Zobacz pełną wersję : Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Przeglądając ten temat "zaraziłem "się (bardzo fajna ta choroba)fotografowaniem napotkanych kwiatów i roślin .Jednocześnie dzięki Wam nauczyłem się rozpoznawania i nazewnictwa kilku z nich,ale nadal mam wielkie luki w tej wiedzy ,dlatego mam pytania:
pierwsze zdjęcie ,czy z tych liści będą kwiaty i co to za roślina
drugie , co to za kwiaty.
ps pozostałe jakie wczoraj widziałem i fotografowałem to już znam -- zawilce, pierwiosnki i śledziennice skrętnolistne.
czosnek niedźwiedzi czyli czeremosz, przepyszny
lulecznica kraińska, najprawdopodobniej od tej nazwy pochodzi słowa lulki (lulki palić) halucygenna
czosnek niedźwiedzi czyli czeremosz, przepyszny
lulecznica kraińska, najprawdopodobniej od tej nazwy pochodzi słowa lulki (lulki palić) halucygenna
->Joorg
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha i liście i "czosnki".A jak nie jadłeś to spróbuj.
..
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha.....
Może i jadłem ...., ale nie wiedziałem co i jak się nazywa.:wink: ..naprawdę, jak nie znałem nazwy kojarzyło mi się to z dziką konwalią. :-D
Nie będę zrywał czosnku tam gdzie fotografowałem , bo to jest rezerwat,poszukam go gdzie indziej.
Ps. polecam to miejsce , wprawdzie nie Bieszczady , ale po drodze, tuż tuż przed...... Browar i Inni wiem ,że jeżdzicie tą trasą i sądzę ,że byliście tam. Najlepiej na wiosnę i w jesieni kiedy liści nie ma .
Co do lulecznicy, to wczoraj właśnie usłyszałam lokalną nazwę tej pięknoty (bardzo mi się luleczka podoba i mam ja już u siebie w ogródku:)) Starsi ludzie mówili na nią: Czaruwnyk:)) [nie mam pojęcia jak to napisać po polsku:)]
pozdrawiam:)
->Joorg
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha i liście i "czosnki".A jak nie jadłeś to spróbuj.
które to i jak sie to je? wspomniałeś o liściach i czosnkach?
Pozdrawiam:razz:
Chyba przepisy już podawałam ale dla vm wszystko.
Sałatka z sera lub bundzu z czeremoszem i śmietaną, przepyszny z pomidorami i śmietaną, z jajek, pomidorów z majonezem. W Stanicy pani Malwina podaje na swieżym chlebie z masłem.
które to i jak sie to je? wspomniałeś o liściach i czosnkach?
Pozdrawiam:razz:
To te na pierwszym zdjęciu.Lucyna zapodała sposób pożerania;-) Liście posiekane do sałatek,zup i sosów a "czosnki"(cebulki) jak czosnek,tyle że mają włókna-trzeba rozdrobnić.Mniam(a jak pachnie).A lulecznicy(na drugim zdjęciu) bym nie jadł:nie dość że pod ochroną,to jeszcze trująca(skopolamina-bardzo trująca).Chyba że się Ciebie trzymają eksperymenty,można pofruwać...:twisted:
Trawę paliłem ze dwa razy w życiu i nigdy więcej, choćby nie wiem jaki soft to był ;)
Wolę tradycyjne metody odurzania w postaci poczciwej żubrówki na ten przykład.
Dzięki serdeczne Lucynko i Tobie Browarze za info, jeszcze jedno mnie nurtuje, czy toto ma smak podobny do czosnku? A liście? Chodzi o to, że mógłbym mieć wątpliwości, czy trafiłem właściwą roślinę, więc odruchem bezwarunkowym próbowałbym gębą.
Pozdrawiam :)
->vm2301
Najpierw urwij kawałek liścia,rozetrzyj i powąchaj-pachnie czosnkiem ewidentnie.
Upolowalem ostatnio kwiatuszek. Taki mniejszy kuzyn zawilca.
Ma sprytne listki w ksztalcie serduszek ktore skladaja się jak parasolka.
Upolowalem co prawda nie w Bieszczadzie tylko w Niskim,
ale ale ?
Moze w Bieszczadach tez występują ?
No to upolowałeś szczawik zajęczy,w Bieszczadzie też jest.
Dodatkowa informacja przepyszny.
Mam zagadkę jaka roślinka nazywana jest też gładyszkiem lub gładyszem pospolitym?
dodatkowa informacja:szczawik zajęczy jest szkodliwy w wiekszych ilościach
8-) Hmm niech się zastanowię.
Już wiem nie wolno go spasać:wink:
Coś mi się zdaje, że zanim się cykle szkoleń skończą ja padnę martwa. Zawsze mówiłam, że los przewodnika jest ciężki.:mrgreen:
8-) Hmm niech się zastanowię.
Już wiem nie wolno go spasać:wink:
Coś mi się zdaje, że zanim się cykle szkoleń skończą ja padnę martwa. Zawsze mówiłam, że los przewodnika jest ciężki.:mrgreen:
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Trzymaj się tego i eksperymentuj. Każdy pokarm, który łykamy okazuje się toksyczny w nadmiarze, a więc zajadaj z umiarem. Jeśli jednak zauważysz, że po którejś roślince jest Ci niedobrze - dawaj nam znać:D Raz - będziemy wiedzieli czego unikać na przednówku. Dwa - znajdziemy odtrutkę dla Ciebie:D
Szczawik zawiera spore ilości kwaśnego szczawianu potasu, który w nadmiarze jest szkodliwy. Poza tym jest to jednak doskonałe źródło Vit. C i bywało jedynym wybawieniem od szkorbutu łagrowych jeńców tam, gdzie roślina ta występowała. Ponadto ma różne inne właściwości lecznicze choćby dezynfekuje rany i otarcia.
Pozdrawiam,
Derty
PS: Gładyszek to Galanthus nivalis czyli przebiśnieg
DUCHPRZESZŁOŚCI
25-04-2007, 23:31
jaka roślinka nazywana jest też gładyszkiem lub gładyszem pospolitym?
Ja zawsze myślałem że Gładysz, to tylko nazwisko lejtnanta Krasnoj Armi, pogrzebanego na szlaku granicznym. :shock:
Co zaś do szczawika, to w wielkich ilościach to zielsko żarłem jako dzieciak, mieszkając na Podlasiu, i jakoś nigdy mi nie zaszkodził. A tu się dowiaduję, że to ma jakieś szczawiany potasu:?: No cuż chemikiem nie jestem.
Ja zawsze myślałem że Gładysz, to tylko nazwisko lejtnanta Krasnoj Armi, pogrzebanego na szlaku granicznym. :shock:
Co zaś do szczawika, to w wielkich ilościach to zielsko żarłem jako dzieciak, mieszkając na Podlasiu, i jakoś nigdy mi nie zaszkodził. A tu się dowiaduję, że to ma jakieś szczawiany potasu:?: No cuż chemikiem nie jestem.
Zdrowemu człekowi szczawian nie zaszkodzi:D Zdychają po tym tylko osobniki słabowite, anemiczne i niewydolne:D
A ten lejtnant to właściwie jak tam zginął, bo jakoś nigdy nie interesowałem się historią tego wojaka? Może nażarł się szczawiku?:O
Wszystkiego wiosennego,
Derty
...A ten lejtnant to właściwie jak tam zginął, bo jakoś nigdy nie interesowałem się historią tego wojaka? ...
był on zdaje się pilotem i roztrzaskał się samolotem...
Nie wiem czy historia lejtnanta wpisuje się w ten wątek ?
Mnie bardziej interesuje co w trawie piszczy ?
Patrząc na załączone zdjęcie może uda się rozwiązać tą zagadkę.
A to nie jest przypadkiem Skrzyp polny ?
katarzynowosc
28-04-2007, 09:29
Coś mi tu dzieciństwem zapachniało... żeby się taki skrzyp kojarzył... Eh, eh :wink:
jasne, że skrzyp :grin:
Pzdr-
K.
Witam :) zagadka z buczyny!!!
To chyba rzeżucha,ale jaka?
nie :) to nie jest rzezucha
Witam :) zagadka z buczyny!!!
żywiec cebulkowaty
tak!!! zywiec cebulkowy - Dentaria bulbifera :)
Niech będzie że nie rzeżucha, ale Dentaria bulbifera=syn.Cardamine bulbifera czyli z rzeżuchowatych :-)
Nie zagadka, a prośba o zidentyfikowanie
Pierwiosnka lekarska(wiosenna)Primula officinalis(veris)
Na ostatnim szkoleniu Adam Szary twierdził iż pierwiosnka lekarska w Bieszczadach jest rzadka. To raczej jest pierwiosnka wyniosła.
Dzięki serdeczne....i idźmy za ciosem
To 3 wygląda mi jak szczawik zajęczy, ale liście jakieś takie, no i te dzyndzle w środku kwiatu nie białe ino jakies takie bordowe
6 i 7- to chyba ta knieć błotna?
A reszta?
PS. Czy możecie polecić jakis książkowy atlasik roslin, który w Bieszczadzie by mi najlepiej pomógł rozpoznawać całe to zielsko tu rosnące?
1 zawilec gajowy
2 knieć błotna albo górska
3 rzerzucha?
4 rzerzucha
5 nie wiem
6,7 knieć błotna albo górska
8 lepiężnik raczej biały nie wyłysiały
9 buk krywulec
A ten krzaczek, wygląda jak pomalowany srebrem, gdzies mi się to w oczy na forum chyba rzuciło, ale nie pamiętam gdzie...
Ja zabieram w plecak "Przewodnik do rozpoznawania roślin i zwierząt"wydany przez Oficyne Wydawniczą MULTICO w 1994roku.Nie jest to przewodnik bieszczadzki,raczej uniwersalny na rózne wycieczkZaletą jest jego rozmiar i waga (rzecz niebagatelna przy załadowanym plecaku).Moze ktoś poleci Ci coś lepszego,mnie wystarcza.
Dzięki za radę, czekam na więcej...
Co tam Twój przewodnik mówi o powyższym srebrnym krzaczku?
Pozdrawiam :)
Kilka okazów przyrody ożywionej wprost z Bieszczadów Wschodnich. Czym one są ?
1-barwinek pospolity
2-biegacz granulowany
3-nie znalazłam
4-storczyk
5-też chyba storczyk
6-hm,nie jestem pewna
7-nie ma liści,trudno stwierdzić
8-huba
->vm2301
Na Twoim piątym zdjęciu jest uwieczniony przetacznik bobowniczek[veronica beccabunga]
->Hero
To trzecie to chyba oleica krówka[meloe proscarabeus],a ósme (ostatnie) to pniarek obrzeżony.Szóste to lepiężnik a siódme rzeżucha.
-sir Bazyl
Na 25 stronie wątku zamieściłeś zdjęcia "lian".Spotkałem ostatnio takie same,to był chmiel.Natomiast ten "agrest" to może być faktycznie agrest.Wyszperałem że w Polsce występuje pięć gatunków porzeczki:
porzeczka dzika(czerwona)
porzeczka alpejska
porzeczka agrest(agrest)
porzeczka czarna(pod ochroną)
porzeczka skalna
No i oczywiście każdy gatunek ma dwa miliony odmian ;-)
jacob.p.pantz
15-05-2007, 09:25
@ vm2301 / WUKA
- pierwiosnka/-ek lekarska/-i ma w porównaniu z wyniosłą/-ym
kielich (to zielone z czego wystaje to żółte) jednokolorowe i luźno odstające od obejmowanej rurki korony (tego żółtego)
@ vm2301
- Rośliny gór polskich, Mirkowie + Zarębscy, Muza 2000 (AFAIK jeszcze dostępny np. w EMPiKach)
- broszurki BdPN o ścieżkach przyrodniczych (za grosze w BdPN, niektóre wyczerpane)
- Bieszczady z serii Przyroda Polska, Zarzycki + Głowaciński, cz.-b. staroć częsty i tani na allegro
- BdPN z serii Multico przewodników kieszonkowych po PNach (maleństwo, ale ważniejsze/ciekawsze badyle są)
...
a w necie:
- ogólnie: http://www.atlas-roslin.pl/
- węziej: http://www.skpg.e-gory.pl/atlas/
a srebrny krzaczek wygląda przede wszystkim na uschnięty krzaczek,
może (mało widać) - jak żywy obok - jałowiec albo wydmuchany świerczek?
@ Hero / WUKA
oba storczyki - bzowe, a lepiężnik - wyłysiały
Serdeczności,
Kuba
Witaj Kuba,co Cię tu zaniosło?Fajnie;-)
Kuba,dzięki za obszerne i szczegółowe potraktowanie tematu.Ja jestem tylko technik torfiarz więc spore luki w znajomości roślinek bieszczadzkich.Pozdrawiam.
Dzięki Kuba :)
Te "zagroszowe" broszurki planuje upolować, w "bileciarni" w Wołosatem cena sięga 7 złotych ;)
Linki znam
Co do "srebrzystego krzaka", to nie był podobny do obok rosnących, widziałem ich kilka, sterczących srebrnych suchych badyli pośród zieleni.
Gałęzie jałowca, czy świerka mi nie przypominały, ale zaś nawet jeszcze nie raczkuję w tej dziedzinie, więc kto wie.
Prezentują się wspaniale, dlatego zwróciłem uwagę.
Nie ustaję w poszukiwaniach:-P
jacob.p.pantz
15-05-2007, 13:14
Witaj Kuba,co Cię tu zaniosło?Fajnie;-)
- Witaj,
- kaprys / ciekawość świ@a i tutejsza tem@tyka,
- a to się jeszcze okaże (-;
@WUKA
Proszę bardzo / Nie ma za co; moja wiedza tu też mocno kulawa
@vm2301
Proszę bardzo / Nie ma za co; może podeślij mi większe na (nick)@gazeta.pl (nick@gazeta.pl)
z ewentualną wzmianką, gdzie (wysokość otoczenie) dokładnie zrobione?
Serdeczności,
Kuba
Co to za grzyby rosną sobie na drzewie przy szlaku granicznym (przełęcz pod Czerteżem)
Boczniaki ?? Tylko jakie??? w podręcznym atlasie nie znalazłem.
-> joorg
To żagiew łuskowata[Polyporus squamosus]
http://grzyby.strefa.pl/Polyporus_squamosus.html
jadalne
Długi
Połączony temat grzybów i Bieszczadu:
http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070525/AKTUALNOSCI/70525010
AKTUALNOŚCI
25 maja 2007 - 19:00
Bieszczady > Pojawiły się pierwsze grzyby
Grzybiarze powinni ruszać w Bieszczady. Oto zdjęcie i list, jaki dostaliśmy od naszej Czytelniczki:
"Witam !
Dziś 25 maja w małej miejscowości Stefkowa wybrałam sie do lasu na spacer . Ku mojej uciesze i wielkiemu zdziwieniu, po tak wielu suchych dniach i o tak wczesnej porze roku jak na grzyby udało mi sie ich znależć spory koszyk . Tak więc zapraszam w Bieszczady prawdziwych grzybiarzy , ponieważ grzyby już są !
Angelina Duma "
... Ja jestem tylko technik torfiarz więc ...
Hehe...ja to jestem pirotechnik-torfiarz;P Gdy byłem b. młody i szalony, niemal pozbawiłem Kampinoski PN wielkich torfowisk występujących na Łąkach Sierakowskich:D No, na szczęście ktoś mnie i moich znajomych w porę powstrzymał:D Tyle tajemniczych chabazi zniknęłoby z PN-u na długo...
Pzdr,
Derty
Moje technikum było jedyne w Polsce(i krótko).Nigdy w tym zawodzie nie pracowałam,ale łacińskie nazwy torfowisk wysokich i niskich pamiętam do dziś.Widziałam pożar Bielawskich Błot k.Karwii.Chwała Ci,ze nie przyłozyłeś ręki do takiego widowiska.Pozdrawiam.
W temacie,ale z innej beczki:
http://tvp.pl/400,20070618513558.strona
Złotogłów
A ci, którzy nie lubią spacerów po górach mogą po prostu usiąść wygodnie przed telewizorem. To ostatnia okazja by obejrzeć te kwiaty, bo wkrótce przekwitną.
Kwiaty mogą zapylić jedynie nocne motyle
Na Podkarpaciu lilię złotogłów najczęściej możemy spotkać w liściastych lasach Beskidu Niskiego, Bieszczadów i Pogórza. Rzadziej występuje w dolnych partiach połonin. Duże różowoczerwone, a czasem fioletowe kwiaty mogą zapylić jedynie nocne motyle. Dlatego właśnie lilie złotogłów najbardziej intensywnie pachną po zapadnięciu zmroku. Nazwa złotogłów pochodzi nie od kwiatu, ale od koloru łusek pokrywających cebule. Dawniej, kiedy ta roślina była pospolita jej pieczone cebulki podawano jako przysmak. Dzisiaj lilia złotogłów jest pod ścisłą ochroną.
Jacek Szarek
bparde
Pięknie rozkwitły w rezerwacie Sobień.
Szkoda tak fajnego wątku. Może ktoś zlituje się i cuś wrzuci. Jakieś małe zdjątko.
Chcesz,masz:co to za drzewo po lewej?
:-D Dziękuję prowidnyku chaszczowy.
Trudne, bardzo trudne .Świerk z wielkim znakiem zapytania.
Naprawdę trudna zagadka. Siedziałam nad kluczem do oznaczania drzew i nadal nie wiem co to jest. Na pierwszy rzut oka wygląda jak jodła. Pokrój i łatwość oczyszczania się z gałęzi charakterystyczna dla tego gatunku temu przeczy.
Stawiwm więc na niemożliwe-cis w formir drzewiastej.
Twój pierwszy rzut oka prawdę mówi.To jodła,potężna,ale niewysoka(chyba był złamany czubek za młodu??)Strzała ma 5-7 kubików,ale to widać dopiero z bliska.No i to nasiennik.
Edytuję, bo w międzyczasie pojawiła sie odpowiedź, więc nie trza błaznować
Wrzucę cóś takiego:
http://picasaweb.google.com/vm2301/GRyPieprzowe/photo#5064788130188503010
Głowy sam sobie nie dam uciąć, ale.....
Tu w całości:
[img=http://img530.imageshack.us/img530/7599/dscf4985ql9.th.jpg] (http://img530.imageshack.us/my.php?image=dscf4985ql9.jpg)
Twój pierwszy rzut oka prawdę mówi.To jodła,potężna,ale niewysoka(chyba był złamany czubek za młodu??)Strzała ma 5-7 kubików,ale to widać dopiero z bliska.No i to nasiennik.
Jednak najciemniej pod latarnią. Szukałam odpowiedzi coś z dwie godz.. Nie wiedziałam, że w internecie jest tak dużo stron dendrologicznych. Gdzie zrobiłeś to zdjęcie? Okolica wydaje mi się znajoma.
Masz jeszcze coś w zanadrzu?
róża,
Długi
Tak o onym terenie piszą
Rezerwat "Góry Pieprzowe" posiada wiele osobliwości. Góry Pieprzowe są największym skupiskiem pod względem ilości występujących gatunków dzikiej róży w Polsce. Występują tu szczególnie rzadkie gatunki. Na 25 gatunków występujących w Polsce 12 ma swoje siedlisko w Pieprzówkach. prof. dr hab. Ryszard Popek uważa ponadto, że jest to największe skupisko pod względem gatunków dzikiej róży w Europie
http://www.sandomierskie.com/index.htm
->Lucyna
Słusznie okolica wydaje ci się znajoma,więc zgadnij gdzie to :-)
Hej:)
A ja mam tutaj taką roślinkę z KIMBowej wyprawki na Patryję - ni diabła nie mogę zgadnąć, co to takiego...:O
http://picasaweb.google.pl/janguniak/Zgadnij
Pozdrawiam,
Derty
Basia Z.
27-06-2007, 14:30
A ja mam tutaj taką roślinkę z KIMBowej wyprawki na Patryję - ni diabła nie mogę zgadnąć, co to takiego...:O
Wygląda na jakiś gatunek wyki, ale konkretnie nie wiem jaki, za słabo widać liście:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Vicia.htm
Pozdrowienia
Basia
a co do zagadki vm2301 - owocek ciemny jak u róży gęstokolczastej (R. pimpinellifolia) lecz ogonek mi się nie zgadza, bo jest nagi.Ciężko ustalić toto...
Pozdrawiam,
Derty
Pozdrawiam,
Derty
Witaj w klubie. Mała roślinka rosnąca na piaszczystym, suchym terenie. Od dawna szukam, pytam biologów i nic.
jacob.p.pantz
27-06-2007, 20:39
KIMBowej wyprawki na Patryję - ni diabła nie mogę zgadnąć, co to takiego...:O
krzyżownica górska
Serdeczności,
Kuba
->Derty
Twoja roślinka to krzyżownica,pytanie tylko która?Albo krzyżownica górska[polygala amara],ale ona rośnie tylko na glebach wapiennych,albo krzyżownica gorzkawa[polygala amarella].Obie występują w zmiennych formach,kolory od czerwonawoniebieskiego do niebieskiego,tak że kolor na zdjęciach w necie o niczym nie przesądza.Obie występują w Bieszczadzie.
No...a jednak. Dzięki Panowie za szybką odpowiedź:) Kiedyś Szafer-Kulczyński- Pawłowski zawsze był w plecaku i wszystko sobie pięknie oznaczałem sam:D A teraz? Jeden aparat, drugi, statyw, pierdoły do czyszczenia szkieł i... kluczyk stoi na półce od lat:P
Pozdrawiam,
Derty
PS: Chyba to jest P. amarella. Tak wychodzi z dokłądnego oglądania fotek w
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Polygala_amarella.htm
->Derty
Szafer dobry,ale Rostafiński-Seidl mniejszy,przyjemniejszy.Co do krzyżownicy to niektóre źródła podają że amarella jest podgatunkiem amara i nazywają ją krzyżownicą gorzkawą górską.
jacob.p.pantz
29-06-2007, 10:11
->Derty
Szafer dobry,ale Rostafiński-Seidl mniejszy,przyjemniejszy.Co do krzyżownicy to niektóre źródła podają że amarella jest podgatunkiem amara i nazywają ją krzyżownicą gorzkawą górską.
Tak - nawiasem mówiąc - jeśli przyjąć roboczo,
że odpowiedź 'górska' mieści się w granicach tolerowanego błędu,
to w tym wypadku starczyłoby choćby kliknąć w 'niebieskie' roślinki
linkowanego tu wcześniej przeze mnie
netowego zestawiku badyli SKPG Kraków
Serdeczności,
Kuba
Temat nieco ostygł, więc odgrzewam: pytanie - zagadka, co to za ptaszysko ??
Zdjęcie zrobione na samej Tarnicy, zwierzak nie uciekał, a wręcz pozował i pozwolił podejść do siebie na jakieś 2 metry :)
wyglada ta ptica mi na młodego albo samicę Płochacza halnego (Prunella collaris) Długi co o tym sądzisz? Bo ja z drobnicą mam kłopoty po latach...
Do Adminów:Mozna te dwa posty przenieśc do wątku Ptaki załozonego przez kolege Długiego tak dla porzadku:)
Ptaszek ten miał jakieś 15 cm długości, od dzióbka do końca ogona, którym machał w górę i dół. To tak dla naprowadzenia. Kolorystycznie znacznie uboższy od innych Płochaczy halnych znalezionych w sieci. Jeśli to faktycznie on, to chyba mogę mówić o szczęściu, bo wyczytałem, że to mało spotykane u nas stworzenie.
Obstawiam za młodym płochaczem,widać u niego resztki puchu, często osobniki młodociane nie maja jeszcze wyraźnego rysunku, co pozwala im spokojnie przezyć okres dorastania. gdyby od razu miały szatę dorosłych byłyby wszędzie przeganiane przez dorosłych którzy by widzieli w nich konkurencję na terytorium. uff chyba jasno przedstawiłem myśl? trochę czuję że składnia sie poskładała...:)))
hEJ:)
Na mój gust jest to świergotek górski. Płochacz nie zaposiaduje jasnej smugi przez oko, ma silniej i jednostajnie wybarwione białawo-szary kolor podgardle ze słabym plamkowaniem, brzuś ma taki brązowawo-rudy itd.
Świergotek jest ptakiem dość pospolitym i łatwo akceptującym ludzką obecność w górach, również w Bieszczadach. Płochacz za miejsca zdatne do rozrodu wybiera piarżyska wśród hal wysokogórskich - w Bieszczadach ma po prostu b. mało zdatnych miejsc do rozmnażania (b. ważnym elementem przy budowie gniazda jest osłona od góry w postaci najczęściej kamorka) i wobec tego nie jest tam częsty. Siwerniak=świergotek górski zakłada gniazdo w trawsku - tu wtręt dla panów kładowców i jeepowców szalejących po połoninach gdziekolwiek w Karpatach: wiecie, ile gniazd m.in. objętych ochroną gatunkową siwerniaków zmiażdżyliście swym szaleństwem?- między kamieniami ale i zwyczajnie między wysokimi kępami traw i małych krzewinek. Dlatego łatwiej mu opanować łąki typu bieszczadzkich połonin.
Pozdrawiam,
Derty
Co to za mali mieszkańcy Bieszczadu ?
-> Hero
1.krzyżak łąkowy[araneus quadratus]
3.sikora uboga[parus palustris] (choć czarnogłówka też jest w kręgu podejrzeń)
To ja też mam kilka pytań o faunę i florę bieszczadzką
Co to za grzyb ?
http://picasaweb.google.pl/doczu30/Bieszczady2007/photo#5117744747044821010 co to za gąsiennica ?
http://picasaweb.google.pl/doczu30/Bieszczady2007/photo#5117745614628215490
A także co to za roślina z załącznika ?
Doczu
Nie jedz tego! Przynajmniej nie w dużych ilościach ;-) To pokrzyk wilcza jagoda [atropa belladonna]
Tą gąsienicę już kiedyś oznaczałem ale zapomniałem.Wieczorem sobie przypomnę
Dzięki Browar za identyfikację.
Jeszcze gdyby ktoś tego grzybka pomógł mi zidentyfikować.
No i gasiennicę jeśli Browar sobie nie przypomni :-)
Basia Z.
08-10-2007, 14:03
To ja też mam kilka pytań o faunę i florę bieszczadzką
Co to za grzyb ?
http://picasaweb.google.pl/doczu30/Bieszczady2007/photo#5117744747044821010 co to za gąsiennica ?
http://picasaweb.google.pl/doczu30/Bieszczady2007/photo#5117745614628215490
A także co to za roślina z załącznika ?
http://www.nagrzyby.pl/gatunek.php?id=492 (???)
Pozdrowienia
Basia
Myślę Basiu że to jednak nie ten Siedzuń.
Ale dzięki za namiarki na stronkę - zapomniałem, sobie o niej. Poszukam tam.
:evil:
No nie, zmieniliście zasady tego wątku. Do tej pory można było świetnie się bawić zgadując teraz wystarczy podać link.
Basia Z.
08-10-2007, 18:57
:evil:
No nie, zmieniliście zasady tego wątku. Do tej pory można było świetnie się bawić zgadując teraz wystarczy podać link.
Bardzo przepraszam, nie wiedziałam, że takie są zasady tego wątku, nie czytałam go w całości.
Pozdrowienia
Basia
trzykropkiinicwiecej
12-10-2007, 16:42
...a rośnie i sporo u Nas tego syćkiego... wiecie że w pewnej wiosce w zwyczaju było do samogona dorzucać Łasiczki Lancetowatej przez starszyznę! Na moc miało działać i na dobre samopoczucie, tudzież babcia zdrapywała kropki z muchomora czerwonego, suszyła i również specyfiki czyniła... dziedzictwo sezonowe
Przejrzałem wszystkie zamieszczone zdjęcia i nie znalazłem tego co rosło gdzieś w okolicach Roha na Poloninie Wetlińskiej. Nigdy czegoś takiego nie widziałem i sam nie wiem co to jest. Widzę w Was siłę, która zapewne szybko mi da rozwiązanie. Pozdrawiam.
:mrgreen: (jajka sobie robisz??)
:shock:
Fagus sylvatica
http://free.of.pl/k/kolarzem/bukpos.html
Ale fajnie, ze odżył temat.
Piękny buczek. Bardzo mało osób jest wstanie rozpoznać tę roślinkę. Sama o tym, że te rosnące na szlakach małe zielone są bukami dowiedziałam się od kolegi leśnika na kursie przewodnickim.
Może pobawimy się jeszcze. Ma ktoś jakieś niezidentyfikowane roślinki?
Nie pamiętam, czy gdzies tego nie wklejałem, ale dalej nie wiem/nie pamiętam nazwy.
Niestety nie miałem dotąd czasu pogooglać, praca zbyt dużo czasu pochłania, ledwie mogę okiem na forum rzucić....więc ....
Więc skarbnico wiedzy do boju!!!!
Liczę na Was:)
1.
[img=http://img408.imageshack.us/img408/5518/dscf8109pd4.th.jpg] (http://img408.imageshack.us/my.php?image=dscf8109pd4.jpg)
2.
http://picasaweb.google.com/vm2301/Bieszczady200708/photo#5100162621282868130
3.
http://picasaweb.google.com/vm2301/Bieszczady200708/photo#5100163428736719906
Pozdrawiam:)
Nie pamiętam, czy gdzies tego nie wklejałem, ale dalej nie wiem/nie pamiętam nazwy.
3. - ostrożeń wschodniokarpacki
1.Dzięgiel leśny(chyba)
2.Rdest wężownik(chyba)
Strasznie ciężko wyłapać z Twoich zdjęć proporcje oraz istotne szczegóły,mam wrażenie że robiłeś te zdjęcia w taki sposób, żeby nie można było rozpoznać rośliny :twisted:
1.Dzięgiel leśny(chyba)
2.Rdest wężownik(chyba)
Strasznie ciężko wyłapać z Twoich zdjęć proporcje oraz istotne szczegóły,mam wrażenie że robiłeś te zdjęcia w taki sposób, żeby nie można było rozpoznać rośliny :twisted:
Nie marudź. To była najtrudniejsza zgadywanka. Na pierwszym zdjęciu odkryłam arcydzięgla litwora, a z drugim to miałam problem. Już zaczęłam przeglądać polskie storczyki, bo myśłałam, że jest sprytnie sfotografowanie dwóch roślin.
Niech vm-emka archanioł Rafał za te zdjęcia pobłogosławi. To ten, który wskazał na właściwości lecznicze litwora.
PS>
Zagadka
W którym sanktuarium maryjnym położonym na terenie Gór Sanocko-Turczańskich jest w ołtarzu bocznym obraz przedstawiający archanioła Rafała? W tymże ołtarzu jest także drugi obraz przedstawiający innego Archanioła. Kim jest ten archanioł i dlaczego oba obrazy są w owym sanktuarium?
No dzięki za nazwy.
@ Browar
Oświadczam, że nie robiłem zdjęć na potrzeby wątków zagadkowych;)
Próbuje to "chyba" z Twojego postu Browarze wyeliminować, ale zaś chyba to ponad moje siły.
na moje oko wygląda OK, więc w picasę wklejam.
Ta angelica sylvestris to chyba jeszcze pąkiem była - zdjęcie robione w lipcu, pod domem, na samosiejnym trawniku;)
PS @ Lucyna
Bóg zapłać za błogosławieństwo, ino nie wiem, czy na takiego bezboźnika-zbereźnika to cóś podziała;)
Na trawniku. Ło Boże coby to była marchwica?
Nie chcecie zgadywać to sama sobie odpowiem na pytanie. Jasień, archanioł Michał, odpusty odbywały się m.in.w święta patronów obecnych i byłych: na św. Michała odpust na buty, na św. Rafała itd.
W drugim ołtarzu św. Józef i św. Barbara
No to porządkujmy mój zdjęciowy burdel dalej, co?
Imageshack cóś strajkuje mi, więc zapodaję znów linki:
Każdej wiosny łapię sie za kosę, tylko ze względu na pokrzywy, bo takie zielsko mogłoby sobie rosnąć:
http://picasaweb.google.com/vm2301/Bieszczady200707/photo#5160135299208860690
(znaczy, że tyż z samosiejnego trawnika)
A to cholerstwo jakies jaskrowate?
http://picasaweb.google.com/vm2301/Bieszczady200705/photo#5170620810756390018
PS.
Czy poza tym:
http://www.atlas-roslin.pl/skorowidzpl.htm#J
i tym:
http://www.skpg.e-gory.pl/atlas/select.php
gdzieś szukac w necie warto?
To "jaskrowate" już dawałeś,to rzeżucha.A to "zielsko" to młody łopian(chyba).
Dawałem?
Kurna, trza chyba o łeb zadbać...i oczy, bo po odświeżeniu wątku przeglądałem go w całości... sorry za zaśmiecanie w takim razie.
dzięki:)
Wróciłem właśnie z polowania. I co ?
Coś zaczyna nieśmiało kwitnąć w naszych górkach.
Kto chce niech zgaduje co mi się udało upolować.
jacob.p.pantz
02-03-2008, 20:38
śnieżyca wiosenna
(w wielokwiatowej typowej dla naszych terenów odmianie)
i śnieżyczka przebiśnieg
oczywiście
Serdeczności,
Kuba
Przebiśnieg, i owszem, ale tuż obok?
Ciekawe...
Długi
Po lewej niezbyt rozwinięta śnieżyca z okolic Dwernika.
Po prawej przebiśnieg rosnący tuż obok źródełka w Zwierzyniu.
(tak mi się wydaje, że to to jest)
Czy w tym roku zakwitły szybciej niż zwykle ?
jacob.p.pantz
03-03-2008, 08:25
ale tuż obok?
Ciekawe...
- no młodziutka leucojum vernum subsp. carpaticum (-;
...albo też ewentualnie torfowiskowy baobab wschodniokarpacki ((-;
Czy w tym roku zakwitły szybciej niż zwykle ?
może?
ale śnieżyca ponoć już w lutym bywa, a i drugi badylek wszak 'przebija śnieg';
zwłaszcza, że fotki Twoje z niskich raczej położeń (wyżej nawet w maju będą)
Serdeczności,
Kuba
Tego roku pierwsze przebiśniegi w lasach dookoła Leska zakwitły już 3 lutego.
Żeby nie było nudno to też dodam zagadkę.
Witaj na forum. Dużo słyszałam o Twoich zdjęciach ale po raz pierwszy mam okazję je oglądać. Ten żubr jest fantastyczny.
Ad.3
Żebrowiec i podbiałek.
Ad.1
Wroniec widlasty czy widłak wroniec jak mnie dawniej uczono.
Ad. 2
Nie znam tej rośliny.
Witam i ja. Rzeczywiście na zdjęciu A3 jest podrzeń żebrowiec i podbiałek alpejski. Na zdjeciu A2 jest niewielka paproć - rośnie na skałach i murach, miedzy innymi na Sobieniu i na murze wokół leskiego koscioła. Na zdjęciu A1 nie jest to wroniec widlasty. Podpowiem tylko, że zdjęcie z połonin.
Zgadza sie jest to zanokcica murowa, jeszcze tylko A1 i bedzie komplet. Poszukam czegoś ciekawego jeszcze.
Bardzo trudna zagadka.
Widlicz alpejski. W sumie rośnie tu 250 gat mchów więc mamjeszcze z czego wybierać.
Nie taka trudna. W Bieszczadach tylko 4 gatunki widłaków rosną. A oto kolejne. Mam nadzieję, że również do zgadnięcia. Szkoda tylko, że rozdzielczość musi być taka mała. Jak dalej tak nam pójdzie to przebrniemy przez wszystkie paprotniki.
Strzelam
Ad.1
Zanokcica zielona
Ad.2
Zanokcica skalna
Ad.3
Widłak jałowcowaty
Ad.4
Nie wiem. Kojarzy mi się jednocześnie i z sitem, i ze skrzypem.
1 i 2 perfekcyjnie. 3 z widłakowatych, ale nie jałowcowaty - widłak jałowcowaty jest rośliną typowo leśną charakterystyczną dla borów. 4 to jeden ze skrzypów - sity nie maja takich żebrowanych lisci, a to są łodygi.
Mówiłeś, że u nas rośnie 4 gat widłaków. Pas. Nie jest to: wroniec, jałowcowaty, goździsty ani alpejski. Za wysokie progi, tu może poradzić tylko Browar.
A kto powiedział, że nie jest to wroniec widlasty? Cecha charakterystyczna - nie wytwarza kłosów zarodnionośnych i pokrój, poza tym często występuje powyżej górnej granicy w lasu. Pozostaje jeszcze ostatnie zdjęcie to na dobranockę przygotuję jeszcze jakieś kwiatuszki.
Podpowiem, że zdjęcie skrzypa zrobione jest wczesną wiosną.
Kwestię skrzypa uważam za otwartą (łatwy do rozpoznania). Życząc kolorowych snów załączam 4 kwiatki, o jednym z nich ktoś ostatnio wspominał, a inny był już na zdjęciu.
4-ostrożeń warzywny
2-ostrożeń wschodniokarpacki
1-ostrożeń łąkowy?
3-ostrożeń lepki
Długi
Długi rozpracowałeś ostrożenie bezbłędnie. Gratulacje. Jadja nie jest to skrzyp olbrzymi. Skrzyp olbrzymi wygląda tak:
Potraktowałam te liście jako podpowiedź. Skrzyp leśny.
Nie. Leśny jest taki pierzasty i delikatny, a wczesną wiosną nie ma po nim śladu. Ten też rośnie w lasach - często w jarach i wilgotnych miejscach, u podnóża stoków.
Nie. Leśny jest taki pierzasty i delikatny, a wczesną wiosną nie ma po nim śladu. Ten też rośnie w lasach - często w jarach i wilgotnych miejscach, u podnóża stoków.
Do trzech razy sztuka. Skrzyp zimowy.
Lucyna niebawem bedziesz specjalistką od paprotników. Zanim wyjdę do lasu na spacer to zapodam jeszcze jakieś zdjątka.
trzykropkiinicwiecej
09-03-2008, 14:29
..śliczota
Bardzo mnie interesuje to białe,tylko w jednym miejscu nad strumykiem spotkałam to "cudo"w Michniowcu!Jak się to zwie?
Ad. 1
Zawilec do końca nie jestem pewna. Narcyzowy, nigdy nie mialam okazji oglądać go w naturze.
Ad.2
Pokrzyk wilcza jagoda.
Ad.3
Lulecznica kraińska kiedyś cały dzień poświęciliśmy tej roślinie, byliśmy na różnych stanowiskach.
Ad.4
Nie wiem któryś ze starców?
Psiankowate rozpracowałaś doskonale Lucyna. Pierwsze to nie zawilec narcyzowy ten ma kilka kwiatków i z żółtym środeczkiem. Ostatnie zdjęcie nie przedstawia starca. Dumajcie...
PS Potraktujcie wpis WUKI jako podpowiedź do pierwszego zdjęcia.
Pierwsze to dziewięciornik błotny a czwarte to chyba pępawa błotna albo jakiś jastrzębiec,może sabaudzki (choć jeszcze mógłby być starzec jakubek)
Browar dziewieciornika zgadłeś, ale ostatnie zdjęcie to nie jest żaden z wymienionych gatunków. Roślina ta nie jest w Bieszczadach zaczęsta, rośnie na suchych murawach, nasypach dróg. Zdjecie przedstawia roślinę kwitnącą, a nie owocującą. Dlatego chyba obstawiałeś gatunki, które wymieniłeś.
Jak ktoś jest wzrokowcem to polecam książkę-atlas tłumaczenie ze słowackiego "Świat roślin, skał i minerałów".
to 4 wyglada jak jakis erigeron - przymiotno. ale nie wiem,
Pozdrawiam,
Derty
to 4 wyglada jak jakis erigeron - przymiotno. ale nie wiem,
Pozdrawiam,
Derty
No,mogło by być przymiotno ostre,może...szukałem wśród zdecydowanie żółtych kwiatków,ale może masz rację :/
Doskonale Browar i Derty. To było przymiotno ostre. Na razie z dedykacją dla Lycyny zamieszczam fotkę zawilca narcyzowego.
Coś mi zdjątka nie wkleiło. To akurat nie zrobione w Bieszczadach tylko pod Gutinem w Czarnohorze. W Bieszczadach jeśli dobrze pamiętam to widziałem je w okolicach Kopy Bukowskiej i na Krzemieniu. Ponoć jeszcze gdzieś na Haliczu też rosną.
A teraz coś z zeszłego roku z Bieszczad Wschodnich, ale rośnie i u nas.
Basia Z.
12-03-2008, 16:36
A teraz coś z zeszłego roku z Bieszczad Wschodnich, ale rośnie i u nas.
Strzelam:
Nr 1 - ciemiężyca zielona
Nr 2 - jakiś storczyk - czyżby to był podkolan biały ?
Nr 3 - pełnik europejski (a może siedmiogrodzki ?)
Nr 4 - storczyk męski
B.
Storczyki całkowicie błędnie. Pozostałe dwa blisko, ale też niecelnie.
Basia Z.
12-03-2008, 16:55
Storczyki całkowicie błędnie. Pozostałe dwa blisko, ale też niecelnie.
No to strzelam ponownie, skoro blisko:
pełnik alpejski i ciemiężyca biała.
Co do storczyków - to jest ich zbyt wiele i są zbyt podobne do siebie abym była pewna ich gatunku.
Raczej mogę zgadywać metodą eliminacji - listera to nie jest ;-)
Pozdrowienia
Basia
Storczyk blady. Gdzie go widziałeś>
jacob.p.pantz
12-03-2008, 17:10
storczyk (kukułka, stoplamek) bzowy w odmianie różowej i żółtej
pozostałe 2 - obstawiam jak Basia (-;
Serdeczności,
Kuba
Bezbłędnie stoplamek bzowy w dwu odmianach - zdjęcie zrobiłem 1 maja w zeszłym roku na polanach na podejściu pod Perejbę od strony Beskidu Wielkiego. Dwie pozostałe rośliny również poprawnie odgadniete zrobione gdzieś po drodze na Pikuja.
Basia Z.
12-03-2008, 17:49
A to, co to?
Znów będę strzelać - kwitnąca tarnina, chociaż głowy za to nie dam, bo kwiatki tarniny są tak jakby mniej stulone.
W każdym razie wygląda na jakiś gatunek śliwy lub wiśni.
A może po prostu kwitnąca jabłoń ?
Pozdrowienia
Basia
Niestety nieprawdę mi tu Basiu wypisujesz.
Basia Z.
12-03-2008, 18:06
Niestety nieprawdę mi tu Basiu wypisujesz.
No i masz !
Mam tyle roboty, a teraz zamiast za nią sie zabrać będę szukała po encyklopediach co to za roślina ;-)
B.
Robota nie zając, nie ucieknie...
Basia Z.
12-03-2008, 18:29
Robota nie zając, nie ucieknie...
Dobrze Ci pisać - niestety dziś już absolutnie nie mam czasu, wrócę do tego jutro (jeśli ktoś nie odgadnie wcześniej)
B.
Może po prostu grusza pospolita.
Może po prostu grusza pospolita.
Pewnie masz rację,też tak myślę.
Dokładnie to Pyrus communis.
A teraz chyba coś dla starych wyjadaczy, co to rośnie w runie w tym bukowym lesie i gdzie to może być?
P.S. Podpowiedź: nie ma takich miejsc w Bieszczadach zawiele.
No czosnek,tylko jaki?Siatkowaty w takiej ilości,to tylko Moczarne.Ale raczej niedźwiedzi,ma dość szerokie liście(zdjęcie pod psem,specjalnie?) A takich miejsc w Bieszczadzie są setki :( Na wschodnim stoku Caryńskiej,na Trochańcu,na pn-zach. stoku Krzemienia, Chryszczata,Hruń,Czyryny to całe porośnięte itp,itd
Zadaj jakąś podpowiedź.
Fatalnie po kompresji zdjęcie wyszło. Zapodaję jeszcze dwa. Teraz to już masz sprawę klarowną Browar.
Sprawa jest klarowna,czosnek siatkowaty.A gdzie? Las wygląda jak las...Jak nie Moczarne,może Bukowe Berdo,tam też jest go sporo.
Największy lity płat buczyny z czosnkiem siatkowatym w runie jest w paśmie Wysokiego Działu - około 1,5 ha. Ciekawie to wyglada gdy kwitnie.
A to zagadka na dziś:
jacob.p.pantz
13-03-2008, 16:34
2 - szczyr trwały
3 - kokorycz (pusta?)
4 - czeremcha zwyczajna
Serdeczności,
Kuba
Kuba dwa zgadłeś - szczyr trwały i czeremcha. Kokorycz to nie jest.
Wstrzymuję się do jutra z podpowiedziami do zdjęć 1 i 3.
Skojarzyła mi się 3 z zawilcem gajowym. Potem z rutewką. Poddaję się.
Ani zawilec, ani rutewka, ale blisko...
Podpowiedzi:
Roślina na 1 zdjęciu charakteryzuje się dysjunkcją środkowokarpacką - występuje w Bieszczadach, a później dopiero na Babiej Górze, Pilsku, Wielkiej Raczy i Baraniej Górze. Oprócz tego widziałem ją w Czarnohorze i tam wykonałem zdjęcie.
Roślina na zdjęciu 3 ma kwiaty z białymi płatkami i żółtym środkiem. Kwitnie wiosną i gdy przekwitnie to dopiero następnej wiosny będzie ją można zobaczeć. Charakterystyczna dla żyznych lasów liściastych.
Dynsjunkcja środkowokarpacka. Adam mówil nam na szkoleniu na ten temat. Podał tylko: brzost, języcznik, smotrawę, kłokoczkę. Nie pamiętam aby wspominał inne rośliny. Albo nie byłam na tym szkoleniu:-(
Niebardzo rozumiem, co ma łączyć te wymienione przez Ciebie gatunki Lucyna?
Smotrawa okazała - gat. wschodniokarpacki, st. antropogeniczne w Karpatach Zachodnich. Niektórzy również stanowiska Bieszczadzkie uznają za sztuczne - część takowych na pewno jest sztucznego pochodzenia - np. na południowych zboczach Gruszki nad Dziurdziowem.
Języcznik pospolity - od Bieszczadów po Pieniny jest dość pospolity. Dalej na zachód też ma kilka stanowisk.
Wiąz górski - ? występuje w całych naszych Karpatach.
Kłokoczka południowa - występuje głównie w Beskidzie Niskim oraz na Pogórzu.
Dysjunkacja to przerwa zasięgowa w występowaniu jakiegoś gatunku.
Widocznie coś pokiełbasiłam w notatkach. Wiem co to jest dysjunkcja.
Czy nr 1 to jakaś goryczka?
Nie. Nie jest to goryczka. W Bieszczadach nie rosna żółto kwitnące goryczki.
Podpowiedź druga do zdjęcia 1:
Wystarczy dobrze przestudiować książkę Przyroda BdPN.
Podpowiedź do zdj.3 będzie fotograficzna:
Jaskier nie, ale z rodziny jaskrowatych...
Tak, jak zwykle najciemniej pod latarnią.
Jadja zgadłaś! Będę dumał nad czymś trudniejszym teraz. Pospolitym, a niezauważanym.
Wszyscy kochamy wiosnę widzę, więc zanim sezon się zacznie na całego to pasuje florę wiosenną przerobić od podstaw :) Jako zagadka na dziś będzie kilka fotek wiosennych roślin z Bieszczadu - same pospolite. Powodzenia i miłego botanizowania życzę.
PS Fotki z zeszłorocznej wiosny.
1. nie dam się nabrać scilla bifolia czyli cebulica dwulistna
2. Chrysosplenium alternifolium śledziennica skrętolistna połamaniec językowy
3.Modrzew
4. Wilczomlecz chyba migdałolistny
5 Kostrzewa ale która nie wiem
7.Leszczyna?
9 przetacznik ożankowy
1. Zgadza się to biały okaz cebulicy dwulistnej, czy jak się teraz przyjmuje trójlistnej.
2. To śledziennica.
3. Modrzew europejski.
4. Wilczomlecz migdałolistny.
5. Nie jest to kostrzewa.
6.
7. To nie leszczyna.
8.
9. Nie jest to przetacznik ożankowy chyba chodziło o 10, ale to też nie to.
10.
7. olsza albo może brzoza
8.leszczyna
7. Olsza szara dokładnie - kwiatostan męski,
8. Leszczyna - kwiatostan żeński.
A pozostałe ???
a nie wiem :( myśle, szukam, podpowiedź proszę :)
Podpowiedzi:
5. Trawa ta rośnie w grądach i innych lasach liściastych. Studenci ze względu na charakterystyczne ułożenie liści na źdźble nazywają ją "haj hitla grass" - nie wiem jak to się po szwabsku pisze.
6. Tylko jeden storczyk ma tak sztywne pędy, że przetrzymują one zimę, a często stare zeszłoroczne są widoczne nawet gdy kwitną nowe. Rośnie w lasach, często w buczynach. Ma charakterystyczny system korzeniowy.
9. Drobna roślinka występująca na łąkach. W zasadzie zauważalna tylko wczesną wiosną, gdy kwitnie.
10. Roślina pospolita na trawnikach, również jako chwast w ogródkach. Masowo kwitnie nadając trawnikom biało-błękitną barwę.
10 to chwast, który rośnie w moim ogrodzie i to w bardzo dużej ilości, nazywam go ożanecznikiem.
Tak więc wiemy, że Ty go nazywasz ożanecznikiem, a jak go nazwali botanicy?
10.Przetacznik macierzankowy
10 to przetacznik perski to prawidłowa odpowiedź - brawo Jadja!!!
A pozostała trójka ???
Brawo Browar - 6 to gnieźnik leśny.
A dwa pozostałe.
Podpowiedź nr dwa: łatwe do rozpoznania. Nr 9 nie jest to trawa ani turzyca.
Ostatnia podpowiedź trawa na zdj. 5 należy do rodzaju wiechlina, roślina na zdj. 9 to gatunek kosmatki.
Ta wiechlina sądząc po podpowiedzi to wiechlina gajowa.Kosmatka polna (chyba żeby licznokwiatowa albo żółtawa,wszystkie podobne)
Wiechlina gajowa i kosmatka polna. Pogratulować Browar!
A teraz dla wszystkich w nagrodę ta śliczna roślinka do rozpoznania. Podpowiedź: Jedna z moich ulubionych.
Urdzik karpacki zwany jaślinkiem. Spotkałeś go w Bieszczadach?
Urdzik, ale nie karpacki. Częsty od Starostyny po Pikuja w Bieszczadach Wschodnich. U nas niestety go nie ma. Czekam na właściwą odpowiedź...
jacob.p.pantz
17-03-2008, 18:44
Urdzik, ale nie karpacki. Częsty od Starostyny po Pikuja w Bieszczadach Wschodnich. U nas niestety go nie ma. Czekam na właściwą odpowiedź...
węgierski
Serdeczności,
Kuba
Tak jest. Tą fotkę akurat zrobiłem na Kukulu w okopach blisko szczytu w 2004 r.
