-
Odp: Para prezydencka spocznie na Wawelu, w krypcie obok Józefa Piłsudskiego
Cytat:
Zamieszczone przez wp.krzysztof
Pozwalam sobie przytoczyć cały tekst, bo to artykuł niezwykle ważny
A co w nim takiego ważnego? Moim zdaniem tekst jest najzwyczajniej niesmaczny i podły. Jeśli autor chciał oddać cześć Ś.P. Prezydentowi mógł to zrobić w bardziej wyważony sposób, a nie okazując komukolwiek pogardę czy nienawiść. Stojąc nad grobem przyjaciela pan profesor załatwia prywatne porachunki z nielubianymi mediami i politykami - tak to odbieram.
Cytat:
Zamieszczone przez bertrand236
Wiem, że piszecie w Dziale Oftopik, ale jest to BIESZCZADZKE FORUM DYSKUSYJNE. Jeżeli znacie przypadek, kiedy Lech Kaczyński był w Bieszczadzie to opiszcie go. Chętnie poczytam. Macie uwagi, co do swojej oceny tego Św. Pamięci Człowieka, to piszcie na Onetach, WP i innych forach
Drogi Bertrandzie, moim zdaniem nazwa "bieszczadzkie forum" oznacza, że społeczność tę tworzą ludzie zakochani w Bieszczadach, a nie żyjący samymi Bieszczadami 24 godziny na dobę - nie ma takich twardzieli :razz: Owa "bieszczadzkość" wiąże się ze specyficzną wrażliwością, dzięki której łatwiej dyskutuje się o niektórych - nawet mocno pozabieszczadzkich - sprawach na tym forum niż "na Onetach czy WP".
Cytat:
Zamieszczone przez bertrand236
Wydaje mi się, że na tym forum „prawie wszyscy” się lubiliśmy… I co? I teraz mamy się podzielić? W imię czego???
Niby dlaczego mamy się na forum dzielić i przestać lubić? I to akurat teraz?! :shock: Jeśli nawiązujesz w ten sposób do listu Wajdów, to wieszczenie podziału narodu na tle miejsca pochówku uważam za wypowiedź egzaltowaną i niepotrzebną. Osobiście jestem zdania, że Powązki są bardziej "naturalnym" miejscem pochówku Pary Prezydenckiej, ale uważam również, że miejsce Ich spoczynku jest sprawą zdecydowanie drugo-, trzecio- czy dwudziestorzędną w całej tej tragedii.
A nawoływanie do zaprzestania dyskutowania o sprawie wydaje się - wybacz, Bertrandzie - trochę naiwne. Rozmawiając o nurtujących nas sprawach radzimy sobie ze stresem, to po prostu forma terapii. Ja akurat cieszę się, że tak wiele osób daje wyraz swoim poglądom na tym forum, bo to dowód zaufania do pozostałych dyskutantów. Ważna oczywiście jest forma wypowiedzi, ale nie zauważyłem dotychczas jakichś większych przegięć, w odróżnieniu od wpisów na "Onetach czy WP". Zauważcie, że niektóre portale (w tym Wyborcza) całkowicie zablokowały możliwość dodawania komentarzy do artykułów, zapewne podejrzewając, co może się w nich znaleźc.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
...
A nawoływanie do zaprzestania dyskutowania o sprawie wydaje się - wybacz, Bertrandzie - trochę naiwne. ...
O.K. Nawoływanie do zaprzestania dyskutowania na TYM forum
Tyle mojego w tym temacie.
Pozdrawiam
-
Ja uważam, iż każdy ma prawo do swej opinii,którą tu właśnie wszyscy wyrażają.
Fakt jest jeden,że klamka już zapadła.
Pogrzeb odbędzie się na Wawelu,czy to komuś się podoba,czy tez nie.(osobiscie mnie się to nie podoba),ale cóż...
Ba nawet powiem w prost.
Biedny nasz kochany Papież Jan Paweł II czeka 5 lat na beatyfikacje,a panu prezydentowi L.Kaczyńskiemu (świeć panie nad jego duszą) zorganizowano miejsce pochówku w jeden dzień i to gdzie???!!!!!!!!!!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
Biedny nasz kochany Papież Jan Paweł II czeka 5 lat na beatyfikacje,a panu prezydentowi L.Kaczyńskiemu (świeć panie nad jego duszą) zorganizowano miejsce pochówku w jeden dzień i to gdzie???!!!!!!!!!!!!
A co ma piernik do wiatraka, że się tak zapytam?:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
..a czemu biedny? Że się tak wcisnę offtopowo w offtopicowy temat...
-
Fakt wystarczyło napisać samo Papież(mój błąd) PRZEPRASZAM!!!
A piernik do wiatraka ma mąkę!!!
Ja napisałam tylko swoje odczucia i to wszystko....
-
No tylko wiesz kto inny decyduje o jednym, a zupełnie kto inny o drugim. Z pogrzebem wręcz sprawa prosta-wymagana jedna zgoda, co do nazywania kogoś świętym to znowu nie wiem, ale z góry dziękuję za linki-ja się modlę do Boga bezpośrednio tak jak jest napisane w Ewangeliach, a nie poprzez pośredników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
...ja się modlę do Boga bezpośrednio tak jak jest napisane w Ewangeliach, a nie poprzez pośredników.
Spróbuj!
Czasami działa! Wiem, ze nie zawsze...
-
Po co mam zmieniać system, który działa perfekcyjnie?
Naprawdę!!!To działa!!!Tylko (albo aż) trzeba uwierzyć.
-
Ja tez się modle codziennie,co niedziele (o ile mi nic nie wyskoczy)chodzę do koscioła i wiem jaka instytucja się czym zajmuje!!!
Chodziło mi troszkę o sprawiedliwość,fakt może i nie ten przykład podałam,ale takie miałam odczucie i je napisałam!!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shrek
jestem za tym żeby nie był pochowany na wawelu -
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
- Chcecie statystyki? To niech ktoś, kto potrafi założy ankietę : Czy jesteś zwolennikiem pochowania Prezydenta Rzeczypospolitej Lecha Kaczyńskiego i Jego Żony na Wawelu? Bez komentarzy i tyle. Ja zagłosuję jak napisał Pastor, że NIE.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
Pogrzeb odbędzie się na Wawelu,czy to komuś się podoba,czy tez nie.(osobiscie mnie się to nie podoba),ale cóż...
To kilka opinii, ale w żadnej nie ma argumentów dlaczego nie.
A dlaczego tak?
Bo głowa państwa, bo polityk niezmienny w swoich poglądach, nie przypodobujący się mediom jak Kwaśniewski, konsekwentny, prawy katolik. Stanowczy w kontaktach z Rosją, przeciwny imperialistycznym ambicjom Putina.Tradycjonalista w jak najlepszym tego słowa znaczeniu. Szczery patriota.
Bo oddał życie w służbie dla Polski, na posterunku, lecąc pokłonić się tym, którzy w służbie dla Polski również oddali swoje życie.
I żeby było jasne, bliżej mi było do Kaczyńskiego niż Wałęsy czy przede wszystkim Kwaśniewskiego, ale nie ze wszystkimi poglądami jego się zgadzam.
-
..to ja jeszcze wrzucę link do artykułu jednego
zainteresowanym...
http://aleksander.twardowski.salon24...wda-prezydenta
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
A dlaczego tak?
Obiektywnie rzeczy pojmując należy oczywiście się zgodzić i basta. Tylko że jak wiesz nie każdy ma ten sam system wartości i nie każdy uważa, że działania Prezydenta Kaczyńskiego były na tyle wybitne by teraz złożyć go przy marszałku Piłsudskim.
W tym przypadku naruszono moim zdaniem pewien "standard". Podjęto decyzję autorytarnie, a argumenty przeciw zbija się twierdzeniem o niskim systemie wartości osób ośmielających się kontestować tę decyzję. Pojawiają się kontrargumenty o braku poczucia partiotyzmu, wyzucia się z polskości itd.
Jak przecież można nie zgodzać się z wolą rodziny i biskupa w czasie żałoby.... Ano mnie się widzi, że można. Demokracja i wolność słowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
To wiesz.... sprawa subiektywna. Według mnie Prezydent należy do stolicy. Tam jest jego miejsce.
Wawel to serce polskiej państwowości i BYŁA stolica. Tę z niego przeniesiono do Warszawy. W związku z tym powinno się zamknąć możliwość chowania tam kogokolwiek. Wawel w końcu utożsamiany jest z innym okresem isntnienia Rzeczypospolitej. Dotychczas było to miejsce pochówku królów teraz mam wrażenie idziemy w stronę mauzoleum.
Nowa świątynia Opatrzności Bożej stawiana w Warszawie jako WOTUM za odzyskaną niepodległość (zgodnie z uchwałą sejmu międzywojennego - jeśli mnie moja niedouczona historycznie pamięć nie myli) wydaje się być idealnym miejscem dla byłych i przyszłych prezydentów.
Gdzieś czytałem, że argumentem przeciw Powązkom było to, że tam spoczywaja między innymi Bierut. To jakby opisuje to z jaką prezydenturą mieliśmy do czynienia przez ostatnie kilka lat.
Akcja pt "Pochówek Prezydenta Kaczyńskiego na Wawelu" miałby dla mnie wielki sens gdyby ktoś wpadł na pomysł pochowania tam WSZYSTKICH uczestników tej tragedii. Nie chodzi mi o ustawienie tam 96 sarkofagów ale może urna z prochami wszystkich zmarłych w tej katastrofie przy urnie z ziemią katyńską miałaby większą wymowę i że się tak wyrażę "zasięg" społeczny.
W takich dywagacjach można jeszcze rozwiąnąć na powiedzmy kilka postów tylko po co? Decyzja podjęta. Temat zamknięty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
nie ma argumentów dlaczego nie.
Piskal, czy chcesz tu i teraz znaleźć argumenty przeciwników tej decyzji? Chcesz, aby przed pogrzebem oceniać zmarłego i ważyć jego wady i zalety?
PS. W sprawie apelu Bertranda: do tej pory nie mieliśmy "politycznej twarzy" na forum. Teraz, nawet w stonowanej i wyważonej dyskusji, zdradzamy swoje polityczne poglądy i sympatie. Obawiam się trochę, czy nie poróżni nas to w przyszłości, wszak czekają nas jeszcze nie raz brutalne i brudne kampanie polityczne. Ja nie chciałbym patrzeć na forum przez pryzmat polityki, nie chciałbym tu głosowań "kto za, kto przeciw". Chcecie to dyskutujcie, ale ja w tym wątku już nic nie napiszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
[/LIST]
A dlaczego tak?
Nie śledzę dokładnie dyskusji na ten temat. Może czegoś nie dosłyszałem. O ile dobrze pamiętam to uzasadnieniem decyzji o pochówku na Wawelu była "wola Rodziny". Nie postawa patriotyczna, nie niezłomność itd. Argumenty, które przedstawiłeś doskonale pasują do życiorysu.. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego. Zerknijcie do wikipedii, przeczytajcie życiorys.
Pozdrawiam
Długi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
O ile dobrze pamiętam to uzasadnieniem decyzji o pochówku na Wawelu była "wola Rodziny".
No ale to podały media, a jak one działają to własnie przez ostatnie dni chyba jest już jasne?Nie wiemy kto wymyślił Wawel, ale kimkolwiek on/ona był/a to jeśli zaproponowano to Rodzinie to kto z nas by odmówił?
PS- Bartek, jeśli ktoś się obraża na innych tylko za poglądy polityczne to świadczy to o takiej osobie i mnie by żal znajomości z taką osobą już nie było. Każdy z nas jest inny, inne potrzeby i poglądy.
-
Wydaje mi się, że do każdej dyskusji trzeba mieć ...wiedzę. Epatowanie na szerokim forum tylko subiektywnym odczuciem jest nadużyciem.Tym dzielimy się z najbliższymi, zwłaszcza w sprawach głęboko nas dotykających.Rozumiem,że jest sporo ludzi, którzy musza odpowiadać na każdy poruszony temat nawet jeśli tylko opierają się na tym co o ucho im się obiło.
Możemy wyrażać swój żal po śmierci ludzi, zwyczajnie LUDZI ! Sprawy dużego kalibru, to już chyba raczej nie tu!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
[/LIST]
A dlaczego tak?
Ja powiem dlaczego wg mnie NIE.
1. Prezydentów chowa się w stolicy. A stolicę już dawno przeniesiono z Krakowa do Warszawy.
2. Pani Prezydentowa, jako osoba bardzo skromna na pewno wolałaby być pochowana w Warszawie.
3. Obydwoje byli bardzo związani z Warszawą.
Nasuwa się pytanie czy ciało Pana Prezydenta Kaczorowskiego też nie powinno spoczywać w tym momencie na Wawelu? A ciała pozostałych osób??
W całej sytuacji, mimo naszego sprzeciwu, co do miejsca pochówku, powinniśmy uszanować decyzję "góry". Podobno miejsce zaproponował Dziwisz, a rodzina to zaakceptowała.... Jak było na prawdę to się dowiemy może kiedyś.....Wydaje mi się, że nie na miejscu są te wszystkie protesty. Choć mi samej pomysł ten też się nie podoba, ale protestować nie będę.
I w sumie to wszystko co miałam do powiedzenia
Pozdrawiam
Ps. W tej trudnej sytuacji BĄDŹMY RAZEM!!
-
Ktoś tutaj, w tym wątku, w przypływie egzaltacji powiedział, że lepszego prezydenta Polska już mieć nie będzie. Ja bardzo proszę, aby następcom Prezydenta Kaczyńskiego nie odbierać szans, naszym dzieciom i wnukom nadziei, a i nas biednych nie straszyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Decyzja zapadła, po co więc te jałowe spory w środku żałoby. Czy naprawdę my, Polacy, nie umiemy wytrzymać tygodnia bez kłótni? W dodatku bez kłótni bezzasadnej?
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Piskal, czy chcesz tu i teraz znaleźć argumenty przeciwników tej decyzji? Chcesz, aby przed pogrzebem oceniać zmarłego i ważyć jego wady i zalety?
Proszę, masz powyżej odpowiedź.
Tak naprawdę ja też uważam, że Wawel to za wysoko, lecz więcej argumentów moim zdaniem jest za. Lecz jeśli już prowadzimy tę dyskusję, starajmy się, żeby była rzeczowa, bo argument" nie na Wawel, bo nie", albo" bo mi się to nie podoba" argumentem nie jest. Lub też " nie godny królów".A, przepraszam, jaką funkcję prezydent wykonuje w panującym ustroju? Nie głowy państwa? Nie mamy, niestety monarchii konstytucyjnej.
Poza tym przykro mi, że w cieniu żałoby są prowadzone bezzasadne protesty, protesty nie mające żadnego wpływu na zmianę decyzji. Protesty bezczeszczące pamięć po przywódcy Państwa, który zginął " na służbie".
Nasze małe polskie piekiełko górą!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Argumenty, które przedstawiłeś doskonale pasują do życiorysu.. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego. Zerknijcie do wikipedii, przeczytajcie życiorys.
Pozdrawiam
Długi
Zgadzam się w pełni.
-
Oto fragment tekstu zatytułowanego „Wawelska krzywda Prezydenta” z linku zamieszczonego w poście nr 52.
„Ogłaszając decyzję o pochówku na Wawelu, Jarosław Kaczyński skrzywdził Lecha po raz drugi - zgasił płomień życzliwego ciepła, które Polacy, nawet Ci, którzy na niego nie zagłosowali, rozpalili na wieść o śmierci głowy Państwa. Między innymi dzięki mediom, tuż po wypadku poznaliśmy obraz Prezydenta taki, jakiego dotąd nie znaliśmy – troskliwego męża, dowcipnego, wrażliwego urzędnika, który może i staromodny, ale dobroduszny i wrażliwy. Patrioty.”
Zniszczono kruchą jedność Polaków, a mógł pozostać w sercach wszystkich. Szkoda.
-
[QUOTE=Marcowy;101334]A co w nim takiego ważnego? Moim zdaniem tekst jest najzwyczajniej niesmaczny i podły. Jeśli autor chciał oddać cześć Ś.P. Prezydentowi mógł to zrobić w bardziej wyważony sposób, a nie okazując komukolwiek pogardę czy nienawiść. Stojąc nad grobem przyjaciela pan profesor załatwia prywatne porachunki z nielubianymi mediami i politykami - tak to odbieram.
/QUOTE]
Zielony Szefie wybacz ale musze Cię zapytać o niesmaczność i podłość tego artykułu? Co masz na myśli używając zwrotów dobrze mi znanych z pewnej gazety codziennej? To że teraz nie wypada,że jest żałoba i inne takie?Ja za największą podłość uważam to co się dzieje teraz w większości mediów,które nie potrafią zamilknąć tylko wielbią tego karła na którego pluli.Czy ataki na śp.prezydenta były wg.Ciebie także podłe i niesmaczne? A teraz to co jest nadawane w tv,ta rodzinna sielanka Marylki i Leszka(:lol:),te uśmiechnięte buzie itp.Wg.mnie to jest podłość największej miary.
Ja się nie wstydze tego że jestem pisiorem,słabo wykształconym:lol: z małej miejscowości moherem:lol: ,głosowałem na Lecha Kaczyńskiego i pewnie zrobiłbym to samo gdybym mógł...
Sorki namieszałem ale wybaczcie,tak jakoś chciałem się wygadać.
Bezsensu,wiem.
Co do dyskusji na forum to też mi to nie przeszkadza bo wpadam tutaj nie czesto,zaś na kimby i inne złazy nie jeżdze w ogóle.
buźka dla wszystkich
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
buźka dla wszystkich
Aż się zarumieniłem lekko :oops: ale dzięki ;]
Chętnie bym odwzajemnił,ale na kimby nie jeździsz... :PP
-
Odezwał się ten co jeździ :grin:
-
Paszczaku z Tobą przecież jestem umówiony od przeszło roku na ćwiartke pod Łamaną,zabocyłeś pierunie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Paszczaku z Tobą przecież jestem umówiony od przeszło roku na ćwiartke pod Łamaną,zabocyłeś pierunie?
Ło...byłem tam ostatnio w zimie.
Ale żeby skutecznie było to sie możemy zdzwonić by tam uczcić cokolwiek jaką okazję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
musze Cię zapytać o niesmaczność i podłość tego artykułu? Co masz na myśli używając zwrotów dobrze mi znanych z pewnej gazety codziennej? To że teraz nie wypada,że jest żałoba i inne takie?
Ta, uważam, że TYM BARDZIEJ TERAZ nie wypada dokonywać osobistych rozliczeń i wylewać żali, a temu głównie jest poświęcony ten tekst, nie pamięci Lecha Kaczyńskiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Czy ataki na śp.prezydenta były wg.Ciebie także podłe i niesmaczne? A teraz to co jest nadawane w tv,ta rodzinna sielanka Marylki i Leszka(:lol:),te uśmiechnięte buzie itp.Wg.mnie to jest podłość największej miary.
Oczywiście, że wiele ataków na Prezydenta było podłych i niesmacznych - taki mamy poziom kultury politycznej i dziennikarskiej w tym kraju. Nie sądzę jednak, żeby największymi wrogami Lecha Kaczyńskiego byli - wymieniani tu - Olejnik i Miecugow. A co do zdjęć Ś.P. Pary Prezydenckiej - jakie fotografie chciałbyś teraz w mediach oglądać? Prezydenta z zaciętą twarzą albo rozczochraną Prezydentową?
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Ja się nie wstydze tego że jestem pisiorem,słabo wykształconym:lol: z małej miejscowości moherem:lol: ,głosowałem na Lecha Kaczyńskiego i pewnie zrobiłbym to samo gdybym mógł...
No i super. Ale jakie to ma znaczenie w tej dyskusji? :-)
Ja akurat nie głosowałem na Lecha Kaczyńskiego, nie był "moim prezydentem", nie akceptowałem Jego sposobu uprawiania polityki i wiele razy publicznie dawałem temu wyraz. Ale nie wyobrażam sobie, żebym miał akurat teraz rozpisywać się o swoich zastrzeżeniach. Nie uważam również, że jeśli teraz uklęknę przy Jego trumnie i oddam Mu cześć, będę hipokrytą.
Pozdrawiam :-)
PS. I bez offtopów proszę :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
PS. I bez offtopów proszę :P
Polecam się uprzejmie :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
-
"No i super. Ale jakie to ma znaczenie w tej dyskusji? "
Drogi Marcowy.
Nie ma to żadnego znaczenia(jak cała ta pisanina w tym watku),przecież przeprosiłem że pisze bezsensu.
Taka egzaltacja swoista mnie naszła,hihihi.
hejka wsiem
-
Pytanie.Czy piloci poinformowali Prezydenta o problemach z ladowaniem?
-
Drogi przedmowco, zadajesz bardzo prowokacyjne pytanie...(ktore NB i mnie nurtuje)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Widzę Robines, że trza wypić wódki razem:)
Zanim tu wpadłem, wkleiłem ten sam link gdzie indziej:)
Ale cóż...Krasnodębski napisał lecz ludzie się od tego nie zmienią. Hipokryci umrą hipokrytami i tyle.
Co do oburzenia niektórych na decyzję Kościoła ws pochówku Lecha Kaczyńskiego, to powiem tak - to niezbywalne prawo Kościoła, aby o tym decydować. Dla tych, którym Kościół jest autorytetem, problemu nie ma. Inni niech to zwyczajnie uszanują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
niezbywalne prawo Kościoła, aby o tym decydować. Dla tych, którym Kościół jest autorytetem, problemu nie ma. Inni niech to zwyczajnie uszanują.
..dla jednych niezbywalne prawo, dla innych wchrzanianie się z butami w życie i ograniczanie tym samym w jakiś sposób wolności, pod osłoną walki moralnej plują ludziom w twarz z ambony...
Czasem nie da się poszanować czyjejś parszywej ingerencji...
ot.. taka dygresyjka z mojej strony... może i kapka nienawiści, z którą staram się sobie jakoś radzić... ale powoli.. kiedyś będę ignorował lepiej...pełniej... parę słów jedynie..
nie biegam z transparentem stop!
bo i po co...
-
Mi spodobało sie jeszcze jedno uzasadnienie dla Wawelu jako miejsca pochówku. Wawel został zamieniony w zabytek w czasach Polski Ludowej. Ten pogrzeb otwiera go na nowo. Łączy współczesność z naszą historią. Przenosi nas do czasów II Rzeczpospolitej. Stajemy twarzą w twarz z polską historią, wielką jak Jagiełło i Sobieski i tą mniejszą, jak August III. Pokazuje, że jesteśmy spadkobiercami wielkości Rzeczpospolitej Obojga Narodów i stawia przed nami wyzwanie nawiązania do tamtej historii. Nie w formie ekspansji terytorialnej, ale, choćby w formie wyrywania narodów Wielkiego Księstwa Litewskiego z objęć moskiewskich i przyciągania ich w stronę kultury europejskiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Poza tym przykro mi, że w cieniu żałoby są prowadzone bezzasadne protesty, protesty nie mające żadnego wpływu na zmianę decyzji. Protesty bezczeszczące pamięć po przywódcy Państwa, który zginął " na służbie".
Nasze małe polskie piekiełko górą!
no i to jest sedno sprawy.... zgadzam sie z Tobą Piskalu w 100%
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiaa
Mi spodobało sie jeszcze jedno uzasadnienie dla Wawelu jako miejsca pochówku. Wawel został zamieniony w zabytek w czasach Polski Ludowej. Ten pogrzeb otwiera go na nowo. ....
A miałem już nie pisać....
Czy osoba pisząca to uzasadnienie wie co się zdarzyło na Wawelu 17 września 1993 roku i 26 listopada 2008 roku. Polski Ludowej juz wtedy chyba nie było...
I żeby było jasne. Szanuję wolę Rodziny Pana Prezydenta i Administratora Wawelu.
Pozdrawiam
-
Czego tak bardzo się boicie?
Robert Mazurek 16-04-2010
Gdyby pogrzeb miał się odbyć w warszawskiej katedrze, oburzalibyście się, że prezydent ma spocząć razem z książętami i Prymasem Tysiąclecia, prawda? Po prostu szukaliście pretekstu do skończenia tej żałoby – pisze publicysta
A więc mówicie, że jest was 50 tysięcy. Zaraz będzie pewnie i 150 tysięcy, a potem może i tysięcy 300. My możemy powiedzieć, że na ulicach było nas 800 tysięcy, a i to tylko z jednego – fakt, największego, ale jednego – miasta. W Krakowie też będzie nas więcej niż was na Facebooku, choć telepanie się przez pół Polski pociągiem po nocy wymaga ciut więcej zaangażowania niż wpis na stronie internetowej.
No i co, mam kontynuować? Naprawdę uważacie, że taka arytmetyka ma sens? Że coś udowadnia? Że jeśli nas jest więcej, to my mamy rację? Albo odwrotnie?
Naprawdę nie widzicie, o co tu chodzi? Że chodzi tyleż o człowieka, dla nas o Człowieka, co o symbol. Że to nie tylko prezydent naszego (i waszego) państwa, który zginął w najszlachetniejszej z możliwych misji, ale to też pierwszy tam chowany z pokolenia „Solidarności”. I to hołd także dla niej. Nie rozumiecie idei grzebania symboli?
OK, zostawmy Piłsudskiego, ale leży tam również Kościuszko. Przecież w jego przypadku nie chodziło tylko o bohatera, ale również o symbol walki w przegranej nawet sprawie, poświęcenia się i niezłomności. Tak jak innym symbolem jest i Lech Wałęsa. I o jednego, i o drugiego spierajmy się, jak kłócimy się o Piłsudskiego, Poniatowskiego czy wielu innych. Spierajmy się, ale, na litość boską, umiejmy ich uczcić, tym bardziej że jest to potrzebne nam, nie im.
Czy naprawdę oczekujemy od was zbyt wiele? Trochę zrozumienia i szacunku dla zmarłych, ich rodzin, dla państwa, wspólnego państwa. Mówicie, że miejsce nie to, że katedra owszem, ale nie ta, nie w tym mieście. Gdyby była warszawska, oburzalibyście się, że ma spocząć razem z książętami i Prymasem Tysiąclecia, prawda? Coraz częściej myślę, że tylko szukaliście pretekstu do skończenia tej żałoby. Że przerażały was te tłumy, ich spontaniczność, autentyzm.
Czego tak bardzo się boicie? Rodzącego się mitu? Ale przecież jeśli istotnie ma się jakiś narodzić, to ani my, ani wy nie mamy na niego wpływu. Naprawdę sądzicie, że możemy mit zadekretować, wywołać sztucznie, nadąć? Przeceniacie nas. To naprawdę nie my każemy stać ludziom po osiem godzin w środku nocy, to nie my wyganiamy ich setkami tysięcy na ulice, to nie my zmuszamy ich, by jechali na drugi koniec Polski, by pożegnać kogoś, kogo znali tylko z telewizji i z waszej w niej kampanii nienawiści.
Szczerze mówiąc, nas także zaskakuje skala tego, co się dzieje. I, uwierzcie na słowo, nie panujemy nad tym tłumem, nie sterujemy nim, ba, nawet nie próbujemy tego robić. A do zwoływania ludzi nie musimy używać dyrektorów biur naszych senatorów, nie musimy posyłać na ulice partyjnych bojówkarzy.
My nawet nie jesteśmy pewni, czy z tego moralnego wzmożenia coś za miesiąc zostanie. Jeśli cokolwiek pozwala nam myśleć, że tak, to wasz strach, wasze przerażenie, panika wręcz. To groteskowe szukanie sojuszników gdzie się da, posiłkowanie się odklejonymi od rzeczywistości monarchistami i internetową młodzią. Czegóż tak się lękacie? Że uczynimy z tych trumien fundament pod Czwartą Rzeczpospolitą, że zerwanymi z nich sztandarami będziemy łopotać i poprowadzimy Jarosława do zwycięstwa?
Abstrahując od tego, że wyjątkowo nisko nas oceniacie, to pragnę was uspokoić. Nie, nie zrobimy tego, choćby z tego powodu, że – w co zapewne trudno wam uwierzyć – nie łączą nas poglądy polityczne. Część z nas krytycznie albo i bardzo krytycznie oceniała prezydenturę Lecha Kaczyńskiego. Za to wszyscy bardzo wysoko cenimy jego patriotyzm, uczciwość, prawość, pryncypialność wreszcie. Wszystkie te wartości, których nam w polityce brak. Dostrzegamy je także u innych, więc to nie chęć wspierania jednej partii nas łączy, ale tęsknota za owymi ideałami.
Nie gniewajcie się, naprawdę nie chcę was obrazić, ale kiedy czytam wasze pohukiwania w Internecie, to przypomina mi się tych kilku urodzonych idiotów, którzy protestowali przeciw Alei Zasłużonych dla profesora Geremka, przychodzą na myśl domorośli znawcy literatury gotowi strącać ze Skałki Miłosza. Tyle tylko, że my nie urządzaliśmy szopek i manifestacji nad trumną Profesora czy noblisty, to raczej kilku waszych idoli nie potrafiło na pogrzebie Bronisława Geremka powstrzymać się od eksplozji żółci i nienawiści. A my tych kilku protestujących przeciw niemu wysłaliśmy do lekarza.
Was nikt na konsylium nie posyła, was traktuje się serio, was animują największe gazety i prywatne telewizje, które wyszukują wspierających was profesorów i zdobywców Oscara. I nikt nie zastanawia się nad waszą kulturą osobistą, choć, dalibóg, nikczemnością jest nie uszanować ani świętego w Polsce czasu żałoby, ani trumien czekających na pochówek.
To prawda, czasem myślę, że istotnie wiele nas dzieli. Waszych „ludzi honoru” z generalskimi epoletami my uważamy raczej za opresorów. Wasze autorytety budzą nasz śmiech, a nasi bohaterowie – wasze politowanie. Nasze książki uznajecie za grafomanię, my nie potrafimy zrozumieć, jak można czytać ten wasz bełkot. Pewnie nawet sushi lubimy inne, bo, i to was zaskoczy, nie jadamy wyłącznie bigosu.
Ale w końcu, do licha ciężkiego, coś nas chyba jednak łączy, nieprawdaż? I jeśli nie teraz ma się to coś objawić, to kiedy?
Autor jest felietonistą i publicystą, współpracownikiem „Rzeczpospolitej”
http://www.rp.pl/artykul/462423_Mazu...e_boicie_.html
-
List posła Widackiego do kardynała Dziwisza
poranna prasówka..
Cytat:
Kraków, 14. 04. 2010
J.E
Najprzewielebniejszy
Ksiądz Kardynał
Stanisław Dziwisz
ul. Franciszkańska 3
31-004 Kraków
Eminencjo, Księżę Kardynale,
z prawdziwym smutkiem i zaskoczeniem przyjąłem wiadomość o tym, że Eminencja wyraził zgodę na pochówek śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego Małżonki w Katedrze na Wawelu.
Wiadomo przecież było, że całkiem niedawno społeczeństwo Krakowa protestowało przeciw nadaniu Prezydentowi Kaczyńskiemu honorowego obywatelstwa miasta a on sam, na wiadomość o tym zrezygnował z ubiegania się o nie.
Wiadomo było, że poparcie społeczne dla Prezydenta Kaczyńskiego było stosunkowo niewielkie. Był powszechnie krytykowany za styl uprawiania polityki, za to, że nie był "prezydentem wszystkich Polaków", a jedynie prezydentem jednej partii.
Powszechnie upatrywano w nim też patrona obłędnej idei IV Rzeczypospolitej.
Tragiczna śmierć Prezydenta, okres żałoby spowodowały, że zamilkły wszystkie głosy krytyki. Polacy zjednoczeni w żałobie po tragedii smoleńskiej gotowi byli, z szacunku dla urzędu Prezydenta i w obliczu majestatu śmierci - godnie go pożegnać.
Decyzja o pochowaniu Prezydenta wraz z Małżonką na Wawelu siłą rzeczy zmusza Polaków do otwarcia dyskusji o prezydenturze śp. Lecha Kaczyńskiego. Dyskusji, której można było w tej chwili uniknąć, co więcej, której prowadzić dziś po prostu by nie wypadało. Decyzja ta łamie zarówno tradycję polską, jak i tradycję Katedry Wawelskiej, której Ksiądz Kardynał jest teraz włodarzem.
Prezydenci Rzeczypospolitej chowani byli dotąd w Katedrze św. Jana w Warszawie. Krypta tej katedry byłaby zatem normalnym i naturalnym miejscem spoczynku Prezydenta Kaczyńskiego i jego Małżonki. Nie budziłoby to ani sprzeciwu, ani dyskusji o roli Prezydenta Kaczyńskiego w historii Polski.
To, że decyzja o pochowaniu na Wawelu taką dyskusję musi obudzić, była łatwa do przewidzenia. Również to, że dyskusja ta podzieli Naród, dotąd połączony w żałobie, było czymś oczywistym.
Nie licząc królów, jedynie Marszałek Józef Piłsudski został pochowany na Wawelu bezpośrednio po śmierci. Zwłoki wszystkich pozostałych świeckich, w tym wieszczów Adama Mickiewicz, Juliusza Słowackiego i bohaterów narodowych księcia Józefa Poniatowskiego, Tadeusza Kościuszki czy gen. Władysława Sikorskiego, zostały do Katedry przeniesione po latach od chwili zgonu, a decyzje o tym były głęboko przemyślane i zweryfikowane. Nie trzeba dodawać, że żaden z nich, nie spoczął na Wawelu wraz z Małżonką.
Decyzja Eminencji, nie tylko z historycznego punktu widzenia ryzykowna, ale też zapewne wbrew intencjom, głęboko podzieliła Naród zakłócając okres żałoby, który należało przeżyć godnie.
Jest mi osobiście przykro, że Eminencja uległ prośbom osób, które działały jeśli nie z politycznego wyrachowania, to co najmniej pod wpływem emocji.
Jan Widacki
Poseł na Sejm RP
Źródło: Gazeta Wyborcza
Najprzewielebniejszy... eh eh ... jak tak sobie rzucamy artykułami.. a co...
Więcej... http://wyborcza.pl/1,105841,7774621,...#ixzz0lFgtXknG