Odp: Wyprawa na Spitsbergen (2-11 lipca 2010)
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
czy miasto dostepne jest tylko lodzia?
Nie ma dróg między miastami.
Cytuję za http://pl.wikipedia.org/wiki/Svalbard
Cytat:
Głównymi środkami transportu są statki w lecie i skutery śnieżne w zimie, ponadto śmigłowce, samoloty (między Longyearbyen Ny Ålesundem i Sveą), a także samochody w obrębie osiedli (Longyearbyen, Barentsburg, Ny Ålesund, Svea). Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady. Wokół Longyearbyen, który jest głównym ośrodkiem życia, gospodarki i kultury, istnieje sieć dróg mająca około 40 km. Polska stacja badawcza Hornsund oddalona jest w linii prostej o około 100 km od Longyearbyen.
Mój kumpel przyrodnik siedział na Spitzbergenie pół roku i mówił że broń jest nie tylko obowązkowa,ale że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy.Niedźwiedzie polarne nie mają mimiki,nie wiadomo w jakich zamiarach podchodzą,nigdy nie wiadomo czy nie zaatakują znienacka.Ale nie wiem czy te prawa dotyczą wszystkich,czy tylko badaczy.
Oni atakują właśnie z zaskoczenia i po cichu, więc jak mnie jakiś będzie chciał zjeść to i tak zje...chyba;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
że broń jest nie tylko obowązkowa,ale że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy..
kurcze, ale obowiazkowa bron to chyba jeszcze nie wszystko..trzeba umiec z niej korzystac..przy wypozyczaniu broni powinni jakies porzadne przeszkolenia robic.. ja bym musiala sie wybrac na jakowes przed takim wyjazdem bo ostatni raz to strzelalam z kbks-u na obozach PO z dziesiec lat temu..
te linki cudowne!! ta poradziecka osada gornicza, ta chatka i obok ladujacy samolot, ten stary statek...... nie no, wyprawe mieli niezapomniana..
O Ty to chociaż strzelałaś, a ja w życiu nie strzeliłam z broni;-)
nas na PO nie uczyli, tylko zakładania masek p/gazowych i to pan musiał przekupić piątką, że da temu kto założy, bo nikt nie chciał.
Tak czy siak tam trzeba kiedyś będzie pojechać-po wczorajszej rozmowie tego jestem pewna :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
nas na PO nie uczyli, tylko zakładania masek p/gazowych i to pan musiał przekupić piątką, że da temu kto założy, bo nikt nie chciał.
to ja bym u was fortune zbila :) bo nie chcialam zdjac i lazilam w niej caly dzien po szkole :) fajne sa takie wdzianka!
http://picasaweb.google.com/buba.daw...47512419514130
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
że jeśli komuś udowodnią że dopuścił misia do siebie bliżej niż ileś tam metrów (chyba 30) to won z wyspy.Niedźwiedzie polarne nie mają mimiki,nie wiadomo w jakich zamiarach podchodzą,nigdy nie wiadomo czy nie zaatakują znienacka..
ja tam jak zwykly niedzwiedz podszedl do mnie na blizej niz 30 m to sie nie zastanawialam nad jego mimika czy zamiarami tylko wiedzialam ze trzeba spier*****
Ale czadowe!!!
masz to w domu???:-P:-P
Buba kombinuj Spitsbergen! ja mogę dać na spluwę, ale strzelać mogę tylko do zdjęcia :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Tak czy siak tam trzeba kiedyś będzie pojechać-po wczorajszej rozmowie tego jestem pewna :-P
tez jestem pewna ze warto.. zawsze to miejsce kojarzylo mi sie tylko ze stacjami badawczymi i niedzwiedziami, a tu prosze jaka niespodzianka!! :)
ja bym mogla cos we wrzesniu pokombinowac ale nie bardzo wiem jak sie za to zabrac..
czy np. ta bron sie wypozycza czy trzeba kupic..czy te promy i samoloty to tam sa jako komunikacja lokalna czy tylko na zamowienie..
"Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady." czyli pewnie do Longyearbyen da sie normalnie dotrzec jak tam ludzie mieszkaja- a dalej moze sie da "z buta"? jak dla mnie to 4 dni w jedna strone, w porywach 3.. chyba ze jakies gory na drodze...
no ale nie wiadomo czy mi kasy starczy po wszytskich innych wyjazdach ;)
a ruscy tam wiecej jakis swoich baz nie mieli? moze jakies bardziej na poludniu tez sa? ;)
Spluwę można wypożyczyć;-)
co do reszty moja odpowiedź brzmi nie wiem :grin:
ale się może dowiem. W końcu chyba ktoś tak był no!
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
"Norweska osada Longyearbyen oddalona jest o około 55 km od rosyjskiego Barentsburga, planowana jest budowa drogi łączącej obie osady." czyli pewnie do Longyearbyen da sie normalnie dotrzec jak tam ludzie mieszkaja- a dalej moze sie da "z buta"? jak dla mnie to 4 dni w jedna strone, w porywach 3.. chyba ze jakies gory na drodze...
to widziałam na linkach od Fiaa, że w jedną stronę poszli z buta, a wracali jakąś motorówką
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
to widziałam na linkach od Fiaa, że w jedną stronę poszli z buta, a wracali jakąś motorówką
mi sie ten link o 2008 roku nie otwiera :(