Pytanie z Cape Town w RSA
mój znajomy od lat mieszka w RSA . Tak sie złozyło ze mielismy wspólnego znajomego
nazwisko Bachta lub Bahta , nie wiem jak sie to pisze bo znam je ze słyszenia
Ten Pan / Tadeusz Bachta , lub Bahta / juz nie żyje . Urodził się w Cisnej jeszcze przed wojną . Późn iej mieszkał w Baligrodzie a na samym końcu w miejscowości Rabe ale w tym starym . Kilka lat temu bylismy tam z ekipą TV i ludźmi z Kanady .
Były zdjęcia , rozmowy , dyskusje i wycieczki na Wielką Górę .
Okazalo sie że było wilkie zainteresowanie zdjeciami tego co jeszcze zostało /?/ z dawnej wsi Rabe .
W tym roku tez byłem w Bieszczadach ale w innych okolicach .
Mój znajomy z RSA ma sasiada który urodził się w tamtej miejscowości . Kiedy dowiedział sie że bywam w Bieszczadach poprosił mnie o zdjęcia z tej miejscowosci . O dziwo on nie wie ze juz nie ma dawnego Rabe . Nie wierzy mi . Twierdzi iż go oszukuję bo nie chce pomóc . Wysłałem mu zdjecia miejsca gdzie stała cerkiew , myslałem ze to akurat rozpozna . Myliłem się . To wg niego potwierdzenie ze nie chce mu pomóc .
Czy ktoś wie gdzie w sieci mozna znaleźć jakies wiadomości , najlepiej ze zdjeciami bo ten Pan polskiego nie zna , o dawnym Rabe ?
A moze ktoś mógłby mu wysłać aktualne fotki jego rodzinnej wsi ?
Bardzo mi zależy bo teraz juz nie wybieram sie w Bieszczady . A po drugie wyslę mu to samo co dawniej , w co on nie wierzy . Pisze ze to nie jest mozliwe zeby taka " duża " ? wieś nagle przestała istnieć .
adres mogę podac na priwa bezposrednio do RSA do Cape Town do mojego znajomego .
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc