chca zbudowac druga kolibe obok? w wersji de lux????
Wersja do druku
chca zbudowac druga kolibe obok? w wersji de lux????
Przetarg na budowę nowego obiektu ogłoszony był na 11 lipca, przed chwilą dzwoniłam na PW dowiedzieć sie szczegółów postępowania i... okazuje sie że przetarg zotsał unieważniony bo nie wpłynęła żadna oferta!!!
Kolejny przetarg ma zostać ogłoszony w najbliższym czasie, jak ktoś jest zainteresowany mogę informować na bieżąco :)
Pozdrawiam
mam nadzieje ze historia wszystkich przetargow bedzie podobna i dadza sobie spokoj...
bardzo lubię to schronisko i dla mnie jest ono wystarczająco "luksusowe", ale mam nadzieję, że przetarg dojdzie do skutku i powstanie nowa Koliba albo chociaż stara zostanie przebudowana. Wypadek pod Rawkami daje do myślenia. Zresztą wiem, że gospodarze w chwili obecnej bytują na kilku metrach na poddaszu, a rozbudowa pozwoli im normalnie mieszkać. Argumentów "za" jest więcej ale resztę sobie podaruję. Ponoć architektoniczny charakter Koliby ma pozostać bez względu czy będzie remont czy budowa nowego obiektu.
pozdrawiam
wiesz , remont aby nie dochodzilo do wypadkow a budowa czegos drugiego obok to chyba dwie zupelnie rozne rzeczy.. ponoc parkowcy przyrode chronia, ha ha ha ha ha...
No no no no, wytworny żarcikCytat:
Zamieszczone przez buba
Wydaje mi sienie nie OBOK tylko stare zburzą a nowe postawią, ale to info tak na 99 %Cytat:
Zamieszczone przez buba
Też tak mi się też wydawało... wynika z wcześniejszych postów osób wtajemniczonych... Starą chatkę zburzą a nowe postawią w nieco innym miejscu... zobaczymy... mam nadzieję że nie wyasfaltują tam drogi i nowy budynek nie zmieni tego cudownego miejsca w mini-kurort dla zasobnych portfeli, bo o czym tu zapominamy, to fakt, że nowe schronisko/hotel na pewno nie będzie tanie...Co dla braci "plecakowej" nie będzie bez znaczenia...Cytat:
Zamieszczone przez __andzia
Ja tak siedzę sobie (w tym strasznym upale) i widzę, że panowie Parkowcy z jednej strony próbują nas wypędzić tak czy inaczej dzikich miejsc noclegowych, zapędzając nas albo w klimatowe schroniska z rypiącym się balkonem, albo w tłoczne "centra turystyczne" (UG Wetlina Cisna), lub budują nam, nie nam, placówki wypoczynkowe które będą dla nas tak dostępne jak niegdyś np ośrodek np w Mucznem.
Podsumowując... szykują nam się drugie Tatry i Zakopane. Z drugiej strony "ja tam swoje wiem" i nie bede śmigał PKP 15 h po to żeby sie wyspać na kanapie "jak w domu" .... z resztą pewnie nie tylko ja ....
Na Politechnice Warszawskiej - bo to ona jest Zleceniodawcą i organizatorem przetargu - pani mi powiedziała że przetarg zostanie ogłoszony w najbliższym czasie a że po nowelizacji ustawy prawo zamówień publicznych jest obowiązek umieszczania specyfikacji i projektów! na www więć każdy będzie mógł sobie zobaczyć projekt budowlany..
JA na pewno sobie popatrze :)
A jeśli chodzi o wygody w Kolibie ( i innych podobnych miejscach) to dla mnie jest full wypas i zupełnie nie wiem skąd te plany na burzenie starego a budowę nowego -a jeśli nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi...
Pozdrowienia
ja tez po prostu widze zla tendencje- niszczenie miejsc takich jak chata pod haliczem , negrylow, koliba... a w zamian budowanie hoteli i pensjonatow. O co im u licha chodzi? chca zmienic profil bieszczadzkiej turystyki? niech sie potem nie dziwia ze smieci przybedzie. Ja tez mam dosyc spania na kanapie przez caly rok zeby to jeszcze w wakacje sobie fundowac..
dziwi mnie jedynie mania niszczenia, burzenia, rozwalania tego co stoi , jest w dobrym stanie i mogloby jeszcze sluzyc. Mnie po prostu jest szkoda, tak jak szkoda mi lawek w parku ktore polamia kibice.. niechby te obiekty zniszczyl czas a nie reka ludzka...
coz ,bieszczady juz raz przezyly rozjezdzanie gasienicami cerkwi, starych sadow i resztek chalup by postawic kolchoz (wtedy majacy byc symbolem postepu). Widac takie bieszczady maja szczescie...
a tak na marginesie : mam nadzieje ze te hotele tez kiedys ktos rozwali ;);)
mm a ja tam bym wolała żeby koliba została taka jaka jest. to jedno z najbardziej klimatycznych schronisk w Bieszczadach jest mała i w ogóle taka bardzo kameralna... szkoda by było. Żeby tylko nie zrobili nam z Bieszczad Tatr (bleee to tak okropnie skomercjalizowane góry że...)
Pisałem kiedyś w wątku o PAN Parksie
http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=2567&page=6
Teraz słyszę o chatce pod O.,Kolibie...Kur...ać!!!Cytat:
wydaje mi się że chodzi o to aby nie zwiększać ilości turystów lecz by zmienić strukturę finansową odwiedzających czyli: baza noclegowa na wysokim poziomie - pensjonaty zamiast schronisk i pól namiotowych,ograniczenie ruchu pieszego na szlakach (jest o tym mowa wprost) na rzecz większego ruchu zmotoryzowanych turystów(też mowa wprost) itp,itd.
Słowo staje się ciałem...
No cóż browarze drogi... taka k.... jego ...ać kolej rzeczy. a nawiasem z której części Krakowa jesteś? Możnaby się spotkać kiedy... i poprzeklinać na zły los przy kufelku :-) pozdro!
Za budową nowego "nie", ale za remontem i pewną rozbudową Koliby jestem "za". Ja tam naiwna jestem i wierzę, że Koliba pozostanie tym magicznym miejscem jakim je zobaczyłam i odczułam przy pierwszym spotkaniu :).
pozdrawiam
pomieszkajcie 2-4tygodnie na kolibie to bedziecie wiedziec po co ja przebudowywac.
co do nowego projektu to chatka bedzie stala dokladnie w tym samym miejscu, jedynie z racji wielkosci bedzie wieksza - w kierunku jablonki i stolikow. Obok nich sa paliki wbite dokad bedzie nowa Koliba.
droga jaka ma byc - nowa z plyt - ma byc na czas jedynie remontu, potem zostana plyty usuniete i dojazd pozostanie bez zmian.
To będziemy jeździć na Ukrainę. Tam taniej, bardziej dziko no i piwo lepsze mają :-)Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Koliba jest takim wspaniałym "zadupiem", że nawet po budowie nowej tloku tam nie będzie. Wierzę, że nikt z PW nie zbuduje tam architektonicznego koszmarka i atmosfera "starej" w "nowej" pozostanie.Cytat:
Zamieszczone przez domina
nie no mała rozbudowa ułatwiła by życie gospodarzom bo dla nas to atrakcja dla nich chleb powszedni a trzeba przyznac że żeby wykąpać się w tamtej łazience i nie nachlapać za bardzo to trzeba karkołomne wygibasy robić ;-) ale rzeby była to taka rozbudowa niewielka ułatwiająca a nie robienie hotelu
no to dochodzimy już do pewnego konsensusu :)
Wędrowców liczących na Kolibę pragnę poinformować, że już jej nie ma, ale są nowo wylane fundamenty. 8 lipca br. spotkałem tam zaskoczonego turystę który liczył na coś do jedzenia i spania w Kolibie i... się przeliczył. Nawet budowniczych nie było bo... fundamenty właśnie schły.
Zaraz. Czy w takim razie rozbić namiotu przy Kolibie tez nie mozna? Pytam, bo chciałem tam za dwa tygodnie rozbić pałatkę...
W czerwcu odczułem na własnej skórze brak Koliby. A szkoda tego miejsca zwłaszcza, że tak jak tam nigdzie nie smakuje browarek z sokiem malinowym.
pozdrawiam
Marek
Recon! Masz może jakieś foty? zapodaj proszę, bo literom nie wierzę!!!
Damian napisał
Czy ktoś wie o której do Nasicznego przyjezdza handel obwoźny - bo przecież stałego sklepu nie ma.Cytat:
trza se go było samemu z nasicznego przytaszczyć
i czy ten obwoźny ma piwo na samochodzie ?
@barnaba tutaj masz miejsce po kolibie: http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=3914&page=4
nie jestem bywalcem schronisk więc jej brak mi nie dokucza, ale fajnie że była ize będzie. Tylko piromańska metoda rozbiórki strasznie mi sie nie podobała, ale pewno te opalone drzewa i tak były do wycięcia?
PS. pasowałoby jednak przy wejściach na szlaki powiesic tabliczki ze "Koliby niet"...ktos może się mocno zawieść licząc na pomoc lub schronienie przy załamaniu pogody i innych przypadkach...
Tabliczka z informacją o tym, że Koliby nie ma jest przy wejściu na szlak w Bereżkach.
pozdrawiam
Marek
Czyli jednak namiotu tez się tam rozbic nie da? Szkoda.
[QUOTE=Barnaba...Masz może jakieś foty? zapodaj proszę, bo literom nie wierzę!!![/QUOTE]
według życzenia przesyłam :) Jeśli chodzi o rozbicie namiotu to spokojnie, miejsce się znajdzie.
Dziękuję. Nie wierzyłem i zobaczyłem...
byłam
niespodzianka była duża, bo nie wiedziałam ze trwa budowa nowej Koliby....
poczekamy na wynik
Mam dwa pytania:
1. czy wiadomo kiedy Koliba znów będzie otwarta? Mam nadzieję, że już na 15 sierpnia, bo
chciałam tam nocować ;)
2. czy można przejść ścieżką (i czy takowa w ogóle istnieje) ze szczytu Dwernik-Kamień przez
Jawornik na Połoniną Wetlińską pod Chatkę Puchatka?
dzięki.
Za 6 dni? Nie będzie, ledwo z ziemi wyszli. Tak to wyglądało 27 lipca.
http://www.bmiller.pl/forum/koliba.jpg
Faktycznie mogą nie zdążyć :) Dzięki za zdjęcie.
Koliba najwcześniej ma stanąć za rok czyli gdzieś tak w czerwcu (bo w czerwcu zaczęła się budowa )
Dwa dni przez rozpoczęciem rozbiórki miałam przyjemność rozmawiać z tymczasowym, kilkudniowym Opiekunem Koliby. Z tego co pamiętam mówił mi, że Schronisko zostanie oddane za dwa lata.
A jaki będzie miało to nowe schronicho wygląd? Czy też będzie to forma przytulnego szałaso-domku, czy rozwalisty, nieprzemyślany w formie budynek, jak nie przymierzając, siedziba jednej osłanki NAD Dołżycą?:P
Domino, jeśli nie zrobią 'klasyka' murowanego, w baranku, z wieżyczką i z łuczkami+żywopłot z cmentranych tui, to może znów ją polubimy. Drewno z czasem ściemnieje, może znów się wprowadzą kozy i pożłobią ściany swymi ślicznymi zębiskami, może znów popłynie z okienka na poddaszu pieśń na gitarce grana, a na niedalekich połoninach słońce położy swe miedziane dachy i będzie można sobie PATRZEĆ i BYĆ TAM...oby.
Fajnie by było, żeby gdzieś w necie ktoś odważył się i pokazał chociaż widoki elewacji z projektu. W sumie to chyba nie tajemnica?:)
Szkoda, że choć 2-3 belek żłobionych kozim zębem nie zachowano, aby jakoś wkomponować w nowy budynek q pamięci.
Derty