Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
E, to jednak dąb:oops:, nie mam do niego szczęścia. Na nimfach, driadach, elfach też się nie znam.
To nie jest Dąb.
No własnie może to trzecie to jakiś galas np. na dębie
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
E, to jednak dąb:oops:, nie mam do niego szczęścia. Na nimfach, driadach, elfach też się nie znam.
Maciejka dwójka pod ochroną i kwitnie ładnie, pachnie też i jeść nie warto, bo się można przekręcić.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
No własnie może to trzecie to jakiś galas np. na dębie
Bingo!!! Brawo Marcin. Za moment wkleję inną fotkę tego samego galasa. Widziałem galasy na liściach dębu, są one kuliste,a to coś jest na.... zaraz zobaczycie sami.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
Maciejka dwójka pod ochroną i kwitnie ładnie, pachnie też i jeść nie warto, bo się można przekręcić.
No nie ;) tak nie wolno :lol:
Mam w lasku kilka dębów z licznymi galasami na pędach.
No masz, to ja się poddaję (już nie wypada mi dłużej błądzić, a Ty mnie Marcin zwodzisz na manowce). Wiesz Viwaldi kalina podobna, ale te śliczne, czewone paluszki to chyba początek liści złożonych. I czas kwitnienia, wraz z rozwojem liści to bez koralowy, kalina po rozwoju liści. Ale 100% to Ci nie dam:-)
Jeszcze raz jedynka to 100% Sambucus racemosa. Maciejka a z dwójki to się uśmiejesz jak w końcu zgadniesz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
Maciejka dwójka
a nawet pałka:mrgreen:, mam całkiem mętlik w głowie
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Wiesz Viwaldi kalina podobna, ale te śliczne, czewone paluszki to chyba początek liści złożonych. I czas kwitnienia, wraz z rozwojem liści to bez koralowy, kalina po rozwoju liści. Ale 100% to Ci nie dam:-)
Właśnie przejrzałem interek i Marcin ma 99% racje co do tego bzu, prawie identyczną fotkę widziałem. Nie widziałem zaś fotki (tak na szybko) kaliny i dlatego moje zdumienie. Marcin jeśli masz wczesną formę kaliny wklej proszę.