-
Odp: Pomnik Świerczewskiego
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Ja nie wiem dlaczego władze lokalne niektóre pomniki zostawiają a inne nie.
Pytanie nie do mnie ale jeżeli można to coś skrobnę , właśnie sobie przypomniałem że gdzieś czytałem o tym że była dyskusja na radzie gminy Baligród co z pomnikiem , usunąć czy zostawić .Ostatecznie postanowili że zostawić a decydującym był ponoć czynnik ekonomiczny.Wydumali sobie tak : część ludzi zatrzyma się przy pomniku z ciekawości i może zostawi w pobliżu parę groszy , część przyjedzie specjalnie np. złożyć kwiaty bo generał to ich idol i też może zostawią na terenie gminy parę groszy a gmina niebogata , no i jest jeszcze jedna grupa która przyjedzie napluć na pomnik i trochę generałowi naubliżać i pewnikiem też jakąś monetę zostawią w gminie , ot i cała filozofia gminna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Kolego January! Ja nie wiem dlaczego władze lokalne niektóre pomniki zostawiają a inne nie. Jeżeli decyzja została podjęta w sposób cywilizowany to ja to rozumiem. Rośnie w Jaśle jeszcze dąb Hitlera? Podaję to jako przykład absurdu w zawłaszczaniu przestrzeni publicznej. Moje pytanie do Ciebie; co lepiej w takiej sytuacji zrobić: wyciąć czy ochrzcić na nowo a może jest jeszcze inne wyjście?
Dąb to dąb i tyle. Jeśliby ktoś na tym dębie wyrzeźbił podobiznę H. to już byłby problem. Pomnik w Jabłonkach można po prostu dedykować ogólnie żołnierzom poległym w Bieszczadach.
-
I to jest ekonomiczne podejscie...;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
...on aliści już w dokumentach RKKA (Рабоче-Крестьянская Красная Армия) wolał się deklarować się jako żyd urodzony w Warszawie. Wolał jednak zachować nazwisko na jakie zmienił mu ojciec.
A dało by się wskazać jakieś rozsądnie wiarygodne źródła odnośnie tych dwóch kwestii?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
A dało by się wskazać jakieś rozsądnie wiarygodne źródła odnośnie tych dwóch kwestii?
Zygmunt, dzięki za celny strzał! Niestety brak rozsądnych i wiarygodnych źródeł!
Kiedy mocniej poszperałem, ba nawet dotarłem do aktu urodzenia http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0...hM5LN2u4nJIGqA to tam też podstaw obrony nie znalazłem, chociaż miałem problem z jego rozczytaniem.
Googlowanie daje sporo wyników, lecz żadne nie ma "mocy" w tym konkretnym temacie. Opierałem się na, wydawałoby się "mocnym" i "wiarygodnym historycznie" artykule, którego jednak nie będę przytaczał oraz podawał linku.
Przekazuję moją propozycję dla modów:
- zmodyfikować mój post do następującej postaci:
"Zbyt lakonicznie też podszedłem do komisji w roku 1970 bo raport tej komisji był, tylko wydarzenia roku 1970/71 trochę go przytrzymały by ujrzał światło dzienne. Wspomniałem że J.G. (właściwe nazwisko Wiktor Lew Bardach) tak jakoś nagle został zamordowany (był członkiem komisji) a kierownikowi komisji ds. wyjaśnienia śmierci K.Ś. Marianowi Naszkowskiemu włamano się do willi i ukradziono cały raport a pieniądze, złoto itp. niepotrzebne rzeczy "złodzieje" zostawili, były tak jakoś mniej wartościowe."
- skasować cytat z mojego postu w #45,
- ten post zostawić jako swoiste memento,
Przepraszam Wszystkich za podanie niesprawdzonych do końca informacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
Przekazuję moją propozycję dla modów
Na edytowanie postu autor ma 30 minut nie po to, aby potem edytować z pomocą moderatora. Po Twoim poście wywiązała się dyskusja, zmiana treści teraz postawiłaby odpowiadających w dwuznacznej sytuacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
dotarłem do aktu urodzenia /-/ to tam też podstaw obrony nie znalazłem...
Dobre i to, bo też kiedyś trafiłem na jakąś niepodpartą niczym informację, że K.Ś. był Żydem - to pewnie był ten sam artykuł, o którym wspominasz.
Ciekawe, że jeśli u nas "prawdziwi patrioci" chcą kogoś kompletnie oczernić, to okrzykują go Żydem, albo co najmniej masonem...
"Żyd" działa celniej, bo przynajmniej prawie każdemu się wydaje, że wie, co to znaczy?
P.S.: Na pewno nie jestem i nigdy nie będę piewcą wątpliwego bohatera tego wątku, ale mam z tematem osobiste porachunki: musiałem się w podstawówce wyuczyć na pamięć jego życiorysu. Wtedy się bardzo cieszyłem, że poza jakąś gawędą o jego dzieciństwem "źródła" od razu wrzucały do lakonicznego wspomnienia o dowództwie w Hiszpanii, potem mocno mętnie o tragedii budziszyńskiej, no i jakoś tak "sztandarowo" o poprowadzeniu ataku pod ostrzałem w Jabłonkach...
Ciekawe... do dziś pamiętam tytuł najważniejszego wtedy dla moich nauczycieli źródła: "O człowieku który się kulom nie kłaniał" - serdecznie wszystkim odradzam.
-
Zygmuncie, ten artykuł we wszystkim był zgodny, piszący podpisał się z imienia i nazwiska i stąd ufność moja. Szukając obrony dla siebie trafiłem na ciekawy wątek o samym protokole oględzin zwłok K.Ś.
I co znalazłem
- pierwszych oględzin zwłok dokonał podobnież jakiś felczer w Baligrodzie. Czy jest oryginał z Baligrodu a jak jest to czy został zmieniony później dla "poprawności dziejowej"?,
- drugich oględzin dokonała komisja lekarska w Warszawie, więcej jest tutaj http://polska.newsweek.pl/smierc-gen...27881,1,1.html
Z tą drugą komisją też jest coś nie tak bo IPN prowadząc śledztwo w tej sprawie uważa, że świadectwo patologicznych oględzin zwłok jest fałszywe (nie zawiera w opisie np. postrzału w pośladek) a jakoby prawdziwe jest w zasobach archiwalnych Rosji, których nie chcą póki co okazać.
Tutaj wymieniono wątpliwości, chociaż według mnie to nie są wszystkie jakie się nasuwają "komu zależało na śmierci Świerczewskiego" -> http://www.twojebieszczady.net/upa/upa8.php
Tutaj też jedna wersja z wątpliwościami http://www.kpn-op.pl/do-pobrania/cat...-przemyslenia#
Ciekawy opis związane z J.G.:
- z zabójstwem Jana Gerharda jest tutaj http://historia.org.pl/2014/08/23/ka...jana-gerharda/
- z aresztowaniem J.G. http://fakty.interia.pl/prasa/polity...817401,nPack,4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon
...ten artykuł we wszystkim był zgodny, piszący podpisał się z imienia i nazwiska i stąd ufność moja.
No cóż... mnie także długo mamiła Janina Broniewska, bo podpisała książkę imieniem oraz nazwiskiem...
I nie była to jedyna taka moja dziecięca naiwność. Ludzie martwi nic już nie powiedzą, a świadczyć mogą tylko w czasie ekshumacji, o ile zrobiona uczciwie, zaś żywi... sprzedajni bywają... po prostu.
-
Tak jeszcze z rozpędu...
Z artykułu wskazanego przez Recona wynika, iż Karol Świerczewski został ochrzczony w kościele Najświętszej Marii Panny w Warszawie. Zatem to jego "żydowstwo" jest niezwykle mało prawdopodobne...
-
Jest kilka wątków, ale tu bardziej się rozpisano o K.Ś.
Znalazłem niechcący taki wywiad zaczynający się... "Dnia 30.08.1998 r. Władysław Polowy złożył ustną relację a pytania zadawał i notował odpowiedzi Jan Maślanka. Na końcu rękopisu obaj złożyli podpisy. Na jego podstawie niniejszy tekst opracował i do publikacji przygotował w 2016 r. niżej podpisany."
