową, żołnierze stopnie wojskowe, obowiązywały ich regulaminy. Sotnie były dobrze wyszkolone, prowadziły walkę partyzancką i w początkowej fazie górowały nad oddziałami polskimi. W strukturze UPA było też 6 oddziałów sztabu: organizacyjno-mobilny: dostarczał broni i amunicji, wywiadu i rozpoznania, gospodarczy: zaopatrzenie, wyszkolenia, propagandy, polityczno-wychowawczy.
    Czy to jest struktura organizacyjna bandy?

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

.........Czy to jest struktura organizacyjna bandy?
    Dla Polaków były i są to bandy....
    Struktura organizacyjna nie jest usprawiedliwieniem .Bandy też były dobrze zorganizowane na wzór organizacji wojskowych ,a co powiesz o takich "dodatkach" jak Galicjen SS i "najlepszych" strażnikach obozów jenieckich i koncentracyjnych, oni też byli delegowani przez OUN do "walki"??
    Mój ojciec skakał w 1944 pod Arnhem i też spotkał ich tam.
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 23-09-2007 o 22:10
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

lucyna
    Guest

Idąc Twoim tokiem myślenia należałoby nazywać bandami SS, Wermaht, Armię Czerwoną.
    Wg mnie należy rozróżnić metody działania od struktur organizacyjnych.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Czy to jest struktura organizacyjna bandy?
    Dzięki za cytaty, ale znam strukturę OUN-UPA i niewiele to wnosi. Mało istotne co było na "papierze". Partyzantka nie morduje jak leci cywili - wyrafinowanymi metodami w dodatku. Nie zarzyna także swoich pod byle pretekstem. W dodatku na terytorium obcego państwa będącego od 1945 roku w stanie pokoju. Osobiście nie używam określenia "bandy", ale nazywanie tej pohitlerowskiej zbieraniny partyzantką jest nadużyciem lub jak ktoś już na forum wspomniał: eufemizmem. Bardziej adekwatne jest określenie terroryści lub zorganizowane bojówki. Bojówki te sterowane przez szkolonych m.in. w formacjach SS ludzi, składały się często z prymitywów wyrwanych spod pługa i gówniarzy - nieletnich lub dopiero co pełnoletnich, którym po części widocznie imponowały takie działania a po części byli do nich zmuszani. Jak nie to na gałąź - UPA wytłukła wystarczającą ilość Rusinów oraz swoich "żołnierzy" pod znacznie głupszymi pretekstami.

Określenie "partyzantka" jest IMHO stosowane od czasów rzekomej próby poprawy stosunków czy też marzeń o pojednaniu (które na dziś są zupełnie abstrakcyjne), ponieważ ma ono polegać nie na wyważeniu rzeczywistych win obydwu stron, uderzeniu się w piersi i dopiero na tej podstawie wybaczeniu - tylko na wybielaniu, fałszowaniu i próbie puszczenia w niepamięć tego co było. Gorącym orędownikiem takich zabiegów, jak i lansowania określenia "partyzanci" UPA, jest znany Ci zapewne pro-ounowski historyk G. Motyka. Pech chce że Polacy są narodem, który nie lubi gadać że pada deszcz gdy plują mu w twarz.

p.s - jedź np. do Baligrodu i poopowiadaj miejscowym - w ramach prelekcji - o żołnierzach-partyzantach UPA, którzy w ciężkim boju wytłukli 42 jego mieszkańców. Na pewno z nieukrywaną radością i miłą chęcią kopną Cię w tyłek.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów