Odp: Wspomnienia z kosówki
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Druga !
Na Arszycy byłam już prawie pod pierwszym wierzchołkiem ale przegoniła nas bardzo gwałtowna burza.
A potem na szosie do Osmołody p. Juszczenko nie chciał nas zabrać na stopa.
Jest to jedna z moich "zaległych" gór i chcę się tam wybrać, jeszcze nie wiem kiedy. Takie opowieści tym bardziej mnie zachęcają.
Taaak, ja też mam na pieńku z Arszycą. I mam nadzieję wyrównac rachunki w przyszłym roku. Przy okazji z Mołodą, która nas także burzą z siebie spędziła.
A nasz obóz wtedy, gdy wy przedzieraliście się przez kosówkę na Arszycy, ciorał się po połoninach Świdowca i gramolił na Bratkowską :)
Przy okazji - moze ktos wie, czy ścieżka idąca z przedwierzchołka Mołody na przełęcz pod Jajkiem Perehińskim to gdzieś tam jest? Opisywana jest w przewodniku Darka "Gorgany", ale my jej nie znaleźliśmy. Może dlatego, ze czas naglił i burza wisiała.
Cytat:
Zamieszczone przez
wadera
byli tacy co już mieli ruszyć w swoją stronę (czyli ja) ale bez mapy,kompasu jakoś nie mogłyśmy się zdecydować
no to faktycznie byliscie troche na przegranej pozycji.. to pewnie dobrze ze sie nie zdecydowaliscie.. ja sie nigdy z tymi rzeczami nie rozstaje - bo daja wolnosc i niezaleznosc od grupy
choc spotkalam kiedys dwojke harcerzy ktorzy wybrali sie w gorgany- z ust czornej przed siebie.. bez mapy, kompasu, i takich tam.. po jakis 10 dniach dotarli do wioski po drugiej stronie gor (chyba huta jak dobrze pamietam..)
Cytat:
Zamieszczone przez
Do-misiek
Dobra, ale co by to wtedy dało? I tak kosówka rozciągała się w każdą stronę - powrotną również.
to by dalo ze by mozna sobie powoli pelznac przez ta kosowke, robic czeste odpoczynki, po zmroku spac lub palic ogniska i nie zrywac sie szarym switem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
A potem na szosie do Osmołody p. Juszczenko nie chciał nas zabrać na stopa.
a to łajdak! ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wadera
Wcale nie zamierzaliśmy wracać ale zejść w dół i dotrzeć do
jajka Ilemskiego.
Na zejściach również była kosówka + atrakcje typu powalone świerczki z dodatkiem omszonych gorganów.
PS. Chyba mam prehistoryczny pogląd "Grupa tworzy całość, w której nie ma demokracji" :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Do-misiek
PS. Chyba mam prehistoryczny pogląd "Grupa tworzy całość, w której nie ma demokracji" :roll:
a w grupach gdzie panuje dyktatura wczesniej czy pozniej dochodzi powstan i rewolucji ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Przy okazji - moze ktos wie, czy ścieżka idąca z przedwierzchołka Mołody na przełęcz pod Jajkiem Perehińskim to gdzieś tam jest? Opisywana jest w przewodniku Darka "Gorgany", ale my jej nie znaleźliśmy. Może dlatego, ze czas naglił i burza wisiała.
Jeśli chodzi o przedłużenie trawersu którym idzie istniejący szlak schodzący do dol. Mołody ze szczytu Mołody to istnieje. Kiedyś poszliśmy na przełęcz pod Jajkiem Perehińskim z zamiarem wyjścia na Jajko, ale zrezygnowaliśmy i poszliśmy na Mołodą, ale prosto z przełęczy. I znowu zrezygnowaliśmy z powodu kosówki. zaczęliśmy trawersować tak przy górnej granicy lasu i trafiliśmy na tę ścieżkę. Na mapie COTG jest on zaznaczony. Kiedy szlak zaczyna z trawersu schodzić w dół odchodzi od niego to przedłużenie w kierunku przełęczy ZTCP.
Cytat:
Zamieszczone przez
przemek p
Jeśli chodzi o przedłużenie trawersu którym idzie istniejący szlak schodzący do dol. Mołody ze szczytu Mołody to istnieje. Kiedyś poszliśmy na przełęcz pod Jajkiem Perehińskim z zamiarem wyjścia na Jajko, ale zrezygnowaliśmy i poszliśmy na Mołodą, ale prosto z przełęczy. I znowu zrezygnowaliśmy z powodu kosówki. zaczęliśmy trawersować tak przy górnej granicy lasu i trafiliśmy na tę ścieżkę. Na mapie COTG jest on zaznaczony. Kiedy szlak zaczyna z trawersu schodzić w dół odchodzi od niego to przedłużenie w kierunku przełęczy ZTCP.
Aha.
No to nas Darek lekko w błąd wprowadził. Byłam przekonana, ze ścieżka idzie z samego wierzchołka przez te łany kosówy. No ale burza wisiała wtedy nad głową, to można się nie dopatrzeć.
Wiedza przyda się na przyszły rok, kiedy będę się rozliczać z porachunków z Mołodą :)
Wielkie dzięki (ukłon)