Więcej jest tutaj ---> http://www.powiatowy.pl/2016/04/to-b...li-banderowcy/
-
Ta relacja to jedna wielka lipa...nic się nie trzyma kupy...:razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
Ta relacja to jedna wielka lipa...nic się nie trzyma kupy...:razz:
Co roku mniej więcej na przełomie marca i kwietnia powraca ta sprawa i pewnie nie raz jeszcze wróci...
Wskazana akurat relacja jest żałośnie nieautentyczna. Ów świadek tak po prawdzie jest w miarę wiarygodny tylko w trzech momentach:
1. jeden raz widział generała żywego,
2. drugi raz widział z daleka, ale tylko ciało na pace ciężarówki,
3. osobiście brał udział w małym trzyosobowym patrolu nie mającym nic wspólnego z omawianą tu sprawą.
I gdyby te fakty zweryfikować z innymi relacjami, w których by się potwierdziły, to by były wiarygodne.
Reszta całego tekstu, to... "ktoś mu powiedział".
Szkoda czasu na takie "relacje".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zygmunt Skibicki
Co roku mniej więcej na przełomie marca i kwietnia powraca ta sprawa i pewnie nie raz jeszcze wróci...
No to mamy chyba ten przełom marca/kwietnia a i rok prawie minął... jak tradycja to tradycja ;)
Dzisiejszy wywiad z dr Mariuszem Patelskim http://dzieje.pl/aktualnosci/dr-mari...sluzbie-wladzy
I Onet (hmmmmmm, ale niech tam będzie) też coś wspomniał http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...grodem/f12vmy1
i tu jeszcze http://wiadomosci.dziennik.pl/histor...a-rozmowa.html
-
-
Feliks Sikorski w swoich wspomnieniach pt: Kabewiacy w akcji "Wisła" pisze też o tym , że pod koniec czerwca 1947 r. odtwarzano pod Jabłonkami przebieg zasadzki z 28 marca. Okazją do tego było przybycie kinooperatora Czołówki Filmowej WP z Łodzi.
W ustalaniu okoliczności i przebiegu zasadzki udział brali też trzej ujęci banderowcy. Jednym z nich był erkaemista Sowa z sotni Chrina, który wraz ze swoim amunicyjnym Czekajem(zabitym 26 czerwca) uczestniczył w zasadzce. Upowcy wyjaśnili przebieg akcji od dnia poprzedzającego, to co mówił do nich Chrin, skąd i dokąd szli, przebieg, odwrót i niezadowolenie dowódcy po akcji i to jak dowiedzieli się o śmierci Świerczewskiego . Zeznania potwierdzili na rozprawie sądowej w 1948 roku.
Mniejsza z tym kto i dlaczego. Jedno co moim zdaniem nie ulega wątpliwości, to to, że aparat bezpieczeństwa miał swoje sposoby na sprawdzenie prawdomówności schwytanych jeńców. Jest wzmianka, że Sowa próbował coś kręcić, żeby się wybielić ale to zostało "sprostowane".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
...Upowcy wyjaśnili przebieg akcji od dnia poprzedzającego, to co mówił do nich Chrin, skąd i dokąd szli, przebieg, odwrót i niezadowolenie dowódcy po akcji i to jak dowiedzieli się o śmierci Świerczewskiego . Zeznania potwierdzili na rozprawie sądowej w 1948 roku...
Również na ten temat już kiedyś, gdzieś czytałem oraz dodatkowo o zaciętym rkm-mie pod Woronikówką i skłonny jestem wierzyć w czysty przypadek. Ale przy tak ogromnej ilości różnych barwnych wersji, to można dostać naprawdę zawrotu głowy.
-
Zasłyszałem w Radio Rzeszów jakoby los generała został już przesądzony , pozostaje kwestia kto ma zapłacić za demontaż , za pewnik tego nie biorę ale teraz jest większa determinacja.
-
Może zostanie trochę trotylu z wysadzania warszawskiego pałacu, o przepraszam, stalinowskiego pomnika w stolicy.
A może by tak wysadzić i zaorać wszystkie drogi zbudowane w czynie, na cześć, na niewłaściwą rocznicę?
Jest też inna opcja, święcona woda, kropidło i kadzidło.
Co się dzieje?! Tracę rozeznanie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
partyzant
Może zostanie trochę trotylu z wysadzania (...).
