-
1 załącznik(ów)
Odp: Skąd znam ten widoczek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Jeszcze nie mam tej najnowszej, na mojej jest tylko jedno słoneczko - i to akurat nie w tym miejscu, z którego widoki są najciekawsze. Miejsce z zagadki odwiedziłem z konieczności w drodze na końcówkę pewnego szlaku :wink: i okazało się być ciekawsze niż główny cel wyprawy :smile:
Ale dawaj szczegóły, bo zaraz obaj oberwiemy :mrgreen:
To ja jeszcze dorzucę słoneczka :
Załącznik 31979
-
1 załącznik(ów)
Ja ostatnio napawałem się takimi widoczkami:
Załącznik 31995
-
Że zaś kole Mchawy tak wygląda...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Że zaś kole Mchawy tak wygląda...
Mchawy też, czyli widać...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Mchawy też, czyli widać...
Ale kole Mchawy czy parę szmat więcej?;-)
Bo ja mam też taki całkiem podobny stożek i byłoby całkiem miło, gdyby pasował do rozwiązania zagadki;-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Ale kole Mchawy czy parę szmat więcej?;-)
Bo ja mam też taki całkiem podobny stożek i byłoby całkiem miło, gdyby pasował do rozwiązania zagadki;-)
Obracam ten stożek w swojej głowie i nie mogę sobie go przypasować do mojej zagadki. U mnie pierwszy plan kole Mchawy a drugi kole Cisowca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Kiczurka
Na jednych mapach urka a na innych erka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Na jednych mapach urka a na innych erka ;)
jak się używa prawidłowych map to urka (kolejna podpowiedz do pytania z "detali") :-)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Obracam ten stożek w swojej głowie i nie mogę sobie go przypasować do mojej zagadki.
Ja też naobracałam stożek w głowie, nawet wylesiłam, zniwelowałam teren i dalej coś nie pasowało;-) Mapę też obracałam.
Ale gdzie oklaski dla Marcina? Bazylu, pomyślałbyś nad jakąś nagrodą;-)
A teraz na tapetę idzie mój stożek, oraz grzbiecik i garbik!
-
1 załącznik(ów)
To może jeszcze raz Kiczurka543 w uroczym towarzystwie.
Załącznik 32023
-
1 załącznik(ów)
Czy uda się zlokalizować miejsce z którego jest ten widoczek?. Zaznaczam, że na żadnej mapie nie ma tam słoneczka. Dla ułatwienia podam, że gdzieś tam w odległości ok. 20 km znajduje się słynna "Chata pod czerwonym sztandarem".
Załącznik 32024
-
Gdzieś z okolicy Łopiennika chyba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Gdzieś z okolicy Łopiennika chyba...
Ciepło, jednak azymut 142 stopnie + 1,6 km
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Czy uda się zlokalizować miejsce z którego jest ten widoczek?. Zaznaczam, że na żadnej mapie nie ma tam słoneczka. Dla ułatwienia podam, że gdzieś tam w odległości ok. 20 km znajduje się słynna "Chata pod czerwonym sztandarem".
Załącznik 32024
Z drogi zakładowej z Kalnicy Do Dołżycy... w tle Otryt i cała reszta + dolina Jaworzca
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
...Ale gdzie oklaski dla Marcina? Bazylu, pomyślałbyś nad jakąś nagrodą;-)
Oczywiście owacje na stojąco! Właśnie się zastanawiam nad nagrodą, gdyż chciałbym utrafić w gusta Marcina i nie wiem czy lepiej postawić na jakość i kupić trójnogiego misia czy na ilość i dwulitrową "beczkę"?:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Trudna zagadka, a ja się pakuję, a na polu pierony walą raz za razem, armagedon istny, i weź się i skup! Nie da rady :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Oczywiście owacje na stojąco! Właśnie się zastanawiam nad nagrodą, gdyż chciałbym utrafić w gusta Marcina i nie wiem czy lepiej postawić na jakość i kupić trójnogiego misia czy na ilość i dwulitrową "beczkę"?:mrgreen:
Trudna zagadka, a ja się pakuję, a na polu pierony walą raz za razem, armagedon istny, i weź się i skup! Nie da rady :evil:
Małpka wiśniowa całkowicie wystarczy... możesz zacząć nosić w plecaku :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Z drogi zakładowej z Kalnicy Do Dołżycy... w tle Otryt i cała reszta + dolina Jaworzca
Otryt w tle - to prawda, jednak z sugerowanej drogi do Dołżycy, takiego widoku nie widziałem. Biorąc jako punkt wyjściowy tej drogi przełęcz pod Krzemienną, to azymut na miejsce robionego zdjęcia wynosi 316 stopni a odległość 4,52 km.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A mi się piła dostała...do noszenia;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Nie wiem w co się sirze Bazylu pakujesz, ale na to pole walki to może nie ruszaj;-)
Z resztą, sam widzisz jakie tu na miejscu zamieszanie.
