Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Dobre noclegi w ukraińskich Karpatach

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Dobre noclegi w ukraińskich Karpatach

Dla mnie jest tylko jeden "dobry" nocleg w w Karpatach Wschodnich to mój namiot - ma jedną istotną zaletę, żeby go znaleść nie muszę zbaczać ze ścieżki, którą obrałem i w każdej chwili moge ją dowolnie modyfikować...poza tym przy odrobinie gramotności nocleg się znajdzie w każdej miejscowości.

...Jednak czasy się zmieniają...kiedys się jeździło w Karpaty Wschodnie, żeby odpocząć od tego wszystkiego co uprzykrza żywot człowieka w górach - schronisk, kwater, tłumów, ciepłych kąpieli i lusteka nad zlewem...w Szybenem nocleg szukać - tyle polanek, polan, połonin, a widoki jakie...
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    ...Jednak czasy się zmieniają...kiedys się jeździło w Karpaty Wschodnie, żeby odpocząć od tego wszystkiego co uprzykrza żywot człowieka w górach - schronisk, kwater, tłumów, ciepłych kąpieli i lusteka nad zlewem...w Szybenem nocleg szukać - tyle polanek, polan, połonin, a widoki jakie...
    Rzecz w tym Marcinie, że nie zawsze mam chęć wędrować z namiotem na plecach.

Tym razem chcę się zatrzymać gdzieś "na dole" i zostawić plecak. Planuję wejście na Skupową, na Czywczyn i na Popa Iwana od tej strony.

Marzę o tym, aby się udało, bo do Skupowej to już będzie moje trzecie podejście, poprzednie dwa się nie udały ze względu na pogodę.
    Jeśli będę w tym Szybenem kilka (3-4) dni, może chociaż jeden z nich będzie pogodny

Na Czywczynie też jeszcze nie byłam, a oglądałam go już z każdej strony i też mi się marzy - piękna góra.

Na Popie Iwanie byłam już trzy razy, ale nigdy od tej strony.

Oprócz tego wybieram się jeszcze później na nieco dłuższy wyjazd w Obczyny Bukowińskie (i po rumuńskiej i po ukraińskiej stronie), wtedy już z namiotem.

Pozdrowienia

Basia

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Zgadza się, że czasem we wsi warto się zatrzymać, żeby złazić okolicę dlatego najlepiej jest się na miejscu zorientować i zatrzymać u kogoś w domu. Jak na razie to jeszcze nie problem...
    A wyjście na Popa z Szybenego całkiem ciekawe i kilka alternatywnych wariantów ma. A propo pozwoleń na chodzenie w pasie przygranicznym i po granicy - Czywczyny i Marmarosze to jak teraz jest? Dawniej najlepiej było nic nie załatwiać i chowając sie po krzakach przejść...Nie trzeba było bynajmniej stawiać kartonu fajek jakiemuś "żandarmowi", że przymknął oko

A co do pogody to każda jest piękna...w górach szczególnie.
    Ostatnio edytowane przez marcins ; 27-04-2008 o 21:50
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Zgadza się, że czasem we wsi warto się zatrzymać, żeby złazić okolicę dlatego najlepiej jest się na miejscu zorientować i zatrzymać u kogoś w domu. Jak na razie to jeszcze nie problem...
    A wyjście na Popa z Szybenego całkiem ciekawe i kilka alternatywnych wariantów ma. A propo pozwoleń na chodzenie w pasie przygranicznym i po granicy - Czywczyny i Marmarosze to jak teraz jest? Dawniej najlepiej było nic nie załatwiać i chowając sie po krzakach przejść...Nie trzeba było bynajmniej stawiać kartonu fajek jakiemuś "żandarmowi", że przymknął oko

A co do pogody to każda jest piękna...w górach szczególnie.
    Już w roku 2005 kiedy tam byłam nie potrzebne były zezwolenia. Wystarczyło się zameldować "na szlabanie" w Szybenem, spisywali i puszczali dalej. Wtedy przeszłam Połoniny Hryniawskie, ale na Skupową wejść się nie udało, bo jak już z Probijnej mieliśmy zamiar na nią podchodzić - to przyszła taka zlewa, że była to dosłownie ściana deszczu.

W ostatnich dwóch latach chodziło tam sporo moich znajomych, a obecny tu na forum Kuba był dokładnie rok temu - na pierwszego maja (nocowali m.in. w Burkucie) i z tego co wszyscy mówili - z zezwoleniami żadnych problemów nie było.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez Henek Zobacz posta
    podawać w tym wątku mało przydatne linki [...]
    liczy że będę jeszcze odpowiadał na jego dywagacje - to się niestety przeliczy [...] nie dyskutuję z osobami wybitnymi wszechwiedzącymi [...]słowa Michała pobrane z innego watku
    Hm, wyczuwam chyba Henku, że masz jakiś przykry problem z moją obecnością w "Twoim" wątku.
    Ciesząc się tedy ino, że moje linki Ci się przydają, nie będę Ci już przeszkadzał
    w pozostawaniu jego jedyną 'Księżniczką'
    - powodzenia (-;

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    z tego co wszyscy mówili - z zezwoleniami żadnych problemów nie było.
    Nie było problemu z zezwoleniem na wejście i zejście z Czywczynu niemal najkrótszą drogą,
    na odrobinę więcej spaceru granicą zgody już nie było.
    (BTW: i tak nie skorzystaliśmy - moi współtowarzysze nie byli zainteresowani - i pewnie słusznie (-; -
    ekwilibrystyką na oślizłym okrąglaku pozostałym z mostu,
    a z brodzenia w wezbranym Czeremoszu sam - po połowie - zrezygnowałem)

Natomiast podobnie zwykle twierdzi się, że nie ma problemów z wycieczką na Popa Iwana marmaroskiego,
    natomiast nam w Bogdanie najpierw zarzucono brak zgłoszenia u ratowników w Rachowie,
    a gdy już wydawało się, że wynegocjowaliśmy załatwienie tego przez pograniczników,
    pojawił się na motorze przypuszczalnie jakiś kontroler,
    który kategorycznie odesłał nas po propusk do ... Użhorodu
    (ewentualnie sugerując, byśmy zanocowali w Rachowie wysławszy stamtąd fax,
    a następnego dnia mieli nadzieję, na pozytywną odpowiedź).

Zachowanie pograniczników ukraińskich pozostaje zatem dalej nieco nieprzewidywalne.

Serdeczności,

Kuba

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Czyli niewiele się zmieniło...

...Dalej trza liczyć na dobra wolę strażnika.
    Marcin

lucyna
    Guest

Koło Rudek jest fajna karczma. Z zewnątrz ładnie wygląda. Wewnątrz ponoć też. Sauna, prawdziwa bania, solarium. Koszt noclegu w pokoju z łazienka około 100 hrywien. Kolega bardzo dobrze wspomina tam pobyt.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Dobrych parę lat temu spałem w Chuście w pokoju z atrapą telewizora w pokojach hotelowych na dworcu autobusowym. Poza tym tanio było - 20hr(trzy razy taniej niż w obskurnym hotelu państwowym) i łazienka przy pokoju z prysznicem z ciepłą wodą.
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)