Odp: Gdzie są skupy jagód w bieszczadach???
Zaparcie, nieprzyjemna rzecz... nie dałoby sie bez tego? ;) Jeśli ktoś kilka razy sprzeda jagody napewno nikt nikogo nie zlinczuje. Nie ma co robic z tego problemu. wydaje mi sie ze wszystko zostało powiedziane. Ja bym zrobił to tak, że poszedłbym np do Biesiska (blisko Jagodowego Jasła) i umówił się wcześniej czy chca dostawę jagód prosto z krzaków. Przy okazji polecam skocznie z leżaka i starego koca do odsiewania paprochów:) a Za grzebień kula w łeb! Jeśli akurat wedrowałbym o kulach;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Za szybko przechodziłem w jej pobliżu, myliła mnie nazwa. czy ktoś tę knajpkę zna? W przyszłym roku muszę o nią zachaczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Zaparcie,....a Za grzebień kula w łeb! Jeśli akurat wedrowałbym o kulach;)
A Jabol myślisz,że oni sobie tak zrywają ..zrywają te jagódki , jak "świstak zawija sreberka "?
Kulą w łeb i drugą też, po grzebieniach.
ps. Kiedyś ... jak nie było nawet parku , to za samo posiadanie "grzebienia" można było "beknąć".
ps.' sam dowalę jak zobaczę z grzebieniem, to jest tak przysłowiowo.. "zetnijmy tą czereśnię ,co by zebrać owoce "
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
ps. Kiedyś ... jak nie było nawet parku , to za samo posiadanie "grzebienia" można było "beknąć".
ps.' sam dowalę jak zobaczę z grzebieniem, to jest tak przysłowiowo.. "zetnijmy tą czereśnię ,co by zebrać owoce "
Kiedyś to może bardziej o ilość chodziło. To ja was pewnie zaskoczę - uważam że jak ktoś umie się posługiwać grzebieniem, to żadnej krzywdy dla krzaków nie ma a zbieranie większej ilości bez grzebienia graniczy z głupotą (chyba że ktoś ma dużo czasu). Przy okazji: widział kto w Bieszczadach zbieraczy bez grzebieni? ja widziałem w życiu już sporo zbieraczy tam (włącznie z tymi co legalnie zbierają na połoninach i torfowiskach wysokich) - bez grzebienia niestety jeszcze nie :) Wyluzujcie.
No to Piotrze zaskoczę Cię. Nie raz widziałem zbieraczy bez grzebieni i to zarówno w Polsce jak i innych krajach karpackich. Wydajność całkiem niezła. Jeśli ma się odpowiedni grzebień i wprawę to rzeczywiscie można zbierać jagody bez wielkich szkód... Jednak lepiej chuchać na zimne.
@Jabol.... bez zaparcia sie nie da... a jagody dobrze na to i owo działają... ;-)
@Piotr... zgadzam się.. i każdy fryzjer to powie.. nawet łysy.. "czesać to cza umić"
...kule?... a może by tak drągiem bukowym w kark za niewiedzę i brak szacunku do krzaczka.. kiedy go jedzie taki bez opamiętania...
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
No to Piotrze zaskoczę Cię. Nie raz widziałem zbieraczy bez grzebieni i to zarówno w Polsce jak i innych krajach karpackich. Wydajność całkiem niezła.
Też widziałam. Tylko np. w Rumunii widziałam jak szła na połoninę zbierać jagody cała cygańska rodzina z ósemką, lub nawet większą ilością dzieci. Najmłodsze miało chyba ze 4 lata a też zbierało.
Wobec czego cała ta rodzina miała całkiem niezłą wydajność.
B.
Hmm, słyszałem ostatnio takie zdanie botanika że umiejętnie zbieranie grzebieniem pobudza borówkę do wzrostu i owocowania.Faktem jest że borówki wcale nie jest mniej z roku na rok,to zdanie zbierających.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
... uważam że jak ktoś umie się posługiwać grzebieniem, to żadnej krzywdy dla krzaków .... Przy okazji: widział kto w Bieszczadach zbieraczy bez grzebieni? ... bez grzebienia niestety jeszcze nie :)
Piotr ,nie widziałem bez grzebieni :roll::roll:... masz rację , ale jak piszesz ,"jak ktoś umie się posługiwać " to tak ,ale jak to zweryfikować ??
Zbieracze powinni mieć certyfikaty.
Jednak w pamięci mam zawsze widok ogołoconych krzewów ,a w pojemnikach pół na pół, jagody z liśćmi i krzewem.
Wielkie dzieki za informacje. Co do grzebieni to nam raczej nie idzie, recznie mamy lepsza wydajnosc ;] jeszcze raz dzieki i pozdrawiam