-
Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrrz
Jestem za informacją.
Przecież nie mamy się czego wstydzić. Szymon-robicie wielką rzecz. Porostu ratujecie historie. Kto wie, gdybyście nie robili porządków na nie jednym cmentarzu , to pewnie by zaginął w nicości.
Wiele osób odwiedza takie cmentarze i nie ma pojęcia, kto na nich spędził swój czas.
Może to gmina, a może Unia to zrobiła ?
Jak będzie informacja, to i może więcej kaski wpadnie.
Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, myślę, że taka informacja powinna być zostawiona, wpisuje się to w pamięć i historię cmentarzy, jednocześnie uświadamia, że taka działalność jest prowadzona.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Jeśli już tam istnieje jakaś tablica, to myślę że malutka (naprawdę filigran) dokleja nie przeszkodzi, a będzie miała ogromną wartość informacyjną i wspierającą tego typu akcje..
Prosta i krótka forma np. Renowację cmentarza przeprowadziło Stowarzyszenie MAGURYCZ i rok.
Stowarzyszenie może na swojej stronie internetowej podać kto wspiera tego typu akcje.
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
A może tak: znajdę jakiś zręczny kamień, a na nim wykuję (podobnie jak Hryć) "Magurycz + bieszczady.info.pl"?
Taa...i od razu z linkiem na naszą stronę:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Małgocha
czy Magurycz jeszcze kiedyś bez oporów poprosi nas, jako forum, o podobną pomoc
Mam nadzieję, że Magurycz nie będzie musiał prosić. Zaproponuje nam kolejne miejsce, a my - dyskutując bez końca, jak na dyskusyjne forum przystało - powolutku będziemy zbierać fundusze :mrgreen: Niezależnie od tego co teraz wydyskutujemy.
A nie wydyskutujemy wiele, bo wygląda na to, że Szymon nie zamierza dawać pod cmentarzem informacji nawet o Maguryczu. A jak nie będzie o Maguryczu to siłą rzeczy nie powinno być i o nas.
-
O raju, bmiller, to nie tak... owszem, waham się, ale też przysłuchuję się Waszym głosom. Może tak, taka mała tabliczka na wielkiej tablicy BdPN: "Prace remontowe przy wybranych nagrobkach wykonał w 2010 roku Magurycz dzięki wsparciu przyjaciół związanych z forum bieszczady.info.pl".
Ogólnie praktyka mówi tak: to darczyńca (grantodawca, sponsor) decyduje o tym w jakiej formie uwzględnia się, zaznacza, pokazuje czy wreszcie informuje o jego wkładzie.
Jeśli idzie o Magurycz: już dawno wyszliśmy z ukrycia..., co nie zmienia faktu, że informacje o naszych działaniach są dostępne...
Moja niechęć do tablic bierze się także z faktu, że czasami nie bardzo wiadomo, o co bardziej chodzi. Przy czym tego pomieszania nie boję się w Maguryczu.
Aha, renowacja to niewłaściwe określenie dla tego co robimy, nie mogę też napisać konserwacja, bo nie ma wśród nas konserwatora (rzeźby kamiennej i elementów architektury) w rozumieniu prawa.
Wiecie, jak myślę o takiej tabliczce to... przychodzi mi do głowy, ze powinienem wskazać na niej wszystkie instytucje i osoby, które wspierały nasze starania w Berehach od 1989 roku... dla porządku, ale tego nie zrobię.
Może zagłosujcie kto za kto przeciw.
I jeszcze jedno: nie umiem stwierdzić czy wszystkie wpłaty pochodziły od forumowiczów, jedni identyfikowali się podając w przelewie forumową ksywkę, inni nie... W sumie wpłaty pochodzą od 25 osób i!!! dotarło do nas dodatkowe 100 zyły, które bardzo się przyda!!!
Wiele osób korzysta z naszych doświadczeń, wiele skorzysta z Waszej przychylności godnej podziwu.
Sumując ten bezład: dla mnie jesteście częścią Magurycza i jeśli Wasza wola taka będzie to znak się pojawi.
p.s.: pamiętajcie rozważając to, że na ten cmentarz, jak i wiele innych, trzeba będzie wracać co parę, paręnaście lat... hmm, żeby tabliczki go nie przysłoniły (jakby co to dalej jestem za kamieniem z możliwie lapidarnym "znakiem")
-
Co do wspomnianego kamienia jeszcze: "Magurycz i Przyjaciele, 2010"???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
O raju, bmiller, to nie tak
OK, troszkę się pospieszyłem :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
waham się
To tak jak ja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Co do wspomnianego kamienia jeszcze: "Magurycz i Przyjaciele, 2010"???
Generalnie fajny pomysł, ale przy tak skróconej formie to ktoś może łzę uronić i świeczkę zapalić;)
-
Słuszna uwaga Maciejka..., hehehe
Swoją drogą to jak już będę się musiał położyć to chętnie tam, ale ja to tylko ja, a nie cały Magurycz i Przyjaciele..., hehehe
Tak przy okazji: zna ktoś was kogoś kto mógłby taką tabliczkę, trwałą, estetyczną (nie mosiężną albo granitową) wykonać? Pytam, bo jakby doszło co do czego to warto wiedzieć.
-
To może: "Remont 2010 - Magurycz i Przyjaciele"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
Słuszna uwaga Maciejka..., hehehe
Swoją drogą to jak już będę się musiał położyć to chętnie tam, ale ja to tylko ja, a nie cały Magurycz i Przyjaciele..., hehehe
Tak przy okazji: zna ktoś was kogoś kto mógłby taką tabliczkę, trwałą, estetyczną (nie mosiężną albo granitową) wykonać? Pytam, bo jakby doszło co do czego to warto wiedzieć.
Jeśli ceramiczna się nada to się podejmuję ...ale najpierw trzeba ustalić napis no i nie może być większa niż 38x38 cm
-
Przyłącze się do dyskusji. Czemu miałaby służyć taka tabliczka? Nie mogę się odgonić od myśli, iż to próżny pomysł.. Bardzo próżny pomysł.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hwat
Nie mogę się odgonić od myśli, iż to próżny pomysł
Mimo wszystko spróbuj. Wyobraź sobie, że wielu turystów wędrujących po Bieszczadach nie zdaje sobie sprawy z konieczności remontowania cmentarzy. Po co? Kamienie się przecież nie niszczą... Taka tabliczka z informacją o wykonanym remoncie może otworzyć oczy, może zachęcić do poszukania informacji o Maguryczu, może wprost prowadzić do finansowego wsparcia lub uczestnictwa w obozach remontowych.
"Remont 2010 - Magurycz i Przyjaciele". Gdzie Ty tu widzisz próżność? Niestety pokutuje u nas takie myślenie, że działania szlachetne należy wykonywać w ukryciu, nikomu się do tego nie przyznawać a informacje o nich można odczytać co najwyżej na pogrzebie dobroczyńcy. Gorzej patrzy się na tego, który pomógł i się do tego przyznał niż na tego, który nic nie zrobił. To błąd. Ludzie muszą wiedzieć, że takie akcje są. Muszą wiedzieć, że można pomóc. Muszą wiedzieć, że należy pomóc.
-
A może ludzie Magurycza powinni pracować w nocy i w dodatku w kominarkach ?
bo inaczej narażą się na słowa ...próżność , tylko próżność
Szymonie ! Gdy następnym razem będziesz publikował informacje o dokonaniach Grupy nie przejmuj się słowami o próżności.
To tylko słowa, czcze słowa.
-
Pracami w Berehach rozpocznie się 24 sezon prac Nadsania i - od 13 lat jego kontynuacji - Magurycza. Tylko raz zostawiliśmy informację, w Balnicy, tylko dlatego, że... zbyt wielu "ojców" miał ten (do dziś nie dokończony po prawdzie) remont, a nie było jak "odeprzeć" telewizyjnych wypowiedzi "ojców", bo my z telewizją to tak średnio chętnie współpracujemy... jeździ się do pracy, a nie na występy...
Pożyjemy, zobaczymy.
Siła spokoju. Swoje zdanie wyraziłem, przyznaję, że później zawahałem się,ale póki co wracam do niego. Was mam obowiązek wysłuchać, co też skrupulatnie czynię, choć zabawnie dość słuchać przed pracami.
"A może ludzie Magurycza powinni pracować w nocy i w dodatku w kominarkach ?"
Don Enrico, na razie nic więcej nie wyjaśnię, nie zdradzę, przynajmniej do jutra wieczorem, ale obyś nie był złym prorokiem, a wiedz, że nie o tabliczki idzie... TRZYMAJCIE KCIUKI I INNE PALCE JUTRO!
-
Próżność ..to takie ludzkie.
Moje zdanie jest takie: uważam ,że ludziom z Magurycza należy się pamięć za to co robią. Turyści widząc taką tabliczkę(obojętnie kto ją zrobi) powinni wiedzieć ,że to inicjatywa społeczna a przykład tego ,że ludzie z forum czy nie (wiem ,że część wpłat mogła wpłynąć z innych źródeł:sam dałem link na innych forach) pomogli finansowo też jest godzien utrwalenia. Dla potomności i jako pozytywny przykład na to ,że można .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
(...)Tylko raz zostawiliśmy informację, w Balnicy, tylko dlatego, że... zbyt wielu "ojców" miał ten (do dziś nie dokończony po prawdzie) remont, a nie było jak "odeprzeć" telewizyjnych wypowiedzi "ojców" (...).. jeździ się do pracy, a nie na występy...
(...) Swoje zdanie wyraziłem, przyznaję, że później zawahałem się,ale póki co wracam do niego.(...)
(...) TRZYMAJCIE KCIUKI I INNE PALCE JUTRO!
Zdanie Szymona jest jasne i biorąc JE pod uwagę oraz całą WIELOLETNIĄ działalność Magurycza i Ludzi z nim związanych, moim zdaniem żadnej informacji po prostu tam być nie powinno. Szymon wydaje się być niezwykle skromnym człowiekiem i oby nie odebrał toczącej się dyskusji jako jakikolwiek nacisk - chyba wszystkim byłaby nie w smak taka pamiątka.
Kciuki trzymamy!
-
Chyba źle zostałem zrozumiany. Próżności nie szukałem w informowaniu, iż kamienie same się nie odnowiły lecz w informowaniu, iż jakieś tam forum w tym pomogło... :)
Odnoszę wrażenie, iż ludzie z Magurycza niechętnie pozostawiają podpisy pod swoimi pracami. Chyba powinniśmy to uszanować?
Dla mnie koniec tematu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Zdanie Szymona jest jasne i biorąc JE pod uwagę oraz całą WIELOLETNIĄ działalność Magurycza i Ludzi z nim związanych, moim zdaniem żadnej informacji po prostu tam być nie powinno. Szymon wydaje się być niezwykle skromnym człowiekiem i oby nie odebrał toczącej się dyskusji jako jakikolwiek nacisk - chyba wszystkim byłaby nie w smak taka pamiątka.
Kciuki trzymamy!
Przemyślałem całą sprawę i uważam, że sir Bazyl ma rację. Zgadzam się z nim całkowicie.
Pozdrawiam
-
Najmilsi, teraz mogę zdradzić z radością: do wczoraj trwało - od półtora miesiąca - "załatwianie" zezwolenia na prace w Berehach. Nie jest rzeczą normalną, dla mnie, że takie zezwolenie wystawia BdPN, ale
- to osobna historia
- grunt, że zostało wystawione, dyrektor stanął na wysokości zadania,
- mam nadzieję zająć się sprawą bezprawnego przekwalifikowywania działek cmentarnych w ciągu najbliższych lat, także dlatego, że uważam za wysoce niestosowny fakt, że np potomek chcący ratować nagrobek babci ma prosić park narodowy o zezwolenie... lub,że chcący odwiedzić cmentarz w Caryńskiem np, ma kogoś pytać o pozwolenie lub nabywać bilet... kuriozum.
To była dla mnie bardzo męcząca i nerwowa kampania. Dwadzieścia lat temu łatwiej było z parkiem współpracować.
Cmentarz w Berehach jest dziś opisany jako łąka/pastwisko...
Teraz zamilknę do zakończenia prac, czyli odezwę się około 4 V.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję w imieniu swoim i Magurycza raz jeszcze.
Aha, program prac zaakceptował swoim podpisem, poza parkiem, konserwator rzeźby kamiennej i elementów architektury, rzeczoznawca ministra kultury i dziedzictwa narodowego dr Janusz Smaza.
-
9 załącznik(ów)
Tytuł: Fotorelacja z 01.05.2010. Magurycz w Berechach Górnych.
Komentarz: Profesjonalizm i zaangażowanie.
1. Rzadki widok
2. Z każdej strony trza posmarować
3. Nowy obiekt
4. Na tym zdjęciu dzieje się tak wiele że odpuszczę sobie komentarz
5. Co na to Buchwak?
6. Dodajemy szczyptę adolitu...
7. Leją wodę na... gluty
8. Co najmniej przez miesiąc będzie ta plandeka
9. Rollin rollin rollin
-
Mili darczyńcy,
wiele dobrego wydarzyło się na cmentarzu w Berehach. Jak przygotuję sprawozdanie to umieszczę je także tu rzecz jasna. Wspomnę tylko, że poza ratowaniem nagrobków Buchwaków zajęliśmy się wszystkimi pozostałymi nagrobkami. Zatem wszystkie nagrobki zostały oczyszczone i umyte, poprawiliśmy też parę błędów sprzed lat. Np to, że nagrobek Iwana Buchwaka stał nie na swojej podstawie, a na podstawie nagrobka, który stoi obok. Teraz wydobyliśmy głęboko ukrytą w ziemi właściwą podstawę i zapanował porządek. Cmentarz wzbogacił się także o krzyż żeliwny, który jest kopią współczesną oryginału, którego kształt ustaliliśmy na podstawie zachowanych dwóch małych fragmentów oryginalnego krzyża. Odnaleźliśmy przypadkiem także kolejny nagrobek, mały kamień z wyrytym nieporadnie i przez to pięknym krzyżem (jest tam więcej takich, bystre oko dostrzeże je). Iwan i Hryć czekają pod folią aż wysezonuje się użyta chemia, minimum miesiąc. Wrócę tam w pierwszy łikend czerwca dokończyć "leczenie". Płyta Janiny została posklejana z 4 części, na które rozpadła się w ciągu ostatnich lat, podobnie naprawiany był nagrobek Ewki Romnie, też popękał, od dybla krzyża żelaznego, którego nie usunęliśmy 21 lat temu, od dawna usuwamy takie resztki, bo rdzewiejąc puchną i są groźne dla kamienia, wtedy nie wiedzieliśmy, że to tak ważne. Pogoda nam sprzyjała, co było wyjątkowo ważne, bo szło pracować sprawnie i umyć się w Prowczy. Wicedyrektor parku przybył do nas i... sympatyczna znajomość powstała.
Dziękuję Wam i pracującym, a to: Justynie, Emilce, Gaciakowi, Kinii, dwóm Małgorzatom, dwóm Marcinom, Romkowi, Darkowi, Mariuszowi, Jarkowi, Janowi i Jasiowi. Pozostaję pod wrażeniem jednych i drugich.
Tak rozpoczął się 14 sezon Magurycza (licząc z Nadsaniem 24...).
-
Pominąłem jedną dziewczynę... Admirała, mam nadzieję, że mi wybaczy...
-
Szymonie... Mistrzu... Tobie i Współpracującym wielkie podziękowania za wykonaną pracę.
Jeśli w Berehach jest jeszcze tyle pracy, to może Forum podejmie się dalszego sponsoringu? Fajnie się czyta "Mili darczyńcy".
-
Błagam, tylko nie "mistrzu", uczę się całe życie, do mistrzostwa daleko... Hmm, na wszystko nam starczyło i zostało akurat tyle, ile trzeba żeby 5/6 VI skończyć co zaczęte, ale jakby co to dam znać bez wątpienia.
-
Szymonie.
.Watek Humor zpoza szlaku czeka na Ciebie.
-
O raju, pominąłem jeszcze jednego chłopaka... Kobrę. A w ogóle to wpadliśmy też na 2 godziny do Rajskiego (trochę grzebnęliśmy na cmentarzu, takie szybkie czyszczenie, ale bez chemii) i... dajcie pomyśleć..., może czas zacząć zbierać pieniądze na kapliczkę na Horbku? która chyli się ku upadkowi groźnie...
A wiecie Wy, że spora część Rajskiego należała do Szarytek, a u tych Szarytek, wedle mojej wiedzy, służył przed wojną dziadek Kapes, nieżyjący od lat tata pani Kapesowej (która mieszka w Berehach), który to przekazał mi dwa kute krzyże z cerkwi i - być może - dzwonnicy w Berehach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymon magurycz
może czas zacząć zbierać pieniądze na kapliczkę na Horbku?
Decyzję na co zbierać śmiało możemy zostawić Tobie :-) Ma być kapliczka to będziemy ciułać na kapliczkę. Czy na cały remont uskładamy sami nie wiem, mam jednak nadzieję, że nie będzie gorzej niż za pierwszym razem. Jakiego rzędu są teraz potrzeby? Dasz radę choć zgrubnie to oszacować?
-
Dobre wieści Szymonie ! :-D
Pomysł by zbierać na kapliczkę w Rajskim - jest pomysłem pożądanym , nie wiem czy same poczynania Rajskiego Stowarzyszenia wystarczą...A dni jej są policzone ( byłeś..widziałeś ..) .Moim marzeniem , czym zachęcam Małgosie K. ( prezes stowarzyszenia ), jest też by 'kiedyś" doprowadzić do rekonstrukcji kaplicy pw. Nałożenia Ryzy MB pod Tołstą , nad Sanem
...Niezmiernie żałuję , że nie udało mi się wpaść , choć na parę godzin, by pomóc na cmentarzu !
Pozdrawiam !
-
-
witaj ! fajna fotorelacja !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Dobre wieści Szymonie ! :-D
Pomysł by zbierać na kapliczkę w Rajskim - jest pomysłem pożądanym , nie wiem czy same poczynania Rajskiego Stowarzyszenia wystarczą...A dni jej są policzone ( byłeś..widziałeś ..) .Moim marzeniem , czym zachęcam Małgosie K. ( prezes stowarzyszenia ), jest też by 'kiedyś" doprowadzić do rekonstrukcji kaplicy pw. Nałożenia Ryzy MB pod Tołstą , nad Sanem
...Niezmiernie żałuję , że nie udało mi się wpaść , choć na parę godzin, by pomóc na cmentarzu !
Pozdrawiam !
Pomysły zacne. Chciałbym, żeby były zrealizowane. Rajskie, to chyba łatwiejszy projekt... Może się mylę. Ale to remont, a nie rekonstrukcja...
Nie chcę być źle zrozumiamy i broń..... /niech każdy wpisze co chce/ nie chcę nikogo odstarszać. Chciałbym wiedzieć, czy ktokolwiek przymierzył się do oszacowania kosztów remontu kapliczki w Rajskiem? Ile to może kosztować?
Myślę, ze kwota nie jest w stanie powalić na kolana Ludzi Dobrej Woli. I nie mam na myśli tylko "ludziów" z tego "foruma". Tu musi być zaangażowne ciut większe grono osób. Zbigniew Kaszuba doprowadził do odbudowy cerkwi w Łopience, a my tego nie zrobimy??? Pomału. Nie od razu Kraków zbudowano. Kapliczkę w Rajskem też można uratować.... Macie jakieś pomysły?
Gdzieś u mnie jeszcze jest cegiełka na odbudowę cerkwi w Łopience... Tylko każda zbiórka musi się odbywać zgodnie z prawem. Ktoś się na tym zna?
Jeżeli ten pomysł spotka się z zainteresowaniem, to proszę o przeklejenie go do nowego wątku. N.p. Remont kapliczki w Rajskiem.
Pozdrawiam
-
Bertrandzie, obawiam się, że kapliczkę w Rajskiem trzeba zbudować od nowa, odchył murów od pionu jest już tak znaczny, że nie sposób to wyprowadzić, a podnoszenie murów, w których spoiwem jest glina jest co najmniej ryzykowne, żeby nie rzec, bez sensu...
Cierpliwości w sprawie kosztów. To trochę potrwa. Maguryczowi właśnie zaczął się sezon, ale do lata, zanim zniknę z forum na jakieś 3 miesiące, postaram się to policzyć. Ze wstępnych ustaleń ze stowarzyszeniem z Rajskiego wynika, że oni zajmą się obstalowaniem drewna i wody (studnia powyżej kapliczki, rewelacja). Zatem wstępny koszt murowania, to koszt niewielkiego obozu Magurycza, bo w końcu ile osób może na raz murować. Więźba nie jest trudna. Gonty będą trochę kosztować. Razem damy radę, nie wątpię.
O zbiórkach publicznych dam znać, to nie jest trudne.
-
heh ! ..uprzedziłem mnie Szymonie !! Fajnie, że jakoś sprawy idą do przodu
-
Tak sobie pomyślałem, że zapodam Wam tu parę powiedzeń, które wiele mówią o ludziach Magurycza, motywach, pasjach, życiu:
Cmentarze pełne są ludzi, bez których świat nie mógłby istnieć.
Na cmentarzu człowiek wie, że żyje.
Zgubiłaś/eś się? Idź na cmentarz, a wnet odnajdziesz się!
Cmentarze pełne są ludzi... żywych.
-
Dobrzy ludzie!
Przeoczyłem długi łikend, który wynika z tego, że 3 VI, w czwartek jest Boże Ciało. Będziemy z kumplem tak czy inaczej 5/6 VI w Berehach skończyć, co zaczęte, ale... Teraz przyszło mi do głowy, że jestem w stanie zebrać niewielką ekipę i poza tym, że mamy do skończenia Berehy, na co nie trzeba już pieniędzy, możemy przy okazji tu i tam zrobić parę drobiazgów: wyczyścić i zaimpregnować łódź w Beniowej, zrobić pomiary kapliczki w Rajskiem (teraz nie było na to czasu) i - jeśli tylko pani Grażyna Stojak się zgodzi - wyczyścić i zaimpregnować płytę z 1644 r., nagrobek Feronii w Chmielu.
Potrzebujemy jakieś 500 zyły, na paliwo i jedzenie, resztę mamy. Jeśli ktoś może coś dorzucić to będzie radość!
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
z dopiskiem "Berehy" (żeby nie robić zamieszania)
Zeznanie: hm, zdaje się, że kroi się powrót Magurycza w Bieszczady..., bo jednak ostatnio, poza Baligrodem, byliśmy głównie w Niskim, na Roztoczu i na Ukrainie... w każdym razie prolog był w dechę.
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 0-18-351-63-45, 0-600-688-811; www.magurycz.org
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
-
znaczy ten "powrót" to w przyszłym roku nastąpi tak mocniej, nie lotnie, wypadowo...
-
Niesamowite!
Już mamy 130 zyły!
Dziękujemy!
-
Nie wiem jak się Wam odwdzięczymy... mamy już 430 PLN!!!
Podziękowania ludzkie i kamienne!
-
Mili darczyńcy, jeżeli ktoś z Was, kto wpłacił teraz, w "dogrywce" pieniądze na Berehy, chciałby otrzymać pocztą film o Nowicy, a także trochę obrazów i dźwięków opisujących starania Magurycza, niech da znać proszę za pomocą pw lub na mejl: szymon@magurycz.org
Niestety nie zarejestrowałem poprzednio komu słałem filmy, a komu nie...
-
Jest na tym forum sporo negatywnych postów o "poszukiwaczach'...... są nawet określenia hienia cmentarna itp..... fakt - jak i wszędzie nie brakuje kanalii... :???:
Ale większość z nas to naprawdę " zapaleńcy" i ludzie pełni zamiłowania dla historii , pasjonaci .....
Podaję link to kilku fotek -
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/p...12845&start=20
pozdrawiam