1 załącznik(ów)
Odp: Bukovské vrchy - taboriska z útulňami
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Aby dojść do tej cerkwi co wyżsi muszą bić pokłony. Zbyt hardy byłem i bramka wejściowa mnie sprowadziła na właściwy poziom - zaskutkowało rozwaloną głową o gont bramki. Krew się trochę lała, a pod kaskiem ciężko było by tak jechać, opatrunku też nie było jak zrobić bez wykonania wprzódy łysiny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Teraz czekało nas krótkie podejście na przełęcz Prislopec, gdzie na mapie Compass zaznaczona jest Chata Prislopec.
Po drodze mieliście - z lekkim odbiciem w bok - cmentarz z WW. Jeszcze niedawno nie zaznaczony na mapach, miałem tylko śladowe namiary na niego. W upalny dzień, z ciuchami moto poszukiwania trochę sił wyciągnęły. Od wtedy na mapach już jest zaznaczony...
Załącznik 49063
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
Zaiste dziwny ten ichni "Národný park Poloniny". O obniżonym reżimie ochronnym: można chodzić poza szlakami, można biwakować na dziko i w wyznaczonych miejscach. I to się im pisze na b.duży "+"...
I jeszcze z psem można wędrować :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomnatyk
...Tam przetrwał, a u nas się wynaturzył w "odpoczynkową wiatę turystyczną", nie tylko zresztą w Bieszczadzkim ale i w Magurskim PN.
Ale jednak w MPN wiaty mogą lepiej posłużyć za nocleg, choć prawnie - nie wolno :-)
Odp: Bukovské vrchy - taboriska z útulňami
Dziekuję i ja za opowieść i przypomnienie klimatów wędrówki. Ostatnimi laty z przeróżnych przyczyn zostaje mi weekedowo-samochodowe zwiedzanie, ale mocno wierzę, że to tylko przejściowy etap życia. Z Runiny mam takie wspomnienie jak na noclegu w jedynym tam agro/schronisku pani nas zapytał czy chcemy niedziwedzia zobaczyc. Jakiś czas wcześniej naukowcy coś tam badali z niedziwedziami i te się nauczyły przychodzic o jednej porze na polanę nad wioską i czekać czy dalej dostaną jedzenie. Niestety chęć wypicia lanego piwa w barze zwyciężyła :)
Co do Słowacjo też mam przemyślenia poparte coraz częsstszym bywaniem tam, że jakoś tak luźniej i "normalniej" turystycznie niż u nas.