-
Odp: Powsimordy 2016 - dyskurs
No dobra... Stop wariatom bieszczadzkim. I niebieszczadzkim też :-)
Nagroda Trzykropka - moim zdaniem super pomysł, ale: "... za najlepszy wątek/post/zdjęcie z Bieszczadu rodem". W I turze nominujemy po 3 kandydatów, do II tury przechodzi +/- 6, w finale wybieramy 3.
Do tego Forumowicz bieszczadzki i Kronikarz karpacki.
Hmmm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nagroda Trzykropka - moim zdaniem super pomysł, ale: "... za najlepszy wątek/post/zdjęcie z Bieszczadu rodem". W I turze nominujemy po 3 kandydatów, do II tury przechodzi +/- 6, w finale wybieramy 3. Hmmm?
Przy "Nagrodzie Trzykropka" przyjąłbym wszystkie zgłoszone nominacje a później z tego zbioru "Akademia Niebieskich" sama już wybierze we własnym gronie na zamkniętym (tak jak "polityka") wątku, zwykła większością głosów lub eliminację, odsiew, wstępną selekcję...
-
Przy nagrodzie Trzykropka musi być zgoda rodziny. Jimi chyba ma kontakt.
-
A to jakieś prawo własności ma rodzina do fragmentu nicka, zresztą jakiego nicka skoro on miał innego? Jest zastrzeżone w urzędzie patentowym słowo "trzykropek"? To jakieś dobro rodzinne? Przecież nie wymieniamy z nazwiska i imienia i nawet z całego nicka! No bez przesady doprawdy!
-
Ja też nie bardzo rozumiem, na co rodzina miałaby się zgadzać. Gdybyśmy chcieli wydawać Jego opowiadania, to owszem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
A to jakieś prawo własności ma rodzina do fragmentu nicka, zresztą jakiego nicka skoro on miał innego? Jest zastrzeżone w urzędzie patentowym słowo "trzykropek"? To jakieś dobro rodzinne? Przecież nie wymieniamy z nazwiska i imienia i nawet z całego nicka! No bez przesady doprawdy!
Nie, Trzykropek był wyłączną własnością tego forum.
-
- Forumowicz Roku - bieszczadzki (*).
- Kronikarz Roku - bieszczadzki (*).
- Debiutant Roku - bieszczadzki (*). Ta kategoria powinna pozostać! Jeśli nie będzie kandydatów, kategoria w tym roku będzie zawieszona.
- Wariat Roku - u mnie bez entuzjazmu.
- Trzy wątki - ale wątki, nie ich wyjątki, bieszczadzkie (*).
(*) - "bieszczadzkość" traktowana jako: całe Bieszczady z pogórzami - http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9134
-
Mi jakoś niespecjalnie widzi się ta powsimorda trzykropkowa, bo niby z jakiego powodu on a nie np. Wojtek Pysz? ;D Widzę przy nim tylko jedną literatkę 2013, więc za życia jakoś specjalnie tytułowany nie był (wtedy za bardzo na niego nie głosowano).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
No dobra... Stop wariatom bieszczadzkim. I niebieszczadzkim też :-) (...)Do tego Forumowicz bieszczadzki i Kronikarz karpacki. Hmmm?
Marcowy - ja tego Twojego wariata to odbieram w takiej kategorii o którą też się kiedyś chyba upomniałam - tj głosuję na... BO TAK I JUŻ! :mrgreen:Taka kategoria otwarta i pojemna.
Jak dla mnie to zeszłoroczne kategorie były ok ale i tak będzie fajnie głosować niezależnie od nazw kategorii.
...a tak sobie jeszcze pomyślałam...:wink:
Gdyby tak wyobrazić sobie sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE. Założony przez trzech znajomych stolarzy - miłośników. Przy otwarciu w sklepie można było znaleźć kilka łóżek, regałów, szafek, wszystko proste, pachnące sosną. Im dalej z biznesem tym stolarze wymyślają coś nowego. A to rzeźbienia, a to tapicerka, a to jakiś inny dodateczek. Wiadomo - wszystko się w końcu nudzi, ile można ciągle takie same łóżka z tej sosny dłubać. I tak w sumie nie wiadomo czemu ci ludzie co przychodzą tak się tymi meblami zachwycają. Ciągle przyłażą i pytają ciągle o to samo. Jeden wspólnik wyjechał w dalekie kraje i przywiózł sosnę innego rodzaju niż polska sosna zwyczajna - piękne meble wyszły, bez porównania z polską biedaczyną, popularną i łatwo dostępną. Drugi stwierdził, że zupełnie podobnie do sosny wygląda imitacja z takiego nowego materiału drewnopodobnego, który daje znacznie większe możliwości twórcze niż drewno sosnowe, a trzeci stwierdził, że tak w sumie to czemu koniecznie sosna w MEBLACH SOSNOWYCH, obok sosen często rosną modrzewie a to przecież też drzewa iglaste więc spróbuje z partią mebli modrzewiowych. Tak w sumie to coraz mniej ochoty, zapału i serca do tej oklepanej deski sosnowej, kiedy wkoło takie możliwości. Ogłosili również taki swój wewnętrzny konkurs na najpiękniejszy mebel w ich sklepie - w sklepie MEBLE SOSNOWE. Wygrał piękny inkrustowany kredens - z jakiegoś drzewa rosnącego całkiem niedaleko sosny. Naprawdę piękny. Tylko jak się wchodzi do sklepu MEBLE SOSNOWE to sosną już nie pachnie...
-
Podoba mi się pouczająca opowieść Asi.
-
Zapach - ważna rzecz :-) Nie wiem, czy do końca zrozumiałem sens Asinej przypowieści, ale - trzymając się konwencji - chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, w której sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE będzie odwiedzać coraz mniej klientów, bo wtedy interes zwyczajnie upadnie. Zatem i zapach zniknie :|
Nie przeczę, że majstrując co rok przy kategoriach mam (i nie tylko ja) trochę zabawy, ale robimy to nie dlatego, żeby dążyć do jakiejś urojonej doskonałości, ale głównie po to, żeby dopasować nagrody do forumowych realiów, które zmienne są. Mieliśmy parę kategorii, w których "król mógł być tylko jeden", albo - au contraire - okazywało się, że w ogóle nie ma żadnych kandydatów. Sztywne trzymanie się kanonu kategorii spowodowałoby, że "biznes by upadł i zapach zniknął".
A generalnie się cieszę, że wątek żyje, dziękuję za wszystkie uwagi :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Zapach - ważna rzecz :-) Nie wiem, czy do końca zrozumiałem sens Asinej przypowieści, ale - trzymając się konwencji - chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, w której sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE będzie odwiedzać coraz mniej klientów, bo wtedy interes zwyczajnie upadnie. Zatem i zapach zniknie :|
Również chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, że przytulny, oryginalny i jedyny w swoim rodzaju sklepik MEBLE SOSNOWE stanie się jeszcze jednym po prostu SKLEPEM MEBLOWYM jakich na rynku wiele. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nie przeczę, że majstrując co rok przy kategoriach mam (i nie tylko ja) trochę zabawy, ale robimy to nie dlatego, żeby dążyć do jakiejś urojonej doskonałości, ale głównie po to, żeby dopasować nagrody do forumowych realiów, które zmienne są. Mieliśmy parę kategorii, w których "król mógł być tylko jeden", albo - au contraire - okazywało się, że w ogóle nie ma żadnych kandydatów. Sztywne trzymanie się kanonu kategorii spowodowałoby, że "biznes by upadł i zapach zniknął". A generalnie się cieszę, że wątek żyje, dziękuję za wszystkie uwagi :grin:
Ale czasami założenie z góry, że w jakiejś kategorii nie ma kandydata może być jednak trochę na wyrost a równocześnie np za dwa lata powoływanie znowu tej samej kategorii bo ktoś się pojawił trochę eliminuje efekt niespodzianki bo wtedy od razu wiadomo, że jest to "pod kogoś". Dlatego jeśli już coś zmieniać to ja bym zmieniła tą trzecią kategorię na stałą kategorię otwartą, w której mógłby wygrać i debiutant i wszędołaz jeśli tylko znaleźliby się głosujący.
Marcowy - mam nadzieję, że Ty nie sądzisz, że ja toczę tu boje o "urojoną doskonałość" :mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
:mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)
Takie niby "marudzenie", a konsekwencje mogą być KOLOSALNE.
Kiedyś po jednym KIMBie było trochę "marudzenia" i jak to się skończyło? Prezydent na uchodźstwie, rządy Jaśnie Oświeconego Ojca Dyktatora ( niech mu zdrowie pozwoli jak najdłużej nam panować), słowem - rewolucja.
Teraz nie wiem, czy na najbliższym KIMBie będzie jakiś wygodny sosnowy fotelik dla seniorów?
Nadal podtrzymuję, że konkurs wątków nie powinien być obarczony klauzulą bieszczadzkości. Nic forumowym zapachom nie zaszkodzi docenienie interesujących wypowiedzi, nawet o ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Marcowy - mam nadzieję, że Ty nie sądzisz, że ja toczę tu boje o "urojoną doskonałość" :mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)
Ależ skąd, Asiu... Marudzisz niezobowiązująco z niezwykłym wdziękiem :-)
No to może tak:
- Forumowicz Roku - karpacki
- Kronikarz Roku - karpacki
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, kandydat po prostu brat-łata (albo siostra-cera), także debiutant
- trzy wątki - karpackie
?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, kandydat po prostu brat-łata (albo siostra-cera), także debiutant
- trzy wątki - karpackie
Żeby nie przeciągać - głosuję "za". Z jedną poprawką - zostawiłbym jednak etatowego Debiutanta. Z nadzieją, że ich nigdy nie braknie. A jeśli w którymś roku nie będzie kandydatów, w takim roku godność ta nie zostanie przyznana.
-
- Debiutant Roku - karpacki, minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze, inaczej nagroda nie będzie przyznana
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, brat-łata
- trzy wątki - karpackie
By to mohlo být? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze
Tego nie zrozumiałem, ale pewnie będzie oficjalna instrukcja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Tak, tak, tak. Tylko w ramach brata dopuszczalna będzie ta siostra-cerata, czy tam sałata;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
- Debiutant Roku - karpacki, minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze, inaczej nagroda nie będzie przyznana
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, brat-łata
- trzy wątki - karpackie
Dlaczego, kiedy i jak nastąpiła zmiana "bieszczadzkości" na "karpackość" ? Tym sposobem, jak pisała wcześniej Asia, doczekamy się niedługo, że w naszym sklepie sosnowym nie uświadczysz nic sosnowego, będzie może ładnie i pięknie lecz sosnopodobnie. Czy to jest bieczczadzkie forum dyskusyjne czy karpackie forum dyskusyjne? Ja rozumiem, żeby ustanowić jedną kategorię karpacką (np. wątki) - ale wszystkie?
-
Zgadzam się z Bazylem.
Ew. niech Botak będzie karpacki. Dlaczego? Bo tak. Ale forumowicz? Kronikarz? Dla mnie nie. Bo nie.
-
Zwariować z Wami można... 8)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
niech Botak będzie karpacki.
Nie. Bo nie ;) Botak nie może znać granic ni kordonów.
Cytat:
Zamieszczone przez Wojtek Pysz
pewnie będzie oficjalna instrukcja.
To miłe, że mimo wszystko we mnie wierzycie :razz:
Debiutant Roku - II turę organizujemy i nagrodę przyznajemy tylko wtedy, jeśli ponad 50 proc. wyborców z I tury wskaże jakiegokolwiek kandydata spełniającego warunki, czyli debiutującego na forum w roku 2015. Data rejestracji nie ma znaczenia, chodzi o początek aktywności.
No to ewentualnie:
- Forumowicz Roku - bieszczadzki
- Kronikarz Roku - bieszczadzki
- Debiutant Roku - bieszczadzki (ale warunkowy)
- Botak Roku - ponadregionalny i niczym nieskrępowany
- trzy wątki - karpackie.
I jak?
-
Jest O.K. Tak uważam. Boję się, że Jaśnie Oświecony Ojciec Dyktator naprawdę zwariuje.
Pozdrawiam
-
-
Noo, apeluje żeby się Ojciec Marcowy dołożył i należycie opracował kategorie Debiutant roku jako najważniejszą i z najlepszymi rokowaniami. Z biegiem czasu Debiutanta Roku da się spokojnie przerobić na Forumowicza czy Kronikarza Roku (o Botaku nie wspomnę), a z Forumowicza Roku to już Debiutanta raczej nie zrobimy!
Debiutant kojarzy się z młodością i świeżością a pozostałe kategorie to wiadomo...... same opatrzone mordy!:lol::lol::lol:
............................................... Pozdrawiam +Pastor ręką własną
-
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Takie niby "marudzenie", a konsekwencje mogą być KOLOSALNE.
Kiedyś po jednym KIMBie było trochę "marudzenia" i jak to się skończyło? Prezydent na uchodźstwie, rządy Jaśnie Oświeconego Ojca Dyktatora ( niech mu zdrowie pozwoli jak najdłużej nam panować), słowem - rewolucja.
Teraz nie wiem, czy na najbliższym KIMBie będzie jakiś wygodny sosnowy fotelik dla seniorów?
Nadal podtrzymuję, że konkurs wątków nie powinien być obarczony klauzulą bieszczadzkości. Nic forumowym zapachom nie zaszkodzi docenienie interesujących wypowiedzi, nawet o ...
Ale ja nie zamierzam nigdzie uchodzić ani tym bardziej rewolty w tym kierunku wzniecać. :mrgreen: Wątki pozabieszczadzkie czytam - niektóre z wielkim zainteresowaniem a relacje karpackie powodują u mnie bezdech z zachwytu. Pewnie odwiedzałabym forum nawet wtedy jeśli forumowiczem roku zostałby ktoś kto zalogowałby się wyłącznie po to, żeby napisać, ze ma te głupie Bieszczady w...głębokim poważaniu ale za to przebiłby wszystko fantastyczną relacją z wyprawy na Ural. Zawsze można czytać sobie archiwum. :wink: A jeśli kiedykolwiek mi się forum znudzi to po prostu przestanę je odwiedzać bez specjalnych obwieszczeń i darcia szat. :wink:
A co do fotelika...tak naprawdę to o sosnę w Bieszczadach przecież trudno...
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Zwariować z Wami można... 8-)
Miał być Wariat Bieszczadzki 2015 to i w naturalny sposób się objawił!:-P Ode mnie Marcowy otrzymuje paczkę Sucharów Bieszczadzkich (zwłaszcza za te Okruchy...).:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
No to ewentualnie:
- Debiutant Roku - bieszczadzki (ale warunkowy)
- Botak Roku - ponadregionalny i niczym nieskrępowany
- trzy wątki - karpackie.
I jak?
Dla mnie idealnie. Chociaż...może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł na nazwę zwycięzcy kategorii "botakowej". (wiem, wiem, sama botaka lansowałam ale ciekawi mnie kolejna faza wariowania Marcowego :mrgreen:)
-
Rozumując że będzie to mój - nasz jedynie słuszny i prawidłowy wybór:evil: to może : Najmojszy Roku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
I jak?
A TAK. Z przypomnieniem, gdzie leżą Bieszczady: http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9134
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Ode mnie Marcowy otrzymuje paczkę Sucharów Bieszczadzkich (zwłaszcza za te Okruchy...).:grin:
Dostarczyć wprost z taśmy produkcyjnej? Nie będą może wtedy takie suche;-)
-
Dobra, dam się przekupić paczką sucharów. I będzie to objaw zdrowego rozsądku, a nie wariactwa :-D
-
Przeprowadziłem osobistą analizę matematyczno- socjologiczną i wyszło mi , że w zabawie powsimordowej w ostatnich latach bierze udział podobna ilość osób (30-40)
Z czego to wynika ?
Społeczeństwo forumowe można podzielić na trzy frakcje
- nałogowców
- wpadaczy
- jednorazowców
Udział w zabawie biorą ci z pierwszej i częściowo z drugiej - ale ci nie zawsze są zorientowaniu w kandydatach , bo po prostu wpadają od czasu do czasu.
Aby ułatwić udział tej grupie proponuję , aby I turę wyborów potraktować jak zgłaszanie kandydatur
Oznaczałoby to, że każdy mógłby zgłosić dowolną ilość kandydatur w każdej kategorii
Każdy kandydat (każda relacja ) która uzyskałaby minimum 4 głosy (czyli 10% zwykle głosujących) jest w grupie nominowanych.
Właściwy wybór POWSIMORD odbywałby się wówczas z osób (relacji) nominowanych.
Niby to jest drobna różnica , ale według mnie istotna.
W przeszłości zdarzały mi się pytanie od "wpadaczy" z pytaniem na kogo ja będę głosował.
Myślę że system ten (podobny do oskarowego) byłby ułatwieniem i zachęceniem do większego udziału w zabawie.
-
Dyskutujemy tu o forumowiczach mogących zdobyć nominację i laur zwycięzcy danej kategorii . I dobrze ale - ale co z " potrójnie niebieskimi " ? Osiągnęli wszystko ? Nikt ich już nie nagrodzi ? Kilku jeszcze pisze - leją wodę na koło młyńskie forum . Niestety wielu odeszło gdzieś gdzie nie nie trafi zwykły serfer po internetowych bezdrożach . Doceńmy - zmotywujmy - nagrodźmy , pod rozwagę daję .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Dobra, dam się przekupić paczką sucharów. I będzie to objaw zdrowego rozsądku, a nie wariactwa :-D
Ale to nie jest łapówka tylko "dar wdzięczności" ;) za całokształt i te OKRUCHY...8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Dostarczyć wprost z taśmy produkcyjnej? Nie będą może wtedy takie suche;-)
O! To doskonały pomysł Wojtku! (tylko muszę rozwiązać jakoś kwestię logistyczną pomiędzy taśmą produkcyjną a Marcowym) :wink:
I zgadzam się z tym:
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
i z tym:
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Oznaczałoby to, że każdy mógłby zgłosić dowolną ilość kandydatur w każdej kategorii
Każdy kandydat (każda relacja ) która uzyskałaby minimum 4 głosy (czyli 10% zwykle głosujących) jest w grupie nominowanych.