W tamtym roku wiele jaślinków poszło z dymem w trakcie wypalania połonin od Starostyny po Pikuja.
jacob.p.pantz
17-03-2008, 23:46
od Starostyny po Pikuja.
ano i ja tam je przed paru laty fotografowałem
poniżej zaś urdzik z Połonin Hryniawskich
no i jeszcze z Borżawy badylek o odległej dość nazwie (-;
(wiem (-; marne fotki/skany - a jeszcze pospieszna redukcja...)
Serdeczności,
Kuba
To pierwsze to wiadomo. Natomiast na drugim zdjęciu jest goryczka pirenejska jak ją dawniej zwali - poprawna łacina to chyba Gentiana laciniata też mam parę jej fotek ze Świdowca i Czarnohory.
Po małej awarii interneta i feriach świątecznych kilka roślinek do rozpoznania:
2. Pierwiosnek lekarski?
Piąte to może goryczuszka wczesna
No to dwie roślinki mamy już z głowy, zostały jeszcze trzy pozostałe częściej spotykane w Bieszczadach.
Zaintrygowała mnie 1-nka.
szperam i szperam.....znalazłem jedno dość podobne zdjęcie wełnianki pochwowatej, choć kształt i po części kolor mi nie do końca pasuje.
Ale supermakra potrafią zmieniać rzeczywistość.....;)
1. Nie jest to wełnianka pochwowata - gatunek charakterystyczny torfowisk wysokich. Na zdjęciu jest jedna z turzyc - zakwitająca wczesną wiosną na suchych łąkach i pastwiskach.
Własnie gzrebię w ciborowatych i podobnych i już miałem pisac Turzyca...prawdopodobnie orzęsiona
Czwarte być może to sit skucina
Rzeżucha chyba;) Oj przejadłaś sie Lucynko w te święta, nadmiar w rzołondku powoduje niedobur w organach powyrzej;)
:oops:
Wprost przeciwnie. W święta bawiłam się w łojanta. Tylko maleńki kawałek babki piaskowej.
Trójeczka tp rzeżucha łąkowa.
Turzyca nie jest turzycą orzęsioną - ta rośnie w lasach: grądach i buczynach.
Na zdj. 4 nie jest przedstawiony sit, ale inna roślina z rodziny sitowatych. Można ją spotkać kwitnącą teraz w lasach. Sit skucina nie rosnie w Bieszczadach.
ło matko, sadysta.
Pagórkowa, niska, wczesna.....nie wiem. Ściągi mam za cienkie;)
Muszę spadać. Mam nadzieję, że zagadka do jutra zostanie rozwiązana.
No to na zdjęciu czwartym to kosmatka olbrzymia albo owłosiona
Kosmatka owłosiona na olbrzymią za wcześnie jeszcze i inaczej wygląda.
Pozostaje już tylko turzyca do odgadnięcia. Podpowiem, że nie jest to żadna z wymienionych przez vm2301.
Witam! Oj, jest tych turzyc trochę do identyfikacji. Najbardziej pasująca do zdjęcia to turzyca orzęsiona (Carex pilosa), ale ta już została wykreślona z listy potencjalnych kandydatur:mrgreen:
Podpowiedź do turzycy: kwitnie wiosną.
nie wiem, ale strzele, że leśna :)
Może wiosenna?
http://www.bioimages.org.uk/html/P5/P56311.php
Zgodnie z podpowiedzią jest to turzyca wiosenna.
Na dziś pomimo śniegów i Barnaby spotkanego pod Kielczawą przygotowałem kilka niekoniecznie wiosennych roślinek:
Myślałem, że zostawicie chmiela dla Browara. Nie wiem czy ten był dziki... Grzecznie pozował do zdjątka :)
2. dziewięćsił bezłodygowy
2. dziewięćsił bezłodygowy
Nie mogę się z tym zgodzić, gdyż nie jest to prawda.
1 mieczyk dachówkowaty
2 dziewiećsił łodygowy
3 znam tę roślinę ale zapomniałam jak się nazywa potrzebna mi chwilka ''na pomyślunek''
1 mieczyk dachówkowaty
2 dziewiećsił łodygowy
3 znam tę roślinę ale zapomniałam jak się nazywa potrzebna mi chwilka ''na pomyślunek''
1. Błędnie. Mieczyk dachówkowaty nie ma takiego słupka i ma inny kolor i w ogóle jest inny.
2. Błędnie. Dziewięćsił łodygowy jest to odmiana hodowlana dziewięćsiła bezłodygowego. Ten na zdjęciu nie należy do tej odmiany i nie jest to dziewięćsił bezłodygowy.
3. ...
Trzeci to czarcikęs łąkowy
Trzeci to czarcikęs łąkowy
Tak 3. to czarcikęc łąkowy.
Ten oset to pewnie oset(zwisły albo nastroszony)
Ten oset to pewnie oset(zwisły albo nastroszony)
To nie jest oset.
No to ostrożeń lancetowaty albo siedmiogrodzki ew. krótkołodygowy
Nie jest to również żaden ostrożeń. Podążajcie tropem dziewięćsiła...
Dziewięćsił pospolity (kurde,ciężko to porozróżniać na takich zdjęciach,jakoś w naturze idzie dużo łatwiej)
Dziewięćsił pospolity (kurde,ciężko to porozróżniać na takich zdjęciach,jakoś w naturze idzie dużo łatwiej)
Czyli trzy gatunki mamy już rozpoznane.
Podpowiedź do dwóch pozostałych: Wszyscy je dobrze znacie!!!
A to coś rośnie na trasie z Lutowisk na Otryt. Wyglada jak bawełna ?????
Basia Z.
26-03-2008, 19:22
A to coś rośnie na trasie z Lutowisk na Otryt. Wyglada jak bawełna ?????
Wg mnie wełnianianka (rośnie w podmokłych miejscach) ale jaka - to już nie wiem.
Pozdrowienia
Basia
Dzięki za informację, faktycznie w tym miejscu jest troszke wilgotnie
Pozdrawiam
Marek
Wełnianka szerokolistna - częsta w Bieszczadach na młakach niskoturzycowych.
Podpowiedź nr 2 do zjęć 1 i 4: obydwie rośliny były niegdyś w Bieszczadach bardziej pospolite. Obecnie spotkać je dość trudno.
Basia Z.
26-03-2008, 20:14
Podpowiedź nr 2 do zjęć 1 i 4: obydwie rośliny były niegdyś w Bieszczadach bardziej pospolite. Obecnie spotkać je dość trudno.
To na zdjęciu 4 to dość pospolity chwast polny (znam go z innych miejsc - nie z Bieszczadów).
Myślałam że kąkol, ale ten wygląda jednak inaczej.
Zastanawiam się czy to nie jest jakaś lepnica.
B.
To na zdjęciu 4 to dość pospolity chwast polny (znam go z innych miejsc - nie z Bieszczadów).
Myślałam że kąkol, ale ten wygląda jednak inaczej.
Zastanawiam się czy to nie jest jakaś lepnica.
B.
Nie jest to chwast, a rzadko uprawiana obecnie roślina. Kiedyś siano ją w dużych ilościach, ale i obecnie można ujrzeć jej pięknie kwitnące łany tu i ówdzie...
Len.
Czy na 1 jest któryś ze storczyków?