Odp: Tworylne- Scieżki, ciekawe miejsca.
Dopatrzyłem się, popełniłem błąd mówiąc, że ze Studennego do Terki idzie się na północ a własciwy kierunek to raczej zachód. Bywa, że łażąc po lesie nie mogę uwierzyć temu co pokazuje kompas a i słońce czasem robi mi "numery" świecąc z niewłasciwej strony. Wracając do wycieczek z Rajskiego to wypatrzyłem na mapie Skałę Dobosza, do której można dojśc ścieżką z ośrodka Nafta Gaz przy niskiej wodzie na Sanie. Postanowiłem naśladować kozicę i skakałem po kamieniach na drugą stronę. Na szczęście miałem plecak i w nim jakieś ciuchy na wszelki wypadek - to mnie uratowało, przy skoku poślizg na pięcie, dalej wiadomo. Gdy już złapałem oddech pomyślałem, że młodośc odchodzi w dal. Krzakowanie w czerwcu ma to do siebie, że można nałapać kleszczy tyle ile wlezie. Ze skały mozna zejśc w kierunku Sanu do drogi i w odpowiednim momencie przejśc przez rzekę na Tworylne. Powrót to raczej standardowo lub jak kto woli. Takie skróty jak ze skały mają to do siebie, że las może wydawać się przytłaczający i wkrada się niepokój o własciwy kierunek. Dobosz to wschodniokarpacki Janosik, postać historyczna. Czasem ukrył skarb i juz nigdy go nie odnalazł.
Właśnie szukam kogoś kto przechodził brodem San w okolicach Tworylnego. Gdzieś czytałem że można, ale nie wiem w którym miejscu i jak tam dojść.
Pozdrawiam!
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek z Zielonki
Właśnie szukam kogoś kto przechodził brodem San w okolicach Tworylnego. Gdzieś czytałem że można, ale nie wiem w którym miejscu i jak tam dojść.
Pozdrawiam!
Witaj, można w dowolnym miejscu przejść ;)
Osobiście sprawdziłam opcję :
oczywiście - wszystko zależy od stanu wody w Sanie. Opcja podana przez Małgochę jest dobra. Jeśli dotrzesz nad San, zauważysz nikłą drogę przeprawową , jest od strony Tworylnego na drugi brzeg. Czasem jeżdżą tamtędy terenówki . Po drugiej stronie jest podejście do ''stokówki". Wyrażna droga.
Wszystko w porządku, ale jak będę szedł w sierpniu ( "stokówką" ) to czy znajdę drogę prowadzącą do brodu ?
Jak będziesz szedł od Sękowca to napotkasz platformę widokową, z niej świetny widok na San, wyspę i bród. Za platformą pierwsza droga w lewo prowadzi do brodu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek z Zielonki
Wszystko w porządku, ale jak będę szedł w sierpniu ( "stokówką" ) to czy znajdę drogę prowadzącą do brodu ?
Wojtek - tak jak prawi Browar - znajdziesz ! Droga jest dość wyrażna , stromo w dół. Kierunek na rzekę. Trudno pomylić, bo inna jest kawałek dalej ( lub wcześniej , zależy skąd idziesz) , tamta prowadzi na polanę myśliwską .
Slicznie cziękuję za wszystkie podpowiedzi. W maju będziemy próbowali przejść San w Tworylnem (wszystko zależy od pogody i stanu wody).
Pozdrawiam !
w maju , woda może być zimna !!! zależy jak reagujesz na zimno ... trzeba zdjąć spodnie, zabezpieczyć plecak ( telefon, aparat ) , kij w ręce...i idziesz . Fajnie mieć na nogach sandały, zależy jak reagujesz na kamieniste dno.....:mrgreen:
Zgadzam się z Tobą i dla tego napisałem że zależy od... i tak dalej. W maju zeszłego roku było wyjątkowo gorąco. Poniżej mostu w Studennem, pośrodku rzeki, w krótkich spodniach, łowiłem ryby i nie zmarzłem. Jak będzie w tym roku....zobaczymy. Wrazie czego, jest jeszczew następna wyprawa-" Bieszczady sierpniowe".
z Poważaniem.
Wojtek z...