Właściwy wybór POWSIMORD odbywałby się wówczas z osób (relacji) nominowanych.
I z tym też:
Cytat:
Zamieszczone przez
Lisk
ale - ale co z " potrójnie niebieskimi " ? Osiągnęli wszystko ? Nikt ich już nie nagrodzi ? Kilku jeszcze pisze - leją wodę na koło młyńskie forum . Niestety wielu odeszło gdzieś gdzie nie nie trafi zwykły serfer po internetowych bezdrożach . Doceńmy - zmotywujmy - nagrodźmy , pod rozwagę daję .
Powinniśmy móc głosować na wszystkich - łącznie z Superpowsimordami i Marcowym.:!:
-
"Potrójnie niebiescy" to przeważnie Superpowsimordy, w większości nadal aktywni na forum. Ich wyjęcie spod prawa (i głosowania) miało dać szansę innym użytkownikom, ale faktycznie - nie powinniśmy ich trzymać zbyt długo w zamrażarce :-D Proponuję przy okazji dziesiątych, jubileuszowych wyborów (to już wkrótce!) ogłosić abolicję i zwrócić Superpowsimordom bierne prawo wyborcze.
Ale nie Marcowemu, bo się zbiesi ;)
-
Się nam pojawił grudzień w kalendarzu, więc trzeba coś ogłosić. No to ogłaszam, że:
Powsimordy 2016 będziemy wybierać w następujących kategoriach :
- Debiutant Roku - bieszczadzki
- Botak Roku - całkiem dowolny, ponadregionalny i nieskrępowany
- trzy wątki - karpackie (nagroda honorowa w postaci kokardki przy wątku).
Powsimordy 2016 będziemy wybierać według następujących zasad:
1. W I turze w każdej kategorii będzie można zgłosić do 3 kandydatów (osób lub wątków).
2, Do II tury wejdzie po 3-5 kandydatów z tury I (zależy, jak się głosy ułożą).
3. W II turze oddamy głos na 1 kandydata w każdej kategorii + maksymalnie 3 wątki.
4. Druga tura Debiutanta Roku zostanie zorganizowana, jeśli ponad 50 proc. wyborców z I tury wskaże jakiegokolwiek kandydata spełniającego warunki, czyli debiutującego na forum w roku 2015.
5. Pierwsza tura potrwa od piątku 1.01 do niedzieli 17.01, druga tura - od poniedziałku 18.01 do niedzieli 31.01. W przypadku remisu w turze II będzie tygodniowa dogrywka.
6. Szczegółowa ordynacja i wzór karty do głosowania pojawią się w pierwszym poście wątku konkursowego 1 stycznia 2016 r.
Jeśli coś jest niejasne, pytajcie teraz - będę miał czas obmyślić pokrętną odpowiedź ;)
Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom dyskusji za wkład w dzieło powsimordowe - najaktywniejsi dyskutanci zostaną uhonorowani na KIMB-ie lizakami w kształcie Syrenki czy innego Bazyliszka :-D
-
Ot i ogłoszone :) ważne, aby się działo i chyba będzie, patrząc, na nowe atrakcyjne kategorie. Ale jak tu przez miesiąc wybrać trzy wątki... albo znaleźć jakiegoś Botaka hmm...
-
W zeszłym roku na zachętę do wzięcia udziału w głosowaniu był pingwinek. To może w tym roku inne zwierzątko? Ja proponuję popielicę. :) Kukuryk92 w wątku "Pierwszy wypad" ma taką ładną. Może pożyczy? ;)
http://forum.bieszczady.info.pl/show...zy-wypad/page2
http://forum.bieszczady.info.pl/atta...392156&thumb=1
-
Bartolomeo już wyrzeźbił zwierzę na zachętę. Nie jest to popielica, ale też rodem z Bieszczadów. Kto pierwszy odda głos 1 stycznia, ten pierwszy dostanie, na razie to tajemnica :-D
-
Doroto, proszę o głos na PW, Twój post usuwam, żeby nie wprowadzał w błąd.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem :-)