Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Się mnie wydaje, że to Petefijałkowski ma rację.(...) Tak więc raczej Ungarn-Galizien.
O! Nie wpadłabym na to nigdy. O ile o Galicji pomyślałam od razu to do U nic mi nie pasowało.
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
W zasadzie mogę dodać następną zagadkę: dlaczego literka "P" jest większa od "s"?
Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
(jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
(...)
(jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)
Ja też go widzę, więc mamy wspólne omamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
Jest lekko widoczny ślad, małe "s" to pozostałość zawiniętego "Cs". I aby "kolejność zdarzeń granicznych" zachować to jeszcze coś pokażę:
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_4.jpg
Ma się rozumieć, że z tego samego miejsca :mrgreen: Nie będę już Was denerwował kolejnymi tabliczkami więc dodam od razu do kompletu ostatnią:
http://www.bmiller.pl/forum/2014/zagadka_500_5.jpg
Co ciekawe ta ostatnia tabliczka jest wyraźnie odsunięta na zachód od pierwszej i drugiej tabliczki prezentowanych w tej zagadce. Wygląda na to, że Polska zyskała terytorialnie na rozpadzie "Cs" na "C" i "S".
Może podsumuję, może coś dorzucę:
- obiekt z tabliczkami znajduje się na granicy polsko-słowackiej,
- przebieg granicy jest tam mniej więcej na linii północ-południe
- obiekt jest niemały, rzekłbym nawet, że jeden z największych w okolicy
- jest dostępny bez ograniczeń, większość z Was tam była lub przynajmniej o nim słyszała
Każda następna podpowiedź to będzie już rozwiązanie zagadki. Będzie choć jedna próba odgadnięcia co to za miejsce?
to ja strzelę w tunel :-P
Moja lekka klaustrofobia powoduje, że tuneli unikam :mrgreen:
Ale przynajmniej dzięki zagadce wiem jak wygląda granica w tunelu :)
Mnie to od pewnego czasu nurtowało i nawet namówiłem dwoje forumowiczów aby zeszli ze mną pod ziemię w poszukiwaniu oznakowania granicy. Patrzyli się na mnie najpierw dość specyficznie :wink: ale później włączyli się aktywnie w poszukiwania: Jimi znalazła znaczek U|G a don Enrico pomógł go rozszyfrować. I tak oto wspólnym wysiłkiem w oklepanymi miejscu znaleźliśmy coś nowego. Albo starego :smile:
1 załącznik(ów)
A takie bieszczadzkie detale znacie?
Wetliner
To projekt powstały ze współpracy z piwowarem domowym Andrzejem Rozmysłowiczem z Przystanku Cisna. Producent Sulimar Piotrków Trybunalski. Kupiłem w Piotrze i Pawle w Poznaniu. Były dostępne: Bukowe Berdo, Mgły Sanu, Solina i Czarna.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Mnie to od pewnego czasu nurtowało i nawet namówiłem dwoje forumowiczów aby zeszli ze mną pod ziemię w poszukiwaniu oznakowania granicy. Patrzyli się na mnie najpierw dość specyficznie :wink: ale później włączyli się aktywnie w poszukiwania: Jimi znalazła znaczek U|G a don Enrico pomógł go rozszyfrować. I tak oto wspólnym wysiłkiem w oklepanymi miejscu znaleźliśmy coś nowego. Albo starego :smile:
Ilekroć słyszę wypowiedzi ludzi, którzy przekonani są że znają Bieszczady, uśmiecham się z politowaniem.
Nawet twórcy wszelkich przewodników po tym rejonie nie odkryli tego , co się nam udało.
Np. ostatnia książka speca w osobie p. Krycińskiego dość dużo szczegółów wnosi o tym tunelu, ale ani słowa o tym detalu.
Jadąc kolejny raz w rejony dobrze znane, warto mieć uszy i oczy otwarte.