Przez parę ostatnich lat w Żernicy sporo się zmieniło. Remonty prowadzi obecny właściciel wsi.
Wersja do druku
Przez parę ostatnich lat w Żernicy sporo się zmieniło. Remonty prowadzi obecny właściciel wsi.
Kilkanaście lat temu rozmawiałem ze starszą kobieta, która urodziła się i mieszkała w Żernicy Wyżnej przez ponad 20 lat - tuż po wojnie wyszła za mąż i zamieszkała z mężem w Lesku. Powiedziała mi, że powyżej cerkwi, po prawej stronie drogi do Bereźnicy Wyżnej, na niewielkim cyplu nad potokiem znajdował się cmentarz żołnierzy z okresu I wojny światowej. Na jednej z przedwojennych jest on zaznaczony- ale nie mogę jej w tej chwili odnaleźć - bałagan po przeprowadzce :-(. Niedługo po tej rozmowie byłem tam, lecz nie znalazłem żadnych śladów. Żałuję, że ponownie nie porozmawiałem z tą panią. Niestety zmarła 2 miesiące temu. Prawdopobnie Marcinie chodzi o ten sam cmentarz.
Na WIGówce jest coś takiego zaznaczone.
Super,że ktoś się zajął cerkwią, szczytem rewelacji byłoby odtworzenie oryginalnej konstrukcji dachu -tj. przywrócenie konstrukcji storczykowej - ewenementu w tych czasach w bieszczadach i nie tylko, a także przywrócenie sygnaturki na dachu ( w latach 80tych została zniszczona). Trzymam kciuki za całość projektu. Oby tak dalej!
Było tam jeszcze jedno miejsce,gdzie pochowano ofiary jakiegoś pomoru -jeśli dobrze przypominam sobie opowieści -to była to czerwonka w czasie I Wojny Światowej albo trochę później.Zmarłych pochowano na górze za potokiem ,po lewej stronie cerkwi (jesli stoimy twarzą do gównego wejścia).Na tej górze przez wiele lat stał duży,widoczny z daleka krzyż.
Byłam :)) widziałam :)) dzieje się :))
Czerwona strzałka wskazuje miejsce gdzie było wejście na ten cmentarz ,wewnątrz wygląda tak jak zdjęciu ostatnim.
Stan z 3 maja 2009.
Pozdrawiam
Bertrand :-):grin: dzięki.
Niespodziewanie nawet dla samej siebie :roll: byłam tam 1 i 2 maja :grin:
Stan z maja 2009 i sierpnia 2006. Trochę sie zmieniło. Ładniej było w 2006, ale to jest moje prywatne zdanie...
Pozdrawiam
No...jak na razie na niekorzyść:(
Mnie zastanawiają te wieżyczki na cerkwi w Żernicy, myślałem że w wersji oryginalnej była tylko 1...a teraz są 3
Pytanie, kiedy była wersja oryginalna?
Sierpień 2006 na zdjęciu
Pozdrawiam
I jeszcze jedno
co do cerkwi w żernicy wyznej, to nad prezbiterium byla sygnaturka (wiezyczka)
w 1994 r. lub wczesniej zostal po niej jedynie otwor, tak jak i po wycietych ze stropu polichromiach.
w 1994 r. stowarzyszenie pracownia kultury teczy z rzeszow - w ktorej mialem przyjemnosc uczestniczyc, zabezpieczala ta cerkiew wraz ze skautami z beligii i oczyscila teren cmentarza
w ramach prac zabezpieczajacych zalatano otwor w dachu po sygnaturce, zamurowano dziure w scianie zakrystii, zabito deskami okna i podsteplowano chor.mieszkalismy w budynkach popegeerowskich calosci obiektow pilnowala rodzina o nazwisku stepien (o ciemnej reputacji).juz ich tam chyba nie ma.
spedzilem tam ponad 1 miesic. piekna sprawa. gotowanie jedla na ruszcie zrobionym z 4 pustakow i kawalka blachy albo mycie sie w potoku. roboty budowlane przy cerkwii wykonał zaklad budowlany pana bronislawa bulinskiego z jaroslawia
Piękna sprawa 8) Minęło już trochę czasu ale może masz jakieś zdjęcia z tego pobytu? Bardzo chętnie zobaczę -zobaczymy:-D
Zresztą nie tylko zdjęcia cerkwi,ale również fotografie Żernicy i ludzi z czasów pgr ,a może jeszcze wcześniejsze,kiedy jeszcze poprostu BYŁA,ISTNIAŁA ?
Pozdrawiam -
marzena
Przejeżdżałem tamtędy na rowerze,niestety miałem wtedy tylko komórkę więc z góry przepraszam za jakość zdjęć,fotki robiłem jakieś dwa tygodnie temu,co do samej wioski muszę przyznać,że piękna okolica,pozdrawiam
Wzruszenie mnie ogarnęło jak zobaczyłem, że coś tam się dzieje wreszcie z tą cerkiewką. Miedziany dach... fiufiu. Może i freski będą w środku zrobione? Temu kto się odbudową zajął serdeczne dzięki, myślę, że i "u góry" też mu podziękują.
W listopadzie tam wpadnę, już mam to w planach.
Kilka ujęć z końca września:
1-3. Cerkiew w Żernicy Wyżnej.
4-7 i 10. Kościółek w Żernicy Niżnej.
8-9. Cerkwisko i cmentarz w Żernicy Niżnej.
PS Gwiaździste deski stropowe z cerkwii znikły.
Pięknie Ci ta siódemka wyszła :)
Przy wiosennym ognisku też coś znajdziecie :-)
Pozdrawiam
Wracając dziś z Funiakiem z odbiórki zahaczyliśmy o Żernicę. Dach na cerkwi polożony. Wejścia zabite dechami na czas remontu. Krzyże jakieś takie aluminiowe i podbitka z blachy trapezowej. Czyżby drewna na podbitkę zabrakło? Kilka zdjęć do podejrzenia:
Dziekuję Wszystkim :grin:za kolejne nowe fotki z Żernicy szczególnie Wyżnej.
Mamy niecodzienną okazję przeprowadzić fotograficzną dokumentację przywracania do życia kolejnej pamiątki świadczącej o tym,że tam kiedyś życie kwitło .
Marcinie S -Tobie tam często bywa po drodze :-):-) liczę że tak jak ostatnio,jeszcze nie raz "zahaczycie" :grin::-D .
Innym również polecam odwiedzenie Żernicy i całej doliny potoku Ruchlin,to naprawdę urokliwe miejsce.
Ps będąc tam w 2007 i 2009 roku zauważyłam że można dalej dojechać samochodem.Tzn kiedyś tylko ok kilometr za cerkiew a póżniej widać było ślady ciężkiego sprzętu,droga poszerzona ,wyrównana no i znacznie dalej dojechać można było.Może są jakieś plany budowy drogi aż do Bereżnicy Wyżnej ? Było by ciekawie.
To i ja dla porównania dorzucę swoje fotki z jedynej, jak dotąd wizyty w Żernicy Wyżnej. Kwiecień 2008. Chyba pora tam znowu zajrzeć...
Nie wejdziesz. Cerkiew na czas remontu solidnie zamknięta.
Pozdrawiam
Trudno... Cierpliwie poczekam, aż będzie można wejść do środka. Jest jeden "+" tego zamknięcia - nie przybędzie debilnych bazgrołów na ścianach. :roll:
Wtajcie :) Był ktoś może w Żernicy Wyżnej w tym roku? Ciekawe jaki jest stan prac remontowych w cerkwii? Jak macie jakieś foto dawajcie .:))
Przysiądź się do mojego ogniska. Niebawem o tym bedę pisał...
Pozdrawiam
Haa, no to będą dwa "niebawem" ;)
Zdjęcie się też doda jakieś. :)
Bertrandzie ,Reconie -czekam na pierwsze płomyki z Waszych ognisk :))
Moje się już pali od jakiegos czasu...
No jak tam Panowie? bo ja mam cieplutkie fotki!;)
Lecą te iskierki z ogniska?
W mojej relacji już dawno fotki ostygły ;)
http://forum.bieszczady.info.pl/show...szczady/page38
Październikowa cerkiew z Żernicy Wyżnej. Dach powoli pokrywa się patyną, trawa skoszona, krzyż pochylony stoi, wewnątrz żadnych zmian.
Witam!
Chałupa moich dziadków graniczyła z cerkwią w Żernicy Niżnej. (przez podwórko płynął Rychlin)
Podobno zostały krzyże z tej cerkwi. Byłem tam parę razy by je odszukać, lecz nie potrafiłem.
Czy ktoś ma może fotki tych krzyży??
A może podpowie jak do nich dojść??
Remonty i remonty na Żernicy... Jednak zarównanie spychem terenu wokół cerkwi trochu mnie poruszyło. Zasadzenie iglaków w postaci Picea pungens pod lipami doprowadziło mnie do szewskiej pasji, a kiedyś rosły tam piękne łany chabra miękkowłosego i barwinku - przetrwały wszystko - wojnę, PGR, ekscesy lat dziewięćdziesiątych - teraz już śladu po nich nie ma, za to są iglaki...
Co masz Marcinie na myśli mówiąc "teren wokół cerkwi"?
Kilka aktualnych zdjęć zaspokoiłoby ciekawość kolegi vm2301 a i moją również . :razz: Dlatego panie Marcinie -PLISSSSS ;)
Cerkwisko w Żernicy Wyżnej - było to zbyt żenujące, żeby matrycę męczyć...