Cytat:
Zamieszczone przez
mavo
Barbarzyńcy.
Może nie będzie tak źle, może zwykłego Saletrolu użyją...
W temacie - to ciężko zająć jakieś jednoznaczne stanowisko w sprawie poległych 70+ lat temu. Świadkowie, w większości, odeszli. Za życia - często nie mogli powiedzieć całej prawdy, potem już czas zrobił swoje z Ich wspomnieniami.
BTW - parę lat temu opowiadałem komuś ( z jakimś gadem, czy płazem na rękawie) o pomniku pomordowanych w Kryłowie. Na jednej tablicy wypisane są ofiary z posterunku MO i cywilne - zginęli razem. Odpowiedź w stylu: "to nie do pomyślenia, że takie rzeczy jeszcze istnieją...". Nie rozumiem...
-
Wszystko to zastępczy szum medialny.
By odwrócić uwagę od problemówtypu podwyżki i nowe obciążenia fiskalne.
Ludzie się nakręcają byle szajsem, ale nie pyskują, że się ciężko żyje. A łatwiej i taniej na pewno nie jest.
Taka metoda, skądinąd skuteczna.
-
Odp: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]
"Also potemu" jak mawiał jenerał S. Kasprzycki Ritter von Castenedolo
bliżej historii zaczadzonych biesów.
Otóż decyzja zapadła, więcej nie ujrzycie.
http://dzieje.pl/aktualnosci/w-srode...wierczewskiego
Ktoś radośnie otworzy imitację szampana ( a może nie będzie to budżetowe Iskristoje/Igristoje/Zakur*vistoje produkowane z proszku na Litwie udające coś czym nie jest, lecz co najmniej Moet), kogoś innego najdzie refleksja.
Monument wpisał się w krajobraz, ja go traktuję (znaczy - traktowałem...) jako swego rodzaju informator historyczny w terenie. Mimo świadomości historycznej może nieco wyższej niż przeciętna ogólnonarodowa - nie przeszkadzał mi on aż tak, bym nie mógł przez niego spokojnie spać. A jest kilku takich w tym kraju, którzy - jak śpiewał Grechuta - nie zasną nim nie wymyślą granic.
Złaziłem bardzo dokładnie miejsca powyżej potoku, z których strzelano w stronę jadących aut, mam ślady w gpsie. Był to jakiś punkt orientacyjny - wyjściowy dla początkującego nie tak dawno łazika ( czyli dla mnie) bieso-czadowego, od którego to punktu coś się zaczęło. No, może nie tylko od TEGO, ale "egzekwo".
Nie, nie mam sentymentu, uprzedzam: prosze mi nie wkładać w klawiaturę w głowę czy usta coś czego nie powiedziałem.
Nie życzę sobie też ewentualnych wyskoków typu "A do pomnika Hitlera też miałbyś sentyment, bo to też byłaby pamiątka historyczna i ślad "po"?!"
Polemiki i reakcji na zaczepki nie będzie.
Może krajobraz skorzysta na rozbiórce, na pewno będzie inaczej.
Ciekawym co zrobią z pierwotnym pomnikiem - mocno zwietrzałą, łuszczącą się bryłą ( to chyba nie jest naturalny kamień, nie pamiętam) z napisem, która znajduje się bliżej potoku za plecami monumentu. Też ją usuną w zacietrzewieniu gniewnych dzierżawców monopolu na patriotyzm, czy oszczędzą.
*Nie wątpię, że Komańcza i nawet okolice Woli Michowej tu i ówdzie odbijają korki, horyłka pójdzie "po krugu".
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krytyk Ludowy
Otóż decyzja zapadła, więcej nie ujrzycie.
Pozostaną jedynie zdjęcia, filmy i wspomnienia coraz bardziej "wyblakłe" :-(.
Załącznik 44308
To w tym miejscu, na początku października 1984 roku, rozpoczęła się moja przygoda z Bieszczadami. Strasznie szybko ten czas upłynął :-(.
-
tutaj jest napisane że jutro zaczynają rozbierać
Cytat:
Wyburzanie ma zacząć się w środę (21 lutego). – Jeżeli warunki pogodowe pozwolą w najbliższą środę planowane jest rozpoczęcie prac związanych z rozbiórką pomnika gen. Świerczewskiego. Pozwolenie na jego demontaż wydał Starosta Leski.
informacja z tej strony
http://www.podkarpackahistoria.pl/20...anie-zburzony/
-
Nie pierwszy to "znak pamięci" w samych Bieszczadach, który zostanie usunięty. I... nie ostatni!
I ani to pierwszy ani ostatni generał, który do prawdziwej bitwy bez szklany alkoholu... się nie zabierał.
Jak już "pękło" na pół i mamy lepszy i gorszy sort, to nie ma mocnych... będzie "orane" przy każdej zmianie władzy. I tylko... koni żal. No i... pieniędzy podatników!
A jak nie będzie zmiany, no to będzie znaczyło, że... nowe znowu... wróciło. I zagnieździło się na dobre, choć gołym okiem widać, że sra we własne gniazdo bez umiaru.
No, ale tak od zarania ludzkości robili wszyscy nawiedzeni, którzy czuli imperatyw napisania historii niekoniecznie całkiem prawdziwej, ale... własnej i "jedynie słusznej".
Ale... naród musi mieć jasno określone korzenie i bez pomników żyć nie potrafi. Zatem... czekam na oficjalny i publiczny, "społecznie bardzo uzasadniony" wniosek o postawienie w Bieszczadach pomnika lub nawet pomników tych, którzy wtedy do żołnierzy Waltera strzelali. Kilka "cichych" propozycji już słyszałem...
-
"Dziś ma się rozpocząć rozbiórka pomnika gen. Karola Świerczewskiego "Waltera" w Jabłonkach w Bieszczadach – poinformował rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek.
Dodał, że demontaż pomnika, znajdującego się na terenie Nadleśnictwa Baligród, planowany był już od ponad roku.
"Jeżeli warunki pogodowe pozwolą w najbliższą środę planowane jest rozpoczęcie prac związanych z rozbiórką pomnika gen. Świerczewskiego. Pozwolenie na jego demontaż wydał starosta leski. Operacja będzie kosztować 52 tys. netto. Koszty pokrywa z własnych środków Nadleśnictwo Baligród, po czym występuje o zwrot tych nakładów z budżetu państwa za pośrednictwem wojewody podkarpackiego" – zaznaczył Marszałek.
Fragmenty obelisku znajdą się w muzeum pomników propagandy.
Pomnik według projektu Franciszka Strynkiewicza stoi w miejscu, gdzie zginął Świerczewski śmiertelnie raniony w zasadzce UPA 28 marca 1947 roku.
Rzecznik podkreślił, że gen. "Walter" to postać bardzo kontrowersyjna w naszej historii. "Apele i petycje o usunięcie pomnika z przestrzeni publicznej kierowano do władz od wielu lat" - przypomniał.
Istnienie pomnika w opinii IPN kłóci się z zasadami szacunku pamięci narodowej, jak również pozostaje w sprzeczności z zapisami art. 156 kodeksu karnego zabraniającymi gloryfikacji systemów totalitarnych."
https://www.radio.rzeszow.pl/#ajx/wi...wierczewskiego
PS Mówi się, że historycy powinni być obiektywni, a w swoich badaniach powinni się kierować dewizą Tacyta "sina ira et studio" ("bez gniewu i stronniczości"). Tak się składa, że jestem historykiem. Nie zamierzam ani wybielać postaci gen. Świerczewskiego, ani sławić pod niebiosa czynów jego i systemu, któremu służył. Ale tym, którzy zainicjowali rozbiórkę pomnika i tym, którzy ją przyklepali, zacytuję dosyć znane słowa:
"Był las, nie było was. Będzie las, nie będzie was". I tyle w temacie...
-
Jeszcze jedno, bo mnóstwo tu odwołań do relacji z rąk... odległych.
Opisane zdarzenie jest moim własnym i w stu procentach prawdziwym (poza imionami!) - tu!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krytyk Ludowy
@Leuthen -
po co przepisujesz to, co już raz zalinkowałem - przecież ludzie nie są idiotami...
Gdyż albowiem ponieważ nie klikałem w zapodanego przez Ciebie linka :wink:
A wracając do meritum - rozbiórka pomnika rozpoczęta (ma potrwać do 9 marca). Zdjęcia z rozbiórki i garść informacji nt. tego, co powstanie w miejscu monumentu
https://rzeszow.onet.pl/jablonki-trw...skiego/js79j8g
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Pozostaną jedynie zdjęcia, filmy i wspomnienia coraz bardziej "wyblakłe" :-(.
Załącznik 44308
To w tym miejscu, na początku października 1984 roku, rozpoczęła się moja przygoda z Bieszczadami. Strasznie szybko ten czas upłynął :-(.
To se ne wrati ! Pozostają zdjęcia, a ja nie zdążyłem sobie zrobić zdjęcia przed Świerczewskim :cry:
.. i przed bieszczadzkim pomnikiem Stalina też nie zdążyłem, bo za późno się urodziłem.
Jak tu teraz przyjdzie żyć ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
To se ne wrati ! Pozostają zdjęcia, a ja nie zdążyłem sobie zrobić zdjęcia przed Świerczewskim :cry:
.. i przed bieszczadzkim pomnikiem Stalina też nie zdążyłem, bo za późno się urodziłem.
Jak tu teraz przyjdzie żyć ?
Zapewniam Cię, że wokół nas zupełnie fajnie żyje sobie tudzież... innym mnóstwo ludzi z zasady nie robiących sobie fotek... "ja-na-tle".
Pewnie jesteśmy teraz w mniejszości, ale... czy to musi być ujma? Powiem tak: tylko w kompletnie porąbanych czasach nie jest to powód do dumy.
I to przed na pewno... se vrati!
-
1 załącznik(ów)
Fotka "my-na-tle" była kiedyś (a było to pamiętnego 17 października 1973) obowiązkowym elementem wycieczki szkolnej w Bieszczady Załącznik 44319
-
To jest nasza historia, a dzisiejsze fotki, lub selfi z... czy na tle ocenią młodsi według własnych prerogatyw, a wyznawcy jedynie słusznej linii już stają się historią, ..........
-
1 załącznik(ów)
Nie pamiętam pochodzenia tego skanu, ale z załączonej informacji wynika, że tak wyglądał pierwotny pomnik w sierpniu 1952 r.
Załącznik 44320
-
i lepiej mi się podoba ...........
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bywalec
To jest nasza historia, a dzisiejsze fotki, lub selfi z... czy na tle ocenią młodsi według własnych prerogatyw, a wyznawcy jedynie słusznej linii już stają się historią, ..........
Każdy ma prawo do osobistej oceny i żadna z nich nie jest lepsza ani gorsza od pozostałych. Żadna zatem nie może być uznana za jedynie obiektywną...
A niby z jakiego powodu ocena młodszych miała by być bardziej miarodajna?
Bo kiedyś my pomrzemy, a tylko oni zostaną, ale już jako starsi? Bardzo wątpliwa argumentacja.
Gdyby była słuszna, to by oznaczało, że starsi zawsze mają rację, co przeczy tezie pierwszej. Krótko i węzłowato... ble, ble, ble...
Ale, ale...
Skoro już gadamy o bieszczadzkich pomnikach ich wersjach starszych, to może ktoś ma fotki różnych od obecnych obelisków i tablic pamiątkowych na szczytach Chryszczatej i Halicza. Ja je widziałem w latach 70-tych i dość dobrze pamiętam także treści, ale zawsze mi było szkoda klatki filmu, by je uwiecznić.
-
Rozbiórka pomnika wywołuje we mnie rozdarcie wewnętrzne. Z jednej strony postać generała była mi bliska a z drugiej, ze względu na poszerzoną wiedzę, staje się daleka.
Nawet wtedy jednak nie pomyślano żeby stawiać mu pomnik na Krakowskim w Warszawie, tylko na bieszczadzkim zadupiu, gdzie dostał przypadkowy postrzał.
To niestety nie koniec błazenady.
Zamiast Świerczewskiego w Bieszczadach - "Bury" w Hajnówce. To ma być ta nowa narracja?
-
Po co wkładać kija w mrowisko.........odnośnie Hajnówki...i Burego...prawda jest jak d..a.każdy ma swoją...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
Po co wkładać kija w mrowisko.
Po to, żeby wiedzieć. Niektórych spraw przemilczeć nie sposób.