-
Odp: KIMB 2017 - dyskusja
Pomysł tak odjechany, że chyba nie do przebicia :-D Niestety od dawna nie mieszczę się do żadnego ze śpiworów, które zalegają w moich szafach... Ale przecież mogę wziąć dwa :-D
Tak z ciekawości: czy jest jakiś właściciel / dzierżawca / gospodarz bazy, z którym trzeba to załatwić?
-
Pomysł z bazą podoba mi się bardzo, choć nie wiem czy będę mógł przybyć. Do tej pory tylko raz otarłem się o KIMB, było to w Wetlinie (przez chwilę w piątek) gdzie spotkałem paru kolegów, w sobotę już się nie udało.
Na dobrą sprawę, to nocleg dla wszystkich wcale nie musi być na miejscu. Zawsze chciałem zobaczyć wschód słońca z Korbani a z niej do Bukowca jest z górki, tak jak i w drugą stronę, do Łopienki.
Inna sprawa, to po co tak rano iść na kwaterę, żeby przespać cały dzień?
Zdaje się, że coś mi świta, ale trzeba to jeszcze dopracować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
... Tak z ciekawości: czy jest jakiś właściciel / dzierżawca / gospodarz bazy, z którym trzeba to załatwić?
Wysłałem w tej sprawie maila na adres podany na stronie bazy i jak tylko otrzymam odpowiedź to dam znać. W tym terminie baza jest jeszcze nieczynna więc raczej nasza obecność nie powinna nikomu przeszkadzać - przecież to turystyczne dusze i na pewno nas zrozumieją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
...Jeśli dane będzie mi jechać Polskim Busem, to będę liczyć na kogoś z was, bo w jeden plecak muszę spakować tydzień pobytu i szkoda mi miejsca. W namiocie raczej muszę być sam, po podobno, jak się napiję, to strasznie chrapię. To oczywiście bezpodstawne pomówienia, bo nigdy nic nie słyszałem.
Też tak mam :) ale jakbym chrapał to bym słyszał i nie mógł spać a skoro mogę to od razu widać, że to są bezpodstawne zarzuty :)
Co do bagażu, to w Toruniu masz oddział epaka.pl i za ich pośrednictwem możesz odpowiednio wcześniej nadać sobie paczkę do Sękowca - do 15kg chyba 20 albo 21 zł. W to miejsce, żeby nie łazić z pustym plecakiem i żeby Cię wiatr nie przewrócił pakujesz 30 piw i lecisz na obrady :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Ogólnie opcja mi się podoba, chociaż cały czas liczę na Grzesia, bo w niedzielę desant do Sękowca. Chyba że Wojtek Myśliwiec zdecyduje się jechać autem.
W niedzielę masz już w plecaku tylko puste puszki i śmigasz przez Sine Wiry, Szczycisko i Dolinę Sanu wprost do swojego domku w Sękowcu! Toż to wręcz profanacja wozić się autem gdy można taką piękną, całodzienną traskę machnąć!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
W niedzielę masz już w plecaku tylko puste puszki i śmigasz przez Sine Wiry, Szczycisko i Dolinę Sanu wprost do swojego domku w Sękowcu! Toż to wręcz profanacja wozić się autem gdy można taką piękną, całodzienną traskę machnąć!
Dzięki za podpowiedź, ale jak pomyślę, że po obradach będę miał tylko puste puszki, to już opadam z sił. No, chyba że ten supermarket na Szczycisku będzie otwarty:razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Toalety tam są typu sławojka - czyściutkie, kąpiel w potoku - są półki na mydło :)
Aby zachęcić jeszcze_nie_zachęconych, uprzejmie donoszę, że w 1985 r. zostawiłem na takiej półce prawie nowe mydło, które na pewno tam leży i będzie się można umyć bez przynoszenia mydła w plecaku/przysyłania kurierem:-)
http://ciekawe.tematy.net/1985/lopie...03_A31-800.jpg
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Aby zachęcić jeszcze_nie_zachęconych, uprzejmie donoszę, że w 1985 r. zostawiłem na takiej półce prawie nowe mydło, które na pewno tam leży i będzie się można umyć bez przynoszenia mydła w plecaku/przysyłania kurierem:-)
http://ciekawe.tematy.net/1985/lopie...03_A31-800.jpg
Tak się teraz przyglądam zdjęciom umywalni z marca ubiegłego roku
Załącznik 42608
i nie widzę, nigdzie tego mydła :sad: Może to nie było prawie nowe mydło tylko prawie nowy ręcznik?: :razz:
Załącznik 42609
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
... i nie widzę, nigdzie tego mydła :sad:
No, ładnie! Wymydlił albo zabrał do domu i mówi, że nie było.
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Może to nie było prawie nowe mydło tylko prawie nowy ręcznik?: :razz:
Nie, liczyłem i wszystkie trzy ręczniki w domu są.
-
Wiem, jestem genialny. To deszcz mógł wymydlić to mydło. Nie pamięta ktoś, czy od 1985 r. padał tam deszcz?
-
Od powstania tego wątku, za każdym razem kiedy czytałam forum, to było mi smutno, że w tym roku jestem w maju w Bieszczadach dużo wcześniej niż KIMB. Ale teraz to mnie chyba z tego smutku rozerwie :evil: TAAAAKA FAJNA IMPREZA się szykuje! Zazdroszczę bardzo.
-
Zamiast spiwora można zabrać sobie koc, karimatę za kilkanascie zł można sobie zakupić, ja mam 1 sztukę do pożyczenia. Co do piw -zawsze można sobie zostawić też trochę na kolejny dzień :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Co do piw -zawsze można sobie zostawić też trochę na kolejny dzień :D
Sama się z tego smiejesz;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Slav
Kija Chata - Jest możliwość zorganizowania KIMBu, szczegóły wkrótce.
Nocleg ze śniadaniem 60 zł, miejsce na ognisko nieodpłatnie. Dla tych co nie nocują w ośrodku opłata do ustalenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
W tym terminie baza jest jeszcze nieczynna więc raczej nasza obecność nie powinna nikomu przeszkadzać - przecież to turystyczne dusze i na pewno nas zrozumieją.
Niestety jakiś czas temu (na Sylwestra?) w Łopience rozgościły się dusze mało turystyczne. Pełno jest puszek i szklanych butelek po alkoholu, słoików po żarciu, plastikowych butelek po napojach i innego śmiecia :sad: Sporo śmieci jest co prawda pozbierane do siatek, ale te niestety już się rozpadają bo wiszą tam pewnie już kilka tygodni:
http://www.bmiller.pl/forum/2017/smieci.jpg
Dwie spore siatki badziewia zostały już w tym tygodniu wyniesione, niestety trzeba jeszcze wykonać co najmniej kilka kolejnych kursów. Gdyby ktoś z Was zajechał przypadkiem do Łopienki autem to może zmieści mu się do bagażnika trochę śmieci? Trzeba zabrać ze sobą mocny wór na odpady i wywieźć to gdzieś dalej, ani na parkingu pod cerkwią ani przy głównej drodze Terka-Dołżyca zostawiać tego nie wolno.
Poza tym baza stoi i ma się dobrze. I czeka na takich, co swoje śmieci zabierają ze sobą :smile:
-
To mnie zawsze zadziwia. Pełne siaty można przynieść, często nawet wtargać na szczyt, a pustych już. Ale to temat na oddzielną dyskusję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Slav
Nocleg ze śniadaniem 60 zł, miejsce na ognisko nieodpłatnie. Dla tych co nie nocują w ośrodku opłata do ustalenia.
Slav - to bardzo dobry pomysł. I co najważniejsze - na każdą pogodę. W Chacie Kija są warunki do obrad i wewnątrz, i na zewnątrz.
Szanowni Namiotowcy i Ogniskowcy - a co będzie, jeśli maj nam deszczowego figla spłata?
-
Każdy ciągnie w swoją stronę. To jest zresztą zupełnie naturalne. Mnie np. u Kija nie pasuje cena noclegu. Nawet ze śniadaniem. Ale myślę, że za niedługi czas otworzymy po prostu lokale wyborcze i zagłosujemy, skoro propozycji ci u nas dostatek. Bazylu, jak tam sprawy formalne z KIMBem w Łopieńce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
Szanowni Namiotowcy i Ogniskowcy - a co będzie, jeśli maj nam deszczowego figla spłata?
Wejdziemy pod dach. Usiądziemy przy ławach. Rozpalimy w kominku.
http://www.bmiller.pl/forum/2017/kominek.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Slav
Czy każdy ma indywidualnie ustalić tą opłatę? Co ona będzie obejmowała? Czy dla tych, którzy nie chcą korzystać z noclegu pod dachem istnieje możliwość rozstawienia namiotów?
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
Slav - to bardzo dobry pomysł. I co najważniejsze - na każdą pogodę. W Chacie Kija są warunki do obrad i wewnątrz, i na zewnątrz.
Stały Bywalcze, moja mama zawsze mi powtarzała jak grymasiłem będąc jeszcze smarkaczem, gdy nas nagle deszcz zastał i nie mieliśmy parasolek a iść trzeba było: nie jesteś z cukru - nie rozpuścisz się! Na szczęście podczas KIMB-u nie będziemy musieli zbyt daleko chodzić w deszczu i sprawdzać kto jest z cukru a kto nie, gdyż jak pisałem kilka postów wcześniej :
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
...w razie niepogody dwa spore stoły i ławy pod wiatą. Na stołach można by rozstawić świece, napalić w otwartym kominku i w tak pięknych okolicznościach prowadzić obrady, rozmawiać i śpiewać.
Ale jakoś na siłę nikogo nie chce mi się przekonywać, gdyż zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy skończyli kurs survivalu i przejście kilkudziesięciu metrów do sławojki w czasie deszczu może być dla nich ekstremalnym wyczynem, wręcz walką o przetrwanie ;) – szczególnie gdy po ciemku pójdą w stronę przeciwną!:mrgreen:
Ja stanowisko co do ewentualnego miejsca spotkania już wcześniej zająłem
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
… mi jakoś szczególnie nie zależy na jakiejś konkretnej miejscówce i jeśli nic nie zepsuje moich planów to chętnie zajrzę na miejsce obrad bez względu na jego ucywilizowanie bądź półdzicz :). Ale tak sobie pomyślałem, że byłoby to takie spotkanie bliżej natury i na pewno inne niż dotychczas.
Chciałbym jednak wiedzieć, czy są wśród nas forumowicze, którzy
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
… na pewno nie przyjadą w takie miejsce ale w inne, bardziej nazwijmy to cywilizowane i owszem,
i po raz kolejny proszę je o odezwanie się w dyskusji (skoro nikt się nie odzywa na ten temat, to pewnie takich osób nie ma?).
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Każdy ciągnie w swoją stronę. To jest zresztą zupełnie naturalne. Mnie np. u Kija nie pasuje cena noclegu. Nawet ze śniadaniem. Ale myślę, że za niedługi czas otworzymy po prostu lokale wyborcze i zagłosujemy, skoro propozycji ci u nas dostatek. Bazylu, jak tam sprawy formalne z KIMBem w Łopieńce?
Mi śniadanie też nie pasuje bo na drugi dzień być może będę miał ochotę je zjeść zanim się położę spać, dajmy na to o piątej rano lub wręcz całkiem późno, w obiadowej porze.
Sprawy formalne udało się ogarnąć i melduję, że rozmawiałem z Michałem, do którego podany jest kontakt na stronie bazy i on powiedział, że nie widzi żadnych przeciwwskazań ale ponieważ oficjalnie już nie jest we „władzach” to nie chce się wtrącać i zasugerował wysłanie e-maili. Jeden wysłałem około dwóch tygodni temu, drugi tydzień temu ale na żaden nie uzyskałem odpowiedzi. Pewnie teraz jeszcze nie zaglądają do skrzynki bazowej bo jest sporo przed sezonem. Dziś rano, Kuna mnie oświeciła, że istnieje coś takiego jak facebook i podobno teraz we wzajemnym porozumiewaniu się wszyscy tylko z tego korzystają. No to ja jej na to, że jak jest taka mądra :twisted: to niech mi znajdzie telefon do kogoś władnego i skubana w trzy sekundy znalazła!:shock:
Wykonałem telefon do Lecha Rybienika (kiedyś był czynnym forumowiczem na naszym forum) i go poinformowałem o naszych ewentualnych zamiarach, na co on od razu pozytywnie zareagował i powiedział, że nie ma sprawy i bez problemu możemy się tam w weekend KIMBowy zainstalować, tylko namioty musimy mieć swoje. Powiedział ponadto, że być może w tym terminie też tam będzie z jakąś ekipą na tzw. obozie remontowym więc na pewno nie będziemy przeszkadzać a wręcz możemy pomóc!:mrgreen:
-
Patrz jaka skubana....a co ja drób?:grin: Ja jestem za Łopienką bo tam Bazyl robi pyszne śniadania. A poza tym płyn ze słodu jęczmiennego (chmielu chyba brak w pl), o barwie bursztynowej mój organizm woli wchłaniać w naturalnych warunkach. I korzystnie wpływa to na moje futro.
-
Aha, jeszcze jedna sprawa! Kilkanaście dni temu dzwoniłem do Mania zapytać czy mógłby do nas zajrzeć i trochę powymiatać na gitarze i pośpiewać? Manio powiedział, że bardzo chętnie o ile nie wypadnie mu jakiś festiwal czy inny koncert (bo na dzień dzisiejszy jeszcze nie wie). A gdy mu zdradziłem, że w grę wchodzi baza w Łopience to usłyszałem wręcz błysk w oku jego z radości! Jeśli więc nie będzie gdzieś festiwalował (jak coś gdzieś wypatrzycie, że się szykuje jakiś koncert w tym terminie, to od razu piszcie do organizatorów, że Manio poszedł w disco polo albo death metal, żeby go nie zapraszali :wink:) to chętnie zasiądzie przy łopienkowo-kimbowym ognisku gdyż ma bazę wypadową całkiem niedaleko.
-
Czyli mamy trzy lokalizacje: kino "Końkret", Chata Kija i baza namiotowa w Łopieńce. Możemy co prawda zorganizować wybory miejsca KIMBu, chociaż zdaje się być to tylko formalność. I jeśli pomysłodawca, Sir Bazyl, po pijanemu nie przejedzie na pasach zakonnicę w ciąży, to Łopieńka zwycięży. I dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Łopieńce [...] Łopieńka
Łopience [...] Łopienka
:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Łopience [...] Łopienka
:wink:
No właśnie, coś mi się nie zgadzało :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Czyli mamy trzy lokalizacje: kino "Końkret", Chata Kija i baza namiotowa w Łopieńce. Możemy co prawda zorganizować wybory miejsca KIMBu, chociaż zdaje się być to tylko formalność. I jeśli pomysłodawca, Sir Bazyl, po pijanemu nie przejedzie na pasach zakonnicę w ciąży, to Łopieńka zwycięży. I dobrze.
Nie bądź taki pewny. Już pewien pan, imię też na "B", miał w tych uwarunkowaniach zwyciężyć. :smile:
Nie kontestuję. Zjawię się i w Łopience.
Ale mam takie związane z nią wspomnienie. Jeszcze w latach 90. ub. wieku zawitałem do owej bazy studenckiej w maju (byłem w Krośnie w delegacji i zrobiłem sobie dzień wolny). Szliśmy we czterech, i to nas chyba uchroniło przed kłopotami. W owej bazie "zamieszkiwali" bowiem, w liczbie kilku, "dzicy lokatorzy" o fizjonomiach i tatuażach wskazujących na niedawne opuszczenie (być może samowolne) ZK. Byli tam najwyraźniej rozgoszczeni nie na jeden dzień, na co wskazywały ich manatki i żarcie. Popatrzyliśmy na nich, a oni na nas, bez cienia sympatii, i poszliśmy dalej - choć mieliśmy w planach tam krótki odpoczynek.
Nie wykluczone, iż także obecnie baza bywa poza sezonem wykorzystywana przez podobne elementy.
Nie straszę ani się nie boję. Przyjdę, jeśli to miejsce wybierzecie. Lokalizacyjnie mi nawet pasuje - będę kwaterował w Smereku.
Ale weźcie pod uwagę i tę okoliczność. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Czyli mamy trzy lokalizacje: kino "Końkret", Chata Kija i baza namiotowa w Łopieńce. ...
Trzy a nawet cztery :) :
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Ponieważ ja też dobrze wspominam Tarnawę... zadzwoniłem tam :-) Jest co prawda inny gospodarz, ale jak najbardziej zgadza się na warunki, które mieliśmy poprzednio, czyli 10 zł od osoby za ognisko pod wiatą i kiełbaskę, reszta we własnym zakresie. Noclegi w bazie mile widziane, ale nie obowiązkowe.
Nie wiem, jak Wy, ale ja bym to rozważył :razz:
-
OK, to ja wycofuję Tarnawę i proponuję, żebyśmy Łopienkę wybrali przez aklamację :-) Formalne głosowanie jakoś mi nie pasuje do natury KIMB-u, poza tym komuś może przyjść do głowy rozliczać głosujących z obecności i się zrobi niemiło. A po co?
-
To ja wycofuję się końkretnie i wskazuję na Łopieńkę.
-
Nie wierzę, że to się dzieje naprawdę :P Z początku myślałam, że to żart. Oczywiście popieram. Myślę, że niepewnych typów nie będzie -Bazyl wspomniał, że raczej będzie kilka przedstawicieli z bazy bo coś mają robić.
-
No nareszcie,to ja już pakuję plecak i namiot.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomasz8278
No nareszcie,to ja już pakuję plecak i namiot.
Eeee.... tam. Ja mam cały czas spakowane a pracuję tylko nad tym, by mnie sprzyjające wiatry tam zagnały a nie do np. Suwałk:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Czy każdy ma indywidualnie ustalić tą opłatę? Co ona będzie obejmowała? Czy dla tych, którzy nie chcą korzystać z noclegu pod dachem istnieje możliwość rozstawienia namiotów?
Większość wybrała Łopienkę, więc nie ma sensu wbijać się w dalsze szczegóły "Kija Chaty" - tak uważam.
Odnośnie bazy namiotowej to będą propozycje parkingowe? Pytam,bo jeśli będzie mi dane się zjawić to raczej na krótko.
-
Moje 6 kółek też jest tym zainteresowanych.
Mój biały "namiot" chciałby tam dojechać, jeżeli to możliwe ... jeżeli ...
-
Technicznie rzecz ujmując można podjechać pod samą bazę, ale raczej traktorem niż samochodem. Jakąś terenówką może (może!) by się udało, ale ja bym nie próbował nawet jakbym miał terenowe auto i umiał nim po terenie jeździć :wink: Bezpiecznie i pewnie można podjechać pod cerkiew w Łopience (nawet samochodem osobowym), dalej jest na kopytkach jakieś 20 minut. Jedni przejdą w kwadrans, inni w pół godziny. Ale trzeba iść i wszystko co potrzebne przynieść ze sobą na plecach. Nocą da się dojść z bazy pod cerkiew (do samochodu), ale jak ktoś niepewny i pierwszy raz w życiu nocą po lesie będzie wędrował to zgubić się też można :mrgreen: Ale tym bym się nie przejmował, jestem przekonany, że przewodnik z bazy do cerkwi się znajdzie.
Nie wiem jak jest formalnie z dojazdem do cerkwi w Łopience. Kiedyś stał zakaz ale od kilku lat (od czasu remontu drogi chyba) już go nie ma. Jak ktoś niezmiernie uparty to może jeszcze podjechać kilkaset metrów za Łopienkę i zostawić auto na placu zwózkowym, ale ja bym tego nie robił, bo zysk niewielki a leśnych można wkurzyć :mrgreen:
-
Ja wypatruje miejsca na placu gospodarstwa agro/bazy noclegowej. W Buku jest możliwość zostawić samochód na dobę lub dwie, ale miejsca parkingowe ograniczone.Cena za dobę parkowania to 10 zł.
-
Wiecie, że ta lokalizacja XVI KIMB zaczyna mi się podobać?
