-
Odp: Bieszczadzkie puzzle
Cytat:
Zamieszczone przez
Anyczka20
Ten basen, przynajmniej z tego co pamietam znajdował się na mapie Ruthenusa 2004 pod Falową?
Zgadza się, znajdował się tylko na mapie.
-
1 załącznik(ów)
Zapodaję więc swoją zagadkę, a Anyczka niech zapoda swoją.
-
1 załącznik(ów)
Bazylowy zagadok: cerkwisko w omedze potoku Bereźnica... Pieknie tam i odludnie... Choć czasem wiatr przynosi z oddali łomot muzyki dziczy wypoczywajacej w Solinie 8-) moj zagadok (ładnie tam...):
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Bazylowy zagadok: cerkwisko w omedze potoku Bereźnica... Pieknie tam i odludnie...
Ech...siedzieć by sobie nad potokiem, twarzą ku słońcu, a jakby jeszcze było czym gardło potoknąć...
Odpowiadając na twoją zagadkę: czy punkt środkowy leży na wysokości 1093 mnp?
-
Do najblizszego bieszczadzkiego "tysiecznika" jest jeszcze kawał drogi. Ale wzrokiem stamtąd go sięgniesz i nastepne te dalsze też... Napotkany w pobliżu starszy pan mówił że w pogodne dni widać stamtąd Ustrzyki Górne. Po cichu mu zazdroszczę... Zawsze chciałem móc patrzeć "po łuku" a nie tylko jak wszyscy "na wprost"... Pewno jeszcze długo patrzył za mną po tym jak znikłem za grzbietem góry... 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Do najblizszego bieszczadzkiego "tysiecznika" jest jeszcze kawał drogi....... Zawsze chciałem móc patrzeć "po łuku" a nie tylko jak wszyscy "na wprost"... Pewno jeszcze długo patrzył za mną po tym jak znikłem za grzbietem góry... 8-)
Ano patrzył ..... i widział :lol: -- a nie widział bo Ty chcesz "być niewidzalny";-)
Czy to jest okolica ..Rosolin , Moklik ? - zgaduję bo google earth nie chcą mi się "otworzyć " i nie mogę sprawdzić i do tego tyle co wróciłem do domku z "1346"
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
..... moj zagadok (ładnie tam...):
Zmieniam zdanie i teraz prawidłowo Choceń:grin:
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
....ładnie tam...):
Dodatek do zagadki - Choceń.Jaka jest różnica między mapą , a zdjęciem satelitarnym. -- Zaznaczyłem na mapie(na czerwono) obszar który jest już zalesiony, widać to na zdjęciu satelitarnym , a na mapie jeszcze nie. Dobrze na zdjęciu satelitarnym widać "podwójną prostą"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
.... moj zagadok (ładnie tam...):
Odpowiedziałem
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
..... Choceń:grin:
i do dzisiaj nie wiem czy dobrze? Jabol coś "zaniedbujesz";-) założony temat .
-
A ja myślałem że jesteś pewien :-d i czekam cierpliwwie na twój zagadok...
Oczywiście że Choceń :-) A kibice obserwujący ten wątek mogą walić w te miejsca jak w dym bo zawsze znajdą coś godnego uwagi czego z połonin w żaden sposób nie wypatrzą...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
A ja myślałem że jesteś pewien :-d i czekam cierpliwwie na twój zagadok...
Więc czeka nas już dwóch. Tymczasem do układanki dokładam nowy puzel:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
A ja myślałem że jesteś pewien :grin: :-d i czekam cierpliwwie na twój zagadok...
Oczywiście że Choceń :-)
"Puzzelek", gdzie go położyć ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
"Puzzelek", gdzie go położyć ?
Żuków (tak mniej więcej pomiędzy Ustianową a Łobozewem).
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Żuków (tak mniej więcej pomiędzy Ustianową a Łobozewem).
Dobry i szybki jesteś w te puzzle - dokładnie Holica. (do Jabola - to tam "autobus";-) na barierce był "zaparkowany":lol: ?)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
.... Tymczasem do układanki dokładam nowy puzel:
Czy to gdzieś między Zatwarnicą a Smerekiem -- Magura Hulszczańska 910
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Czy to gdzieś między Zatwarnicą a Smerekiem -- Magura Hulszczańska 910
Brawo - jest to ten zamieszczony przez Ciebie na zdjęciu rejon, lecz Magura następna na zachód, czyli Krywicka i Błyszczowe Berce.
-
2 załącznik(ów)
Do układanki dokładam kolejne dwa elementy:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jaki sens ma kolorowanie na zielono?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Jaki sens ma kolorowanie na zielono?
Hej! Kolorowanie pewnie nie ma większego sensu, ale takie zielone są nasze Bieszczady. Mam nadzieję, że nie negujesz koloru jako takiego, choć czarno-białe zdjęcia mają nieraz sporo uroku. Przedstawiam więc kolejny kolorowy puzzel (ale nie kolorowany):
-
->Bazyl
Skąd masz w takiej rozdzielczości kolorowe??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
....Mam nadzieję, że nie negujesz koloru jako takiego,..... Przedstawiam więc kolejny kolorowy puzzel (ale nie kolorowany):
Nie , nie neguję kolorów, wręcz przeciwnie -- ale tylko naturalne bez "podrasowywania";-)
Też mam pytanie jak Browar , z jakiej to "mapy" takie kolory masz , zarysy jak z geoportal.gov ale kolorów tam nie spotkałem. Proszę ,daj link do tych kolorowych zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Też mam pytanie jak Browar , z jakiej to "mapy" takie kolory masz , zarysy jak z geoportal.gov ale kolorów tam nie spotkałem. Proszę ,daj link do tych kolorowych zdjęć.
