1 załącznik(ów)
Bieszczady na Avenza Maps
Na Facebooku wpadł mi w oko wątek poświęcony nowym (rzekomo) mapom kilku rejonów Bieszczad (mapka poniżej w załączniku), które są do bezpłatnego pobrania z portalu Avenza. No to się dzielę :razz:
Co istotne, z dyskusji na FB wynika, że mapy zostały sporządzone na podstawie Baza Danych Obiektów Topograficznych (BDOT10k), więc są dokładne i godne zaufania, ale niestety:
1. nie zawierają wszystkich nazw szczytów,
2. wymagają podania sporej ilości danych osobowych.
Ja odpuściłem, ale może fachowcy będą potrafili to ominąć. W każdym razie wchodzicie na własną odpowiedzialność ;)
Pod tym samym linkiem wojskowe mapy polskich i ukraińskich Bieszczadów z epoki ZSRS. Enjoy :-P
Załącznik 49776
Odp: Bieszczady na Avenza Maps
Zalogowałem się kontem Googla, późniejsze dane, które chcieli to dostali ciągi literowo-cyfrowe.
Ściągnąłem kupę map, aktualne jak i sztabówki.
Może i fajne ale jeden wielki minus - nie ma możliwości szybkiego przełączenia się na inną mapę danego obszaru, np. z mapy Beskidu na sztabówkę. Trzeba ręcznie ją wyszukać i zaczytać...
Odp: Bieszczady na Avenza Maps
Obejrzałem jedną z map współczesnych: Bieszczady - Tarnica, Połonina Caryńska
Informacja zniechęcająca: "This product is available exclusively in digital format, for use only in the Avenza Maps app". A ja lubię akurat inne appsy:-)
Jej zawartość jest renderowana z serwera OpenstreetMap i tego typu mapy w różnych wariantach są dostępne w wielu miejscach online oraz do pobrania na wszelkie garminy, ajfony i androidy.
Skany radzieckich "sztabówek" można pobrać na wielu stronach ukraińskich. Przykładowo ładna Turka:
https://cheremosh.at.ua/Karty_Karpat...07-3-turka.jpg. Oczywiście skany przed użyciem na urządzeniach przenośnych trzeba wyskalować.
Jeśli ktoś szuka czegoś konkretnego, a nie bardzo wydziwianego, spróbuję pomóc.