Odp: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci
Nie jestem zdziwiony. Nigdy nie pytam o przyczyny. Jednak kto fotografuje to robi to m.in. z chęci podzielenia się tą utrwaloną chwilą /może ważną i dla innych - spieszmy się ..../. Proponuję umieszczanie linków do foto na prywatne adresy uczestników KIMB. Jeżeli nie będzie protestów to zamieścimy publiczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszek
Jeżeli nie będzie protestów to zamieścimy publiczne
W zasadzie powinno się czekać na jawnie udzieloną zgodę :twisted: ale nie będę się czepiał. Dobre i to :wink: Dzięki.
Sprawa nie dotyczy tylko KIMBu ale RIMBu, FotimBu i innych forumowych spotkań także.
Ok. To z tego powodu link do foto z ostatniego KIMB został zawieszony. Do zobaczenia w realu i fotoreportażu :)
Dopóki forum było wirtualną płaszczyzną wymiany zdań i informacji - nie było problemu.
Ale ludzie chcieli spotkać się w realu.
I pojawił się. Nie od razu, ale pojawił się. Najpierw koleżanka L. nie chciała być publikowana. Potem kolejne osoby zastrzegły sobie anonimowość w sieci (nie anonimowość w spotkaniach)
Kolejne kongresy, połagęzowiska, rajdy i wieczory przynosiły kolejne foto-relacje i skutkowały kolejnymi prośbami o usunięcie tego i owego zdjęcia.
SPRAWA JEST i nie można dalej chować głowy w piasek.
Osobiście spotkałem się z poglądem że ktoś nie chce przyjechać na KIMB z obawy aby nie umieszczano w sieci jego zdjęć z imprezy.
Widzę 2 sposoby rozwiązania :
-1. zlikwidować wszystkie wspólne spotkania - wówczas wszyscy nadal zostaną anonimowi
-2. w trakcie spotkań zakładać maski K.K.Klanu - wówczas wszyscy będą zadowoleni.
Czy jest trzecie rozwiązanie ?
Jeśli jest - to odszukajmy je .
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Bardzo Was wszystkich, fotografujących, proszę o wyrozumiałość i poszanowanie zdania dziwaków niechętnych byciu fotografowanym (są tacy). Jeżeli ktoś nie chce być fotografowany uszanujmy jego zdanie i nie wnikajmy proszę skąd, kiedy i dlaczego.(...)
Zadbajmy o naszą prywatność. A jeżeli na naszej nam nie zależy to uszanujmy zdanie tych, dla których prywatność jest ważna.
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A ktoś, kto nie chce by jego wizerunek był w ogóle upubliczniany ma do tego prawo i to jest jego wybór, a nie fotografującego.
dzielą nas mostki:wink: i pewnie wiele innych rzeczy ale jednak jakaś wspólna niteczka w pojmowaniu świata się znalazła.
podpisuję się pod powyższym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszek
Kto robi zdjęcia z sympatii nie opublikuje ujęć ośmieszających i dlatego zawsze jestem zdziwiony takim wzbranianiem się ale zawsze je uszanuje bez wnikania.
Zbyszku - nie chodzi o ośmieszanie. Czy jeśli Twoi znajomi powiesiliby Twoje zdjęcie na wszystkich dworcach pkp i pks i przystankach autobusowych nie miałbyś nic przeciwko? Po prostu każdy ma inną wrażliwość i chęć uzewnętrzniania.
uśmiechy Zbyszku dla Ciebie :-))))))))))))))
A ja powiem krótko: prawo prasowe i wszystko jasne.
Myślę tak jak Zbyszek, że nikt z fotografujących nie umieszcza zdjęć, które kogokolwiek mogłyby postawić w złym świetle czy ośmieszyć.
Prawne aspekty znamy, ale chyba najprościej będzie, gdy osoby, które nie chcą publikować swojego wizerunku po prostu jasno to określą, jakkolwiek...
Nie, Mohikaninie. To Ty musisz zapytać przed publikacją albo w momencie robienia zdjęcia, trudno. Albo może wcale nie tak trudno? :wink:
@Krysia: jak myślisz, ile osób z tego forum zna prawo prasowe? No i jeszcze raz powtórzę: nie chcę sięgać po sąd i prokuratora. Wierzę, że jesteśmy w stanie wyjaśnić to sobie bez prawników.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Nie, Mohikaninie. To Ty musisz zapytać przed publikacją albo w momencie robienia zdjęcia, trudno. Albo może wcale nie tak trudno? :wink:
Wiem Bartku, napisałem tylko jak moim zdaniem cały proces można znacznie uprościć. Nie chcemy przecież robić nikomu wbrew...
Proces pozyskiwania zgody może być długotrwały. A co z sytuacjami, gdy autor nie dostanie odpowiedzi? Może uda się znaleźć jakieś zdroworozsądkowe rozwiązanie, a przynajmniej wykluczyć oczywiste oczywistości ;-)
Ja znam i mi wystarczy, a jak ktoś nie zna to może poznać;-)
Zwłaszcza jeśli będzie chciał sięgać po sąd i prokuraturę, żeby się nie ośmieszyć;-)