Zobacz pełną wersję : Śpiwory....
Dupsko mi zmarzło, a nogi trzęsły się .... tak wyglądał mój każdy poranek.... Ileż można?
Jaki śpiwór? Już wiem jakie są zasadnicze różnice między puchem a syntetykiem, cena, waga, kompresyjność- o tym wiem. Jak wygląda sprawa z tolerancją na wilgoć? A "bajery"? Wiadomo, jak śpiwór ciepły to i w chłodną noc jest szansa na bajery haha, jednak może warto się rozejrzeć za takimi z listwami, kołnierzami itp. Może i pierdoła, ale jeśli daje efekt .....
Jak wygląda sprawa z wcinaniem się materiału w zamek. Na ngt zauważyłem że Małachowski w tej dziedzinie leży (i kwiczy), a inni producenci? Może macie na to jakiś patent, i jest spokój?
Na oku mam dwa:
- puchowy (http://www.sportex.hg.pl/spiwory.htm)
- syntetyk (http://marmot.de/index.en.php5?id=2&cat=54&prod=9785&col=4)
A może lepiej zrobić podpinkę z polaru? Mój obecny to typowy letniak, nie wiem juz co to bo się sprała metka, ale wiem że przy 4 stopniach telepie mnie z zimna. A zima dopiero się zaczyna....
Spójrz tutaj:
http://ngt.pl/forum/?p=faq
Dzięki! Cały dzień wczoraj czytałem.... a nie doczytałem jednej sprawy....
Czy ktoś ocieplał sobie śpiwór letni polarem? Jaki to da efekt? Obniży komfort o parę stopni, czy tylko wzrośnie objętość i waga?
Naciągnąłem hipermarketowy polar na letni śpiwór, ale w warunkach domowych. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że zrobiło mi się cieplej o jakieś 5-8 stopni.
Trochę offtopowo, ale skoro już powstał śpiworowy wątek... ;)
Potrzebowałem śpiwora na wypady w cywilizowane rejony, który byłby jednocześnie zapasową kołdrą do domu, więc niedawno nabyłem letnią kopertę o całkiem przyzwoitej relacji jakości do ceny. Na zewnątrz poliamid na rip-stopie, w środku bawełna/poliester, pomiędzy włókno poliestrowe. Wór porządnie zrobiony - rzep na zamku, worek kompresyjny, szwy wzdłuż całego śpiwora. Zakres temperatur 3/10/20 st., waga 0,9 kg, cena 51 zł. Czyli taka grubsza powłoczka, fajna na ciepłe lato albo dogrzany pensjonat, za to w plecaku nie odczuwa się ani wagi, ani objętości.
Nie wiem, czy nie zostałoby to podciągnięte pod kryptoreklamę, więc jeśli ktoś potrzebuje markę czy inne szczegóły, to proszę o kontakt na PW :)
-> Barnaba
Jak Cię nie stać na komplet śpiworów(zima-puch,syntetyk na resztę roku) to proponuję syntetyk np Małacha za 300 zł + "kondon" z Decathlonu oddychający,nic nie ważący,nieprzemakalny, za 114 zł.Można w nim kimać jak chlapie pod drzewem, lub jak zimno.Dodatkowy polar wprawdzie jest lekki ale duży.
300 + 114= 414
Za niewiele więcej, a może i nawet nie, można już mieć puchowy. Ciągle mi w głowie ten sporteks....
barnaba! nie wiem co ci doradzic, bo nie wiem jak odczuwasz zimno. Ja np. jestem strasznym zmarzlakiem. zwykle ubieram sie tak jakby bylo 10 stopni mniej. Aby moc czerpac radosc z gorskich wyjazdow i nie wracac z kazdego z paskudnych chorobskiem zakupilam sobie spiwor puchowy, firmy yeti, extremum -25, kosztowal 1000zl. Byla to najlepsza inwestycja mojego zycia!!!! w ostatni weekend spalam na nieogrzewanym strychu i udalo mi sie nie zamarznac ;) tobie napewno wystarczylby duzo cienszy i przez to tanszy! ale polecam puch (tylko trzeba trzymac w domu w postaci rozlozonej coby sie nie ubil) no i musi miec z wierzchu taka warstwe izolujaco przed wilgocia
Jak by był to tandem, to bym próbował się jakoś wkupić, ale mniemam że mumia to jest. Moje odczuwanie zimna? Kiedy szaleje z siekierą, to nie ma dla mnie mrozów, ale jak się zastyga w bezruchu na noc..... toż to straszne jest!
Barnabo.
Poniekad znasz warunki w jakich bywało mi sypiac w bieskach i jak widzisz nadal tu jestem i pisze na forum. od kilku lat posiadm śpiwór Hannaha syntetyk do -16 dalem za niego jakies 250pln a komfort swietny. Nawet przemoczony grzeje! Co do MAłachów firma swietna spiwory tez... ale jak dla mnie to sie ceni za bardzo. W puchu nie spałem ale nie cierpię z tego powodu..:mrgreen:A i oczywiscie wróc uwage na to czy jest mozliwosć połączenia dwóch spiworów ze soba. Puchy i inne nowości chowaja sie przy dwóch połączonych spiworkach i jakaś pikna niewiastą obok ciebie...:)
Pozdrawia Bison