Mnie się wydaje że leśny to też błędna odpowiedź.
Wersja do druku
OK śluzowce nie są grzybami zaszufladkowałem je się po obejrzeniu kilku stron z grzybami. Nawet spece w tej dziedzinie nie są do końca przekonani do jakiej grupy ich zaliczyć.
Zgodnie z podziałem zaproponowanym w 1978r. śluzowce wydzielane były w obrębie tego królestwa w randze typu Myxomycota i umieszczane wraz z lęgniowcami (Oomycota) w umowną grupę "protistów grzybopodobnych". W czasie kolejnych "reorganizacji" pozycja śluzowców w obrębie tego królestwa ulegała różnym zmianom umiejscawiana była np. razem z amebami w typie pełzakowców (Amebozoa).
Zgodnie z obecnymi poglądami, we współczesnej systematyce, śluzowce znalazły miejsce w królestwie pierwotniaków (Protozoa), w której zebrane są w gromadę Myxomycota (Mycetozoa). W obrębie tej gromady wyróżnia się trzy klasy: Prosteliomycetes, Dictyosteliomycetes i Myxomycetes. Jako śluzowce opisywani są przedstawiciele ostatniej z nich - Myxomycetes. W opracowaniach dotyczącej tej klasy, ze względów tradycyjnych, razem z nimi zwykle opisuje się również przedstawicieli rodzaju Ceratiomyxa, który zgodnie z obecnymi poglądami umiejscawiany jest w klasie Prosteliomycetes. Pozostali przedstawiciele klas Prosteliomycetes i Dictyosteliomycetes są niedostrzegalni okiem nie uzbrojonym w mikroskop.
Żeby skomplikować obraz do reszty, można dodać iż niektórzy badacze uważają wręcz iż śluzowce "zasłużyły" sobie, swoją odrębnością, na całkiem osobne królestwo.
http://www.myxomycetes.wolf-5.cyberd...af/2/2_1_2.jpgCo sprawia że śluzowce sprawią tyle kłopotów systematykom, usiłującym sklasyfikować wszystkie organizmy żywe i ułożyć w hierarchicznej strukturze obrazującej ich stopień pokrewieństwa? Ta niezwykle archaiczna grupa organizmów (przypuszcza się iż grupa ta występuje na ziemi już ponad półtora miliarda lat) łączy w sobie cechy wielu innych grup, co bardzo utrudnia ich jednoznaczne zaklasyfikowanie. Śluzowce odznaczają się dość skomplikowanym cyklem życiowym i na jego różnych etapach charakteryzują się odmiennymi cechami. Na dodatek, pomimo iż w zasadzie są one organizmami jednokomórkowymi, są zdolne tworzyć skomplikowane struktury, zastrzeżone raczej dla organizmów wielokomórkowych. Również pod względem fizjologii i biochemii śluzowce wykazują cechy nawiązujące do innych grup. Na różnych etapach swojego życia wykazują one cechy zbliżone do grzybów, roślin i zwierząt.
Cytat pochodzi ze strony http://www.myxomycetes.wolf-5.cyberd...dex.php?wyb=02
Reasumując czasami można je podciągnąć pod grzybki8)
całkiem inteligentne te śluzowce nawet udało im się ożywić nasze forum:mrgreen:
W dalszym ciągu nie przekonaliście mnie:-D
Może wersja z listkami zmieni Wasze zdanie
http://images46.fotosik.pl/188/bd2d9cd0cfc78ab9m.jpg
a jak z tymi liśćmi na widoku to przeflancuję się na błotnego
no to jakos sie udało, a jak się orientuję po przestudiowaniu forum to jak się zgadnie to się zapodaje coś nowego (mnie nie trzeba namawiać), to proszę łatwa roślinka
Czy jest to Karbieniec pospolity?