Cytat:
Chcę, żebyście nie zapomnieli, że jesteście ludźmi, którzy urodzili się wolni - i takimi pozostańcie.
Najwiekszy problem w tym, ze wiele humanoidalnych istot, ktore mijamy na ulicach (bo nie wiem czy to ludzmi nazwac mozna) nie cenia wolnosci, a wrecz czesto mam wrazenie, ze w ogole nie rozumieja czym ona jest. Co gorsza mam wrazenie, ze jest spora grupa wrecz zadowolona z serwowanego nam zniewolenia, bo wreszcie oni mogą nie czuc sie gorsi. Dokladnie to widzialam w momentach najwiekszego terroru nawet wsrod grona (juz byłych) znajomych. Bo kiedys to niektorzy podrozowali, poznawali swiat i mieli ciekawe przygody - oni nie, bo ciezko dupke z fotela podniesc. Inni mieli swoje biznesy np. knajpe i potrafili robic kase na czyms co sprawia im przyjemnosc. Oni nie bo dwie lewe rece do roboty. Inni uprawiali rozne sporty, co powodowalo, ze sa zdrowi i dobrze wygladaja. Oni nie, bo latwiej wcinac pączki przed telewizorem i hodowac mięsien piwny. Inni mieli szeroki krag znajomych z ktorym sie spotykali - oni nie, bo kto nudziarza zaprosi. Więc przed tymi wszystkimi zastepami nieudaczników to sie niebo otwarło - oni w pierwszym szeregu darli mordy "zostan w domu!", "badz odpowiedzialny!" "zrezygnuja z zycia, zeby przypadkiem nie umrzec!". Bo oni z zycia zrezygnowali juz dawno i troche ich jednak gryzlo, ze inni potrafia lepiej wykorzystac czas im tu dany. Bo to nie boli, ze nie masz auta, ale boli, ze sasiad ma... Wiec mam wrazenie, ze ta grupa, niestety bardzo liczna to na glowie by stanela aby serwowane nam przez wladze gowno sie nigdy nie skonczylo...
Cytat:
Codzienna higiena i zaopatrywanie się w wodę - w czasach sanitaryzmu mycie w potoku, przy studni z żurawiem czy wodopoju dla owiec jawi się ekstrawagancją. U nas na wyjazdach to jednakże standard od wielu lat. I żyjemy - nie zeżarły nas żadne bakterie czy wirusy.
A moze one was żrą bezobjawowo od wielu lat? A?? o tym nie pomyslales? ;)
Cytat:
Całe pasma z osadami ciągle żyjącymi niemal jak w XIX wieku
Ciekawe czy tylko sezonowe czy zima tez tam mieszkaja?
Cytat:
Wówczas dojazd do Scarisoary odbywał się kamienistą drogą i trwał trzy kwadranse, był czas na oglądanie wiejskiej sielanki, a w jaskini bylismy sami. Teraz trzeba patrzeć na drogę, żeby nie stuknąć się z autokarem jadącym z naprzeciwka, a do jaskini... nawet nie zatrzymaliśmy się, taki tłum. Uroki asfaltowej cywilizacji.
Tak sie konczy doprowadzenie rowniusiego asfaltu... Zawsze.. :(
Cytat:
I czemu ludzie dążą do pozornej wygody metalowych krat kosztem spaprania tego co piękne...
Bo nie potrafią zauwazyc tego co jest piekne? A w telewizorze i w folderku bylo ze piekny jest asfalt. To powtarzaja jak papugi i czuja sie mądrzy. Bo tak powiedzieli naukowcy - asfalt jest piekny a wolnosc jest szkodliwa.
Cytat:
Takie miejsce teoretycznie powinno być na liście UNESCO,
Nie nie nie, to miejsce jest brzydkie i na zadne gównolisty prosimy go nie wpisywac! :P
Cytat:
W kopalni trawertynu.
Wyglada jak dobre miejsce na biwak! no chyba ze kopalnia wciąż dziala?
Cytat:
Gdzieś po drodze w lesie takie rumowiska.
o matko! i nie zabezpieczone siatką? to skandal! narazili was na niebezpieczenstwo!
Cytat:
Konie tabunami luzem - niczym w Kirgizji
Cytat:
Normalnie Kirgizja, ino chałupy zamiast jurt.
Ech... Widze ze miales to samo co my, wedrujac w tym roku przez Beskid Wyspowy. Ciagle mowilismy "ale pogoda to zupelnie jak w Karpatach", "sklepik zupelnie jak w Karpatach tylko nieczynny" itp
Cytat:
Jama Boli - tu już jest cepeliada, ale czasem i cepeliadę warto obejrzeć. Wpuścili nas za frajer, bośmy już Lei nie posiadali. W środku na ścianach kopie z francuskiego Lascaux, kiedyś tu jakieś filmy kręcili o tymże.
A te kolorki to jakies podswietlone czyms? Bo nieco mi przypomnialo jedna jaskinie w Gruzji, gdzie wszystkie skalki podswietlali na tęczowo, zeby byly ladne i atrakcyjne dla turystow
Cytat:
Zdjęcie na tyle małej rozdzielczości, żeby nie było łatwo zidentyfikować postaci (no-bo-rodo, ale przede wszystkim systemy guglowskie).
No ja cie poznalam bez problemu ;)
cwangla to mgla? bo nie znalam tego slowa
Cytat:
Czasem bywało i tak, chwilowo jednakże. Po lewo kurorty nad pewnym znanym jeziorem, a my na połoninie w pustej bacówce.
Podobnie czulismy sie kiedys nad pewna zatoką w Chorwacji. Po drugiej stronie łupiace muzyka i oswietlone osrodki kurortowe a my na biwaku w pelnej ciemnosci wsrod nadbrzeznych ruin
Cytat:
Nieczynna kopalnia siarki.
Jak mozna na terenach opuszczonej kopalni zrobic tak malo zdjec!!!!!! hę???
Cytat:
Możliwość palenia ogniska uważam za jeden z weryfikatorów wolności.
O to to!
Cytat:
Wygoda (wygodnictwo)
Dla mnie to jednak sa dwa rozne slowa, o zupelnie innym znaczeniu. Bo wygode lubie a wygodnictwem sie brzydze. Wygodą np. na wyjezdzie jest dla mnie to, ze rano mam dostep do czystego potoku w ktorym moge umyc ryj i nabrac wode na herbate, a nie musze dymac do rzeki kilometr w doł ze zbocza. A wygodnictwem jest pokoj hotelowy, koniecznie urzadzony wedlug standardow obowiazujących w tegorocznej modzie.
Cytat:
Tęsknota za tym chłopskim rozumem jest przyczyną pędu ludzi "cywilizowanych" na łono natury i w tzw. dzikie kraje
Najgorzej ze duzo ludzi ma pęd zeby pojechac w dzikie kraje, ale koniecznie rownym asfaltem, na miejscu miec prysznic i wifi. I market na kazdym zakrecie.
Cytat:
Ale przynajmniej nie mam smartfona.
Teraz to na bank bym ci zajumala telefon ;) Bo przy moim tez juz jest koluszko! :D