Już znalazłem - niestety nie wszystko da się dokładnie przybliżyć (i dotyczy to nie tylko rejonów przygranicznych), ale może z czasem dopracują (strona działa chyba dopiero od czwartku). Podaję więc:
http://www.zumi.pl/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Drugi z elementów odnalazł oczywiście poprawnie Joorg. Ponieważ minęły dwie doby a nikt inny nie podał nazwy tego zakątka, więc niniejszym to czynię: Pohary - podszczytowa, obecnie zarastająca, nie wiedzieć po kiego grzyba zalesiona polana i pobliskie wysypisko. A klocuszek pierwszy? Podawać już rozwiązanie?
-
nie mogłem podać bo byłem akurat w górach :-P A Pochary ogladałem sobie z Chocenia... Póki co na Pocharach mozna sobie wyjść na niedokończoną ambonę i widać wszystko "jak trza" ...
-
Podaję odpowiedzi na pozostałe dwie zagadki:
1) Miejsce kultu Maryjnego i ludnych niegdyś odpustów - Łopienka.
2) Miejsce odosobnienia prawych inaczej - więzienie w Łupkowie.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
....
2) Miejsce odosobnienia prawych inaczej - więzienie w Łupkowie.
OK znalazłem to jn. w skali 1 cm - 73 m ,ale na geoportal(czarno-białe) . Na stronie www.zumi.pl ,z której Twoje kolorowe zdjęcie pochodzi , ja za "chiny" nie potrafię znależć tego szczegółu w takiej skali , w kolorach i w takiej rozdzielczości.
Bazyl podaj bezpośredni link na to zdjęcie na str www.zumi.pl , może ja nie potrafię tego zlokalizować.
-
1 załącznik(ów)
-
Dzięki Browar -" dałeś "nawet jeszcze w mniejszej skali , prawie jak:wink: Paryż na google earth:-D
-
-
->Bazyl
Założyłem że Łupków już Joorg sam znajdzie,ale masz rację;-)
-
1 załącznik(ów)
Dzięki Browar , dzięki Bazyl za szczegóły i nowy adres, ale teraz "wracam na google e.." i wklejam puzzla -- gdzie to ??
-
1 załącznik(ów)
Kolega Joorg zawędrował nam w okolice gdzie wystepuja bieszczadzkie "tysięczniki": Hyrlata 1103mnpm; przełęcz Koszary 1022; Rosocha 1085 :-) o tej ostatniej górze pan Olejko opowiadał w TiVi o miejscu gdzie rozbił sie Radziecki Ławoczkin Ła-5...Bardzo ciekawie opowiadał.
A teraz z innej beczki : można stamtad ogladać wszystkie pasma Bieszczadów, bardzo lubie to miejsce...
-
Po pięknych rejonach oprowadzacie, aż mnie stopy zaczynają świerzbić na nadchodzący łikend a przez głowę przelatują tabuny pomysłów, co by tu wykombinować żeby się wyrwać. Na razie tylko myślami jestem na Żukowie i zaraz opuszczę się w dół na łąki Sokołowej Woli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
.... okolice gdzie wystepuja bieszczadzkie "tysięczniki": Hyrlata 1103mnpm; przełęcz Koszary 1022; Rosocha 1085 ...... można stamtad ogladać wszystkie pasma Bieszczadów, bardzo lubie to miejsce...
Masz rację ,piękny i tajemniczy to zakątek Bieszczad.Nie wiem jak dla Was ,ale dla mnie od zawsze Pasmo Hyrlatej było i jest najbardziej tajemniczym i "dzikim" miejscem w Naszych Bieszczadach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
...można stamtad ogladać wszystkie pasma Bieszczadów, bardzo lubie to miejsce...
Jabol! Krzysiu! A którego miejsca w Bieszczadach Ty nie lubisz???. Przepraszam, miało być bez dygresji!!! Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
Jabol! Krzysiu! A którego miejsca w Bieszczadach Ty nie lubisz???. Przepraszam, miało być bez dygresji!!! Pozdrawiam!
- Wetliny w sezonie. Chociaż jesteś Pastor, to i tak wykupiłeś sobie odpust ostatnio. Pychota 8) Bazyl - zapodawaj "cosik"
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Bazyl - zapodawaj "cosik"
Proszę bardzo:
-
1 załącznik(ów)
Szkółki leśne nad górzanka i krzyzówka koło pomnika Kaczkowskiego. Nie chciało mi sie szukac moich fotek wiec wrzucam fotke Irasa:
http://www.bieszczady.net.pl/copperm...album=87&pos=3
tera moja:
-
Witam,
pierwszy raz biorę udział w tej zabawie. To jest wg mnie Tyskowa.
Jesli zgadłem, to ktoś inny może dać nową zagadkę (wolę zgadywać niż zadawać).
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Floydd
... To jest wg mnie Tyskowa.
Jesli zgadłem, to ktoś inny może dać nową zagadkę (wolę zgadywać niż zadawać).
Ot i proszę: