Nie ma czegoś takiego jak "cerkiew pod Łopienką", jest cerkiew w Łopience.
Wyjątkowo można powiedzieć cerkiew pod Łopiennikiem.
Przepraszam , że się "czepiam", ale nie można w ten sposób wprowadzać ludzi w błąd.
A pozwiedzać to tak ...warto.
Wersja do druku
Witam,rowniez wybieram sie w te piekne gory w drugiej polowie sierpnia.Rowniez prosze o porady,gdyz wole zdac sie na zdanie doswiadczonych osob:grin: Poniewaz bede zdana na komunikacje panstwowa,wyczytalam,ze najlpesza baza noclegowa bylyby dla mnie Ustrzyki Gorne.Czy mysliscie,ze to naprawde dobry pomysl?Nie chcialabym raczej nocowac gdzies na szlaku,wole wrocic do miejsca,gdzie mam zarezerwowane miejsce.Z tego co wyczytalam szlakow do przejscia nie powinno mi zabraknac ale moze podsuniecie pomysly?
Jeśli popatrzysz na mapę droga renebrr, to dojdziesz do przekonania, że...szlaków Ci nie zabraknie;)
http://www.bieszczady.pl/?catID=241
Przygotuj się jedynie na spora liczbę turystów, to popularne miejsce.
Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu:)
dziękuję za odpowiedź:)kurcze a coś mniej uczęszczanego?
Witam ponownie
Wybrałam póki co do rozpatrzenia takie trasy:
1. Wołosate - Tarnica (1346 m) - Halicz (1333 m) - Rozsypaniec (1280 m) - Wołosate (7 godzin)
2. Komańcza - Duszatyn - Jeziorka Duszatyńskie (687 m i 708 m) - Chryszczata (998 m) - Przełęcz Żebrak (812 m) - Wołosań (1071 m) - Cisna (9 godzin)
3. Wetlina - Dział - Wielka Rawka (1302 m) - Krzemienec (1221) - Ustrzyki Górne (7 godzin)
I mam w związku z nimi takie pytania:
1. Jak jest z komunikacją autobusową w Bieszczadach? Czy mogę liczyć na jakieś autobusy z Wołkowyji do Wetliny/Wołosatego/Komańczy/Ustrzyk itp.?Podkreślam że chodzi o wrzesień. Jeżeli tak prosiłabym o jakieś strony z rozkładami jazdy itp. Bo jeśli mam zostawiac samochód w jednej miejscowości a potem wylądować w innej kilka kilometrów dalej to wolę już skorzystac z autobusu a samochód niech stoi w miejscu zakwaterowania ;)
2. Czy trasy przeze mnie podane nie są aby za dlugie/trudne dla człowieka o średniej dość kondycji? Czy czasy przejścia są dobrze ustalone?
Będę wdzięczna za sugestie.
witam serdecznie.Wróciłam kilka dni temu z Bieszczad i trasa pierwsza jest jak najbardziej realna do zrobienia w tym czasie dla początkujących wędrowników.Dodam,że wchodziliśmy na Tarnicę przy lekkim deszczyku a schodzilismy przy prawie ulewie i trasę zrobilismy w 7,5godz. Polecam zostawienie auta w Wołosatym na strzeżonym parkingu-cena 2zł za godzinkę i pierwszego dnia zakupienie karnetu na wejścia do BdPN,oczywiście jeżeli planujecie 4 wejscia na szlak.Karnet kosztuje 13zł a jednorazowy 6zł-więc naturalnie nie opłacają się pojedyńcze.Pamiętajcie o przeciwdeszczówkach bo pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie,na dole słoneczko a na szczycie deszcz.Życzę powodzenia i wspaniałych widoków.