-
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Brawo,akurat wtedy schodziłem z Krzemienia.A jest to źródełko Wołosatki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Niestety aparat cyfrowy mam dopiero od kilku miesięcy i kończą mi się zdjęcia, które spełniają wymogi detalu w Bieszczadach. Ale mam jeszcze jedno łączące w sobie elementy przyrody nieożywionej ze zwisającym żywym elementem. Pytam więc: gdzie mu się wisi i jak się ta zwisająca fauna nazywa (sam nie znam dokładnej nazwy)?
Pozdrówka - Bazyl
myślę że to podkowiec mały :razz:
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
myślę że to podkowiec mały :razz:
Przepraszam, całkiem zapomniałem o tej zagadce a miałem dodać zdjęcie wejścia do jego domu. Faktycznie to on był raczej niewielki (tak nie więcej niż 15 cm). A oto i jego hawira:
-
Jaskinia Dolna w Nasicznem przeszedl ktos zacisk do dna :) byly jakies nietoperze ??
-
ps nie wzucajcie znanych wolnych dziur bo te znam po otworze juz wszystkie ps zajetych jam takze spora czesc :-) a ja caly czas za wolnymi jamami chodze :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
ps nie wzucajcie znanych wolnych dziur bo te znam po otworze juz wszystkie ps zajetych jam takze spora czesc :-) a ja caly czas za wolnymi jamami chodze :lol:
Wojtku!
Wczoraj się nażarłeś szaleju i nie przeszło Ci do dzisiaj.:wink: Nie jesteś jedynym czynnym użytkownikiem tego forum. Jeżeli jakieś zagadki są dla Ciebie zbyt proste to nie rozwiązuj ich przynajmniej przez jakiś czas. Daj szansę innym. Może inni nie są aż tak wielkimi miłośnikami dziur wszelakich jak Ty.:lol:
Pozdrawiam
-
To forum zaczyna schodzic na psy!!! Nie jest to chyba tylko moje indywidualne odczucie? Adminie proszę zrób coś z niektórymi wpisami i użytkownikami bo aż szlag człowieka bierze jak czyta ich wpisy z ostatnich dni. W końcu to forum podobno jest moderowane?!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
To forum zaczyna schodzic na psy!!! Nie jest to chyba tylko moje indywidualne odczucie? Adminie proszę zrób coś z niektórymi wpisami i użytkownikami bo aż szlag człowieka bierze jak czyta ich wpisy z ostatnich dni. W końcu to forum podobno jest moderowane?!
Ech, nie przesadzałbym, uważam, że imć klopsik pisze niekiedy z zacięciem i z "jajem", wgryzając ;-) się uprzednio w wątki, w stylu nieco nieoszlifowanym, ale iście gargantuicznym. Może jego posty i poruszane wątki oraz postawa, to też odpowiedź na pytanie: "Znasz Bieszczady? Detale" ?:mrgreen:. Może niezłe pytanie do admina :lol:, czy można by utworzyć jakieś podforum, gdzieś pomiędzy Poezją i Prozą a Oftopikiem, i nazwać je : "klopsik" . Pozdro.
ps. ale jest to chyba tylko moje indywidualne odczucie 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Jaskinia Dolna w Nasicznem... byly jakies nietoperze ??
To właśnie ta jaskinia, nietoperz jest na zdjęciu wcześniejszym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
To właśnie ta jaskinia, nietoperz jest na zdjęciu wcześniejszym.
sir Bazyl => byłeś na dnie jaskini ? Jestem ciekaw na ile jest ona drożna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Polej
Jestem ciekaw na ile jest ona drożna.
Tu masz dokładny opis: http://www.sktj.pl/epimenides/flisz/wnasicznemII_p.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Polej
sir Bazyl => byłeś na dnie jaskini ? Jestem ciekaw na ile jest ona drożna.
Na dnie nie byłem. Zszedłem tylko do tego niższego piętra i ten tzw. zacisk skutecznie mnie zniechęcił do dalszych wyczynów (nie jestem miłośnikiem jaskiń), a teraz po przeczytaniu zamieszczonego przez Piotra linka tym bardziej nie będę starał się tam wcisnąć gdyż wyciśnięcie się z powrotem może okazać się problematyczne. A zresztą dla mnie ta "jaskiniowa góra" prezentuje się dużo lepiej z zewnątrz niż od środka i zajrzałem do jej wnętrza przy okazji plątania się tam i siam.
Pozdrówka - Bazyl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
... nie będę starał się tam wcisnąć gdyż wyciśnięcie się z powrotem może okazać się problematyczne.
W tym właśnie problem. W tym roku chcę to osobiście sprawdzić, mam nadzieję, że posiadane zbędne kilogramy nie będą przeszkodą w penetracji jaskini ;-). Dzięki Piotrze i sir Bazyl za info.
-
W dodadtku jest tam wiecej jaskin niz te 2 znane, ale te juz sobie trzeba wychodzic samemu. Zycze dobrej zabawy.
-
1 załącznik(ów)
Pewnikiem będzie to łatwe, ale co tam .
Pytanie tradycyjne: gdzie i co to jest?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
Gdzie można obejrzeć te bieszczadzkie gołąbki?
mała podpowiedź:
owe gołąbki znajdują się na początku tej drogi, a na jej końcu znajduje się ten " dżentelmen "
to gdzie to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
Pewnikiem będzie to łatwe, ale co tam .
Pytanie tradycyjne: gdzie i co to jest?
Łopienka. Dzwonnica przy cerkwi.
-
Fajnie nietoperze przelatuja w nocy pomiedzy okiennicami , wygladaja jak mysliwce scigajace sie nawzajem, w walce.Dobra meta polecam.
-
2 załącznik(ów)
A gdzie jest ta "ziemianka"?
Podaję dwa zdjęcia dla ułatwienia. Ciekaw jestem, czy ktoś tam był....
P.S. Być może odezwę się dopiero 19 lutego ale się odezwę...
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
A co to za dziura? Ulatwiajac dodam ze jest przy samym szlaku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Łopienka. Dzwonnica przy cerkwi.
bingo :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
mała podpowiedź:
owe gołąbki znajdują się na początku tej drogi, a na jej końcu znajduje się ten " dżentelmen "
to gdzie to jest?
Obie fotki zostały zrobione w Cisnej, na drodze prowadzącej do Bacówki pod Honem
-
Koło tej samej drogi stoi blok mieszkalny. Strasznie podoba mi się inicjatywa mieszkańców owego bloku. Chodzi o wystrój balkonów tak bujną roślinnością. Jakby w miastach ludzie to samo porobili na swoich balkonach może nie było by tak szaro... jak jest.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
A gdzie jest ta "ziemianka"?
Podaję dwa zdjęcia dla ułatwienia. Ciekaw jestem, czy ktoś tam był....
P.S. Być może odezwę się dopiero 19 lutego ale się odezwę...
Pozdrawiam
No to to samo miejsce tylko, że zimą, czyli zrobiłem te fotki 11 lutego
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
A gdzie stoi ta kapliczka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
A gdzie stoi ta kapliczka?
Kapliczka w Rabe /k. Baligrodu - zimową porą
-
Spóźniłem się, więc jeno dodam, że Synarewa z "cudownym" źródełkiem
Pozdrawiam :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Spóźniłem się, więc jeno dodam, że Synarewa z "cudownym" źródełkiem
Pozdrawiam :)
ja też wiedziałem co to za kapliczka chyba :D blisko kapliczki śp Sierżant bazował? (Marek Bendnarz) przenocował mnie 3 noce pod koniec grudnia 2003 :D
blisko jest fajna chatka :D - drewniana z czynnym kominkeim. ostatnio jak tam byłem V2006 to ~20osób przenocowało w środku. większość na strychu. - i nie mam na myśli tej zrujnowanej stodoły an rozdrożu przy mostku :P
Jak to śpSierżant powiadał - Matka Boża Królowa Karpat w kaplicy znalazła swój dom..
-
1 załącznik(ów)
Nietypowo tym razem, bo zagadką dla mnie też jest, gdzie ten sklepik sie znajduje, bo nie jestem pewien lokalizacji. Tzn. wiem mniej więcej, wiem przy której drodze i gdybym miał strzelać, to podałbym tę jedną nazwę - jaka to miejscowość?
Sorry za jakość
Pozfdrawiam:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
gdzie ten sklepik
A dokonałeś zakupów w owym sklepie? Bo tam jest kartka że fotografować mogą tylko klienci :) Niektórym całkiem już bije na dekiel...
-
Zostawiłem jakieś 40 dychy, więc chyba pokryło to również amortyzację zwierzyńca :))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Zostawiłem jakieś 40 dychy, więc chyba pokryło to również amortyzację zwierzyńca :))
E, no to spoko :) Będzie jeszcze na zaś, tylko weź paragon :mrgreen:
-
3 załącznik(ów)
Zagadki 3 - niekoniecznie z obszaru Bieszczadu "właściwego":wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Nietypowo tym razem, bo zagadką dla mnie też jest, gdzie ten sklepik sie znajduje, bo nie jestem pewien lokalizacji. Tzn. wiem mniej więcej, wiem przy której drodze i gdybym miał strzelać, to podałbym tę jedną nazwę - jaka to miejscowość?
Sorry za jakość
Pozfdrawiam:-D
Sklep ten jest między Cisną, a Majdanem. A może to już Majdan? W bok odchodzi droga do Roztok Górnych, a przed sklepem oprócz zwierzyńca wiklinowego jest przystanek PKS.
P.S.
Nikt ode mnie nie chciał kasy za fotografowanie i nie zmuszał mnie do zakupów.
pozdrawiam
-
vm2301: fotka pierwsza to Komańcza i miejsce "schyłki" prymasa Wyszyńskiego.
-
a jak ktos sfotografuje sklep nie robiac zakupow to szczuja wiklinowym niedzwiedziem ????? ;)
-
1 załącznik(ów)
Sklep leży tam gdzie wskazał Bertrand, a i Piotr jak widac zorientowany w lokalizacji jest :)
Co do zakupów, to zrobiłem je dobrowolnie i z potrzeby, a na wspomniana tabliczkę nie zwróciłem uwagi, była tam jedynie informacja sugerująca datki na owies dla konia, którego zad zamieszczam poniżej
Robines - trafiony!
Pozdrawiam:)
-
Hej! vm2301: zdjęcie nr 3 - Blizne - wikarówka przy Kościele pw. Wszystkich Świętych
Pozdrówka
-
A'propos jeszcze zagadki ze sklepem i zwierzątkami. Czy mnie oczy nie mylą, czy na zamazanej tablicy jest napis "Liszna coś tam/4?"
:wink:
Hehe...
Można i tak. Rzuciło mi się przypadkiem :mrgreen:
Pozdrawiam ciepło!