-
Odp: Tragedia w Katyniu - Prezydent RP Lech Kaczyński nie zyje
"Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem" /Gabriel Garcia Marquez/
i choćbyśmy nie wiem jak się starali i próbowali to wytłumaczyć i pojąć, nie zdejmiemy ciężaru tego co się stało z ramion tych, dla których ich światy nagle przestały istnieć...czasami po prostu pozostaje tylko godnie towarzyszyć w tym bólu...
-
-
Daniel Olbrychski odczytał apel o pojednanie, jaki portal Onet.pl wraz z Fundacją Badań Europejskich "Sarmacja", "Nową Europą Wschodnią" oraz "Tygodnikiem Powszechnym" wystosował do obywateli Federacji Rosyjskiej.
http://www.onet.tv/apel-do-rosjan-o-...0,1,klip.html#
-
Ciekawa i rzeczowa wypowiedź Wiesława Godzica na temat roli mediów w tej tragedii.
Wybrane fragmenty:
(...) Dziennikarze stali się asystentami kościelnymi. Nie potrafili mówić o tragedii, więc udali się do kościoła. Kościół zaś nie potrafi o niej mówić prostym językiem. Ja bym wolał więcej głosów psychologów, terapeutów, niż języka religijnego, który jest trudny. Bo ta tragedia dotknęła cały naród, więc on potrzebuje pomocy, rady.
(...) Media od momentu tragedii działają trochę jak uczniowie czarnoksiężnika: potrafią coś rozpętać, ale nie wiedzą, jak to zatrzymać. Odbieram to jako brak profesjonalizmu, gdy przez trzy, cztery dni dziennikarze płaczą. Oni są pośrednikami prawdy i powinni się otrząsnąć. Po jakimś czasie zastanawiam się, czy autentyczny jest ten płacz, bo staje się to niewiarygodne, robi się z tragedii serial, a ludzie zaczynają obojętnieć, ich wrażliwość rogowacieje.
(...) rozumiem, że dziennikarze nie mieli czasu się przygotować. Ale oni nie znają też innego języka i przesadzają. Nieznośne są dla mnie wielkie kwantyfikatory: zginęła cała elita, osierocone państwo... Szanujmy innych, tych, co przeżyli - nie zginęła cała elita, tylko część, choć oczywiście nie odbiera to szacunku i hołdu dla tych, co zginęli. Tymczasem media stworzyły atmosferę końca świata. Płaczą i sugerują, że inni powinni płakać. Stworzył się taki płaczliwy wór, z którego wydostać się jest ciężko. Należy to dozować - i smutek, i płacz. Ludzie muszą normalnie żyć.
-
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Choc nie czytalem orginalnego artykulu w NYT, to poglady autorki pzedstawione w powyzszym doniesieniu sa dosc wiernym odbiciem moich wlasnych odczuc.
-
Cytat:
W artykule pojawia się również opinia psychologa Wojciecha Eichelberga, który przestrzegał w mediach, by nie mylić bohaterstwa z głupotą.
..ale to wszystko przewidywalne, tego samego dnia, zaczynają się wszędzie te same żale.. pierwszy dzień szok i żałoba, drugi dzień szok i żałoba, trzeci dzień zaczynają się niesmaczki... i tak się kręci.. i kręci...
-
Pojawiają się nowe, zastanawiające informacje w sprawie okoliczności katastrofy w Smoleńsku.
Zdjęcia rosyjskich wojskowych i milicjantów, którzy kilka godzin po tragedii na smoleńskim lotnisku wymieniają reflektory i żarówki w lampach wskazujących samolotom położenie pasa startowego, opublikowała białoruska gazeta internetowa "Wieści Witebska". Wykonał je białoruski dziennikarz Siergiej Serebro. Więcej zdjęć zamieścił na swoim blogu. Rozmawialiśmy z nim. - Lampy stały bez żarówek - stwierdza.
http://www.tvn24.pl/-1,1652433,0,1,w...wiadomosc.html
-
To już wczoraj te zdjęcia były. Zacytuję z forum lotniczego kawałek.Czy aby te żarówki wymieniane pospiesznie po katastrofie to nie jest klucz do określenia przyczyny katastrofy?