Zagadka trudną nie jest, chyba;-)
A z podpowiedzią (jeszcze niedoszłą), jest już bliska rozwiązania:-)
Nawet mogę dać czas na myślenie.
Sprawdziłam kto jest szefem wątku, patrzę a tu niejaki Henek dyscyplinę trzyma;-)
No tak, góra do niedzieli może jeszcze powisieć;-)
-
Już się trochę pogubiłem kto co zapodawał, proszę jaśniej dawać do zrozumienia że to zagadka :)
Do zbyszka1509 - to z Wańka Działu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Już się trochę pogubiłem kto co zapodawał, proszę jaśniej dawać do zrozumienia że to zagadka :)
Do zbyszka1509 - to z Wańka Działu?
No dobrze, niech to będzie zagadka. Zaczyna mi się to nawet podobać. Już tak blisko byłeś przy pierwszej swojej wypowiedzi. Tym razem przeskoczyłeś na drugą (północną) stronę Otrytu i Chatę Socjologa masz w odległości ok. 6,5 km. Miałem nadzieję, że poprzednie podanie azymutu i odległości, ułatwi lokalizację miejsca zrobionego zdjęcia. Przyznaję, że jest to miejsce bardzo odosobnione a jednocześnie robiące wrażenie swoimi wychodniami skalnymi. Jako Powydnikowi Chaszczowemu to teren pasujący do Twoich zainteresowań i godny zobaczenia. W okolicy jest sporo nowych dróg zrywkowych, które ułatwiają dotarcie.
-
Mój wstyd, popieprzyły mi się nazwy, pomyliłem Wańka Dział z Horodkiem, sorry za zamieszanie :(
Z Horodka to zdjęcie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Mój wstyd, popieprzyły mi się nazwy, pomyliłem Wańka Dział z Horodkiem, sorry za zamieszanie :(
Z Horodka to zdjęcie?
Bardzo ciepło, gdyż jesteś już tylko 477 m od tego "tajemnego" miejsca widokowego a azymut wynosi 70 stopni. Horodek na chwilę obecną, już nawet na południe, nie serwuje żadnych widoków, tak przyroda wzięła go w swoje władanie. Natomiast poniżej Horodka, znajduje się nowa droga zrywkowa z której roztacza się widok na Fereczatą i przez całe pasmo Jasła.
-
Faktycznie, poniżej tego drugiego szczytu Horodka jest jakaś polana i droga zrywkowa. Nieczęsto tam bywam bo blisko Cisnej, a jestem uczulony ;)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Faktycznie, poniżej tego drugiego szczytu Horodka jest jakaś polana i droga zrywkowa. Nieczęsto tam bywam bo blisko Cisnej, a jestem uczulony ;)
Tak można też określić, że jest to drugi szczyt Horodka położony na wschód. Jadąc od Wetliny do Cisnej i przed skrzyżowaniem na Buk, widać potężną "ścianę" która budzi grozę, respekt a jednocześnie jest wyzwaniem. Na mapie Ruthenus nazwana jest Dżbyr. Jako ciekawostkę załączam zrzut tej trasy a czerwona strzałka jest miejscem zrobionego zdjęcia w kierunku N-E. Dzięki za miłą zabawę.:)
Załącznik 32026
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Ludzie z weekendu wrócili z przewietrzonymi głowami, świeżymi pomysłami to i ja powrócę do swojej zagadki. Do widoczku należy się cofnąć kilka postów wcześniej (nr 770).
Grzbiet o który mi chodzi oraz garbik z lewej strony zdjęcia są od siebie oddzielone wodą, a brzegi łączy most, który czasem złośliwie wbija gwoździe w opony;-)
Gdybym dała w podpowiedzi prawostronną kontynuację widoku, to sprawa byłaby jasna:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Grzbiet o który mi chodzi oraz garbik z lewej strony zdjęcia są od siebie oddzielone wodą, a brzegi łączy most, który czasem złośliwie wbija gwoździe w opony;-)
Gdybym dała w podpowiedzi prawostronną kontynuację widoku, to sprawa byłaby jasna:-)
Przypomina mi trochę Monaster w Terce od strony zachodniej.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Przypomina mi trochę Monaster w Terce od strony zachodniej.
Całkiem przypomina, znakomicie!:-)
Monaster - kawałek zbocza wschodniego nad Solinką.
Grzbiet Tołsty i dalej na południe Terka a nad nią przęłęcz.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Całkiem przypomina, znakomicie!:-).
Wątpliwości nie było co do gwoździstego mostu, fragmentu drogi z Bukowca i oczywiście Tołsty. Jednak niby bliźniaczy garbik po prawej stronie strzałki, budził pewne wątpliwości, co do trafności http://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon7.png .
To może przejdzie jeszcze raz Monastyr z Terką w tle.
Załącznik 32039
-
1 załącznik(ów)
Tym razem już bez stożków i garbików, tylko całe pasmo w drodze z ...?.
Załącznik 32040
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Tym razem już bez stożków i garbików, tylko całe pasmo w drodze z ...?.
Załącznik 32040
Wygląda jak Hyrlata/Rosocha z drogi Solinka - Roztoki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Wygląda jak Hyrlata/Rosocha z drogi Solinka - Roztoki.
Przyznaję sir Bazylu, że po sprawdzeniu, rzeczywiście występuje pewne podobieństwo tego pasma o którym piszesz do tego na zdjęciu. Jednak odległość od Hyrlatej do przewodniego szczytu na zdjęciu wynosi ok 16 km a azymut 72 stopnie. To tak dla ułatwienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Przyznaję sir Bazylu, że po sprawdzeniu, rzeczywiście występuje pewne podobieństwo tego pasma o którym piszesz do tego na zdjęciu. Jednak odległość od Hyrlatej do przewodniego szczytu na zdjęciu wynosi ok 16 km a azymut 72 stopnie. To tak dla ułatwienia.
No to chyba ciutkę przestrzeliłem :) Tak sobie patrzę na mapę i może to będzie Magura Hulszczańska i Maguryczy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
No to chyba ciutkę przestrzeliłem :) Tak sobie patrzę na mapę i może to będzie Magura Hulszczańska i Maguryczy?
Już bardzo ciepło, jednak troszkę bliżej.;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Już bardzo ciepło, jednak troszkę bliżej.;)
No to pewnie Magura Krywicka i Błyszczowe Berce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
No to pewnie Magura Krywicka i Błyszczowe Berce?
Oczywiście masz rację. Zdjęcie zrobione ze stokówki tuż przed cerkwiskiem w Hulskiem w drodze na Stoły. Dzięki za miłe uczestnictwo w zabawie :)
-
Co widać i skąd widać?
http://www.bmiller.pl/forum/2013/pitu_pitu_01.jpg
To trudna (?) zagadka, ale po rozpoznawczym PITU<PITU i kilku podpowiedziach uda się ją z pewnością rozwiązać.
-
Podpowiedź pierwsza: powiększenie prawego górnego rogu zdjęcia.
http://www.bmiller.pl/forum/2013/pitu_pitu_02.jpg
-
Na ostatnim planie to może być góra Kuty z przekaźnikiem, nad Płonną a zdjęcie robione z okolic Olchowej, Łukowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Na ostatnim planie to może być góra Kuty z przekaźnikiem
Zgadza się.
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
zdjęcie robione z okolic Olchowej, Łukowego.
I to też się zgadza. Uściślę może, że znad Łukowego, z samego końca polany podchodzącej pod szczyt 570m.
A teraz pytanie poza konkursem: co to ma wspólnego z moją poprzednią zagadką? Odpowiedź: na podpowiedzi widać i Banię, i Górę Miłosierdzia i Górę Łukanusa (tę z tablicą ku czci kurierów).
Nie sądziłem, że ta zagadka tak szybko zostanie rozwiązana. Brawo! :smile: