Zobacz pełną wersję : Bieszczady na przełomie roku!
grabolus
21-12-2008, 11:17
Wybieram się w Bieszczady w terminie 30.XII.08-2.I.O9 i prosiłbym o kilka rad w związku ze szlakami jakie warto przejść w tym okresie. Z góry dziękuję!!!:wink:
Rada podstawowa
Spójrz i poszukaj na ekranie słowa Szukaj
to jest wyszukiwarka na forumie
kliknij na nią
wpisz np słowo zima
zaznacz bieszczady praktycznie
Wyskoczy co najmniej kilka(naście) wątków o zimowym chodzeniu.
Jak je przeczytasz to wówczas wróć tu
i powiedz na początek Dzień Dobry !
a odpowiemy Ci : Witaj na forum
grabolus
23-12-2008, 21:01
Zapoznałem się więc z tematami na forum a teraz moje pytanie co sądzicie o wyjściu na Tarnicę w te dni??? P.S. Pozdrowienia dla Henka:-D
A dlaczego akurat Tarnica?
Tarnica ?
to trzeba jeszcze przeczytać równoległy wątek "sylwester na szlaku"
i wszystko jasne.
diabel-1410
24-12-2008, 09:43
wraz ze znajomymi bede u gory w sylwestra .poniewaz nie znam mozliwosci wszystkich ludzi z ekipy na rozgrzewke biore dla nich obie poloniny i Rawki zalezy oczywiscie od pogody. planowalem tez Tarnice. wejscie od Wolosatego i zejscie przez Szeroki Wierch, nastepnego dnia wejscie od Wolosatego i zejscie na Krzemien , Rozsypaniec. Oczywiscie wszystkie trasy dzienne tzn. wyjsc jeszcze po ciemku zeby wrocic przed zmrokiem
Ja pierdykam.... ludzie odpuście sobie tą nockę. Dajcie żyć tym co nie śpią aby spać mógł ktoś... :-x
trzykropkiinicwiecej
24-12-2008, 12:37
...że co?... Marcinie.... starzejesz się...
Podwójny ratownik przez Marcina przmawia. Nie będą chłopaki nudzić się w tę noc czuwania.
astronom
01-01-2009, 13:08
Ja pierdykam.... ludzie odpuście sobie tą nockę. Dajcie żyć tym co nie śpią aby spać mógł ktoś... :-x
No tak, nie posłuchali, teraz w radiu mówią, że ich szukają ...
być sławnym, napisali o nich ...
dżek, PAP, IAR
2009-01-01, ostatnia aktualizacja 2009-01-01 14:11
GOPR znalazł dwóch młodych mężczyzn, którzy noc sylwestrową spędzili biwakując pod najwyższym szczytem polskich Bieszczad Tarnicą. Akcja poszukiwawcza była niezwykle trudna. W Bieszczadach jest drugi stopień zagrożenia lawinowego i bardzo mocno wieje.
- Mężczyźni chcieli spędzić sylwestrową noc biwakując pod Tarnicą. Znaleziono ich na zupełnie nieprzetartym szlaku. Aktualnie Doliną Terebowca zostaną przetransportowani do Ustrzyk Górnych - powiedział Grzegorz Chudzik, naczelnik bieszczadzkiej grupy GOPR. Turyści są cali, choć bardzo wyczerpani i wychłodzeni.
Akcja ratunkowa trwała ponad trzy godziny. Była bardzo trudna. Ze względu na nagłe załamanie pogody nie można było użyć śmigłowca. W Bieszczadach powyżej górnej granicy lasu wiejący z prędkością ok. 70 km/godz. wiatr powoduje zamiecie śnieżne. W szczytowych partiach gór widoczność ograniczona jest do kilkudziesięciu metrów.
Obowiązuje drugi - w pięciostopniowej skali - stopień zagrożenia lawinowego. Zagrożenie lawinowe występuje głównie w masywach Tarnicy, Małej i Wielkiej Rawki oraz Szerokiego Wierchu.
... niech się cieszą "bohaterowie", że będą mogli o swoim wyczynie pocztać sami. Szkoda tylko GOPR-owców, że nie mogli spokojnie spędzić tej nocy.
...Tak to jest jak się uznaje Bieszczady za pagórki a jednocześnie chce się pochwalić "zaliczeniem" ich najwyższego szczytu!Na dodatek w zimie...
grabolus
05-01-2009, 21:03
Przedstawiam Wam kilka widoczków z mojej wyprawy na Tarnicę:!:8-)
Połoninka
05-01-2009, 22:43
Grabolus bardzo ładne zdjęcia;) Widze, że pogoda dopisywała..nie ma jak Bieszczady na przełomie roku!....można się rozmarzyć:lol:
Grabolus bardzo ładne zdjęcia;) Widze, że pogoda dopisywała..nie ma jak Bieszczady na przełomie roku!....można się rozmarzyć:lol:
Ja zakazałbym publikacji tego rodzaju zdjęć. Źle wpływają na morale Bieszczadników. Człowieka w gardle ściska, gdy je ogląda. Ja chcę na Tarnicę. A co mi tam, pójdę na Tarnicę.:lol:
Muszę przyznać, że obrodzili się nam Nowi na przełomie roku. Witajcie na forum i proszę o jeszcze.
stasiuvino
06-01-2009, 23:11
Powiem Ci Grabolus, że jestem pod wrażeniem. Coś niesamowitego...
diabel-1410
07-01-2009, 09:56
Grabolus-czysmy sie tam nie mijali na szczycie- bylem z para znajomych ok 12,udalo Ci sie ujac Tatry? pozdrawiam
Grzesiek
19-01-2009, 00:32
Mówisz i masz:grin:
edytka82
19-01-2009, 10:10
po zalogowaniu na forum, czyli przez Was i Wasze zdjęcia nie liczy się już nic, tylko wyjazd w Bieszczady w zimie :-P to dopiero choroba jak dziewczyna nie przegląda zdjęć z sukniami ślubnymi (za 5 m-cy ślub) tylko zdjęcia Bieszczadów;) nałogowo!
w lecie, jesienią, byłam kilka razy, zawsze zachwycona górami i ludzi, teraz zima!
Grzesiek piękne!
to dopiero choroba jak dziewczyna nie przegląda zdjęć z sukniami ślubnymi (za 5 m-cy ślub)
Można połączyć przyjemne z „pożytecznym” ;):
http://www.bieszczady.pl/gallery.php?n=24.czerwca_na_szczycie_Tarnicy_przy_ przepieknej_pogodzie_odbyl_sie_slub._Goprowiec_i_p rzewodnik_beskidzki_Edward_Sieczkowski_zaslubil_wy branke_swego_serca_-_Joanne._100_lat_mlodej_parze_Fot._Jan_Adamczyk_16 9_2006&catID=38&search=&imageNo=31
Grzesiek
19-01-2009, 10:48
Fajnie, że zdjęcia podobały się, nie oddają nawet w połowie tego co widzi się na żywo:-). W takim razie Edyto na zaostrzenie apetytu na zimowe spacery po Bieszczadach i powiedzmy jako prezent ślubny kilka innych-niekoniecznie z tego roku. A najważniejsze takie warunki to nie jest codzienność bieszczadzkiej zimy.
edytka82
19-01-2009, 11:10
ooo chłopaki, nie wiem czy można mieć jeszcze bardziej zaostrzony apetyt :lol:
wyjazd planujemy na początek marca, jak z inwersjami w marcu??
Grzesiek DZIĘKUJEMY! to nasz pierwszy prezent ślubny!!!;)
na bank pakujemy gajerek i suknię (jak ją w końcu będę miała) w nasz karawan po ślubie i plener robimy w Bieszczadach!
Grzesiek
19-01-2009, 12:19
Osobiście nie spotkałem się z inwersją w marcu, ale nie oznacza to że może nie wystąpić. Na Waszym miejscu aż tak bardzo nie nastawiałbym się na super pogodę w marcu, ale każdy miesiąc jest dobry na spacery. A to marcowe zdjęcia:smile:
majka777
19-01-2009, 22:05
Fajnie, że zdjęcia podobały się, nie oddają nawet w połowie tego co widzi się na żywo:-). W takim razie Edyto na zaostrzenie apetytu na zimowe spacery po Bieszczadach i powiedzmy jako prezent ślubny kilka innych-niekoniecznie z tego roku. A najważniejsze takie warunki to nie jest codzienność bieszczadzkiej zimy.
Ależ klimat! Śliczne. To, że nie oddają w pełni tego, co widzieliście to jasne; tak jak nawet najlepiej nagrana płyta, nie odda energii i emocji odczuwanych podczas koncertu :-)
Polej
Można połączyć przyjemne z „pożytecznym” :
http://www.bieszczady.pl/gallery.php...ch=&imageNo=31
aż się rozmarzyłam ;-)