Odp: Bieszczady z przewodnikiem
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Prosząc o radę w tej kwestii spodziewałeś się chyba, że będą tylko dwie odpowiedzi - warto i nie warto...ewentualnie trzecia opcja...leząca gdzieś po środku.
Ja jestem typem zosi-samosi, więc przewodnik książkowy + materiały publikowane m. in. w sieci + wiedza z forum i wio w drogę.
Skoro założyłeś taki wątek, to chyba masz odmienną naturę.
Może spróbuj wybrać rejon, poczytaj o nim we wszelkich dostępnych Ci źródłach zamów sobie przewodnika, a potem odpowiedz sobie na pytanie, czy było warto. Czy prowadził Cie "chodzący audio-book", czy człowiek, który miał wiedzę szerszą od tej powszechnie powielanej, czy potrafił ją podać w sposób ciekawy, czy dobrał trasę odpowiednio i w sposób, w który Ty sam byś tego nie potrafił zrobić.
A wtedy albo zapomnisz o tym wątku szybko albo wyrobisz kartę stałego klienta;)
Na pewno nie wyrokowałbym zdecydowanie na wstępie - warto - nie warto.
...bo to takie subiektywne.
Pozdrawiam:)
Dobrze gada, polać mu :-P:-P
A dzięki, ale...polewano mi tak szczodrze w ostatni łykend, że nie skorzystam...chwilowo;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
Jest sens. Jeżeli chodzi Ci o zapisanie się do zorganizowanej wycieczki to polecam usługi PTTK Rzeszów.
.
jesli masz ochote na wycieczke z przewodnikiem to ja rowniez polecam pttk rzeszow i ich zorganizowane wycieczki, plus ma to napewno taki ze jak nie ma sie z kim pojechac a ktos nie lubi samotnosci to zawsze na takiej wycieczce mozna poznac ludzi, chodzi sie w grupie, a wieczorem jest z kim pospiewac przy ognisku
acz cos w tym jest ze przewodnicy nigdy nie zabieraja w te najciekawsze miejsca..
chyba ze wynajmiesz sobie przewodnika sam na sam, a nie pojedziesz z cala wycieczka ale to juz chyba wtedy wieksza kasa wchodzi w gre..
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
acz cos w tym jest ze przewodnicy nigdy nie zabieraja w te najciekawsze miejsca..
chyba ze wynajmiesz sobie przewodnika sam na sam, a nie pojedziesz z cala wycieczka ale to juz chyba wtedy wieksza kasa wchodzi w gre..
Najlepiej sobie wynająć dwóch przewodników,jest wtedy dwa razy bardziej bezpiecznie,tylko faktycznie kasa na przelew dwa razy większa (co dwa gardła to nie jedno). :twisted:
W zeszłym roku na wycieczkę wziął mnie Klopsik i sirBazyl no i pokazali ciekawe miejsca (czy najciekawsze? skąd mam wiedzieć).Uważam że w Bieszczady to tylko z przewodnikiem.
Na sam początek, jeśli ktoś zupełnie nie zna Bieszczadów to wycieczka zorganizowana nie jest wcale opcją złą - pozwoli zobaczyć w krótkim czasie najciekawsze "standardy" i zapoznać się z tym co jest najbardziej dla Bieszczadów charakterystyczne.
Tyle ze wycieczki zorganizowane mają zazwyczaj raczej program krajoznawczy niż górski - dla przykładu skansen w Sanoku, cmentarz żydowski w Lesku, cerkwie itd.
Zależy też co kogo interesuje i skąd w Bieszczady dojeżdża.
Jeśli ktoś np. mieszka daleko od Bieszczadów - to wycieczka zorganizowana może być nawet tańsza od wyjazdu prywatnego, bo koszt rozkłada się na więcej osób, a i po drodze można zobaczyć sporo ciekawych obiektów.
A potem - jak ktoś "łyknie" Bieszczadów - zapewne będzie i tak wolał chodzić sam w sposób niezorganizowany. :-)
Edit (bo uprzednio nie doczytałam):
Rozumiem, zę nie chodzi o wycieczkę organizowaną przez biuro podróży, ale o całkiem indywidualny wypad z przewodnikiem.
W takim razie - musisz tego przewodnika na prawdę dobrze wybrać.
Musi to być osoba, która spełni Twoje oczekiwania, a chodzenie z "klientem" całkiem indywidualnym nie jest wcale łatwe.
Najlepiej nie opierać się na reklamach a zadzwonić wprost do biura przewodnickiego (np. przy PTTK "Rzeszów", lub "Karpaty") kogo polecają.
http://www.bieszczady-przewodnicy.pl/
http://www.pttkrzeszow.pl/
Rzecz w tym , że każdy przewodnik ma swój ulubiony temat, w czymś się specjalizuje i tam znając się wzajemnie doradzą Ci kto najlepiej spełni Twoje oczekiwania.
Pozdrowienia
Basia
Dzięki wszystkim za informacje i sugestie. To ważne wskazówki do przemyśleń.
Coś mi się zdaje,że i bez nich przemyślenia dałyby takie same rezultaty.Kombinuj więc!
a ja często łażę po Bieszczadach z dzieciakami (w wakacje pracuje sobie jako wychowawca na koloniach) - wycieczki z przewodnikiem zawsze sa najgorsze (takie moje doswiadczenie) - juz na dzien dobry pytaja o koperte z kasa, pozniej te serpentyny autokarem i solina i chatka puchatka - i oczywiscie najkrotsza droga. Mam nadzieje ze sa przewodnicy z powolania:) a tymczasem podciagam sie pod opinie ogolu - ze lepiej z kartkowanym przewodnikiem:) pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
mrowka
wycieczki z przewodnikiem zawsze sa najgorsze (takie moje doswiadczenie) - juz na dzien dobry pytaja o koperte z kasa, pozniej te serpentyny autokarem i solina i chatka puchatka - i oczywiscie najkrotsza droga.
Przecież nie o takie wycieczki i takich przewodników chodzi w tym wątku. Chodzi o prawdziwych przewodników górskich, nie nastawionych na wycieczki autokarowe, którzy mogliby pokazać coś więcej niż tylko połoniny.
Cytat:
Zamieszczone przez
mrowka
Mam nadzieje ze sa przewodnicy z powolania:)
Też mam nadzieję. Może ktoś zna takich?
Andrzeju ! Podpowiedz proszę jak poznać
Cytat:
prawdziwych przewodników górskich, nie nastawionych na wycieczki autokarowe
Jakie kryterium przyjąć ?