Do bazy w Łopience planuję dotrzeć ze Smereka pieszo. Najpierw powędruję do Kalnicy - głównie torem kolejki, szosą tylko kawałek. Następnie w Kalnicy wejdę na stokówkę, która wiedzie w kierunku Dołżycy. Potem znów trochę szosą, aż do skrzyżowania z drogą na Terkę. Niedaleko za tym skrzyżowaniem (od drogi na Terkę) odchodzi na północny zachód kolejna stokówka, która z czasem przeradza się w ścieżkę turystyczną doprowadzającą aż do bazy w Łopience.
Wszystkimi ww. odcinkami już kiedyś łaziłem, choć nie naraz (były fragmentami różnych kombinacji moich bieszczadzkich wędrówek).
Nocować w bazie nie mam zamiaru. Jestem na to za stary i za wygodny. Nawet w odległych czasach studenckich nie przepadałem za noclegami w namiotach (choć mi się parę razy zdarzyły). Po KIMB-ie, nawet w środku nocy, powędruję (obok cerkwi) do Spisówki w Buku, skąd planuję zorganizować transport powrotny. Jak? Za wcześnie o tym mówić. Coś się wymyśli, jakoś to będzie. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.
W Waszym (pardon: już teraz w naszym) planie widzę tylko dwa słabe punkty. Na jeden, czyli pogodę, wpływu nie mamy. Jeśli ktoś inaczej uważa, niech już teraz zacznie się modlić o nocne bezchmurne gwiaździste niebo i temperaturę w nocy nie niższą niż 10 st. C.
Drugim możliwym słabym punktem są ew. dzicy lokatorzy bazy, o jakich tu kilka dni temu wspomniałem. W międzyczasie dowiedziałem się, że baza w Łopience poza sezonem bywa nawiedzana przez różne typy, niekoniecznie od razu przez byłych pensjonariuszy ZK, ale jednak przez tzw. element mogący nam sprawić kłopot (np. kradzież lub inny przykry incydent).
Proponuję więc, aby pomysłodawca i organizator spowodował umieszczenie na terenie bazy (w okresie poprzedzającym KIMB) dużej kartki z napisem, iż w dniach 19-21 maja odbędzie się tu zamknięta impreza turystyczna. Kartkę tę, zabezpieczoną przed wilgocią (np. w przezroczystej koszulce plastikowej) trzeba mocno przyszpilić w bazie w widocznym miejscu. Powinno wystarczyć.
I tyle.
PS Najmilszym Naszym Paniom składam najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Kobiet.:smile:
-
Super Bywalcze, że próbujesz dostosować się do sytuacji -wymaga ona troszkę poświęcenia (dotarcie, zorganizowanie sobie powrotu) ale z drugiej strony nie jest to znowu nie wiadomo jaka trudność i wyczyn. Co najważniejsze -na KIMB wraca duch wędrówki, co sprawia, że spotkanie to będzie miało charakter znacznie bardziej bieszczadzki. Bo przecież to miłośnicy Bieszczadów. To co cieszy najbardziej - już kilku forumowiczów (aktywnie wędrujących po Bieszczadach!) powiedziało, że z powodu wyboru Łopienki zdecydują się jednak wybrać na Kimb, czego nie uczyniliby gdyby KImb był w warunkach łóżkowo-pościelowych. Natualną kolejną rzeczy jest to, że kilka osób nie przyjedzie też z tego powodu. W dzisiejszych czasach ludzie chcieliby mieć wszystko ustalone, zorganizowane i podane na tacy. Myślę, że Kimby nie do końca wpisują się w ten schemat. Wprawdzie są osoby, które uzgadniają warunki pobytu ale mimo wszystko uczestnicy sami biorą odpowiedzialność za swoje poczynania i własną ocenę sytuacji. Nie wiem czy w przypadku tegorocznego kimbu ktoś czuje się w roli organizatora. Uważam też, że zdecydowanie nie mamy prawa ustanawiać sobie bazy turystycznej na wyłączność i robić sobie imprezę zamkniętą. Gdy 2 lata temu uzgadniałam z gospodarzem tamtego Kimbu warunki naszego pobytu -mimo wynajęcia (opłacenia) całego schroniska bezspornie stwierdziliśmy, że ludzie przychodzący z zewnątrz będą mimo wszystko przyjmowani na nocleg (zapowiedzi telefoniczne były odrzucane) -i taka sytuacja faktycznie miałą miejsce. Zwyczaje schronisk i baz turystycznych bieszczadzkich -pozwalają wszystkim na odpoczynek czy nocleg, bo taka jest ich funkcja -tym bardziej gdy schronisko/ baza jest w miejscu odległym od innych propozycji noclegowych. Inna sytuacja jest z agroturystykami, które mają prawo być zajęte. A my jesteśmy miłośnikami Bieszczadów i robimy imprezę w klimacie bieszczadzkim :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
(...)
Proponuję więc, aby pomysłodawca i organizator spowodował umieszczenie na terenie bazy (w okresie poprzedzającym KIMB) dużej kartki z napisem, iż w dniach 19-21 maja odbędzie się tu zamknięta impreza turystyczna. Kartkę tę, zabezpieczoną przed wilgocią (np. w przezroczystej koszulce plastikowej) trzeba mocno przyszpilić w bazie w widocznym miejscu. Powinno wystarczyć.
Nie wiem czy powinienem się odzywać, bo o ile czuję się pomysłodawcą to absolutnie nie jestem organizatorem, gdyż pobyt, nocleg, jedzenie, picie, sprzątanie za sobą itd. itp. każdy z uczestników musi zorganizować sobie sam i na własną odpowiedzialność. Mimo, iż uważam, że kartka w folii świetnie może nas obronić :mrgreen: przed hordami różnych podejrzanych typów (przed złodziejami, mordercami, gwałcicielami, więziennymi zbiegami itp.) to jej na pewno nie wywieszę ponieważ jako Bieszczadzkie Forum nie wykupiliśmy jak dotąd tej bazy namiotowej, nie wynajęliśmy jej na ten okres i jesteśmy tylko jej gośćmi tak jak i inni ewentualni przybysze w tym terminie. Baza jest obiektem OGÓLNODOSTĘPNYM i nie tylko nie mamy prawa komukolwiek innemu zabraniać tam przebywać a wręcz nie wyobrażam sobie żeby kogoś zmęczonego wędrówką nie zaprosić do wspólnego ogniska i rozstawienia namiotu na jej terenie.
PS
Teraz zauważyłem post Jimi i jak widzę, nie tylko ja tak to widzę:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
w dniach 19-21 maja odbędzie się tu zamknięta impreza turystyczna
Co prawda nie należę do Ojców Założycieli KIMB-u, ale od kiedy KIMB jest imprezą zamkniętą? :shock:
A propos obrony
Cytat:
Zamieszczone przez sir Bazyl
przed hordami różnych podejrzanych typów...
Ostrzegam: przyjeżdżam z psem obronnym. Każdego zbiega z ZK zaliże na śmierć.
Edit:
Nikt nie wspomniał o bodaj największym minusie lokalizacji: osoby, które przyjadą samochodem i zechcą po zamknięciu obrad wrócić do cywilizacji, będą musiały zachować wstrzemięźliwość albo znaleźć jakiegoś (z przeproszeniem) abstynenta, żeby poprowadził samochód. Chciałbym przypomnieć, że mieliśmy podobny problem na KIMB-ie wetlińskim i wówczas pojawiła się opcja o nazwie "bus". Ostatecznie nie trzeba było z niej korzystać, bo znalazło się kilku obrzydliwie trzeźwych kierowców, ale warto mieć świadomość, że taka możliwość jest. Myślę, że np. trasa: Łopienka - Cisna kosztowałaby łącznie jakieś 150-200 zł, co przy kilku chętnych czyniłoby inicjatywę godną rozważenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
(...) ponieważ jako Bieszczadzkie Forum nie wykupiliśmy jak dotąd tej bazy namiotowej, nie wynajęliśmy jej na ten okres i jesteśmy tylko jej gośćmi tak jak i inni ewentualni przybysze w tym terminie. Baza jest obiektem OGÓLNODOSTĘPNYM(...)-P
No właśnie. Czy baza w Łopience jest obiektem ogólnodostępnym? Jak to wygląda od strony formalnoprawnej? Czy tak samo, jak w przypadku np. chatki w Dydiowej, gdzie faktycznie każdy sobie może parę godzin pomieszkać?