Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?
Witam!
Moje prywatne zdanie jest takie.
O zmarłych mówi sie dobrze albo nie mówi sie wcale, UPA to organizacja zbrodnicza bez rzadnego cienie wątpliwości, jej członkowie to w wiekszosci zbrodniarze i tu tez sie nie spieram, niby każdy walczył o wolność ale w jaki sposób to kazdy kto jest w temacie ten wie. Mimo wszystko to też ludzie, jak dla mnie krzyże powinny zostac, natomiast pomnik bezwzględnie rozebrac, jest porozumienie pomiedzy Polską i Ukrainą w sprawie upamiętnienia takich miejsc i na tej drodze powinno to zostac rozwiązane. Wiem tylko jedno za bugiem jest wiele wiecej zapomnianych miejsc gdzie lezą pomordowani polacy "wołyń". Coś za coś, pozwólmy sobie na możliwość pamietania o tych tragediach po obu stronach granicy, ale tylko w granicach rozsądku.
Witam serdecznie wszystkich urzytkowników forum .
Przeczytałem cały ten temat i moim zdaniem pomnik powinien jak najszybciej zniknąć . Rozumiem że Ci co zginęli bronili szpitala , ale nie wiem co robili kilka dni wcześniej więc stawianie takiego pomnika takim bohaterom z takiej organizacji jest conajmniej ryzykowne. Nawet nie jestem sobie wstanie wyobrazić co bym czuł gdybym był przodkiem jakiejś cywilnej ofiary UPA na wieść o takim pomniku. Jeśli ukraińcy z jakiegoś powodu uważają ich za bohaterów to niech stawiają im pomniki na Ukrainie ( choć też mi się to do końca nie podoba ) ale w Polsce jest to trochę według mnie nie stosowne.
Chciałbym jeszcze zapytać o jakieś materiały na temat zbrodni AK . Kilkukrotnie tutaj ktoś porównywał OUN-UPA z AK i jakoś mi się to w głowie nie mieści , ale pewnie nie wiem wszystkiego . Jeśli ktoś ma możliwość podania tytułu lub linka do jakiejś wiarygodnej publikacji na ten temat był bym bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Gracko
Chciałbym jeszcze zapytać o jakieś materiały na temat zbrodni AK . Kilkukrotnie tutaj ktoś porównywał OUN-UPA z AK i jakoś mi się to w głowie nie mieści , ale pewnie nie wiem wszystkiego . Jeśli ktoś ma możliwość podania tytułu lub linka do jakiejś wiarygodnej publikacji na ten temat był bym bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam
Na ten temat i pokrewne dyskutujemy na www.historycy.org
Polecam publikacje Motyki. Ponoć w nich jest kilka przykładów. Ponoć w zbrodnię w Pawłokomie zamieszny jest oddział AK.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Na ten temat i pokrewne dyskutujemy na
www.historycy.org
Polecam publikacje Motyki. Ponoć w nich jest kilka przykładów. Ponoć w zbrodnię w Pawłokomie zamieszny jest oddział AK.
Ponoć Ty jesteś Lucyna. Ponoć jesteś zamieszana w największy w Polsce spam. Ponoć dokonujesz zbrodni na samej sobie.
Zapewne znasz się na Bieszczadach jak na samej sobie.
Od kiedy to Szanowna WPP dyskutuje?
Bzzz
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Ponoć Ty jesteś Lucyna. Ponoć jesteś zamieszana w największy w Polsce spam. Ponoć dokonujesz zbrodni na samej sobie.
Zapewne znasz się na Bieszczadach jak na samej sobie.
Od kiedy to Szanowna WPP dyskutuje?
Bzzz
:lol:Misiu tam są drzwi.
WOW
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
:lol:Misiu tam są drzwi.
Panie przodem :-)
P.s.
że jeszcze "dyskutanci" nie załapali się na bana alebo karniaki?!
Mody utknęły w zaspach bieszczadzkich?
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Yyyy, ale za co konkretnie?! Osobiście chętnie bym lał po łapach za "urzytkowników", "rzadnego" i "bug", ale regulamin nie pozwala... :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
WOW
Panie przodem :-)
P.s.
Mody utknęły w zaspach bieszczadzkich?
Pozdrawiam
Słowny jesteś. Śmiałam sktytykować schronisko w Jabłonkach więc zgodnie z przyrzeczeniem zaczynasz rozp... merytoryczne wątki, w których udzielam się. Nic z tego misiu.
Ciekawa dyskusja jest tu:
Konflikt polsko-ukraiński 1943-48
www.historycy.org/index.php?showtopic=2475&hl=
Dlaczego walczymy o Katyń,a pomijamy Wołyń
www.historycy.org/index.php?showtopic=38941&hl=
UPA na Podkarpaciu
www.historycy.org/index.php?showtopic=48566&hl=
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Osobiście chętnie bym lał po łapach za "urzytkowników", "rzadnego" i "bug", ale regulamin nie pozwala... :-(
Dodaj jeszcze za "polacy" i "ukraińcy" :sad:
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
chris nie znam zamierzen Watykanu i osob nim rzadzacych.
i to jest problem :wink: