Odp: Czy znacie bieszczadzką gwarę?
rozumiem że cywanie was nie interesuje :-P , bo to nie bieszczadzkie , to ja tylko wtrące, że mnie czasmi głowa cywa .... :) znaczy sie boli.....
Cytat:
Zamieszczone przez
kobieta_bieszczadzka
rozumiem że cywanie was nie interesuje :-P , bo to nie bieszczadzkie , to ja tylko wtrące, że mnie czasmi głowa cywa .... :) znaczy sie boli.....
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa, wiem, że właśnie stamtąd pochodzi słówko duchówka - odpowiednik naszej bradrury:)))
A czy ktoś pamięta co to są "drańci"?? Moja babcia dziś użyła tego słówka i dzięki temu mogę się z Wami nim podzielić:))
pozdrawiam
Drańci to szczapy, drewienko na opał, deseczki.
Co to są prazniki i gdzie znajdują się?
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa, wiem, że właśnie stamtąd pochodzi słówko duchówka - odpowiednik naszej bradrury:)))
A nie "bratrura"? :-) Od niemieckiego braten, czyli piec (coś). Ale może to odmiana lubuska ;-) A "duchówka" mówi się również w Wielkopolsce.
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
A czy ktoś pamięta co to są "drańci"?? Moja babcia dziś użyła tego słówka i dzięki temu mogę się z Wami nim podzielić:))
pozdrawiam
Duchówka jest też spotykana w okolicach Radomia i w niektórych innych miejscach na Mazowszu. A drańci, to brzmi jak dranice, czyli kawałki drewna łupanego stosowane na pokrycia dachowe.
Pozdrawiam:D
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Czy to nie zmienione prazdniki? Czyli ikony ustawiane na ikonostasie, a obrazujące najważniejsze wydarzenia biblijne, z którymi związane są święta?
Pozdrawiam,
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
naja naja
Prazniki?? A nie prazdniki??? Bo prazdniki to małe ikony przedstawiające poszczególne święta roku liturgicznego.
A kogo określano mianem kopylaka??
pozdrawiam
I jeszcze pytanie do znawców gwar i może toponomastyki: czemu Mochnaczka jest tak często spotykaną nazwą na obszarze łemkowszcyzny i bojkowszczyzny? Pytam, bo nie wiem, a bardzo mnie ciekawi znaczenie tej nazwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Prazniki?? A nie prazdniki??? Bo prazdniki to małe ikony przedstawiające poszczególne święta roku liturgicznego.
A kogo określano mianem kopylaka??
pozdrawiam
No może prazdniki gzieś zmieniono w prazniki:D
A Kopylak to częste nazwisko chyba pochodzenia ruskiego, bo spotkałem się z nim studiując jakieś materiały przyrodnicze z UA:) Ale chyba nie oto Ci chodzi?:D
Cytat:
Zamieszczone przez
agape
Lubelska gwara jest też bardzo ciekawa...
Chyba jednak żadna gwara nie jest tak ciekawa jak język kaszubski .
To dopiero jest "łamaniec" . Pamiętam z dzieciństwa rozmowy z moją babcia gdzie co któreś tam zdanie było dla mnie zrozumiałe .
Puki co ( z tego co piszecie ) jak na razie podobieństw między gwarą bieszczadzką a kaszubskim nie widze - na szczęście!!!!