-
5 załącznik(ów)
Odp: Bieszczadzkie monstra
Oto przygarść cudaków z Bieszczad Wsch. Ukraina fascynuje mnie m.in. niezwykłą zaradnością obywateli utrzymujących na chodzie już nie tylko dziwaczne samoróbki ale przede wszystkim modele starsze od świata jak np Moskwicze czy autobusy L'wiw z silnikami na gaz.
1. Zwyczajny DT75 - wysłużony, z odjętym pługiem, ale sądząc z zapachu ropy w promieniu 20 metrów, jeszcze używany:D
2. Lekki zaprzęg do zwózki siana, wywozu gnoju na pole i podwozu właściciela do karczmiska:D
3. Marka nierozpoznana lecz tuning pojazdu perfekcyjny. Na tylnych kołach kołpaki od Toyoty, aby pojazd wyglądał poważniej...
4. Samoróbka - lekkie, łatwe w obsłudze cabrio dla dam do krótkich przejażdżek w upalne letnie popołudnia.
5. Jawa - stan idealny, chromy, tapicera w skórze, obrotomierz z przezroczystą szybką, dwa wydechy idealnie utrzymane, pewny przy odwożeniu z karczmiska...
-
ad 3> Jak to nierozpoznany - toż to poczciwy Ził w wersji deLuxe z chromowanym gryllem :-)
-
no ja tam nie jestem aż takim znawcą więc dziękuję za info. Ale bryka jak się patrzy:D
Pzdr,
D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Derty
no ja tam nie jestem aż takim znawcą więc dziękuję za info. Ale bryka jak się patrzy:D
Ja też nie.
A bryka zacna. jako ciekawostkę dodam, że przebicie koła (jak jeszcze były opony z dętką) jej nie groziło, ponieważ miała urzadzenie, które potrafiło podczas jazdy pompować koła. Wot ruskaja technołogija.
Szczegółów jak to było rozwiązane nie znam, ale jeden zaprzyjaźniony kierowca z budowy pokazywał mi sztuczkę własnie z pompowaniem koła.
-
-
-
1 załącznik(ów)
Jeszcze jeden DeT do kolekcji:-D -- w technicznie dobrym stanie , zaparkowany na zielenej łączce.
-
4 załącznik(ów)
Północne zbocza Otrytu. Na drodze do pewnego zacnego miejsca drzemał sobie po pracy strudzony monster... Świadomie rezygnuje z sepii zeby oddac "niepojetość zieloności"...
-
4 załącznik(ów)
kilka stworzeń mechanicznych...upolowanych dziś tu i ówdzie 8)
-
5 załącznik(ów)
dzis rano piłujac błotnistą drogą pod górkę "w stronę kierunku" ustrzeliłem w towarzystwie znanej nam "pszczółki" takie oto cudeńko wykonane w awtazawodie im Mołotowa:
Należy zwrócić uwagę na wysoka dbałość o bezpieczeństwo: pszczółka ma zainstalowane dodatkowe zabezpieczenia wspomagajace hamulec ręczny8)
-
-
1 załącznik(ów)
może nie monstrum, a poczciwy jelcz ... któremu rozsypał się w służbie lasu przedni dyfer, naprawiany nie w warsztacie, a w leśnej głuszy :arrow: . Pozdro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
może nie monstrum, a poczciwy jelcz ...
hmmm... jesteś pewien że to jelcz ? tak pytam, bo mnie to wygląda bardziej na "pszczołę", czyli Stara 66
-
Na moje oko to jest "pszczółka".
Lech
-
:| pewien nie jestem, natomiast w kabinie, chyba na blasze kokpitu albo na osłonie motoru była tabliczka znamionowa, a na niej, jak wół: "jelcz". Się nieco zdziwiłem, że pod Wrockiem też takie "cóś "produkowano ... Pozdro.
-
We wrześniu 2006 przejechaliśmy się takim pojazdem bieszczadzkim:
Przejażdżka pojazdem bieszczadzkim
Dosyć trzęsie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
:| pewien nie jestem, natomiast w kabinie, chyba na blasze kokpitu albo na osłonie motoru była tabliczka znamionowa, a na niej, jak wół: "jelcz". Się nieco zdziwiłem, że pod Wrockiem też takie "cóś "produkowano ... Pozdro.
Aaaa no to już raczej zrzuciłbym na karb radosnej twórczości oraz inwencję właściciela :-)
-
4 załącznik(ów)
Kalnica i okolice... Strudzone "brzydale" odpoczywają...Traktorek zerka niesmiało w strone fotografa:)
P.S. W pierwszym gospodarstwie w UG wchodzac od strony Rawek stoi piekna niedokończona przeróbka UAZa na wielkich oponach...Chciałem go ustrzelic ale byłem tak strudzony ze nie chciało mi sie juz podchodzic do płota. Jak ktos tam będzie przede mna w tym tyg to poproszę o foto...
-
1 załącznik(ów)
Ot taki pojazd stojący w Smolniku.
-
-
-
A cholera wie do czego to ustrojstwo służy, pierwszy raz widziałem tą machinę wiosną
Pozdrawiam
-
Rzeczywiście kombajn do trawy tylko fotka od tyłu.
-
wedrowałem sobie po torach, skupiony na utrzymaniu równowagi na szynie...i naglę czuję ze ktoś na mnie patrzy... :-D http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2cf10859b.html
a tutaj macie trawożernego kombajna któremu ktoś wydarł wnetrzności: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a57824a58.html
-
3 załącznik(ów)
Przy drodze Maniów-Balnica: dwa razy Praha i... coś :-) W tej samej okolicy odpoczywa jeszcze inna Praha (to już niestety wieczny odpoczynek) i pszczółka, ale te już wcześniej pokazywała tutaj Buba.
-
Nawet jesli było, To podobają mi sie ujęcia. B&W bardzo tu pasuje...
-
1 załącznik(ów)
No to w takim razie wspomniany wrak Prahy. Trzeba skubanej przyznać, że wybrała sobie bardzo malowniczą okolicę na ten "dłuższy" postój :-D
Edit: dałbym głowę, że na chłodnicy miała napisane Praha. A właśnie sprawdziłem zdjęcia i jak byk stoi po naszemu, Praga.
-
9 załącznik(ów)
kilka monsterków upolowanych z nienacka tu i tam:) Moją uwage zwróciły wynalazki z pewnej wsi przygranicznej i ich przebogate wyposażenie:razz: Zwłaszcza uzbrojony bieszczadzki wszędołaz "Scorpion":razz:
-
-
4 załącznik(ów)
Stebnik...Sowiecki wynalazek do niszczenia sciółki i zrywki drewna przy okazji
-
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
kilka monsterków upolowanych z nienacka tu i tam:)...
No dobra tylko dwa , ale to będą "ferrarii" wśród monsterków.
-
Ehh, i to w Biesach? To wszak Mercedes, nie Ferrari ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kratom
Ehh, i to w Biesach? To wszak Mercedes, nie Ferrari ;)
A co myślisz ,że
"Bieszczadów nie stać na monster ferrari" ??, I to wszak dwa nawet ,czy na drugim(pierwszym zdjęciu) nie zauważyłeś "symbolu M.."?
Ps. Jabol przepraszam Cię za pisanie nie na temat,ale popatrz nie wierzą ...,że w Bieszczadach mogą być też "ferrari".
-
3 załącznik(ów)
Ostatnio jak wpadam na jakieś monstrum to najczęściej to Praga, nie inaczej było i tym razem. Ta chyba jeszcze na chodzie pomimo lekkiego zeza. Żeby nie było tak monotonnie to do kompletu jeszcze Star.
-
5 załącznik(ów)
...takie tam nowe...abo i nie...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Ostatnio jak wpadam na jakieś monstrum to najczęściej to Praga,.....
Do kolekcji dokładam..... praha w gold kolorze,... a jaki ma zamek "patentowy" przy drzwiach.
ps. może tu gdzieś była , ale i tak dokładam.
-
6 załącznik(ów)
Cd..... Stary 66... tak się zastanawiam jak się "skończą" Stary , Ziły , Gazy itp. Monsterki .. to co (kto) będzie pracowało (pracował) w tych Bieszczadach.
ps. jeden to nawet śmigłowy napęd ma .;)
-
2 załącznik(ów)
...takie tam nowe monstruum....
-
1 załącznik(ów)
Maluch 4X4 z Dołżycy k/Komańczy