Najpierw gwoli usprawiedliwienia powiem, że w turystyce podpieram się autem od zaledwie
trzech lat. Okres wakacji staram się wykorzystać na wyjazdy wraz z żoną i dorastającą żmiją
(jak widać po nazwie gada córka jest w tzw. „trudnym wieku” – ale turystyczna ,tak zresztą jak żona. Do naszych wyjazdów dorobiliśmy sobie filozofię, że nie jeździmy dwa razy w to samo miejsce, co nie oznacza że w Sudetach i na Dolnym Śląsku nie byliśmy więcej razy.
Tak więc były Tatry, Karkonosze, Śnieżnik Kłodzki, Góry Bardzkie, Góry Stołowe, Beskid Niski, Beskid Żywiecki, Rudawy Janowickie, Góry Izerskie, przytaczam te miejsca tylko w tym celu aby wyjaśnić szanownemu Towarzystwu że nie jestem typem „turysty” który uprawia moczenie czterech liter na leżaku w Popradzie z piwem w ręku i walkmanem na uszach, aczkolwiek z tego uroczego obrazka stanowczo akceptuję piwo. Bóg nie dał Bieszczadów mimo że były prowadzone kilkakrotnie przymiarki i prace studialne, i byłem też
naprawdę blisko w Beskidzie Niskim. Niezbadana jest wola najwyższego. Ale coś w tym roku drgnęło i z Beskidu Sądeckiego przeskakuję w Bieszczady. Konkretnie z Tylicza do Zawozu , domyślam się że Zawóz to nie Bieszczady, ale to tylko baza jak na wstępie napisałem następnym razem na pewno będzie w innym miejscu co nie znaczy że nie w Bieszczadach!
Nie znam tych gór, więc proszę bardzo o kilka podpowiedzi, za które z góry SERDECZNE DZIĘKI
1. Pytanie zasadnicze. Z uwagi że w miejsca takie jak: mostek na Sanie przy Studennym, Duszatyn, Łopienna, Bukowiec, Roztoki Górne, Ustrzyki Górne, Wetlina, Berechy Górne i Zatwarnica będę dojeżdżać autem, bardzo proszę osoby zmotoryzowane a bywałe w tym terenie o radę gdzie lub u kogo można bezpiecznie zostawić samochód.
2. Gdzie można tanio a dobrze zjeść w takich miejscach jak: Ustrzyki Górne, Cisna, Wołkowyja, Polańczyk, Wetlina, Polana, Zatwarnica, Czarna.
3. Proszę o wyjaśnienie czy całą drogę Dołżyca – Terka poza tymi 2 pierwszymi kilometrami jest tak dobra że nic tylko szaleć na dwójce. Podzielcie się waszymi opiniami o wielkiej i małej obwodnicy i innych drogach.
Zakładki