Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Witam wszystkich...
W Gorach Turczańsko - Sanockich wiosna w pelni, przyroda budzi się do życia. Wypalone łaki i dzikie wysypiska smieci powoli maskuje ożywcza zieleń:)
W każdym razie przyroda Turczańska cieszy oko i oby było tak najdłuzej.
Co z Turnickim? Miejmy nadzieję,że rozpoczęta kampania pobudziła trochę myslenie obywatelskie - bo o to tu tak naprawdę chodzi. Warto zastanowić się, czy nie należy ograniczyć uzytkowania lasu w tym regionie. Mam nadzieję,iż ta publiczna dyskusja dała do myslenia gospodarzom tamtejszych lasów, że można pogodzić wartości przyrodnicze z potrzebami i wymogami gospodarki leśnej.
Pozdrawiam i zapraszam ...nad Turnicę...W szczególności do gościnnych właścicieli kwater agroturystycznych.
Właśnie wróciłam z okolic Turnicy. Przyroda jest piękna, wprost zachwycająca. Niestety, czasami nie można jej podziwiać. Dziś nam się to przydarzyło. Jechałam drogą z Birczy w kierunku Kalwarii Pacławskiej. Byłam przerażona. Doslownie pot spływał mi po plecach. Fatalna nawierzcnia, do tego już przyzwyczaiłem się. Ale tam są czynne osuwiska na jezdni. W kilku miejscach Wiar podmywa asfalt, są załamania poboczy i małych fragmentów jezdni. Dwa duże osuwiska pokryto czarnym żwirem. Jezdnia wraz z tą podsypką osiada. Są duże złamania asfaltu. Potem pojechaliśmy przez Nowe Sady. Nawierzcnia drogi także bardzo zniszczona.
Kilku osobom z branży turystycznej mówiłam o projekcie stworzenia Turnickiego PN. W Krasiczynie w zamku i muzeum pomysł spodobał się.
Oczywiscie ze sie spodobal bo braznza turystyczna lubi parki narodowe i lubi na nich zarabiac bo na rezerwacie juz nie ma takiego biznesu
Nie będę polemizować z Tobą. Jesteś członkiem branży turystycznej. Wiesz lepiej niż ja czy chcesz na tym parku zarabiać czy też nie:mrgreen:
Oczywiście jest znacznie lepiej gdy Turnicę wycinają . Wtedy obrońcy tych lasów tacy jak Ty mogą z czystym sumieniem mówić: branża turystyczna trzyma się od puszczy z daleka, nic jej nie grozi.
Oczywiscie ze nie chce zarabiac na Turnicy i nie chce tam parku narodowego i mowie to glosno za to TY bedziesz zarabiac I chcesz parku wiec oki ochrona przyrody to bizenes jak kazdy inny wiec zycze duzych zarobkow
Wybacz ale to niezbyt logiczne co piszesz. Ja od dawna zarabiam na Turnicy.Dobrze o tym wiesz. Jeżeli masz mimo to wątpliwości to spójrz na mój podpis. Arłamów się kłania i kilka programów łącznie z Bobrową Doliną.
Czy tak trudno zrozumieć, że można coś robić bez liczenia na korzyści materialne? Jedyne co słyszę z Twoich ust to pieniądze, pieniądze, pieniądze.
Może zajmiesz się czymś konstruktywnym? Chcesz pomóc Turnicy, chcesz rezerwatów to zrób coś wreszcie konkretnego, a nie gadaj wciąż w kółko o kasie i branży turystycznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wybacz ale to niezbyt logiczne co piszesz. Ja od dawna zarabiam na Turnicy.Dobrze o tym wiesz. Jeżeli masz mimo to wątpliwości to spójrz na mój podpis. Arłamów się kłania i kilka programów łącznie z Bobrową Doliną.
MHM i zapewne masz tam grupy co wekend ?A tak serio to im wiecej sie pisze o tym ze jest tam fajnie i dziko tym wiecej osob chce to zobaczyc i takie domino juz zostalo puszczone juz polecialo
Czy tak trudno zrozumieć, że można coś robić bez liczenia na korzyści materialne?
TAK mnie jest BARDZO trudno
Jedyne co słyszę z Twoich ust to pieniądze, pieniądze, pieniądze.
Może zajmiesz się czymś konstruktywnym?
Zajmuje sie tym caly czas, przypominam forumowicza na czym swiat stoji a konkretenie ze ochroniarze przyrody wcale niezle zyja z ochrony oraz pobocznie branza turystyczna
Chcesz pomóc Turnicy, chcesz rezerwatów to zrób coś wreszcie konkretnego, a nie gadaj wciąż w kółko o kasie i branży turystycznej.
toc robie pisze o meritum sprawy ze robicie krzywde przyrodzie tak rejon TURNICY byl dobry dopoki bylo spokojnie i cicho teraz juz przeszlosc
Witaj ulubiona Pani P.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Czy tak trudno zrozumieć, że można coś robić bez liczenia na korzyści materialne?
No - jak trudno zrozumieć taaaką filozofię. To w końcu liczysz te korzyści czy tylko li zarabiasz?
Świetnie to się wpisuje w okrutnie niegramotnie (niegramatycznie) konstruowane posty niejakiego p-panc.
Gdzie miejsce na te Wasze (bo z pewnością nie moje!) Bieszczady. W kieszeni?
Zdrówka życzę
Michale pewne rzeczy wyjaśniliśmy sobie na PW na wyliczance. Proszę trzymaj się umowy.
Jakie korzyści? Tylko takie, że naraziłam się kilku osobom i tracę klientów. Nie skarżę się lecz informuję.
Znasz ten kawał z czasów PRL? Jakie partie rządzą Polską Ludową? PZPR i PZŁ.
Od razu soooorrry za off top
Wybacz Lucynka
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Michale pewne rzeczy wyjaśniliśmy sobie na PW na wyliczance. Proszę trzymaj się umowy.
Jakie korzyści? Tylko takie, że naraziłam się kilku osobom i tracę klientów. Nie skarżę się lecz informuję.
Znasz ten kawał z czasów PRL? Jakie partie rządzą Polską Ludową? PZPR i PZŁ.
Czegoś tu nie rozumiem. Na PW nic nie mam i nie miałem od Ciebie- czyli zapewne mylisz mnie z kimś innym.
Czy mam rozumieć, że przyznajesz się publicznie do zarabiania kosztem chronienia/tworzenia? Mnie to pomadka - ten rejon to nie Bieszczady. I ponownie piszę wyraźnie - jestem przeciwny utworzeniu tam parku narodowego. I nie mam z tego tytułu korzyści ani możliwości zarabiania.
I mam to głęboko w "czarnej dziurze". I jeszcze powtórzę - utrzymajmy te parki, które mamy - ale tak aby spełniały WSZELKIE wymogi stawiane Parkom Narodowym.
P.s.
Moje PW jest aktywne - więc jak off to proszę bardzo. Mój adres mailowy także jest ogólnie dostępny.
END w tym wątku
Serdeczne pozdrówka