Nie. To nie lampy sprowadzily samolot 2km przed pasem na wysokosc ponizej bezpiecznej.
A to już moje: pytanie otwarte jest ciągle, dlaczego samolot znalazł się tak nisko.
-
bo miał zamiar wylądować!
-
Był poniżej wartości minimalnych do lądowania. I teraz pytanie dlaczego?
Zobaczymy czy poznamy odpowiedź na to pytanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
dlaczego samolot znalazł się tak nisko.
Gdyby ktoś znał odpowiedź na to pytanie zbędne byłoby śledztwo prowadzone przez prokuratury dwóch krajów. Zbędne były badania szczątków samolotu, odsłuchiwanie nagrań z czarnych skrzynek i przepytywanie świadków.
Gdyby dało się na to pytanie odpowiedzieć ot tak, z marszu, to prawdopodobnie dało by się tej katastrofie zapobiec.
Równie dobrze możesz od razu pytać: dlaczego się rozbił?
-
No właśnie dlatego się rozbił, że był poniżej wartości minimalnych do lądowania, zahaczył skrzydłem drzewo itd. To już wiadomo.
Ale dlaczego był poniżej tych wartości?Myślisz,że się dowiemy?skoro od razu (jeszcze nie znaleziono czarnych skrzynek) powiedziano, że to nie wina samolotu i samolot był sprawny.
-
Zdaję się na specjalistów. Nie będę dywagował i szukał trzeciego dna w każdym zdjęciu, plotce czy w podłej jakości filmie z sieci. Tobie radzę to samo.
-
Dziękuję za Twoje rady. Nie czerpię swojej wiedzy na ten temat z każdego zdjęcia, plotki czy w podłej jakości filmu z sieci, a z forum dla lotników. I właśnie oni się ciągle zastanawiają nad tym jak to się stało, że znalazł się ten samolot poniżej minimalnych wartości. Mnie interesuje dlaczego tak się stało jak się stało, a w rosyjskich specjalistów hmmm jakoś nie wierzę. Przez kilkadziesiąt lat specjaliści zza Buga twierdzili, że odpowiedzialni za Katyń są Niemcy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
podoba mi się ta logika :)
-
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piułsudzkim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Mnie interesuje dlaczego tak się stało jak się stało
Wielu z nas to interesuje, ale od siedzenia przed komputerem i przeglądania kolejnych for nie zmądrzejemy. Nawet najlepsi specjaliści piszący teraz na forum lotniczym są pozbawieni dostępu do faktów - ich zdania i opinie to tylko hipotezy oparte na ich wiedzy, przeczuciach i wygrzebanych w sieci zdjęciach, plotkach i podłej jakości filmach.
Ja, być może naiwnie, wierzę, że komisje badające katastrofę przedstawią nam rzeczywistą wersję wydarzeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piułsudzkim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
Masz chyba na myśli gen. Sikorskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Wielu z nas to interesuje, ale od siedzenia przed komputerem i przeglądania kolejnych for nie zmądrzejemy. .
Czyżby???
Ja w fotografii bardzo wiele się nauczyłam właśnie z internetu i z forumów, a więc jak najbardziej mądrzejemy od tego.
-
Krysiu, nie rozmawiamy o fotografii czy szydełkowaniu tylko o przyczynach katastrofy lotniczej.
-
No ale Ci dałam przykład, żebyś zrozumiał, jak widzę nie udało się. To jest forum dla lotników ok?nie siedzą tam osoby żądne sensacji, a fachowcy. Ludzie, którzy latają. To co oni piszą to nie są głupoty i od czytania ich gwarantuję Ci, że się zmądrzeje.
Cała reszta widzi sensację w tych żarówkach, a oni jasno mówią-nie miały one żadnego znaczenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Krysiu, nie rozmawiamy o fotografii czy szydełkowaniu tylko o przyczynach katastrofy lotniczej.
I dlatego też przeglądamy forum lotnicze a nie np. "onetu" czy "ech dna" jak to określił kiedyś Jabol... W całym tym gąszczu informacji, wypowiadają się tam specjaliści i ludzie którzy śledzą katastrofy lotnicze na całym świecie. Ich wypowiedzi mogą być znacznie ciekawsze, uczące wielu rzeczy na temat lotnictwa i całej otoczki wokół tej sprawy, w przeciwieństwie do komentarzy portalu o szydełkowaniu. Jasne jest że jako laicy i bez dostępu do faktów możemy jedynie sobie spekulować i snuć teorie. Wierzę że komisje udostępnią wyniki śledztwa z godnie z ich profesjonalna wiedzą opartą na prawdzie. Zastanawia się każdy na temat przyczyn, rozmawia pewnie też.. a forum to miejsce do rozmawiania czyż nie? Lepiej że Krysia mówiąc o tym (widocznie ma taką potrzebę) opiera się na konkretnej dyskusji, a nie na bzdurnych i głupkowatych komentarzach o ufo i rzekomym spisku.
Mnie również zastanawia fakt, dlaczego tak nisko, pod tym kierunkiem, w takiej mgle i inne... lotnicze wypadki to szereg błędów, zdarzeń.. nigdy nia ma jednej przyczyny...
Sporo ludzi popadło w lekką psychozę wokół sprawy.. tu natomiast nie widzę nic skrzywionego. Ot same fakty.. i każdy ma prawo do zadawania pytań..
Link dla zainteresowanych...
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogo...enty_lotnicze/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
No ale Ci dałam przykład, żebyś zrozumiał, jak widzę nie udało się.
Ja w ogóle wyjątkowo słabo kapuję, więc się nie przejmuj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
nie siedzą tam osoby żądne sensacji, a fachowcy. Ludzie, którzy latają.
Zgoda, fachowcy. Bez dostępu do faktów. To tak jak światowej sławy lekarz dywagujący nt. śmierci pacjenta, którego nigdy nie badał i nie czytał jego karty. Może stwierdzić, że złamanie obcasa rzadko powoduje wylew, ale dokąd nie zobaczy ciała może tylko zgadywać.
No, pogadaliśmy. Czy jesteśmy od tego mądrzejsi? Ja niezbyt, ale ze mną jak pisałem tak to już jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Bardzo trafne stwierdzenie Wuka . "Naciski" na psychikę są silniejsze niż słowne sugestie i polecenia ...,a "spóżnimy się,... a tam czekają ludzie ,... a to nie wypada w takich chwilach nie być na czas ..." i może stąd ten "niski" nalot w ekstremalnie niekorzystnych warunkach.
Czy wyobrażacie sobie jakby Rosjanie w tej sytuacji zabronili lądowania.... ?
"specjalnie tak zrobili żeby przeszkodzić w uroczystościach, na złość ... następny Katyń ...itd " takie by było gadanie w Polsce i szat rozrywanie .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
I dlatego też przeglądamy forum lotnicze
I słusznie. Ale odpowiedzi na pytanie, które postawiła Krysia, tam nie znajdziecie. Odpowiedź może dać tylko i wyłącznie komisja pracująca na miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
I słusznie. Ale odpowiedzi na pytanie, które postawiła Krysia, tam nie znajdziecie. Odpowiedź może dać tylko i wyłącznie komisja pracująca na miejscu.
I pewnie każdy jest tego świadomy... może to pytanie rzucone w pustkę, mające obrazować ważność jego odpowiedzi w całym zdarzeniu... Myślę że Ci się spodobają te gdybania lotników na forum.. są bardzo ciekawie opisane... Sporo się już dowiedziałem o mechanizmach i możliwych przyczynach... zaczyna się powoli układać w całość...
Swoje domysły porównam potem z oficjalną wersją.. a i tak nie mamy pewności czy i ta będzie prawdziwa.. polityka to zabawna kraina kłamstw i manipulacji.. mimo wszystko... ale nadzieja jest, i oby nie była pusta. Temat nurtujący, mogę albo odpuścić i poczekać na wyniki, albo przyglądać się uważnie pojawiającym się informacjom i interpretacjom, bo mnie wielce sprawa interesuje ,sam latam troszkę, tyci tyci... ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Myślę że Ci się spodobają te gdybania lotników na forum
Czytałem już wcześniej, są bardzo ciekawe. Ale to cały czas gdybania i hipotezy.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
nie mamy pewności czy i ta będzie prawdziwa
Nie mamy. Niestety bez dostępu do faktów nie mamy też możliwości weryfikacji (pomijając nieudolne fałszowanie).
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
ale nadzieja jest
A może jej nie być? Życie w ciągłym poszukiwaniu spisków musi być koszmarne.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
mogę albo odpuścić i poczekać na wyniki, albo przyglądać się uważnie pojawiającym się informacjom
Każdy z nas się przygląda, każdy wyrabia sobie jakiś mniej lub bardziej uprawniony osąd i hipotezę (ja też mam swoją). Ale nie każdy powinien się nimi dzielić z innymi, Wuka już o tym pisała w sąsiednim wątku.
Zatoczyliśmy koło i okazało się, że w sumie się zgadzamy. Chyba jednak jestem teraz troszkę mądrzejszy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
Nie zależnie jaka jest prawda,my dowiemy się takiej prawdy jaką oni będą chcieli,żebyśmy my znali. Wiec my możemy się dużo domyślać,a prawdy dowiemy się może po latach tak jak o Katyniu czy gen. Piłsudskim. Ale porozmawiać zawsze można!!!
Tak piskal masz racje,nie wiem o czym myślałam,ale sorry za błąd i już się poprawiam gen.Sikorski a nie Piłsudski!!!!!
Tu poprawiłam swój błąd !!!!:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Czytałem już wcześniej, są bardzo ciekawe. Ale to cały czas gdybania i hipotezy.
Tak jak i to co wspominani przez Ciebie specjaliści na koniec przedstawią, to też będzie tylko hipoteza, wysnuta na podstawie różnych danych, ale jak było naprawdę to czy ktokolwiek się dowie?
-
pospieszalski,krasnodebski,gwiazda wiedza.
ruski pijany kontroler albo i cos wiecej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mavo
pospieszalski,krasnodebski,gwiazda wiedza.
ruski pijany kontroler albo i cos wiecej.
Właśnie. Oglądałem to w internecie. To jest dopiero żenua by takich kretynów puszczać w publicznej TV w czasie żałoby.
Co do przyczyn wypadku - 100% prawdy się pewnie nie dowiemy ale mam wrażenie że jest wola do tego by upublicznić maksymalnie dużo ile się da.
Czytam sporo grup/forow o lotnictwie i tam generalnie można znaleźć kilka ciekawych i w sumie realnych scenariuszy. Wspólny mianownik wszędzie to słaba widoczność. Wypadek rozegrał się w przeciągu kilku dosłownie sekund (około 7) więc nie ma tutaj mowy o jakimś szczególnym wydarzeniu które przeważyło.
Tragedię rozpoczęło zbyt szybkie obniżanie lotu co doprowadziło do tego, że samolot leciał na zbyt niskiej wysokości na długo przed tym niż to było konieczne.
Generalnie komisja lotniczna d/s wypadków zwykle bardzo długo bada przyczyny przed opublikowaniem końcowego protokołu, który zawiera jakieś tam ustalenia (często jest to ponad rok od momentu wypadku). W tym konkretnym przypadku pewnie będą działać szybciej ale nie spodziewałbym się jakiś konkretów wcześniej niż za 6 - 8 miesięcy.
-
Dzisiejsza nieobecnosc w Krakowie szefa NATO jest zlowieszczym memento.
-
Cytat:
Zamieszczone przez admin
Właśnie. Oglądałem to w internecie.
Mogę o link prosić?
-
-
-
Nagranie z czarnych skrzynek: pasażerowie wiedzieli, że zginą.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...iedzieli_.html